AnasayfaBlogİş Hayatında Başarı İçin Bilmeniz Gereken 10 Kural
İş Hayatı

İş Hayatında Başarı İçin Bilmeniz Gereken 10 Kural

07 Mayıs 2015
Bir kişi bir dağın tepesinde, kollarını havaya açmış durmaktadır. Arkasındaki gökyüzü koyu mavidir ve kişi gökyüzüne karşı siluet halinde durmaktadır. Beyaz bir gömlek giymektedir ve uzakta kahverengi bir arka plan görülebilmektedir. Kişi, etrafına küçük taşlar saçılmış kayalık bir yüzeyde durmaktadır. Güneş ufukta batıyor ve hafif bir rüzgâr sahneyi okşuyor. Kişi, çevresinin güzelliğini seyrederken bir an derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor.
Başarı KuralıAçıklamaÖrnek
Hedefleriniz nedir?Belirgin ve ulaşılabilir hedefler belirlemek, görevleriniz üzerinde yoğunlaşmanızı sağlar.İşletmenin bir yıl içerisinde %10 büyümesi hedeflenmektedir.
Doğru kişilerle yürüyünBaşarılı bir ekip oluşturmak, genel başarınızın temelini oluşturabilir.Birlikte çalıştığınız kişileri seçerken becerileri, tecrübesi ve tutumu değerlendirin.
Bir adım fazla atınÖnemli olan işleri bittiğinde ekstra mil atmak, dikkat çeken bir niteliktir.Bir toplantı öncesi tüm malzemeleri hazırlayarak ve yerleştirerek hazır olduğunuzu gösterin.
Kendinize güveninKendine güvenen bir kişi, diğerlerinin de kendine inanmasını sağlar.Bir proje sunumu yaparken bilgi ve becerinize güvenerek sunum yapın.
İnisiyatif alınBeklenmedik durumlarda önlem almak, birçok problemi önleyebilir.Bir görevin üzerine düşerek ve sorunları çözme girişiminde bulunarak inisiyatif alın.
YaratıcılıkYeni ve benzersiz fikirler üretmek, size rakiplerinizden öne geçirebilir.Önemli bir proje için benzersiz ve şaşırtıcı bir fikir üretin.
Pozitif olunPozitif bir tutum, size ve çevrenize enerji katar.Zorluklarla karşılaştığınızda, bu zorlukları aşabilme kapasitesini koruyun.
Zarf atmayı bilinDoğru yerde doğru zamanda zarf atmak, işyerinde varolan potansiyeli en iyi şekilde kullanmanızı sağlar.Bir hedefe ulaşmak için gereken kişileri ve zamanlamayı önceden planlayın.
OdaklanınBir işe tam olarak odaklanmak, başınıza gelebilecek problemleri en aza indirir.Bir görevi tamamladığınızda, sonuçları değerlendirmek ve öğrenmek için zaman ayırın.
Bardağın dolu tarafına bakınHatalardan ders çıkararak, başarıya giden yolun önemli bir parçasıdır.Bir hata yaptığınızda, hatalarınızın gözden geçirin ve gelecekte aynı hatayı yapmamak için ne öğrenebileceğinizi görmeye çalışın.

İş başarısı için söylenen birçok alternatif yöntem vardır. "Çok çalışırsan başarıya ulaşırsın" ya da "iyi giyinirsen başarılı olursun" gibi sözler söylenir. Danıştığınız ve yardım aldığınız kişiler size sürekli başarı için telkinlerde bulunurken siz bunlardan hangisini uygulayacağınız konusunda tereddütlere düşebilirsiniz.

Başarılı ve deneyimli kişilerden aldığımız bilgilere göre iş hayatında başarı için uygulanması gereken 10 adet kural var. Bunları uygulamak iş hayatında başarılı olmak için yeterli olmayabilir. Aynı zamanda bunları bir alışkanlık haline getirmek gerekir. Aşağıda sıraladığımız kuralları bir alışkanlık haline getirdiğinizde iş başarısı için fazla yorulmanıza gerek kalmayacaktır.

İş hayatında başarı için kurallar

Hedefleriniz nedir?

Neyi hedefliyorsunuz? Sizce başarı nedir? Nereye varmak istiyorsunuz? Bu soruların cevabını verin. Herkes birşeylerin peşinde koşar ve hedefine ulaştığında mutlu olur. Sizi ne mutlu edecektir? İş hayatında yüksek pozisyonlara gelmek mi? Yoksa pozisyon fark etmeksiniz çok para kazanmak mı ? Neyi hedeflediğiniz ölçün. Unutmayın, hedefi olmayan gemiye rüzgar bile yardım etmez!

Doğru kişilerle yürüyün

Bir takım ya da ekip yönetiyorsanız birlikte çalıştığınız kişileri özenle seçin. Bir takımın yönetici olmak aynı zamanda personel yönetimiyle ilgili kararlar almanızı da sağlar. Bu fırsatı avantaja çevirin. Doğru kişilerle yürümek sizi her zaman başarıya taşıyacaktır.

Bir adım fazla atın

Sevimli ve yardımsever olmaya çalışın. Eğer öyleyseniz daha fazlasını yapın. İş arkadaşlarınıza, mevkidaşlarınıza ve üstlerinize sürpriz yapıp kahve getirin. Küçük hediyeler alın. Jestler yapın. İnisiyatif kullanın. Unutmayın, küçük jestler büyük etkiler yaratır.

Kendinize güvenin

Kendinizden emin olmanız çevrenizdekilere de güven verecektir. Kendinizden emin olmazsanız etrafınıza güvensizlik yayarsınız. Kendinize güvenerek giriştiğiniz bir işte başarısız olmanız sizi güvensizliğe yöneltmesin. Yeniden başlamak diye birşey var.

İnisiyatif alın

Türkçemizde leb demeden leblebiyi anlamak gibi birşey vardır. Bu tür insanlar herkes tarafından çok sevilir. İşyerinde pratik olmak ve önceden planlamak her zaman değerlidir. Eğer tahmin ettiğiniz şeyleri önceden gerçekleştirmeli ve inisiyatif alarak yapmalısınız.

Yaratıcılık

Zaten yapılmış olanı geliştirmekten çok yeni şeyler bulmaya çalışın. Yapılmış olana katkı sağlamak yaratıcısını onurlandırır. Adınızı taşıyacak eylemler, fikirler ve icatlar bulmalısınız. Eğer bunları yapamıyorsanız biraz sıra dışı görünmeye çalışın.

Pozitif olun

Pozitif olmak açılmayan ve açılamayan birçok kapının size sonuna kadar açıldığını gösterecektir. Pozitif olmak size saygı kazandırır.

Zarf atmayı bilin

İş dünyası her ne kadar saray entrikalarına benzemese de içerisinde birçok dedikodu ve kötü niyetli planlar barındırır. Doğru yerde doğru zamanda zarf atmak işyerinde neler olduğunu öğrenmenizde faydalı olacaktır. İş hayatında başarı için iş hayatında neler olup bittiğini bilmeniz gerekir.

Odaklanın

Hata yapmanın en basit gerekçesi ve tanımı doğru şekilde odaklanamamaktır. Hata yapmamak için işinize iyi odaklanın. Odaklanmak aynı zaman gözden kaçırdığınız yeni fırsat ve tehditleri de size verecektir. Bunu iş hayatında başarı için yapın. İşinize yarayacaktır.

Bardağın dolu tarafına bakın

Her zaman başarılı olamayabilirsiniz. İş hayatı sürprizlerle doludur. Ancak hatalarınızdan ders çıkarmayı bilin.

İş hayatında başarı için ne yapmak gerekir? Siz ne düşünüyorsunuz? Yorum yazın!

Hedefleriniz nedir?, Belirgin ve ulaşılabilir hedefler belirlemek, görevleriniz üzerinde yoğunlaşmanızı sağlar, İşletmenin bir yıl içerisinde %10 büyümesi hedeflenmektedir, Doğru kişilerle yürüyün, Başarılı bir ekip oluşturmak, genel başarınızın temelini oluşturabilir, Birlikte çalıştığınız kişileri seçerken becerileri, tecrübesi ve tutumu değerlendirin, Bir adım fazla atın, Önemli olan işleri bittiğinde ekstra mil atmak, dikkat çeken bir niteliktir, Bir toplantı öncesi tüm malzemeleri hazırlayarak ve yerleştirerek hazır olduğunuzu gösterin, Kendinize güvenin, Kendine güvenen bir kişi, diğerlerinin de kendine inanmasını sağlar, Bir proje sunumu yaparken bilgi ve becerinize güvenerek sunum yapın, İnisiyatif alın, Beklenmedik durumlarda önlem almak, birçok problemi önleyebilir, Bir görevin üzerine düşerek ve sorunları çözme girişiminde bulunarak inisiyatif alın, Yaratıcılık, Yeni ve benzersiz fikirler üretmek, size rakiplerinizden öne geçirebilir, Önemli bir proje için benzersiz ve şaşırtıcı bir fikir üretin, Pozitif olun, Pozitif bir tutum, size ve çevrenize enerji katar, Zorluklarla karşılaştığınızda, bu zorlukları aşabilme kapasitesini koruyun, Zarf atmayı bilin, Doğru yerde doğru zamanda zarf atmak, işyerinde varolan potansiyeli en iyi şekilde kullanmanızı sağlar, Bir hedefe ulaşmak için gereken kişileri ve zamanlamayı önceden planlayın, Odaklanın, Bir işe tam olarak odaklanmak, başınıza gelebilecek problemleri en aza indirir, Bir görevi tamamladığınızda, sonuçları değerlendirmek ve öğrenmek için zaman ayırın, Bardağın dolu tarafına bakın, Hatalardan ders çıkararak, başarıya giden yolun önemli bir parçasıdır, Bir hata yaptığınızda, hatalarınızın gözden geçirin ve gelecekte aynı hatayı yapmamak için ne öğrenebileceğinizi görmeye çalışın
İş Hayatında Başarı İçin Bilmeniz Gereken 10 Kural iş hayatı iş hayatı başarı başarılı olma
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.