AnasayfaBlogBoş Vaktimizi Nasıl Değerlendirebiliriz?
Zaman Yönetimi

Boş Vaktimizi Nasıl Değerlendirebiliriz?

25 Ekim 2018
Gözlüklü ve beyaz gömlekli bir kadın beyaz bir arka planın önünde duruyor. Gözlükleri siyah, gömleği ise bembeyazdır. Kollarını kavuşturmuş ve aşağıya bakıyor. Uzun saçları yüzünden uzakta geriye doğru toplanmıştır. Yüz ifadesi ciddi ve odaklanmış. Üzerinde siyah ve mavi bir logo bulunan bir tabelanın önünde duruyor. Sağ alt köşede siyah beyaz bir logo var. Arka planda elinde kılıç tutan bir kişinin gölgesi var. Görüntü kadının göğsüne yakın çekimdir ve beyaz gömleğini vurgular.
Boş Vakit Değerlendirme ÖnerileriNedenleri/FaydalarıÖrnekler
Yapacaklar Listesi HazırlamaGünün daha verimli geçmesini sağlar, yaşam kalitesini artırırYeni bir dil öğrenme hedefi, spora gitme planı
Yeni Bir Dil ÖğrenmeKüresel anlamda daha iletişim kurabilme, zihinsel gelişimİngilizce, Almanca ya da Rusça öğrenme
Teknoloji Kullanımını SınırlandırmaSosyal ilişkileri güçlendirme, gerçek hayata daha çok odaklanmaTelefon kullanımını azaltma, donanımlı bir bilgisayar kullanıcı olma
Spor YapmaFiziksel sağlığı koruma, stresi azaltmaEgzersizler, yürüyüşler
Online Eğitimlere KatılmaKariyer fırsatlarını genişletme, bilgi ve kültür seviyesini yükseltmeOnline dersler, web seminerleri
Hobiler EdinmeKişisel gelişim, ruh sağlığıResim yapma, müzik aleti çalma
Fobilerle Başa ÇıkmaKişisel gelişim, özgüven artışıPsikoterapilere katılma
Kültürel Gezilere KatılmaTarih bilgisi ve kültür seviyesini artırmaMüzeleri ziyaret etme, tarihi yerleri gezi etkinlikleri
Kitap OkumaKelime dağarcığı genişleme, düşünce yapısını geliştirmeRomanlar, bilim kurgu kitapları
Zeka Oyunları OynamaMental aktivasyon, problem çözme yeteneğini artırmaSatranç, bulmacalar

Ne yaparız boş vakitlerimizde? Durun ben tahmin edeyim. Biraz uyuruz, biraz televizyon izleriz, telefonla uğraşırız ki bunu oldukça sık yapıyoruz. Yani sadece günümüzü geçirmeye çalışıyoruz aslında. Gece kafamızı yastığa koyduğumuzda bir soralım kendimize. Günümü nasıl değerlendirdim, kendim için ne yaptım? Daha sonra da bir analiz yapalım. Aslında ne yapabilirdim. Hadi bırakalım bu bezginliği. Boş zamanları doğru değerlendirememe her yaştan insanın sorunudur. Zamanımızı yanlış ve verimsiz kullanıyoruz. Bu da bizi mutsuz ediyor. Peki, neden bizi mutlu eden ya da bize katkısı olan işlerle uğraşmıyoruz ki?

Neler Yapabiliriz?

Sabah kalktığımız zaman bugün bunları yapacağım diyerek işe başlayalım. Hatta yapacaklar listesi hazırlayalım. Yani bilinçaltımızı biz yönetelim. Her yapacağımız işi önceden belirler ve planlarsak bilinçaltımız da buna odaklanır. Ve bu işleri gerçekleştirmek bizim için daha kolay olur. Yapacağımız iş, merak ettiğiniz bir konu ya da ulaşmak istediğiniz herhangi bir sanatsal, sportif uğraşlar da olabilir. Mutlu olmayı, bizi mutlu eden şeyleri bilmeliyiz. Bu yeni bir dil öğrenme olabileceği gibi el sanatları ile uğraşmak da olabilir. Boş vakitlerimizi değerlendirirken hedeflerimizi de göz önüne alalım. Örneğin hedefiniz yurtdışına seyahatlere çıkmaksa boş vakitlerinizde yabancı dil öğrenimi sizin için faydalı olacaktır. Bunun için İngilizce, Almanca, Rusça gibi başlıca olan dilleri öğrenmek için eğitimlere katılım sağlayabilirsiniz. Zamanımızı boşa harcatan objeleri, etmenleri bulalım.

Ah, Bu Teknoloji!

Gün içerisinde zamanın çoğunu sosyal medyada geçiriyoruz. Hatta bu sorun o kadar büyüdü ki 5 dakikalık molalarda bile hemen telefonu elimize alıyoruz, yemeklerde bile elimizden düşürmediğimiz zamanlar oluyor. Elbette ki telefona ihtiyacımız var; ama yaşamımızın önemli bir parçası haline getirmek çok yanlış. Bu nedenle bunu kısıtlamalıyız.

Dinamik ve Mutlu Olmanın Önemli Yolu Nedir? 

Egzersizler, spor yapmak da boş zamanlarımızı verimli değerlendirmemize yararlı olabileceği gibi fiziksel psikolojik ve biyolojik açıdan da bize oldukça önemli katkıları olacaktır. Yaptığımız kısa yürüyüşler bile bizi rahatlatmıyor mu? Hele de yağmur sonrasıysa. O toprak kokusu başlı başına bir mutluluk sebebi. Ayrıca egzersizler hafızamızı güçlendirir. Stresimizi azaltacağından mutluluğumuzu da artıracaktır.

Online Eğitimler Her Açıdan Faydalı

Boş zamanlarımızı verimli değerlendirmede online eğitimler de çok ideal. Yatkın olduğumuz, merak ettiğimiz ya da sevdiğimiz birçok konuda online eğitimler ile bilgi ve kültür seviyemizi yükseltebiliriz. Evde, hatta seyahatler de bile oturduğunuz yerden bir şeyler öğrenmek müthiş bir şey değil mi? Üstelik bu kadar önemi artmışken ve çeşitli iş imkanları sağlayıp bizi rakiplerimizin bir adım önüne taşırken. Bu eğitimlerden alacağınız sertifika ile özellikle kariyer hayatınızda size güzel olanaklar sunacaktır.

Hobiler Edinin

Kendinize hobiler edinin. Hobileriniz varsa peşinden gidin. Hobiler bizi kendimize yetecek hale getir. Ruh sağlığına oldukça önemli katkıları vardır. Bizi mutlu eder, stresi azaltır. Hobi demişken fobiden bahsetmemek olmaz. Boş zamanlarda fobimizle başa çıkmak için bir şeyler yapabiliriz. Fobinizi yenmek için öncelikle fobiye neden olan obje ya da etkeni belirleyin ve fobinizle yüzleşin. Ama yavaş yavaş ve aşamalı olacak şekilde. Ancak fobiniz başedemeyecek kadar ilerlemişse bunun için psikoterapilere katılabilirsiniz.

Boş Vakitlerinizde Diğer Yapabilecekleriniz Neler?

  • Kültürel gezerek katılabilirsiniz,

  • Kitap okuyabilirsiniz,

  • Belgesel izleyebilirsiniz,

  • Günlük tutabilirsiniz

  • Zihninizi zorlayıp satranç, zeka oyunları oynayabilirsiniz.

Bu yazımda, vaktimizi verimli kılmak için neler yapabileceğimizden bahsettim. Zaman kaybını önlemek için vaktimizi boşa harcamayalım. hiçbir şey için geç değil. yolumuz uzun... mutluluk gelecek ve başarı için zamanımızı iyi değerlendirelim.

Yapacaklar Listesi Hazırlama, Günün daha verimli geçmesini sağlar, yaşam kalitesini artırır, Yeni bir dil öğrenme hedefi, spora gitme planı, Yeni Bir Dil Öğrenme, Küresel anlamda daha iletişim kurabilme, zihinsel gelişim, İngilizce, Almanca ya da Rusça öğrenme, Teknoloji Kullanımını Sınırlandırma, Sosyal ilişkileri güçlendirme, gerçek hayata daha çok odaklanma, Telefon kullanımını azaltma, donanımlı bir bilgisayar kullanıcı olma, Spor Yapma, Fiziksel sağlığı koruma, stresi azaltma, Egzersizler, yürüyüşler, Online Eğitimlere Katılma, Kariyer fırsatlarını genişletme, bilgi ve kültür seviyesini yükseltme, Online dersler, web seminerleri, Hobiler Edinme, Kişisel gelişim, ruh sağlığı, Resim yapma, müzik aleti çalma, Fobilerle Başa Çıkma, Kişisel gelişim, özgüven artışı, Psikoterapilere katılma, Kültürel Gezilere Katılma, Tarih bilgisi ve kültür seviyesini artırma, Müzeleri ziyaret etme, tarihi yerleri gezi etkinlikleri, Kitap Okuma, Kelime dağarcığı genişleme, düşünce yapısını geliştirme, Romanlar, bilim kurgu kitapları, Zeka Oyunları Oynama, Mental aktivasyon, problem çözme yeteneğini artırma, Satranç, bulmacalar
Boş Vaktimizi Nasıl Değerlendirebiliriz
Rüya Naz
Rüya Naz
Blog Yazarı

Bitlis Eren Üniversitesi Hemşirelik Bölümü mezunudur. İstanbul İşletme Enstitüsünden aldığı birçok sertifikası bulunmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Resimde yapboz parçası olan bir saat görülmektedir. Saat dikdörtgen şeklindedir ve siyah bir çerçeveye sahiptir. Saatin ön yüzü beyazdır ve üzerinde siyah rakamlar ve ibreler vardır. Saatin sağında dikdörtgen bir bulmaca parçası vardır. Parça sarıdır ve etrafında mavi bir kenarlık vardır. Saat ve yapboz parçası beyaz bir yüzey üzerinde yer almaktadır. Görüntünün arka planı hafifçe bulanıklaştırılarak yumuşak bir odak efekti verilmiştir. Saatin üzerindeki zaman yaklaşık 10:10'dur. Görselin sıcak ve davetkar bir havası vardır.
Zaman Yönetimi

Zaman Yönetimi Nedir?

01 Nisan 2020
Bir kişi elinde yuvarlak, beyaz, siyah yüzlü ve siyah rakamlı bir saat tutmaktadır. Kişi gri uzun kollu bir gömlek giymektedir ve sol eli saatin tepesindedir. Kişi ciddi bir ifadeyle doğrudan kameraya bakmaktadır. Saatin biri saat biri, diğeri de saat dokuzu gösteren iki ibresi vardır. Saat siyah bir halka ile çevrelenmiştir ve halkanın ortasında kırmızı bir 'Z' harfi basılıdır. Arka planda, siyah zemin üzerinde beyaz bir 'O' harfi ve beyaz zemin üzerinde siyah bir sayı vardır. Sahne parlak bir şekilde aydınlatılmıştır ve özne odaktadır.
Kişisel Gelişim

Zamanın Yöneticisi Nasıl Olunur?

01 Mayıs 2020