AnasayfaBlogKorkunun Yönettiği Hastalık: Panik Atak
Stres Yönetimi

Korkunun Yönettiği Hastalık: Panik Atak

04 Temmuz 2019
Bir kadın pencereye yaslanmış, dışarı bakıyor. Üzerinde siyah deri bir ceket, çizgili bir gömlek ve çizgili bir pantolon var. Saçları kısa ve siyahtır. Yüzünde ciddi bir ifade var. Resmin ön planında yüzünün yakın çekimi görülüyor. Yoğun bir bakışı var ve dudakları sanki konuşmak üzereymiş gibi hafifçe ayrılmış. Gözleri pencerenin dışındaki bir şeye odaklanmıştır. Görüntünün sağ tarafında, pencere kolu gibi görünen siyah bir nesnenin yakın çekimi görülüyor. Kolunun ulaşamayacağı bir yerdedir.
KonuDetaylarEk Bilgiler
Panik Atak Nedir?Beklenmedik anda karşılaşılan yoğun kaygı hissiyle karakterize bir nöbettir.Bu durum genellikle birkaç dakika sürer ve kişiyi son derece yorgun ve isteksiz hissettirir.
BelirtilerÇarpıntı, boğulma hissi, derin nefes alma ihtiyacı, baş dönmesi, korku ve uyuşma hissiatları sık görülen belirtilerdir.Bunların yanı sıra depersonalizasyon ve derealizasyon gibi semptomlar da gözlenebilir.
NedenlerGenetik faktörler, antidepresan kullanımı, kafein, sigara ve alkol tüketimi, duygusal travma, kişilik yapısı panik atağa neden olabilir.Ayrıca hızlı soluk alıp verme de nöbetlere sebep olabilir.
TedaviPsikoterapi ve ilaç tedavisi genellikle etkili olur.Kişisel gelişim teknikleri ve stres yönetimi de panik atağı yönetmekte yardımcı olabilir.
Kimlerde Görülür?Her yaştan insanı etkileyebilir, ancak genellikle 18-25 yaşları arasında başlar.Eğer 30-40 yaşları arasında tedavi edilmezse daha ciddi sorunlara yol açabilir.
TeşhisTeşhis genellikle semptomlar ve hastanın geçmişi temelinde konulur.Kendi kendinize teşhis koymaktan kaçının, profesyonel destek alın.
Nöbetlerin SüresiNöbetin süresi kişiden kişiye değişkenlik gösterir.Bu süre boyunca kişi sanki bu durumun ebedi olacağını düşünebilir.
Çocukluk Çağı Panik AtağıÇocukluk çağında panik atak nöbetleri nadiren görülür.Ancak çocukluk çağında yaşanan travmalar, daha sonra panik atak gelişmesi riskini artırabilir.
Risk FaktörleriKişilik yapısı, çekingenlik ve özgüven eksikliği panik atağa eğilimi artırabilir.Duygusal travma geçmişi olan bireylerde de panik atak gelişme riski yüksektir.
Madde KullanımıAlkol, sigara ve uyuşturucu kullanımı panik atak gelişme riskini artırabilir.Bu maddelerin kullanımı panik atak belirtilerini tetikleyebilir.

Panik atak bildiğiniz gibi son zamanların popüler rahatsızlığı haline geldi. Problemi yaşayan bireyler kendilerini motive etmek yerine ilaçlara veya tedavilere başvurmakta. Ama unutulmamalıdır ki panik atak psikolojik bir süreç. Bu panik atak kimlerde görülür? Belirtileri ve nedenleri nedir? Teşhisi nasıl konulur ve tedavisi var mı? 

Panik Atak Nedir?

Panik atak beklenmedik anda karşımıza çıkabilecek yoğun kaygı hissi, korku ve bunaltı veren bir nöbettir. Anın şoku kişide "Ne yaşadım ben?","Nefes alamıyorum!","Ölecek miyim?" etkisi uyandırır. O an ki "Kaç ya da öl." tepkisine müdahale edemeyiz. Düşünceler kriz esnasında çok güçlü olur ve zihnimizin arkasında bizi daha fazla etkiler.

Genel olarak süresi kişiden kişiye değişir fakat o süre içerisinde sanki ebediyen sürecekmiş gibi gelir. Geçtiği zaman ise kişiyi yorgun ve isteksiz hissettirir. Panik atak için belirli bir yaş yok. Başlangıç yaşı değişkenlik gösterebilir. Genellikle çocuklu yaşlarda nadir ortaya çıkan nöbetler 18-25 yaşları arasında kendini gösterir. Özellikle bu hastalık 30-40 yaşları arasında atlatılmadığı taktirde ciddi sorunlara yol açabilir.

Panik Atak Belirtileri Neler?

  • Çarpıntı, kalp yerinden çıkacak hissiyatı, göğüste basınç ve uyuşmalar.

  • Boğulur gibi hissetme.

  • Derin nefes alma ihtiyacı.

  • Karın ağrısı, bulantı, karında şişlik ve gaz oluşumu.

  • Sersemlik duyma, baş dönmesi, bayılma hissi.

  • Depersonalizasyon ( Kendine yabancı gibi hissetmesi,bedenini hissedemiyor hissi.)

  • Derealizasyon (Ortamdaki cisimlerin küçülmesi,bulanıklaşması.)

  • Ölüm korkusu.

  • Üşüme ve terleme.

  • Ellerde, kollarda ve bacaklarda uyuşma hissi.

Panik Atak Nedenleri Neler?

  • Genetik faktörler

  • Antidepresanlar (İlk başlandığı anda panik belirtileri çıkarmaya başlayabilirler.)

  • Kafein, sigara, alkol ve uyuşturucu

  • Hızlı soluk alıp vermek (Düzensiz hızlı nefes aldığınızda nöbete müsaade etmiş olabilirsiniz.)

  • Duygusal travma.

  • Küçükken bilinçaltını etkileyen olaylar.

  • Kişilik yapısı (çekingenlik,özgüvensizlik durumları.)

Öncelikle kendiniz bir hastalığınız olduğuna karar vermemelisiniz. Teşhisi asla siz koyamazsınız. Bir hastalığınız varsa profesyonel olan terapist ve ya doktorlar tarafından öğrenebilirsiniz. Farkında olduğunuz bazı belirtiler ortaya çıkabilir. 
Fakat araştırmalara göre bu belirtileri yaşayan insanlardan sadece 4/1’i tedavi seviyesinde. Özellikle 1 veya 2 kere panik atak problemi yaşamış olabilirsiniz. Önemli olan belirtiyi korkuya çevirmemek. Çevirdiğiniz taktirde paniklerin tekrarlanmasına yardımcı olmuş olursunuz. 

Panik Atak Tedavisi Var Mı?

Panik atak tedavisi bulunan bir hastalık. Öncelikle belirtileri yaşayan hastaya problemi nasıl kontrol altına alacağı öğretilmekte. Başarabilen hasta ilerleyen yaşamında bu hastalıktan tamamen kurtulabiliyor. Fakat problemi yaşayan çoğu kişi bedensel bir hastalığı olduğunu düşündüğü için terapi yöntemine geç başvurmakta.

Hastaların çoğu terapiye geldiğinde çok fazla ilaç kullandığını, çok fazla sağlık denetimi yaptırdığını ve sayısız doktora gittiğini söylemekte. Bunları yapan hasta doğru yere geldiğinde psikiyatri ve psikologlar tarafından teşhisi koymak ve doğru bir tedavi yürütmek daha kolay olacaktır. Öncelikle panik atağın bir psikolojik hastalık olduğunun kabullenilmesi ve bu durumda güven duyduğunuz bir uzmana başvurulması gerekmektedir.

Motivasyon Ve Stres Faktörü

Motivasyon daima yüksek olmalı ve kendinize inanmalısınız. Etkili motivasyon teknikleri öğrenin. Tedavi nefes ve solunum egzersizleri, aniden gelen ve sizi rahatsız eden atakların üzerine gitmeniz için teknikler, kendinizi rahatlatmanız içinse alıştırmalar yapılmaktadır. Bunlar dışında hipnoz da bu hastalığın tedavileri arasında yer almaktadır. 

Düzenli şekilde öğretilen egzersizler yapılmalıdır. Psikoterapi bu problemin en önemli yardımcısıdır. Stres ile başa çıkma yolları için online eğitimler kapsamında Stres Yönetimi Eğitimi almanızın size faydası olacaktır. Tedavinize sadık kalın. Unutmayın panik atak problemi yaşayan biri asla ölmez, boğulmaz, nefessiz kalmaz ve delirmez.

Panik Atak Nedir?, Beklenmedik anda karşılaşılan yoğun kaygı hissiyle karakterize bir nöbettir, Bu durum genellikle birkaç dakika sürer ve kişiyi son derece yorgun ve isteksiz hissettirir, Belirtiler, Çarpıntı, boğulma hissi, derin nefes alma ihtiyacı, baş dönmesi, korku ve uyuşma hissiatları sık görülen belirtilerdir, Bunların yanı sıra depersonalizasyon ve derealizasyon gibi semptomlar da gözlenebilir, Nedenler, Genetik faktörler, antidepresan kullanımı, kafein, sigara ve alkol tüketimi, duygusal travma, kişilik yapısı panik atağa neden olabilir, Ayrıca hızlı soluk alıp verme de nöbetlere sebep olabilir, Tedavi, Psikoterapi ve ilaç tedavisi genellikle etkili olur, Kişisel gelişim teknikleri ve stres yönetimi de panik atağı yönetmekte yardımcı olabilir, Kimlerde Görülür?, Her yaştan insanı etkileyebilir, ancak genellikle 18-25 yaşları arasında başlar, Eğer 30-40 yaşları arasında tedavi edilmezse daha ciddi sorunlara yol açabilir, Teşhis, Teşhis genellikle semptomlar ve hastanın geçmişi temelinde konulur, Kendi kendinize teşhis koymaktan kaçının, profesyonel destek alın, Nöbetlerin Süresi, Nöbetin süresi kişiden kişiye değişkenlik gösterir, Bu süre boyunca kişi sanki bu durumun ebedi olacağını düşünebilir, Çocukluk Çağı Panik Atağı, Çocukluk çağında panik atak nöbetleri nadiren görülür, Ancak çocukluk çağında yaşanan travmalar, daha sonra panik atak gelişmesi riskini artırabilir, Risk Faktörleri, Kişilik yapısı, çekingenlik ve özgüven eksikliği panik atağa eğilimi artırabilir, Duygusal travma geçmişi olan bireylerde de panik atak gelişme riski yüksektir, Madde Kullanımı, Alkol, sigara ve uyuşturucu kullanımı panik atak gelişme riskini artırabilir, Bu maddelerin kullanımı panik atak belirtilerini tetikleyebilir
panik atak hastalık stres motivasyon online eğitimler stres yönetimi
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kişi siluet perspektifinden görülüyor, başı buruşturulmuş beyaz kağıt toplarıyla çerçevelenmiş. Kişinin yüzü görünmüyor ama saç çizgisi belirgin ve kulakları yuvarlak. Kağıt toplar etrafa yayılmış, bazıları kişinin başıyla örtüşüyor. Kağıt toplardan biri özellikle büyüktür ve doğrudan kişinin alnının önüne yerleştirilmiştir. Diğer kâğıt toplardan birkaçı biraz daha küçük ve hafifçe yana yatıktır. Arka plan düz siyah renktedir.
Nedir?

Anksiyete Bozukluğu Nedir?

14 Kasım 2020
Mavi kazaklı bir kadın, bir kağıt parçası tutan bir kadının elini işaret ediyor. Arka plan mavi ve beyaz bir battaniyedir. Görüntü, kadının elinin ve kâğıdın yakın plan çekimidir. Kadın dikkatle kâğıda bakıyor, yüz ifadesi konsantrasyon ve odaklanmayı yansıtıyor. İşaret parmağını uzatmış, elindeki kâğıdı gösteriyor. Diğer eli sanki kağıdı tutmaya hazırmış gibi hafifçe sıkılıdır. Mavi kazak kadının ciddiyetini vurguluyor. Kâğıdın üzerinde zar zor görülebilen bir metin var. Kadının eli resmin ana odağı ve mavi beyaz battaniye sahneye ilginç bir arka plan sağlıyor.
Mobbing

Mobbing ve Çözümleri

30 Mayıs 2019
Bu görüntüde başı ellerinin arasında, gözleri kapalı ve yüzü sıkıntıyla dolu bir kadın görülüyor. Uzun kahverengi saçları yüzünden geriye doğru toplanmış. Arkasında bir dizüstü bilgisayar ve turuncu çiçekli küçük bir saksı bitkisi bulunan bir masa var. Ön planda bir fincan kahve, içinde çiçekler olan bir vazo ve bir çift mor gözlük var. Resmin sağ tarafında bir yakanın yakın çekimi var. Görüntüdeki renkler sessiz ve arka plan bulanıktır, bu da izolasyon ve hüzün hissi verir. Kadının duruşu derin bir duygu ve umutsuzluk hissi veriyor.
Mobbing

Mobbing Hakkında Her Şey

24 Ekim 2020