AnasayfaBlogMülakata Giderken Yapılması Gerekenler
Mülakat - İş Görüşmesi

Mülakata Giderken Yapılması Gerekenler

21 Mayıs 2019
Bir grup insan arka arkaya oturmuş, tablet ve telefon gibi elektronik cihazlar kullanmaktadır. Bir adam başka bir adama bakmakta, gözlüklü ve yelekli bir kadın ise onların solunda oturmaktadır. Bir el siyah kapaklı beyaz bir fincan tutmaktadır. Arka planda bir kişi gözlük takmakta ve elinde bir tablet tutmaktadır. Ön planda bir kişinin bacağının yakın çekimi görülüyor. Bir grup insan, yüzlerinde odaklanmış ifadelerle, cihazlarıyla derinlemesine ilgileniyor gibi görünüyor.
AşamaYapılması GerekenlerNeden Önemli
GiyimDikkat çekici ve profesyonel bir kıyafet tercih edin.Karşı tarafta iyi bir ilk izlenim bırakır.
Şirket AraştırmasıGörüşmeye gideceğiniz şirketi ve pozisyon hakkında bilgi toplayın.Eliniz güçlü olur ve işe uyum sağlama yeteneğinizi gösterir.
Kendinizi TanıtınÖzelliklerinizi ve tecrübelerinizi detaylıca anlatın.Karşı taraf sizi daha iyi tanır ve işe uygunluğunuzu değerlendirir.
Not TutmaGörüşme sırasında not alın.Karşı tarafta disiplinli ve kurumsal bir kimlikte olduğunuz izlenimi oluşturur.
Standart Sorulara HazırlıkStandart mülakat sorularına hazırlıklı olun.Profesyonel bir dil ile kendinizi en iyi şekilde ifade etmenize yardımcı olur.
Özgeçmiş SunumuGörselliği olan bir özgeçmiş hazırlayıp sunun.Özgeçmişinizin görselliği ve detaylı ilgi çekecektir.
Kariyer Hedefi BelirtmeKariyer hedeflerinizi ve kişisel gelişim hedeflerinizi belirtin.İstikrarlı ve değerli bir çalışan olacağınızı gösterir.
Maaş BeklentisiMaaş beklentinizi net bir şekilde belirtin.Maaşınız konusunda net ve açık olmanız karşı tarafın saygınızı artırır.
Eğitim AlınOnline mülakat teknikleri eğitimi alın.Deneyimli ve başarılı bir mülakat süreci geçirmenize yardımcı olur.
Net İfadeKendinizi ve beklentilerinizi net olarak ifade edin.Karşı tarafın sizi anlamasını ve beklentilerinizi karşılamasını kolaylaştırır.

Mülakatın önemi nedir? İş hayatında başarılı olmanız kariyerinizi etkili bir şekilde sürdürebilmenize olanak sağlar. İş hayatının başlangıç aşaması mülakat olarak ön planda yer alır. İstediğiniz işe girebilmeniz için mülakatta kendinizi kanıtlamanız ve özelliklerinizi en iyi şekilde yansıtmanız gerekir.

Mülakat aşamasında kurumsal firmalar soru teknikleri ile sizi şaşırtabilir, bunun için her soruya hazırlıklı olmaya özen gösterin. İsterseniz Mülakat Öncesi Yapılması Gereken Hazırlıklar Nelerdir?bir göz atalım. 

Giyiminize Özen Gösterin

Mülakata gideceğiniz zaman giyiminize gereken özeni göstermeniz gerekir. Erkekler için takım elbise olmazsa olmaz şartlardan biridir. Kurumsal kimlik için en uygun seçim bu olacaktır.

Sakal tıraşınızı olmanız ve saçlarınızı taramanız da yapmanız gereken işlemler arasındadır. Karşı taraf ilk olarak kıyafetinize bakacak ve kıyafetiniz kimliğiniz olacaktır.

Ayrıca duruşunuzda kendinden emin bir şekilde olmalıdır. Bayanlar ise etek veya pantolon giymeyi tercih edebilirler. Üst kısma ise gömlek ile kombin yaparak estetik bir görselin oluşmasını sağlayabilirler. 

Görüşmeye Gittiğiniz Şirketi Tanıyın

Görüşme için sizi aradıklarında mutlaka şirket hakkında ön bilgi toplayın. Bu sayede eliniz daha güçlü olacaktır.

Şirketin işleyişi ve uygun görüldüğünüz pozisyon hakkında bilgiler toplayın. Bu sayede görüşme yapan kişiyi daha iyi bir şekilde etki altına alabilirsiniz. 

Kendinizi Tanıtın

Mülakat aşamasında dikkat etmeniz gereken önemli konulardan biri de kendinizi ifade edebilmenizdir. Görüşme yapan kişinin karşısında kesinlikle titrememeli ve heyecanınızı bastırmalısınız. Kendinizi ifade edeceğiniz zaman ön bilgi olarak özelliklerinizi sıralayabilirsiniz.

Daha sonra kariyeriniz ile ilgili tecrübeleri kendinizden emin bir şekilde anlatabilirsiniz. Diğer işlerde neler yaptığınızı detaylı olarak anlatın. Bu sayede karşı taraf sizi daha iyi tanımaya başlayacak ve işe uygun olduğunuzun kanısına varacaktır.

Not Defterinizi Yanınıza Alın

Görüşmeye gideceğiniz zaman not defterinizi yanınıza alın. Konuşma sırasında notlar almanız görüşme yapan kişi üzerinde olumlu bir etki oluşturacaktır. Sizin disiplinli ve kurumsal bir kimlik içerisinde olduğunuzun kanısına varacaktır. Not defterinize referans listenizi de ekleyebilirsiniz. Karşı tarafa bu sayede etkili bir sunum yapabilirsiniz. 

Standart Sorulara Hazırlıklı Olun

İnsan kaynakları soru listesinde genelde neden bizi tercih ettiniz, bu pozisyon için uygun musunuz gibi standart sorular yer alır.

Bu sorulara cevap vereceğiniz zaman kurumsal bir dil kullanmaya özen gösterin. Kendinizi en iyi bu alanda geliştirebileceğinizi ve tecrübelerinizin şirketinize olumlu katkı sağlayacağını detaylıca anlatın. 

Mülakatta işe uygun olup olmadığınızın testi de yapılır. Bu konuda profesyonel insan kaynakları oldukça tecrübelidir. Karmaşık sorular ile sizi test ederek bu işe uygun olup olmadığınızın kanısına varırlar. Bundan dolayı savunma durumuna geçmeden önce tüm sorulara emin bir şekilde cevap vermeli ve tecrübenizin ön planda olduğunu göstermelisiniz. 

Özgeçmişiniz ile Sunum Yapın

Görüşme başladıktan ve kendinizi ifade etme aşamasından sonra karşı tarafa özgeçmişinizi sunabilirsiniz. Görsel şıklığı olan bir özgeçmiş karşı tarafı daha iyi bir şekilde etkileyecektir. Görüşme sırasında kontrolün sizde olması mülakatı yönlendirmenize imkan verecektir. 

Kariyer Hedeflediğinizi Belirtin

Kariyer hedefinizin olduğunun da vurgusunu mutlaka yapın. Çalışmayı sevdiğinizi ve bunu da istikrarlı bir şekilde sürdürebileceğinizi anlatın.

Ayrıca kişisel gelişime de büyük önem verdiğinizi belirtebilirsiniz. İş görüşmesi içerisinde aranan departmana uygun olduğunuzu ve bu alanda çalışmanın kariyerinize olumlu yansıma yapacağını da belirtin. 

Görüşme sonunda size sorulan maaş beklentisi konusunda da açık olun. Tecrübelerinize dayanarak hak ettiğinizi düşündüğünüz tutarı belirtin.

Bu sayede aklınızda soru işareti kalmadan ilerleme sağlayabilirsiniz. Bu tarz net söylemler karşı tarafı daha memnun edecektir. Bunun için kararsız kalmadan net ifadeler ile kendinizi tanıtın ve iş görüşmesinden başarı ile çıkın. 

Kariyer hedeflerinize ulaşmak için başarılı bir görüşmeye adım atmak için online eğitimler alabilirsiniz. Örneğin, bir mülakat teknikleri eğitimi sayesinde süper ve deneyimli bir mülakat süreci geçirebilirsiniz.

Yazar: Uğur Yılmaz

Giyim, Dikkat çekici ve profesyonel bir kıyafet tercih edin, Karşı tarafta iyi bir ilk izlenim bırakır, Şirket Araştırması, Görüşmeye gideceğiniz şirketi ve pozisyon hakkında bilgi toplayın, Eliniz güçlü olur ve işe uyum sağlama yeteneğinizi gösterir, Kendinizi Tanıtın, Özelliklerinizi ve tecrübelerinizi detaylıca anlatın, Karşı taraf sizi daha iyi tanır ve işe uygunluğunuzu değerlendirir, Not Tutma, Görüşme sırasında not alın, Karşı tarafta disiplinli ve kurumsal bir kimlikte olduğunuz izlenimi oluşturur, Standart Sorulara Hazırlık, Standart mülakat sorularına hazırlıklı olun, Profesyonel bir dil ile kendinizi en iyi şekilde ifade etmenize yardımcı olur, Özgeçmiş Sunumu, Görselliği olan bir özgeçmiş hazırlayıp sunun, Özgeçmişinizin görselliği ve detaylı ilgi çekecektir, Kariyer Hedefi Belirtme, Kariyer hedeflerinizi ve kişisel gelişim hedeflerinizi belirtin, İstikrarlı ve değerli bir çalışan olacağınızı gösterir, Maaş Beklentisi, Maaş beklentinizi net bir şekilde belirtin, Maaşınız konusunda net ve açık olmanız karşı tarafın saygınızı artırır, Eğitim Alın, Online mülakat teknikleri eğitimi alın, Deneyimli ve başarılı bir mülakat süreci geçirmenize yardımcı olur, Net İfade, Kendinizi ve beklentilerinizi net olarak ifade edin, Karşı tarafın sizi anlamasını ve beklentilerinizi karşılamasını kolaylaştırır
mülakat iş görüşmesi tavsiye özgeçmiş online eğitimler mülakat teknikleri
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Resimde sağ elinde beyaz bir kâğıt üzerinde siyah bir kalem tutan bir kişi görülmektedir. Kişinin sol eli ön planda birbirine kavuşturulmuştur. Kişinin yüzü görünmemektedir. Kalem kağıda yakın tutulmuştur ve kağıt odaktadır. Görüntünün arka planında yaprakları olan koyu gri bir masa ve siyah bir kravat var. Kişi açık renkli bir gömlek ve koyu renkli bir blazer ceket giymektedir. Kişinin elleri görüntünün ana odağını oluşturuyor ve yazı yazıyor gibi görünüyor. Resmin genel kompozisyonu dengeli ve simetrik.
Mülakat - İş Görüşmesi

Dikkat! Bugün İş Görüşmesi Var!

03 Temmuz 2019
Bir erkek ve kadın, aralarında bir dizüstü bilgisayar ve bir pano ile bir masada oturmaktadır. Adam mavi bir gömlek giymiş ve kravat takmıştır. Kadının uzun kızıl saçları vardır. Kadın elinde özgeçmiş gibi görünen bir belge tutmaktadır. Arka planda bulanık bir bitki görüntüsü var. Kadın aynı zamanda bir kitap okumaktadır. Ön planda kadının beyaz gömleği yakından görülüyor. Adam ve kadın sohbet ediyor gibi görünüyor.
Mülakat - İş Görüşmesi

İş Görüşmesi Nasıl Başarılı Geçer?

18 Temmuz 2019
Resimde muhtemelen bir CV görüşmesine hazırlanan takım elbiseli bir adam görülüyor. Gözlüklü, sakallı ve düğmeli gömleğiyle kendinden emin ve iyi giyimli görünüyor. Arka planda metal bir kutunun yakın çekimi, bir saat ve bir kol görülebiliyor. Bu görüntü, bir CV görüşmesine nasıl hazırlanılması gerektiğine dair mükemmel bir örnektir.
4.6
(50)

CV Hazırlama Eğitimi

6 Konu3 Saat
Bu, koyu mavi takım elbise giyen bir adamın fotoğrafı. Arkasında beyaz bir duvar olan parlak ışıklı bir odada durmaktadır. Adamın kısa siyah saçları var ve yüzünde ciddi bir ifadeyle önüne bakıyor. Beyaz bir elbise gömleği, mavi çizgili bir kravat ve koyu mavi bir takım elbise ceketi giymektedir. Ayrıca siyah elbise pantolonu ve siyah elbise ayakkabıları giymektedir. Elleri yanındadır ve sol bileğinde bir saat takılıdır. Adam kendinden emin ve sakin görünüyor.Dr. Bilal Şentürk
1162464
Bu görüntü yakın planda titreyen iki eli gösteriyor. Eller dışarıda çimenlik bir alanda duran iki kişiye ait ve arka planda bir ev görülüyor. Gökyüzü çoğunlukla açık ve güneş sahnenin üzerinde parlıyor. Her iki kişi de başparmaklarını uzatmış ve parmaklarını iç içe geçirmişlerdir. Her iki elin bilekleri görünüyor ve eller birbirini sıkıca tutuyor. Bu görüntü bir bağlantı, güven ve dostluk hissi uyandırıyor.
4.9
(19)

Görgü Kuralları Eğitimi

12 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
808464