AnasayfaBlogRuhsal Mitokondrimiz: Motivasyon Nedir?
Motivasyon

Ruhsal Mitokondrimiz: Motivasyon Nedir?

25 Şubat 2020
Bu, kollarını havaya kaldırmış bir kadın siluetidir. Ayaklarını birleştirmiş ve kollarını V şeklinde uzatmış bir şekilde duruyor. Başı hafifçe yukarı doğru eğilmiş ve saçları yüzünden geriye doğru toplanmış. İfadesi kararlı, sanki her türlü meydan okumaya hazır gibi. Kolsuz bir gömlek ve pantolon giyiyor ve parlak ve güneşli bir gökyüzü arka planında duruyor. Vücudu zarif ve zarif bir şekilde çizilmiş ve kaldırdığı kolları ona bir güç ve kuvvet havası veriyor.
Motivasyon StratejisiAçıklamaOlumlu Etkileri
Kendini TanımakKişinin kendisini iyi tanıması ve yeteneklerinin farkında olması gereklidir.Kendini ve kabiliyetlerini iyi bilen bir kişi, onları geliştirmek için motivasyon sağlar.
Kendine GüvenmekMotivasyon sağlamak için özgüven gereklidir. Kendine inanmalı ve içsel gücü keşfedilmelidir.Kendine güvenen bir kişi, motivasyonunu artırabilir ve daha başarılı olabilir.
Uygun Ortamı OluşturmakAmaçlanan işle ilgili uygun bir ortam oluşturulması gereklidir.Uygun bir ortam, motivasyonun artmasını ve hedeflere daha kolay ulaşmayı sağlar.
Pozitif OlmakOlumsuz düşüncelerden kaçınarak pozitif bir mental duruş geliştirmek gereklidir.Pozitif bir zihin yapısı, motivasyonu artırır ve daha başarılı sonuçlara ulaşmayı sağlar.
Kendinizle İlgileninKişinin, kendine ve ilgi alanlarına zaman ayırması gereklidir.Kendisiyle ilgilenen bir kişi, motivasyonunu artırır ve hayattan daha fazla zevk alır.
Ulaşılabilir Hedefler KoymakMakul ve ulaşılabilir hedefler belirlenmelidir.Hedefleri net bir şekilde belirleyen bir kişi, motivasyonunu artırır ve başarı şansını yükseltir.
ErtelememekYapılacak ve yapılması gereken işler ertelenmemelidir.Erteleme alışkanlığından kaçınan bir kişi, motivasyonunu korur ve üretkenliğini artırır.
Kendinizi KarşılaştırmamakKişinin kendini başkalarıyla karşılaştırmaktan kaçınması gereklidir.Kendini başkalarıyla karşılaştırmamak, kişinin özsaygısını artırmakta ve motivasyonunu yükseltmektedir.
Fazlalıklardan KurtulunKişi, gereksiz yere enerjisini emen unsurlardan kurtulmalıdır.Gereksiz unsurlardan kurtulmak, kişinin enerjisini olumlu yönde artırmakta ve dolayısıyla motivasyonunu yükseltmektedir.
Kendinizi ÖdüllendirinHedeflere ulaşıldığında kendinizi ödüllendirmek önemlidir.Ödül sistemi, kişinin motivasyonunu sürdürmesine yardımcı olur ve gelecek hedeflere ulaşmayı kolaylaştırır.

Motivasyon diğer adıyla güdü; belirli bir amaç doğrultusunda harekete geçiren enerji olarak tanımlanabilir. Coşku, istek ve heyecanla paralel oranda ilerler. Hayatımızda kendimize pek çok hedef koyarız. Yabancı bir dil öğrenmek, spor yapmak, kariyerimizde ilerlemek gibi örnekler çoğaltılabilir. Kendimizi motive edebilmek için neler yapmalıyız?

Kendini Tanımak

Neleri yapabileceğini bilmek için insanın gerçekten kendisini iyi tanıması gerekir. Kendimize ben kimim? Gerçekten ne istiyorum? Diye sormalı ve cevaplandırmalıyız. Bu cevaplar netleştiğinde ne yapabileceğinizi kararlaştırmış olursunuz. Kendi yeteneklerinizin farkında olduğunuzda ise onları geliştirmek için motivasyon kendiliğinden açığa çıkar. Sevdiğiniz, kabiliyetiniz olan işlerde kendi kendinizi motive eder, yorulmadan yola devam edersiniz.

Kendine Güvenmek

İnsanlarda duygu durumları hiçbir zaman sürekliliğini koruyamaz. Bir gün mutlu ve neşeli uyanırsın, diğer bir gün ise bezgin ve umutsuz olabilirsin, okulda iyi olmadığını düşünür sınavlarından geçebilecek misin diye kaygılanmaya başlarsınBu durumda motivasyon sağlamak için özgüven gereklidir. Kendinize inanmalı ve içimizdeki gücünüzü keşfetmelisiniz.

Uygun Ortamı Oluşturmak

Ders çalışmak, yabancı dil öğrenmek, spor yapmak veya bir toplantı için sunum hazırlamak örnekler çoğaltılabilir; amacınız için gerekli olan motivasyon için uygun ortamı oluşturmak  çok etkilidir. Kalabalık, gürültü bir ortamda mı ders çalışmak veya sunum hazırlamak daha kolay sizin için ya da evinizin konforunda spor yapmak mı, spor salonu mu ?  Kişi kendini hangi ortamda daha rahat  ve  verimli hissediyorsa uygun ortam orasıdır.

Pozitif olmak 

Motivasyon oluşumunu engelleyen durumlardan biri de olumsuz düşüncelerdir. “Ben zaten yapamam, kaderim böyle, onlar benden daha başarılı.” Diyerek kendimizi olumsuz söylemlerle doldurup, başarılı olacaksak bile kendi kader ağlarımızı kendimiz örer ve baştan kaybederiz. Oysa ki “Yapabilirim. Çok çalıştım ve diğerlerinden eksik kalır bir yanım yok. Bende iyiyim.” Diyerek kendimizi pozitif cümlelerle doldurursak motivasyonumuz tavan yapacaktır.

Kendinizle ilgilenin

Günlük koşuşturmanızda kendi ilgi alanlarınızla ilgili  az da olsa zaman  ayırın kendinize bir film izlemek, sevdiğiniz bir arkadaşınızla görüşmek veya başka  bir şey olabilir. Büyük çaplı olmasına gerek yok. Sadece kendiniz için olması yeterlidir, gün bittiğinde “Bugünde kendim için şunu yaptım.” Diyebilmek insana  güç vererek, motivasyonunun yükselmesini sağlar.

Ulaşılabilir Bir Hedefiniz Olsun

Hedef olmadan hayat yolunda yürümek anlamsız oluyor . Motivasyon kaybı yaşamamak adına kendini tanıyan ve yapabileceklerini bilen birisi olarak makul hedefler belirleyin. Örneğin; hiç koşu tecrübeniz yoksa, “Ben bugün 10 dakikada10 km  koşacağım.”  Gibi bir hedef koyabilirsiniz. Bunu yapamadığınızda motivasyonunuz düşer, tekrar denemeye  korkarsınız. Kıyı kıyı ,yüze yüze  ilerleyin.

Ertelemeyin

Yapacağınız ve yapmanız gereken ne varsa ertelemeyin. Zamanınızı iyi yönetin ve işlerinizi  gününde  yapın ki birikme olmasın. Üst üste geldiğinde yapmak zorlaşır, zaman daralır motivasyon kaybı yaşarsınız.

Kendinizi Karşılaştırmayın

başarılı insanlar örnek alınabilir. yalnız  sürekli bir  karşılaştırma halinde olmak  yani bunu  zaten  çevremizdeki  insanlar maalesef zaman  zaman  yapar  ama bunu kendiniz yapmanız  sizi daha çok etkiler motivasyon  yoksunluğu yaşarsınız.

Fazlalıklardan Kurtulun

Sizi üzen ve gereksiz yere enerjinizi emen insanlardan kurtulun. Zamanla nasıl motivasyon artışı yaşayacaksınız göreceksiniz.

Kendinizi Ödüllendirin

Hedefinize ulaştığınızda kendinize hediye alın, kutlama yapın. Bu durum gelecekteki motivasyon kaynaklarını arttıracaktır emin olun.

Kendini Tanımak, Kişinin kendisini iyi tanıması ve yeteneklerinin farkında olması gereklidir, Kendini ve kabiliyetlerini iyi bilen bir kişi, onları geliştirmek için motivasyon sağlar, Kendine Güvenmek, Motivasyon sağlamak için özgüven gereklidir Kendine inanmalı ve içsel gücü keşfedilmelidir, Kendine güvenen bir kişi, motivasyonunu artırabilir ve daha başarılı olabilir, Uygun Ortamı Oluşturmak, Amaçlanan işle ilgili uygun bir ortam oluşturulması gereklidir, Uygun bir ortam, motivasyonun artmasını ve hedeflere daha kolay ulaşmayı sağlar, Pozitif Olmak, Olumsuz düşüncelerden kaçınarak pozitif bir mental duruş geliştirmek gereklidir, Pozitif bir zihin yapısı, motivasyonu artırır ve daha başarılı sonuçlara ulaşmayı sağlar, Kendinizle İlgilenin, Kişinin, kendine ve ilgi alanlarına zaman ayırması gereklidir, Kendisiyle ilgilenen bir kişi, motivasyonunu artırır ve hayattan daha fazla zevk alır, Ulaşılabilir Hedefler Koymak, Makul ve ulaşılabilir hedefler belirlenmelidir, Hedefleri net bir şekilde belirleyen bir kişi, motivasyonunu artırır ve başarı şansını yükseltir, Ertelememek, Yapılacak ve yapılması gereken işler ertelenmemelidir, Erteleme alışkanlığından kaçınan bir kişi, motivasyonunu korur ve üretkenliğini artırır, Kendinizi Karşılaştırmamak, Kişinin kendini başkalarıyla karşılaştırmaktan kaçınması gereklidir, Kendini başkalarıyla karşılaştırmamak, kişinin özsaygısını artırmakta ve motivasyonunu yükseltmektedir, Fazlalıklardan Kurtulun, Kişi, gereksiz yere enerjisini emen unsurlardan kurtulmalıdır, Gereksiz unsurlardan kurtulmak, kişinin enerjisini olumlu yönde artırmakta ve dolayısıyla motivasyonunu yükseltmektedir, Kendinizi Ödüllendirin, Hedeflere ulaşıldığında kendinizi ödüllendirmek önemlidir, Ödül sistemi, kişinin motivasyonunu sürdürmesine yardımcı olur ve gelecek hedeflere ulaşmayı kolaylaştırır
motivasyon nedir kendini tanımak kendine güvenmek pozitif olmak motivasyon sağlamak
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.