AnasayfaBlogBaşarılı İnsan Kimdir?
Başarılı İnsanlar

Başarılı İnsan Kimdir?

24 Şubat 2019
Takım elbiseli ve kravatlı bir adam, üzerinde mavi zeminli kırmızı bir bayrak bulunan bir tabelanın üzerinde durmaktadır. Tabela sarı renkte ve siyah harflerle 'başarı' kelimesi yazıyor, arka plan ise canlı bir mavi. Adam hafifçe sola bakıyor ve kolları iki yanında. Bayrak, lacivert bir kanton ve yıldızlarla kırmızı bir alana sahiptir. Adamın üzerinde lacivert bir takım elbise, açık mavi bir kravat ve beyaz bir gömlek vardır. Saçları düzgünce taranmış ve yüzünde belli belirsiz bir gülümseme var. Birkaç kabarık beyaz bulutun bulunduğu parlak mavi bir gökyüzünün fonunda kendinden emin bir şekilde duruyor.
Başarılı İnsanın ÖzellikleriBaşarısız İnsanın ÖzellikleriBaşarı ve İş Hayatı
Sorunlara çözüm odaklı yaklaşırSorunları büyütme eğilimindedirZor projeleri tamamlama ve terfi alma
Hedeflerinden vazgeçmezHedeflerinden kolaylıkla vazgeçerSektörde tutunma ve rekabet etme
Başarısızlıktan korkmazBaşarısız olmaktan korkar ve risk almaktan çekinirYeni trendlere ve teknolojilere uyum sağlama
Gerçekleştirilebilir hedefler belirlerHedef belirlemekte zorlanır veya belirsiz hedefler belirlerSertifika eğitimleri ile kendini geliştirme
Hatalardan ders çıkarır ve tecrübe edinirHatalarını kabul etmekten kaçınır ve aynı hataları tekrarlarUzaktan eğitim programlarından faydalanma
Kendisini sürekli geliştirir ve öğrenmeye devam ederKişisel ve profesyonel gelişime önem vermezÇalışma hayatında başarının sağlam bir pozisyon getirir
Olumsuz durumlara karşı dirençli ve dayanıklıdırOlumsuz durumlar karşısında kolayca pes ederDiğer çalışanlardan bir adım öne geçme
Olumlu ve motive edici bir tavır sergilerOlumsuz ve motive edici olmayan bir tavır sergilerİş hayatında başarıyı yakalamanın avantajları
Kendisine ve yeteneklerine güvenirKendine güven eksikliği yaşarBaşarı, iş hayatında güven sağlar
Sonuç odaklıdırSüreci yönetme üzerine odaklanırBaşarılı insanlar, iş hayatında daha başarılı sonuçlar elde eder

Başarılı insan hedeflerinden vazgeçmeyen, başarısız olmaktan asla korkmayan, karşılaştığı her probleme çözüm odaklı yaklaşan ve sonuca kolay ve kısa sürede ulaşılmayacağını bilen insandır. Başarı ise hayatımızdaki en göreceli kavramlardan biridir. Kime göre veya neye göre olduğu konusunda kesin bir yargıya varmamız imkânsızdır. 

İş hayatında yer alan başarı kavramı ise, kimimize göre işe girmek, kimimize göre ise zor bir projeyi tamamlayarak terfiler almaktır. Çevre marketler ile rekabet edebilen mahalle bakkalının yok olmadan sektörde tutunması da Jaguar markasını satın alan Hintli Tata Motors'un büyümesi de başarı hikâyesidir.  Bu başarı hikâyelerinin kahramanı olmak ise tahmin edildiği kadar zor değildir. 

Başarılı İnsan Olmak

Başarılı insan olmak bitmeyecek olan bir yol iken, başarısız insan olmak basit bir vazgeçiştir. İnsan, nefes almaya başladığı ilk andan son ana kadar belirlediği hedeflere koşar adım ilerlemek ister. Hayatının her evresinde başarıya ulaşmak için yoğun çaba sarf eder. Okulda, evde, iş hayatında… 

Ama insan bazı zamanlarda koşmayı bırakın durmak zorunda kalabilir veya koşarken tökezleyebilir. Bu dönemler ile karşı karşıya kaldığında ise ya tekrar koşmak için daha güçlü kalkar ya da koşmaktan vazgeçer. Hayatın olağan sürecinde her birimizin karşılaştığı bu dönemler kırılma noktalarımızdır. Nefessiz kaldığımızı hissettiğimiz bu zamanların geçici olduğunu unutmadan yoluna devam eden insan bu süreçte kazanır ve başarılı insan olur. Unutan insan ise başarısız insan olmaya buradan sonra başlar ve olduğu yerde kalmaya mahkûm olur.

Başarısız İnsanlar Ne Yaparlar?

Başarı kavramına ulaşmak isteyen başarılı insan bu dönemlerde hedeflerinden vazgeçip pes eder ise başarısız insan olarak karşımıza çıkar. Başarısız insanlar genel olarak cesaretsiz ve korkak olmalarının yanı sıra, karşılaştıkları sorunlara çözüm üretmek yerine olan sorunları da büyütürler. Hatta bunlar ile kalmaz başarılı insanları kötülemeleri ve bu kişilerde kusur aramaları da en bilinen özellikleridir. 

Başarısız insan olmak en basit en emeksiz yoldur. Ve bilinmesi gerekir ki hiçbir yol düz değildir. Başarılı insanların hiçbiri bir sabah bu sıfat ile uyanmamıştır. Yürümeyi öğrenen bir bebek birçok kere düşer ve çoğunda ağlar. Ama her seferinde korkmadan cesurca kalkar ve tekrar tekrar tekrar deneyerek yürür, bir gün ise koşar.  

Başarılı İnsanların Hedefleri

Başarılı insan olmanın birden fazla faktörü söz konusudur. Fakat başarılı insan olmanın en önemli faktörü gerçekleştirilebilir bir hedef belirlemek ve bu hedeften hiçbir koşulda vazgeçmeden ilerlemek olarak karşımıza çıkar. Her insan, bazen iş hayatında bazen ise özel hayatında sorunlar ve problemler içinde kendini bulur. 

Kişi karşılaştığı zorluklarda hedefinden vazgeçmeyerek çabaladığında belirlediği noktaya muhakkak kavuşur.  Bunun en güzel örneği ise Edison değil midir? Yanlış kararlar alıp yanlış adımlar atabilir ve olmamız gereken noktadan uzaklaştığımız düşüncesine kapıldığımız dönemlerde söz konusudur. Fakat bu tamimiyle yanlış bir düşüncedir. 

Başarılı insanların hiçbirisi hedeflerine hata yapmadan ulaşmamıştır.  Yanlışlardan edinilen tecrübeler kişiyi başarılı insan yapar. A planının eksik veya yanlış olduğunu fark ederek B planına bazen C D E planına ihtiyaç duyabilir ve kazandığımız tecrübeler ile başarılı insan olma noktasına ulaşabiliriz. Birçok başarılı insanın hayat hikayesinde asla vazgeçmediklerini ve belirledikleri hedeflere ulaşana kadar yapılan her hatayı tecrübe olarak gördüklerini sonuç odaklı yaklaşımları ile bugüne geldiklerini görürüz. 

İş hayatında başarı nasıl yakalanır?

Çalışma hayatı, hangi sektörde olursa olsun yeni teknolojileri, yeni yaklaşımları, yeni uygulamaları, yeni trendleri ile bir çok kez yenilik içerir. Akademik eğitim hayatın tamamlanmasının ardından insanlar, bir çok nedenden dolayı, daha özel alanlarda eğitim alma ihtilacı duyar. Bu da sertifika eğitimleri ile gerçekleştirilir.

Sertifika eğitimi, iş yaşamında ihtiyacınız olan bir çok alanda eğitim almanızı, kendinizi geliştirmenizi, işinizde yükselmenizi sağlayacaktır. Uzaktan eğitim programı ile iş hayatınız için son derece önemli olan bu sertifika eğitimlerini almak özellikle çalışanlar için büyük avantaj sağlayacaktır. Uzaktan eğitim programları ile internete bağlı bilgisayarınız ile dilediğini zaman dilediğiniz yerden sertifika eğitiminizi tamamlayabilirsiniz.

Uzaktan eğitim, bulunduğunuz yerden eğitimi almanızı, ders saatlerini büyük ölçüde kendinizin belirlemesini, çalışıyorsanız mesainizden fedakarlık etmeden eğitimi tamamlamanızı sağlar. Bu nedenle de uzaktan eğitim programları oldukça yoğun olarak tercih edilir.

İş Hayatında Başarıyı Yakalamak Neden Önemlidir?

Elbette her insan başarılı olmak ister. İş hayatında başarılı olan kişinin, şirketteki yeri daha sağlam olabilir ya da diğer çalışanlardan bir adım öne geçebilir. Bunlar başarıya sahip olmanın verdiği avantajlar arasındadır. Ama bunların yanında, başarıyı yakalamanın çok daha önemli yararları da bulunmaktadır. Yaptığımız iş, hayatımızın çok büyük bir kısmını oluşturduğu için işimizi sevmemiz çok mühimdir.

İşini sevmeyen bir kişi hayatında mutluluğu yakalayamaz. Yani mutluluk için, işimizi sevmemiz gerekmektedir. İşimizi sevmemiz de başarımızla doğru orantılı bir şekilde gerçekleşir. Bir kişi, yaptığı işte ne kadar iyiyse işini o ölçüde severek yapacaktır. İş hayatında başarıyı yakalamak; motivasyonu yükseltmek, mutluluğu yakalamak için son derece önemli bir durumdur. İnsanın hayatını birçok farklı yönden olumlu etkiler.

Peki, İş Hayatında Başarı Nasıl Yakalanır?

Bir kişi aldığı lisans yani üniversite eğitimi ile işinin temel noktalarını öğrenmektedir. Kişileri, işlerinde daha donanımlı yapan eğitimler lisans eğitiminden sonra başlamaktadır. Yüksek lisans, master gibi eğitimler donanımı arttıracak eğitimlere örnektir. Ama çalışan bir kişinin, örgün eğitim olan yüksek lisansı alması son derece zordur. Hayatında köklü değişiklikler yapması gerekebilir. Halbuki günümüzün popüler eğitim çeşidi olan online eğitim böyle değildir. Online ve ücretsiz bir şekilde alınabilen sertifika eğitim programları ile zamandan, enerjiden ve paradan tasarruf edersiniz. Yüksek lisans düzeyinde bir eğitim almış ve kendinize çok büyük bir iyilik yapmış olursunuz.

İş Hayatında Uzaktan Eğitim Neden Önemlidir?

Uzaktan eğitim, bulunduğunuz yerden eğitimi almanızı, ders saatlerini büyük ölçüde kendinizin belirlemesini, çalışıyorsanız mesainizden fedakarlık etmeden eğitimi tamamlamanızı sağlar.

Sorunlara çözüm odaklı yaklaşır, Sorunları büyütme eğilimindedir, Zor projeleri tamamlama ve terfi alma, Hedeflerinden vazgeçmez, Hedeflerinden kolaylıkla vazgeçer, Sektörde tutunma ve rekabet etme, Başarısızlıktan korkmaz, Başarısız olmaktan korkar ve risk almaktan çekinir, Yeni trendlere ve teknolojilere uyum sağlama, Gerçekleştirilebilir hedefler belirler, Hedef belirlemekte zorlanır veya belirsiz hedefler belirler, Sertifika eğitimleri ile kendini geliştirme, Hatalardan ders çıkarır ve tecrübe edinir, Hatalarını kabul etmekten kaçınır ve aynı hataları tekrarlar, Uzaktan eğitim programlarından faydalanma, Kendisini sürekli geliştirir ve öğrenmeye devam eder, Kişisel ve profesyonel gelişime önem vermez, Çalışma hayatında başarının sağlam bir pozisyon getirir, Olumsuz durumlara karşı dirençli ve dayanıklıdır, Olumsuz durumlar karşısında kolayca pes eder, Diğer çalışanlardan bir adım öne geçme, Olumlu ve motive edici bir tavır sergiler, Olumsuz ve motive edici olmayan bir tavır sergiler, İş hayatında başarıyı yakalamanın avantajları, Kendisine ve yeteneklerine güvenir, Kendine güven eksikliği yaşar, Başarı, iş hayatında güven sağlar, Sonuç odaklıdır, Süreci yönetme üzerine odaklanır, Başarılı insanlar, iş hayatında daha başarılı sonuçlar elde eder
başarı başarılı insan hayat hedef yanlış karar
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.