AnasayfaBlogHedef Belirleme ile İrade Gücümüzü Arttırmak
Hedef Belirleme

Hedef Belirleme ile İrade Gücümüzü Arttırmak

25 Eylül 2019
Gözlüklü ve gömleğinde haç işareti olan bir adam dikkatle tabletteki bir grafiğe bakıyor. Cihazı elinde tutmaktadır ve yüzünün yakın çekimi konsantrasyonunu göstermektedir. Grafik sayılarla dolu ve bir tahta üzerinde gösteriliyor. Adam ekranda, gömleğinin yakın çekiminde vurgulanan belirli bir sayıya odaklanıyor. Grafiği dikkatle inceleyerek verileri alırken yüz ifadesi kararlıdır. Etrafı başka sayılar ve grafiklerle çevrilidir ve muhtemelen bunların hepsine dikkat etmektedir.
KonuAçıklamaEylem Adımları
İrade GücüCesaret, zihinsel dayanıklılık ve kararlılığın bir birleşimidir. İrade gücü ile mücadele edebilir ve irade kaslarınızı güçlendirebilirsiniz.Daha fazla ne yapmak istersiniz? Daha az ne yapmak istersin? Hangi uzun vadeli hedefe doğru çalışıyorsunuz? Sorularını cevaplayarak irade gücünüzü arttırabilirsiniz.
İradenizi GüçlendirinVazgeçmeye veya pes etmeye hazır olduğunuzda, istediğiniz gücünüzü düşünün. Bu düşünce mevcut aktivitenizi uzun vadeli bir hedef veya değere bağladığınızda size biraz daha ileriye götürmek üzere motivasyon verebilmektedir.Engel olan alışkanlıklarınızı öğrenin. Böylece pes etmeye karşı daha dirençli olabilirsiniz.
İrade Gücünüzü ArttırmaDaha üretken olmanın yollarını öğrenmek, hemen harekete geçmek ve geleceği şekillendirmek irade gücünüzü arttırmanın önemli bir yoludur.Kendinizi gelecekte farklı bir insan olarak düşünün ve bugünkü kendinize inanın.
Hedef BelirlemeAraştırmalar hedef belirleyen insanların daha başarılı olduğunu söyler. Ancak, hedefler düzgün bir şekilde kurulmalıdır. Yoksa ters etkilere sahip olabilir.Öncelikleri belirleyin ve bu öncelikler doğrultusunda hedefler belirleyin.
Hedef ÇarkıHedef belirleme ve gerçekleştirme konusunda, kendinizi bireysel olarak nasıl hareket ettiğinizi ölçeklendirmeniz gerekmektedir.Sonuçları elde etmek için ihtiyaç duyduğunuz becerileri, süreci veya yöntemleri tanımlayın.
EngelleyicilerHedeflerinize ulaşmayı zorlaştıran kısıtlamalar, davranışlar ve kişileri belirlemek önemlidir.Engelleyiciler belirlendikten sonra, bu engelleyicilerle mücadele edecek stratejiler belirlemek ve uygulamak önemlidir.
Sağlık İçin HedeflerSağlık hedefleri belirlemek ve bu hedeflere ulaşmak için stratejiler belirlemek irade gücünüzü arttıracaktır.Daha fazla yeme-içmeyi dikkat etme, dayanıklılığı arttırıcı egzersiz programlarına katılma gibi eylemleri belirleyin.
İş için Hedeflerİşte daha etkili olmak ve daha fazla insana ulaşabilmek için hedefler belirlemek önemlidir.İş çabalarını arttır, daha fazla insana ulaşabilmeye odaklan.
Sosyal Hayat İçin HedeflerSosyal hayatınızın daha kaliteli olması için hedefler belirlemek gerekir.Arkadaşlarına daha düzenli zaman ayır. Bir hafta sonu eğlencesi planla.
Kişisel Tutkular İçin HedeflerTutkulu olduğunuz alanlarda gelişmek için hedefler belirlemek irade gücünüzü arttırır.Tutkun olduğun bir konuda örneğin okumaya daha nasıl fazla zaman yaratacağını planla, 10 kitap önerisi al gibi adımlar atılabilir.

Hedeflerinize ulaşmak için zihinsel olarak güçlü olmamız gerekir. İnsan olarak muhteşem bir kabiliyetimiz var. Karmaşık problemleri çözebilir yeni olasılıklar hayal edebilir ve karmaşık becerileri öğrenebiliriz. Fakat çoğumuz zamanımızı sürekli aynı zihinsel aktiviteleri yaparak sürdürüyoruz ve beyin gücümüzü zayıflatıyoruz. 

İrade Gücü Nedir?

İrade gücü cesaret, zihinsel dayanıklılık ve kararlılığın bir birleşimidir. Bu güç öğrenilip güçlendirilebilir. İrade gücü ile mücadele edebilir ve irade kaslarınızı güçlendirebilirsiniz. Zihinsel sınırlarımızı zorlamak, zorlayıcı, rahatsız edici ve yorucu geliyor. Karar verme ve özgür irade gücü bizi ele geçiren ve kendimize hükmetmemizi sağlayan bir güç.

Daha fazlasını yapma, daha fazla başarı elde etme ve yeteneklerinde ortalamanın üstünde olmak ve aynılıktan sıyrılmak irade gücünü gösterir. Peki, irade ile sağlığımızı, mutluluğumuzu, verimliliğimizi geliştirmenin formülü nedir? Bunun için hayatınızda sizin için önemli olan en az 3 farklı irade hedefi düşününüz.

  • Daha fazla ne yapmak istiyorsun?

  • Daha az ne yapmak istersin?

  • Hangi uzun vadeli hedefe doğru çalışıyorsunuz?

  • Tüm bu isteklerinle nasıl başa çıkıyorsun?

  • En çok nerelerde pes edersiniz?

  • En sık ne zaman pes ediyorsun?

  • İrade gücünüzü en çok tüketen şey nedir?

Tüm bu sorulara cevap verirken ve irade gücünüzü arttırmak için kendiniz hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Size bir işi yaparken engel olan zihinsel tuzakları, alışkanlıklarınızı öğrenmelisiniz ve gerektiğinde nasıl hayır demeyi öğrenmemiz gerekmektedir.

İradenizi Güçlendirin

Vazgeçmeye veya pes etmeye hazır olduğunuzda, istediğiniz gücünüzü düşünün. Bu düşünce mevcut aktivitenizi uzun vadeli bir hedef veya değere bağladığınızda size biraz daha ileriye götürmek üzere motivasyon verebilmektedir. 

İrade gücünü arttırmanın yolu var mı?

İrade gücünüzü arttırmanın önemli bir yolu nasıl daha üretken olunacağını öğrenmek, şimdi hemen başlamak ve geleceğimizi şekillendirmektir.

Gelecekte kendimizi farklı insanlar gibi düşünüyoruz. Gelecekte kendimizin, bugünün kendilerinin idare edemediklerini yapmasını bekleyerek onları idealleştiririz. ”- Dr. McGonigal

Hedefi Belirlemek 

Araştırmalar hedef belirleyen insanların daha başarılı olduğunu söyler. Ancak tüm hedefler eşit yaratılmamıştır. Düzgün bir şekilde kurulmamış olan hedefler ters etkiye sahip olabilir.

Hedef çarkı nedir?

Hedef belirleme ve gerçekleştirme konusunda öncelikle kendinizi bireysel olarak nasıl hareket ettiğinizi ölçeklendirmeniz gerekmektedir. Buna hedef çarkı adı verilmektedir.

Sonuçları elde etmek için ihtiyaç duyduğunuz becerileri, süreci veya yöntemleri tanımlayabilirsiniz. Örneğin aşağıdaki sorulara benzer yanıtlar yaratabilirsiniz.

  • İş: İşiniz, kariyeriniz veya işinizin etkinliği ve başarısı hakkında ne düşünüyorsunuz?

  • Arkadaşlar: Sosyal hayatın nasıl?

  • Aile: Kişisel ilişkilerin nasıl? Eşiniz veya eşiniz?

  • Kişisel Tutkular: Kişisel tutku projeleriniz, hobileriniz veya sizi karşılayan eğlenceli aktiviteleriniz var mı?

  • Maneviyat: İnancınız, zihinsel sağlığınız nasıl?

  • Sağlık: Fiziksel sağlığınızdan memnun musunuz?

  • İş: İş çabalarını arttır, daha fazla insana ulaşabilmeye odaklan.

  • Arkadaşlar: Arkadaşlarına daha düzenli zaman ayır. Bir hafta sonu eğlencesi planla.

  • Aile: Aileni daha sık gör ve bağlantı kurmak için zaman yarat.

  • Kişisel Tutkular: Tutkun olduğun bir konuda örneğin okumaya daha nasıl fazla zaman yaratacağını düşün, Arkadaşlardan 10 kitap önerisini al.

  • Maneviyat: Zihinsel alan yaratmak için meditasyon yapmaya başla veya tek başına yürüyüşe çık.

  • Sağlık: Daha fazla yeme- içmene nasıl dikkat edeceğini belirle, dayanıklılığınızı arttırmak için egzersiz programlarına katıl.

Bu gibi birçok hedeflerimize ilk başladığımızda iyimser ve umut dolu oluruz fakat karşımızda daima bizi bu tutumumuzda alıkoyan ve yapmak istediklerimizi engelleyenler bulunacaktır.

  • Hangi kısıtlamalar, hedeflerinize ulaşmanızı zorlaştırıyor?

  • Hangi davranışlar hedeflerinize ulaşmanızı zorlaştırıyor?

  • Hedeflerinize ulaşmanızı kim zorlaştırıyor?

Engelleyicilerimizin ne olduğunu bildiğimiz zaman, onların etrafında hedeflerimizi planlamak için çalışabiliriz. Belirlediğimiz her hedef irade ve motivasyonumuz ile etkinleşecektir.

İrade Gücü, Cesaret, zihinsel dayanıklılık ve kararlılığın bir birleşimidir İrade gücü ile mücadele edebilir ve irade kaslarınızı güçlendirebilirsiniz, Daha fazla ne yapmak istersiniz? Daha az ne yapmak istersin? Hangi uzun vadeli hedefe doğru çalışıyorsunuz? Sorularını cevaplayarak irade gücünüzü arttırabilirsiniz, İradenizi Güçlendirin, Vazgeçmeye veya pes etmeye hazır olduğunuzda, istediğiniz gücünüzü düşünün Bu düşünce mevcut aktivitenizi uzun vadeli bir hedef veya değere bağladığınızda size biraz daha ileriye götürmek üzere motivasyon verebilmektedir, Engel olan alışkanlıklarınızı öğrenin Böylece pes etmeye karşı daha dirençli olabilirsiniz, İrade Gücünüzü Arttırma, Daha üretken olmanın yollarını öğrenmek, hemen harekete geçmek ve geleceği şekillendirmek irade gücünüzü arttırmanın önemli bir yoludur, Kendinizi gelecekte farklı bir insan olarak düşünün ve bugünkü kendinize inanın, Hedef Belirleme, Araştırmalar hedef belirleyen insanların daha başarılı olduğunu söyler Ancak, hedefler düzgün bir şekilde kurulmalıdır Yoksa ters etkilere sahip olabilir, Öncelikleri belirleyin ve bu öncelikler doğrultusunda hedefler belirleyin, Hedef Çarkı, Hedef belirleme ve gerçekleştirme konusunda, kendinizi bireysel olarak nasıl hareket ettiğinizi ölçeklendirmeniz gerekmektedir, Sonuçları elde etmek için ihtiyaç duyduğunuz becerileri, süreci veya yöntemleri tanımlayın, Engelleyiciler, Hedeflerinize ulaşmayı zorlaştıran kısıtlamalar, davranışlar ve kişileri belirlemek önemlidir, Engelleyiciler belirlendikten sonra, bu engelleyicilerle mücadele edecek stratejiler belirlemek ve uygulamak önemlidir, Sağlık İçin Hedefler, Sağlık hedefleri belirlemek ve bu hedeflere ulaşmak için stratejiler belirlemek irade gücünüzü arttıracaktır, Daha fazla yeme-içmeyi dikkat etme, dayanıklılığı arttırıcı egzersiz programlarına katılma gibi eylemleri belirleyin, İş için Hedefler, İşte daha etkili olmak ve daha fazla insana ulaşabilmek için hedefler belirlemek önemlidir, İş çabalarını arttır, daha fazla insana ulaşabilmeye odaklan, Sosyal Hayat İçin Hedefler, Sosyal hayatınızın daha kaliteli olması için hedefler belirlemek gerekir, Arkadaşlarına daha düzenli zaman ayır Bir hafta sonu eğlencesi planla, Kişisel Tutkular İçin Hedefler, Tutkulu olduğunuz alanlarda gelişmek için hedefler belirlemek irade gücünüzü arttırır, Tutkun olduğun bir konuda örneğin okumaya daha nasıl fazla zaman yaratacağını planla, 10 kitap önerisi al gibi adımlar atılabilir
başarıhedefirade liderlik motivasyon
Bu, yüzünde canlı bir gülümseme olan bir kadının yakın çekim portresidir. Sarı saçları yana ayrılmış ve gevşek dalgalarla şekillendirilmiş. Yumuşak, mavi gözleri parlak ve büyüleyici. Parlayan cildi neredeyse ışıl ışıl ve yanakları gülümsemenin verdiği keyifle hafifçe kızarmış. Üzerinde yüksek yakalı beyaz bir gömlek ve boynunda zarif bir kolye var. Duruşu rahat ve kendinden emin, neşeli bakışları memnuniyet ve huzur yayıyor. Güzelliğin ve neşenin vücut bulmuş hali olan gülümsemesi onu gören herkese ışık ve sıcaklık getiriyor.
Bahar Beşer
Blog Yazarı

Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezundur. Muğla Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümünde eğitim görmüştür. İstanbul İşletme Enstitü blog bölümünde içerik üretmektedir. Online eğitim, markalaşma, kişisel gelişim alanlarında yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Resimde bir dart tahtasının yakın çekimi görülmektedir. Tahtanın ortasında üçü solu, biri sağı ve biri de aşağıyı gösteren beş ok bulunmaktadır. Oklar dairesel beyaz ve turuncu bir desenle çevrelenmiştir. Dart tahtasının üzerinde bulutların olmadığı parlak mavi bir gökyüzü var. Görüntü, okların ayrıntılarının tam olarak görülmesini sağlayacak şekilde yakın bir perspektiften çekilmiştir. Arka plan hafifçe bulanıklaştırılarak tahtanın ortasındaki oklar daha da vurgulanmıştır.
Hedef Belirleme

Hedef Belirleme Nedir? Neden Önemlidir?

29 Ekim 2015
Takım elbiseli ve kravatlı bir adam bir merdivenden çıkarken görülüyor. Lacivert bir takım elbise, beyaz bir gömlek giymiş ve kırmızı bir kravat takmıştır. Merdivenleri zarif bir şekilde çıkarken sağ elini trabzanın üzerine koymuştur. Sağ ayağı bir sonraki adımı atarken sol ayağı havaya kalkmış ve dengede durmaktadır. Yukarı doğru ilerlemeye devam ederken gözleri önündeki basamaklara odaklanmıştır. Arka planda, uzaktaki bir binanın penceresi görülebiliyor. Güneş pırıl pırıl parlıyor ve ışığını merdivenlerin taş yüzeyine yansıtıyor. Adamın ayakları odakta, ayakkabısının ve taş yüzeyin yakın çekimi görülebiliyor. Görüntü hafif bulanık, sahnede birkaç ışık çizgisi var.
Hedef Belirleme

Hedef Belirleme Başarıyı Arttırıyor

20 Mayıs 2019
Bir adam dağlara doğru giden dolambaçlı bir yolda durmaktadır. Resmi bir takım elbise giymiştir ve başı hafifçe eğiktir. Yol ağaçların arasından uzaktaki dağlara doğru kıvrılıyor. Görüntünün ön planında, yakın planda beyaz bir nesne görülüyor ve adamın bacakları da aynı karede görülebiliyor. Arka planda daha uzakta, ağaçlar ruhani, bulanık bir orman oluşturuyor. Sahne huzurlu ve dingin, doğal dünyanın büyüleyici bir görüntüsünü sunuyor.
Karar Verme

Karar Verme ve Hedef Belirleme Yöntemi

13 Haziran 2019