AnasayfaBlogTelemarketing Nedir?
Nedir?

Telemarketing Nedir?

30 Nisan 2021
Kulaklık takmış bir kişi parmağıyla bir ekrana dokunmaktadır. Kişi papyon takıyor ve kulaklığa bağlı bir mikrofon var. Görüntü hafif bulanık ve kişinin üzerinde beyaz bir gömlek görülüyor. Parmak netlik ve hassasiyetle ekrandaki bir düğmeyi işaret ediyor. Kişinin gözleri kapalıdır ve konsantre olmuş gibi görünmektedir. Görüntünün arka planı karanlıktır.
KonuDetayÖrnek
Telemarketing TanımıTelefon aracılığıyla pazarlama ve satış faaliyetlerini via etme yöntemiEvde yapılan kurabiyelerin tanıdıklara telefon aracılığıyla satılması
Telemarketing Kullanılma Nedeniİletişim alışkanlıklarımız ve dijitalleşmeyle bağdaşmayan işletme ve insanlarGeleneksel yöntemlere bağlılıkla devam eden işletmeler
Telemarketing ÖzellikleriSatış odaklı olmayan, müşteri sorularını yanıtlama, şikayetleri dinleme gibi hizmetleri içerirÇağrı merkezi hizmetleri
Telemarketing KapsamıSatış, müşteri ilişkileri, müşteri hizmetleri ve tele iletişimBir işletmenin çeşitli tele hizmetlerini sunması
Telemarketing Kullanım AlanlarıÇağrı merkezleri ve yeni kurulmuş küçük işletmelerEğitim, sağlık, güvenlik ve bankacılık sektörlerindeki çağrı merkezleri
Telemarketing MesleklerÇağrı merkezi çalışanları, eğitim danışmanları, müşteri temsilcileri, halkla ilişkiler personeli vb.Bir bankanın çağrı merkezi çalışanı
Telemarketing AmaçlarıBilgilendirme, satışa teşvik etme ve müşteri iletişimini geliştirmeBir işletmenin tele pazarlama yoluyla ürününü tanıtması ve satışı teşvik etmesi
Telemarketing EğitimiTelemarketing ile ilgili bilgi ve becerileri kazandırmakÇağrı merkezi çalışanı olmak isteyen birinin telemarketing kursuna katılması
Telemarketing Yanlış UygulanmasıHer alanda kullanılmamalı, doğru hedef kitle seçimi önemlidirHedef kitlenin ilgisi olmayan bir ürünün tele yoluyla ısrarla satılmaya çalışılması
Telemarketing'in ÖnemiMüşteri ile doğrudan iletişim kurma ve hizmet verme olanağı sunarBir şirketin müşteri hizmetleri hattının hızlı ve etkin yanıt vermesi

Tele pazarlama, tele satış ya da telemarketing. Telefon aracılığıyla pazarlama ve satış faaliyetlerini iletmeyi amaçlayan telemarketing, 60'lı yıllardan bu yana kullanılıyor. Aslında günümüzde daha çok kullanılan ve hedef kitleye daha etkin ulaşmayı başaran pazarlama türleri olsa da tele pazarlamanın da kullanıldığı alanlar vardır.

Telemarketing yöntemi, doğrudan pazarlama yöntemi içinde kullanılan ve etkili sonuçlar alabilen bir pazarlama türüdür de. Fakat bu pazarlama yönteminin bazı yanlış uygulamalarla kullanıldığı da bilinmekte. Dolayısıyla günümüzde kullanılan bir yöntem olsa da her alan ve iş için tercih edilen bir pazarlama türü değildir. Peki, telemarketing nedir ve hangi alanlarda kullanılması faydalıdır?

Telemarketing Ne Demek?

Telemarketing yöntemi; ilk kez evde yaptıkları kurabiyeleri yakın dostlarına ve tanıdıklarına telefon aracılığıyla satmaya çalışan kadınlar sayesinde keşfedildi. 1970'li yıllarda ise bu yöntem yaygınlaştı ve en çok kullanılan geleneksel pazarlama yöntemlerinden biri oldu. Peki geleneksel bir pazarlama yöntemi olan telemarketing bugün neden kullanılıyor? 

Aslında bu sorunun yanıtı, bizim iletişim alışkanlığımız ile ilgili. Her ne kadar dijitalleşme odaklı bir çağda yaşıyor ve internetin olmadığı bir hayat düşünemiyorsak da pazarlama ve satış, her işletme ve insan için dijitalleşmeyle bağdaşmıyor. Bundan dolayı geleneksel yöntemlere bağlanmak, daha kolay ve daha az karmaşık geliyor. Netice olarak telemarketing, yani tele pazarlama, hâlâ kullanılıyor ve çeşitli işlerde fayda da sağlıyor. Peki tele pazarlama nedir sorusunun cevabını nasıl verebiliriz?

Telemarketing, telefon aracılığıyla iletişim kurarak mevcut ürün ya da hizmet hakkında satış-pazarlama faaliyetlerini sunmaktır. Maalesef bazı insanlar, bu pazarlama türünden muzdariplerdir; çünkü telefonda satış odaklı bir iletişim fikrinden hoşnut değildirler. İşte bu durum telemarketing yönteminin doğru uygulanmadığı ve her alanda kullanılmasından doğan sonuçtur. Tele pazarlama yalnızca satış odaklı olmamalıdır. Yöntem, satış yapmakla beraber, müşterilerin sorularını yanıtlamak, şikayetlerini dinleyerek çözüm aramak ve sipariş almak gibi hizmetleri de kapsar. Dolayısıyla tele pazarlama yöntemini kullanacaksanız müşteri ve hedef kitleye doğrudan satış soruları sormaktan ve tanıtımlar yapmaktan bir tık ötesini düşünmeniz gerekir. Telemarketing yöntemi, şu dört unsuru kapsarsa doğru bir pazarlama stratejisi izlemiş olur:

Tele Satış ya da Tele Pazarlama: Data oluşturma ya da reklam aracılığıyla gelen müşteri grubunu aramak, tanıtım yapmak ve siparişleri almak, tele satışın en temel kullanımlarıdır. Burada önemli olan müşteri tatmini oluşturmak, aktif olmayan hesapları tekrar aktifleştirmek ve farklı ürün-hizmetleri tanıtmaktır. 

Tele İlişki Ağı Oluşturma: Müşteri ilişkilerini sürdürmek, bunu bir işletme hedefi olarak görmek ve daha da gelişmiş müşteri ilişkileri yaratmak. Burada da önemli olan nokta, ihmal edilmiş müşterilere özen göstererek ilişki ağını geliştirmek. 

Müşteri Hizmetleri/ Çağrı Merkezi ve Teknik Destek: Müşteri hizmetleri hattı ya da çağrı merkezi, müşterinin işletmeye ulaşmasının en kolay ve etkin yollarından biridir. İşletme, bir müşteri hizmetleri hattı kurarak ürün ve hizmetlere yönelik gelen soruları, şikayetleri ve sorunları yanıtlar ve ilgili konu hakkında teknik destek verir. 

Tele İletişim: Tele iletişimde, yeni müşteri bulmak ve hedef kitleye ulaşmak için farklı satış kanalları ve teknikleri kullanılır. Bu aşamaya göre yalnızca tele pazarlama yöntemi ile yetinilmez ve internet pazarlaması ile sosyal medya pazarlamasından da yararlanılır.

Telemarketing Yönteminin Kullanıldığı Alanlar Nelerdir

Telemarketing en çok çağrı merkezlerinde ve yeni kurulmuş küçük işletmelerde kullanılır. Bugün adına çağrı merkezi dediğimiz alan, esasen telemarketing yönteminin pratikleşmiş hâlidir. Eğitim, sağlık, güvenlik ve bankacılık gibi alanlarda kullanılan çağrı merkezleri; müşteriden işletmeye, işletmeden müşteriye ulaşmaya yarayan bir hizmettir. Ayrıca müşteri hizmetleri hattında görev alanlar da telemarketing yöntemini kullanarak müşteri ile iletişim başlatır. Kariyer hayatının belli bir bölümünde telemarketing kullanması gereken meslekler ise şunlardır:

Saydığımız meslek grupları, telemarketing yöntemini kullanarak müşteri hizmetlerinin görevlerini yerine getirirler. Temel olarak telemarketing yöntemi kullanılarak bilgilendirme, satışa teşvik etme ve müşteri iletişimini geliştirme amaçlanır. 

Telemarketing Eğitimi Ne İşe Yarar?

Telemarketing ile ilgili yeterli ve etkin bilgileri edinmek için çeşitli eğitimler ve sertifikalar alarak yönteme aşina olduğunuzu kanıtlayabilirsiniz. Eğer çağrı merkezi çalışanı olmak ya da telemarketing yöntemini kullanan bir işletmede çalışma imkânı yaratmak istiyorsanız telemarketing eğitimi, tam olarak size gerekli aşinalığı sağlayacaktır. Telemarketing eğitimleri, telefonda nasıl iletişim kurulabileceğine dair bilgi ve uygulamaları aktarma amacı taşır. Telemarketing alanında bir uğraş vermek istiyorsanız ya da halihazırda bu yöntemi kullanma ihtiyacınız varsa size önereceğimiz bazı eğitimlerden bahsetme vakti. 

Öncelikle telefonda iletişim kurma alışkanlığını geliştirme isteğiniz olmalı. Yani telefonda iletişime açık değilseniz işiniz biraz zor. Fakat zaten eğitimler de bunun için var. Neden böyle bir alışkanlığa açık olmadığınızın sebebi, iletişim kurmaya nereden başlayacağını bilememe ya da kendini ifade edememe ise eğitim ile bunu aşmak mümkün. Bu doğrultuda önereceğimiz ilk eğitim, telefonda etkili iletişim eğitimi. Bu eğitimi alarak telefonda iletişimin kurallarını öğrenecek ve sürdürülebilir iletişimin ipuçlarını öğrenebileceksiniz. 

Vereceğimiz ikinci eğitim tavsiyesi ise bir meslek ile ilgili. Telemarketing yönteminin sıkça kullanıldığı çağrı merkezlerinde çalışmak ve işin mutfağını öğrenmek için çağrı merkezi uzmanlığı eğitimi alabilirsiniz. Çağrı merkezi uzmanlığı eğitimi, müşteri profillerini tanıyarak nasıl bir iletişim biçimi kurabileceğinizin detaylarını aktarmaktadır. Çağrı merkezi uzmanlık eğitimi dışında kurumsal bir eğitim olan çağrı merkezi telefonda iletişim teknikleri eğitimine de en az 10 kişi ile beraber katılabilirsiniz. 

Diğer bir eğitim önerimiz ise hem müşteri hem de satış odaklı bir eğitim içeriğine sahip. Müşteri odaklı satış eğitimi; iletişim, müşteri dili, satış teknikleri ve satışta önemli olan sihirli sözcük kullanımı gibi ilgi çekici derslerden oluşuyor. Özellikle çağrı merkezindeki tanıtım temsilcileri ve müşteri hizmetleri çalışanlarına yönelik olan eğitim, satış geliştirirken iletişimin nasıl kullanılacağını aktaracaktır.

Telemarketing Yöntemi Tercih Edilmeli Mi?

Pazarlama ve satış, hizmet sektörünün olmazsa olmazıdır. Bugün bir tarım ürününü ya da bir eğitim kursunu satarken de pazarlamadan yararlanarak hedefe ulaşılır. Bu pazarlama ister doğrudan, ister dijital yöntemlerle olsun, sonuçta satışı gerçekleştirmeye yönelik bir çaba ve ikna söz konusudur. Peki telemarketing yöntemini bu durumda nasıl değerlendirmeliyiz?

Öncelikle telemarketing, şu anki koşullar içinde uygulanmaya devam edilecek bir pazarlama türüdür. Ayrıca bir iletişim biçimi olarak telefonunun hayatımızdan çıkmayacağını da aşikar. Fakat telemarketing yöntemi sığınacak tek pazarlama yöntemi olmamalıdır. Sürekli data araması ya da tanıtım yaparak yüksek oranda satış elde edilemez. Ayrıca bu yöntem, dijital pazarlama gibi hemen hemen her işletme tarafından uygulanan bir pazarlama ortamında, işletmenin basit ve küçük görünmesine yol açar. i̇lla ki telemarketing yönteminin kullanıldığı alanlar olacaktır; fakat telemarketing yöntemini destekleyecek diğer pazarlama yöntemlerine de göz atmak gerekir. aktif bir online müşteri hizmetleri hattı, sosyal medya hesapları ve hede kitleye ulaşmaya yardımcı dijital pazarlama yöntemleri. i̇şte telemarketing yanında kullanabileceğiniz etkin pazarlama yöntemleri. pazarlamanın pratik çözümler üretebildiğine vâkıf olarak tek bir pazarlama türüne göre hareket etmeden, işinizi kolaylaştırabilecek pazarlama yöntemlerine göz atmaya çalışın.

Telemarketing Tanımı, Telefon aracılığıyla pazarlama ve satış faaliyetlerini via etme yöntemi, Evde yapılan kurabiyelerin tanıdıklara telefon aracılığıyla satılması, Telemarketing Kullanılma Nedeni, İletişim alışkanlıklarımız ve dijitalleşmeyle bağdaşmayan işletme ve insanlar, Geleneksel yöntemlere bağlılıkla devam eden işletmeler, Telemarketing Özellikleri, Satış odaklı olmayan, müşteri sorularını yanıtlama, şikayetleri dinleme gibi hizmetleri içerir, Çağrı merkezi hizmetleri, Telemarketing Kapsamı, Satış, müşteri ilişkileri, müşteri hizmetleri ve tele iletişim, Bir işletmenin çeşitli tele hizmetlerini sunması, Telemarketing Kullanım Alanları, Çağrı merkezleri ve yeni kurulmuş küçük işletmeler, Eğitim, sağlık, güvenlik ve bankacılık sektörlerindeki çağrı merkezleri, Telemarketing Meslekler, Çağrı merkezi çalışanları, eğitim danışmanları, müşteri temsilcileri, halkla ilişkiler personeli vb, Bir bankanın çağrı merkezi çalışanı, Telemarketing Amaçları, Bilgilendirme, satışa teşvik etme ve müşteri iletişimini geliştirme, Bir işletmenin tele pazarlama yoluyla ürününü tanıtması ve satışı teşvik etmesi, Telemarketing Eğitimi, Telemarketing ile ilgili bilgi ve becerileri kazandırmak, Çağrı merkezi çalışanı olmak isteyen birinin telemarketing kursuna katılması, Telemarketing Yanlış Uygulanması, Her alanda kullanılmamalı, doğru hedef kitle seçimi önemlidir, Hedef kitlenin ilgisi olmayan bir ürünün tele yoluyla ısrarla satılmaya çalışılması, Telemarketing'in Önemi, Müşteri ile doğrudan iletişim kurma ve hizmet verme olanağı sunar, Bir şirketin müşteri hizmetleri hattının hızlı ve etkin yanıt vermesi
Telemarketing Nedir Telemarketing ne demek Telemarketing tele pazarlama tele satış Telemarketing yöntemi
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.