AnasayfaBlogSoft Skills Nedir? Ne Anlama Gelir?
Kişisel Gelişim

Soft Skills Nedir? Ne Anlama Gelir?

29 Mart 2019
Bu görselde sarı arka plan üzerinde delikleri olan mavi bir sünger tasvir edilmiştir. Sünger, canlı mavi tonunu vurgulamaya yardımcı olan parlak sarı bir renkle çevrelenmiştir. Ayrıca kahverengi arka plan üzerinde yeşil bir harf, sarı ve beyaz bir metin, sarı arka plan üzerinde beyaz bir harf, siyah arka plan üzerinde beyaz bir harf, sarı arka plan üzerinde beyaz bir harf, sarı ve beyaz bir logo ve sarı arka plan üzerinde yeşil bir harf bulunmaktadır. Tüm bu bileşenler görüntüyü oluşturuyor ve birlikte ilginç ve görsel olarak çekici bir kompozisyon oluşturuyorlar. Mavi ve sarı arasındaki kontrast çarpıcı bir görüntü oluştururken sünger ve diğer unsurların ayrıntıları da görüntüye derinlik katıyor.
Beceri TürüTanımÖrnek Beceriler
Hard SkillsKişinin işini yapabilmesi gereken, ölçülebilir ve kanıtlanabilir yeteneklerdir.Yabancı dil bilgisi, programlama dili, muhasebe bilgisi, araç gereç kullanma bilgisi
Soft SkillsSoyut ve ölçülmesi zor olan becerileri ifade eder. Kişisel ve kişilerarası becerilerdir.İletişim becerileri, takım çalışması, problem çözme, liderlik, düzenleme ve planlama
İletişim BecerileriBirinin diğer insanlarla etkili ve uyumlu bir şekilde etkileşim kurabilmesini sağlayan becerilerdir.Aktif dinleme, sözlü ve yazılı iletişim, sözsüz iletişim, müzakere yeteneği, sunum becerileri
Aktif DinlemeBir kişinin karşısındaki kişinin söylediklerini anlama ve buna uygun tepkiler verme becerisidir.Empati kurma, anladığınızı gösterme, kendinizi karşı tarafın yerine koyma
Takım ÇalışmasıFarklı kişilik ve yeteneklere sahip insanlarla etkin bir şekilde çalışabilme yeteneğidir.Empati, işbirlikçi olma, farklılıklara saygı, eleştirilere açık olma
Problem ÇözmeBir durumu analiz edebilme, çözüm üretebilme ve sonuçları değerlendirebilme yeteneğidir.Analitik düşünme, yaratıcılık, eleştirel düşünme, araştırma becerileri
LiderlikBir grup ya da organizasyonu yönetme ve onları bir hedefe ulaştırma yeteneğidir.Motivasyon sağlama, karar verme, stratejik planlama, yönetme ve kontrol, çatışma çözümü
Düzenleme ve PlanlamaBir işin gerektirdiği etkinlikleri sistematik ve verimli bir şekilde planlama ve düzenleme becerisidir.Zaman yönetimi, proje yönetimi, organizasyon, öncelik sıralama
Etkili İletişimKendimizi açık ve net bir şekilde ifade edebilme becerisidir.Duygularını ifade etme, anladığını gösterme, karşılıklı saygı, sabır
Uzlaşma YeteneğiBir anlaşmaya varmak için uzlaşma kabiliyeti gereklidir. Herkesin yaşayabileceği bir çözüm bulmak için istediğimiz bir şeyden vazgeçmek anlamına gelir.Tartışma ve çatışma çözme, farklı bakış açılarına saygı gösterme, karar verme ve problem çözme

Bir çalışanın ve çalışan adayının sahip olması gereken yetenekleri hard skills ve soft skills olarak iki grupta inceleyebiliriz. Hard skills nedir? Kişinin işini yapabilmesi gereken, ölçülebilir ve kanıtlanabilir yeteneklerin toplamıdır. Bu yetenekleri okulda aldığınız eğitimlerle, sertifikasyon programlarıyla veya önceki iş tecrübelerinizden kazanabilirsiniz.

Yabancı dil, programlama dili, muhasebe bilgisi veya araç gereç kullanım bilgisi gibi yetenekler örnek olarak verilebilir. Son zamanlarda sıkça duyduğumuz Soft skills nedir? Soyut ve ölçülmesi zor olan becerileri tanımlar. Kişisel ve kişilerarası beceriler olarak da ifade edebiliriz. Soft skills, sizin kişisel alışkanlıklarınızın çalışma biçiminizi nasıl şekillendirdiği ve iş hayatında, insanları pozitif anlamda nasıl etkilediğinizle ilgilidir.

Bilgiye ulaşmanın kolay olduğu bir çağda soft skills öne çıkıyor. Boston'daki kariyer koçluğu firması TurningPoint'in kurucusu Kathy Robinson, “Soft skills; ilişkiler kurmak, görünürlük kazanmak ve ilerlemenizde daha fazla fırsat yaratmak için çok önemlidir” diyor. İş başvurularınızda diğer adaylardan daha donanımlı olmanıza rağmen bu teknik olmayan becerilerin eksikliği sizi geri plana atabilir. Şirketler, yeni işe giren çalışanlarına bilmeleri gereken teknik birikimi tamamlamakta yardımcı oluyorlar. Sizden beklenense, öğrendiklerinizi ve sizin bildiklerinizi nasıl kullanabildiğiniz, ekip içinde nasıl hareket ettiğiniz ve işinizi nasıl en kısa sürede ve verimli bir şekilde sonuçlandırıp sunabildiğiniz oluyor.

Soft Skills Nedir?

İşe alım süreçlerinin zorlayıcılığı tartışmalı bir konu. Aslında İnsan Kaynakları uzmanlarının adaylarda gözlemlemeye çalıştığı şeyler bu amaçta yatıyor ve adaylardan işe alım süreçlerinde bu iki yeteneğin kombinasyonunu sergilemelerini bekliyorlar. Bu nedenle, kişisel gelişimimizde bu noktaları geliştirdiğimizden emin olmalıyız. Peki soft skills olarak nelere örnek verebiliriz?



İletişim Becerileri

Soft Skills, birinin diğer insanlarla etkili ve uyumlu bir şekilde etkileşime girmesini sağlayan kişisel niteliklerdir. Hard Skills, bir işe özgü teknik yetenekler ve bilgiler iken, Soft Skills, herhangi bir alanda başarı için gerekli olan kişilerarası becerilerdir. Herhangi bir işe veya sektöre özgü olmadıkları için, Soft Skills genellikle bir işten diğerine aktarılabilir.

i̇yi iletişim becerileri, ilişkiler kurmanıza, çatışmaları çözmenize ve amacınızı net ve özlü bir şekilde iletmenize olanak sağladığından, herhangi bir iş için çok önemlidir. aktif dinleme, sözlü ve yazılı iletişim ve sözsüz iletişim, etkili iletişimin önemli bileşenleridir. bu becerilerde ustalaşabilirseniz, herhangi bir profesyonel ortamda başarıya giden yolda iyi olacaksınız.

Her türlü sözlü ve sözsüz iletişim, müzakere yeteneği, ikna, sunum becerileri, topluluk önünde konuşma, hikaye anlatma, beden dili kullanımı, okuma, anlama ve yazma becerileri sizin iletişim becerilerinizdir. Hem yazılı hem sözlü iletişim becerileriniz sizin iş ortamınızda nasıl algılandığınızın en önemli belirleyicisidir.

Müşterilerle, çalışanlarla ve patronunuzla sağlıklı ilişkiler kurmak performansınızı artırır. Beklentileri anlamak ve karşılamak için de önemli bir anahtardır. Kendinizi bu konuda nasıl geliştirebilirsiniz? Etkili sunum teknikleri veya diksiyon konusunda dersler alabilir, hikaye anlatıcılığı üzerine workshoplara katılabilirsiniz. Networking buluşmalarına katılabilir, bol bol okuyabilirsiniz.

İlgili eğitim: Etkili Sunum Teknikleri Eğitimi

İlgili eğitim: Diksiyon Dersi

Takım Çalışması

Feedback kabul eden, işbirlikçi, empatik, ikna edici olmak, çeşitlilik bilincine sahip olmak, zor durumlarla ve zor kişiliklerle başa çıkabilmek, takım oyuncusu olabilmek, duygusal zekası gelişmiş bireyler olmak takım çalışmasında yer alabilmek için gerekli yeteneklerdir. Üniversite hayatınızda belki de ideal proje arkadaşınızı kendiniz seçebildiniz, ama iş hayatınızda ilk defa tanıştığınız kişilerle iş yapacaksınız.

Ekip ruhunu anlayabilmeniz ve uyumunuz işverenleriniz için oldukça önemli çünkü başarı birçok insanın ortak bir hedefe doğru çalışmasının sonucudur. Kendinizi bu konuda nasıl geliştirebilirsiniz? Öncelikle kendinizle ilgili yapılan eleştirilere kulak açın. Bunun dışında, farklı insanlarla çalışmayı deneyebilir, gönüllülük projelerinde yer alabilir, bireysel olmayan sportif aktiviteleri hobi edinebilirsiniz. 

  • Dinleme yeteneği: Başkalarıyla iyi çalışabilmek için, onların söyleyeceklerini dinleyebilmek önemlidir. Bu sadece söylediklerini duymak değil, aynı zamanda bakış açılarını anlamaya çalışmak anlamına gelir.

  • Uzlaşma yeteneği: Bir anlaşmaya varmak için uzlaşmaya ihtiyaç duyacağımız zamanlar olacak. Bu, herkesin yaşayabileceği bir çözüm bulmak için istediğimiz bir şeyden vazgeçmek anlamına gelebilir.

  • Etkili iletişim kurma yeteneği: Kendimizi açık ve net bir şekilde ifade edebilmek, birlikte çalışmanın önemli bir parçasıdır. Fikirlerimizi açıklayabilmeli ve kolay anlaşılır bir şekilde talimat verebilmeliyiz.

Liderlik

İlgili eğitim: Liderlik Eğitimi Sertifikası

Karar verme yetisine sahip, özgüvenli, motivasyon sahibi; problem yönetimi, toplantı yönetimi, proje yönetimi, ekip yönetimi, mentorluk gibi becerilere sahip olan insanlar liderlik becerilerine sahiptir. Her başvurduğunuz işin liderlik rolü olmasa da işvereniniz sizin zor durumlarda karar verebilme yeteneğinizin olduğunu ve kritik durumları iyi yönetebileceğinizi bilmek ister. Liderlik sadece istenileni yaptırmak değildir, diğer insanlara gereken yardımı ve ilhamı sunabilmektir.

Özgüven ve vizyon sahibi olmak iş arkadaşlarınızı şimdi ve gelecekteki fikirleri için desteklemeye yardımcı olur. Bunun dışında kariyer basamaklarında yükselmek için liderlik becerilerini sizin görünürlülüğünüzü artırır. Kendinizi bu konuda nasıl geliştirebilirsiniz? Yönetici adaylığı stajı yapabilirsiniz, takım çalışmalarında yer alabilirsiniz. Size ilham olacak başarılı liderlerin konuşmalarını izleyebilir, kitaplarını okuyabilirsiniz.

Analitik Düşünme

gözlemci, yaratıcı, esnek, inovatif, meraklı, mantıksal düşünebilen, problem çözebilen, araştırmacı, öğrenmeyi seven kişiler analitik düşünce yapısına sahiptirler. i̇şverenler durumları analiz edip bilinçli kararlar verebilen çalışanları olsun isterler. çalışanlar değişime sürekli ayak uydurabilmeli, şirketi güncel tutmayı bilmelidir. sezgisel çözümler ve fikirler sunarak süreç iyileştirmelerine yardımcı olabilmelidirler.

Ayrıca, başarılı startup firmaların ortaya çıkış hikayelerine baktığımız zaman, kurucuların ve çalışanların en önemli özelliklerinin analitik düşünebilmeleri olduğunu da söyleyebiliriz. Kendinizi bu konuda nasıl geliştirebilirsiniz? Kendinizi güncel tutmaya çalışın, özellikle işinizle ilgili son gelişmeleri takip edin ve kendinizi yenileyin. Karşınıza çıkan her problem için şikayet etmek yerine çözüm üretmeye çalışın. Gözlemleyin ve soru sorun.

İş Ahlakı

Özenli, rekabetçi, güvenilir, organize, kendini işine adayan, sorumluluk bilincine sahip, çalışkan, multitasking, dakik, planlı, sonuç odaklı, zamanı yönetebilen, stres yönetebilen kişiler güçlü bir iş ahlakına sahiptirler. Bunu öğretmek zordur, o yüzden iş görüşmelerinizde bu konuda ikna edici olursanız işverenleri etkileyebilirsiniz. Bu becerilere sahip kişiler talimatları takip etmek konusunda sıkıntı yaşamazlar, zamanında çalışır ve işini düzenli ve doğru bir şekilde yaparlar. Kendinizi bu konuda nasıl geliştirebilirsiniz? Organizasyonlar düzenleyebilir, zaman ve stres yönetimi üzerine derslere katılabilirsiniz. Günlük işlerinizi planlamayı, not almayı alışkanlık haline getirebilirsiniz. 

İlgili eğitim: Stres Yönetimi

Pozitif Tutum

Özgüvenli, nazik, saygılı, hevesli, yüksek enerjili, arkadaş canlısı, dürüst, mizah anlayışı yüksek, iş-yaşam dengesi kurabilen kişiler yine iş hayatında bir adım öne çıkıyorlar. İşverenler özellikle hızlı ve stresli bir iş yaşamında yanlarında çalışmaktan zevk duyacakları çalışanları olsun isterler. Bunun dışında çalışanlar için samimi bir iş ortamı her zaman motive edici bir unsurdur.

Kendinizi bu konuda nasıl geliştirebilirsiniz? Daha öznel bir durum olmasına rağmen bu konuda yardımcı pek çok tavsiye verilebilir. Kendinizi mutlu edecek, sizi stresten uzak tutacak hobiler edinebilir, spor veya meditasyon yapabilirsiniz. Bu sizin dışarıya karşı da daha olumlu bir tutum sergilemenizde yardımcı olabilir.

Hard Skills, Kişinin işini yapabilmesi gereken, ölçülebilir ve kanıtlanabilir yeteneklerdir, Yabancı dil bilgisi, programlama dili, muhasebe bilgisi, araç gereç kullanma bilgisi, Soft Skills, Soyut ve ölçülmesi zor olan becerileri ifade eder Kişisel ve kişilerarası becerilerdir, İletişim becerileri, takım çalışması, problem çözme, liderlik, düzenleme ve planlama, İletişim Becerileri, Birinin diğer insanlarla etkili ve uyumlu bir şekilde etkileşim kurabilmesini sağlayan becerilerdir, Aktif dinleme, sözlü ve yazılı iletişim, sözsüz iletişim, müzakere yeteneği, sunum becerileri, Aktif Dinleme, Bir kişinin karşısındaki kişinin söylediklerini anlama ve buna uygun tepkiler verme becerisidir, Empati kurma, anladığınızı gösterme, kendinizi karşı tarafın yerine koyma, Takım Çalışması, Farklı kişilik ve yeteneklere sahip insanlarla etkin bir şekilde çalışabilme yeteneğidir, Empati, işbirlikçi olma, farklılıklara saygı, eleştirilere açık olma, Problem Çözme, Bir durumu analiz edebilme, çözüm üretebilme ve sonuçları değerlendirebilme yeteneğidir, Analitik düşünme, yaratıcılık, eleştirel düşünme, araştırma becerileri, Liderlik, Bir grup ya da organizasyonu yönetme ve onları bir hedefe ulaştırma yeteneğidir, Motivasyon sağlama, karar verme, stratejik planlama, yönetme ve kontrol, çatışma çözümü, Düzenleme ve Planlama, Bir işin gerektirdiği etkinlikleri sistematik ve verimli bir şekilde planlama ve düzenleme becerisidir, Zaman yönetimi, proje yönetimi, organizasyon, öncelik sıralama, Etkili İletişim, Kendimizi açık ve net bir şekilde ifade edebilme becerisidir, Duygularını ifade etme, anladığını gösterme, karşılıklı saygı, sabır, Uzlaşma Yeteneği, Bir anlaşmaya varmak için uzlaşma kabiliyeti gereklidir Herkesin yaşayabileceği bir çözüm bulmak için istediğimiz bir şeyden vazgeçmek anlamına gelir, Tartışma ve çatışma çözme, farklı bakış açılarına saygı gösterme, karar verme ve problem çözme
soft skills soft skill hard skill soft skill nedir
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.