AnasayfaBlogStaj Yapmak Ne İşime Yarar?
Kariyer

Staj Yapmak Ne İşime Yarar?

29 Ocak 2020
Bir grup insan bir masanın etrafında oturuyor ve ön tarafta bir kadın bir şeyi işaret ediyor. Kadın gülümsüyor ve arkasında benzer bir mutluluk ifadesiyle duran bir adam var. İlginç buldukları bir şeyi tartışıyor gibi görünüyorlar ve kadının el hareketleri bir hikaye anlattığını gösteriyor. Masanın etrafındaki diğer insanlar da ya onaylayarak ya da eğlenerek gülümsüyorlar. Herkes birbiriyle meşgul ve dikkatle dinliyor, bu da ortamı canlı kılıyor.
Stajın TanımıStajın FaydalarıVerimli Bir Staj İçin Tavsiyeler
Meslek edinecek kişinin bir iş yerinde geçirdiği uygulamalı öğrenme dönemidir.Mesleğinle ilgili iş tecrübesi kazanma.Staj yapma zamanınız geldiğinde hiç vakit geçirmeden staj yapılabilir.
Bir işletmede bir veya birçok bölümde çalışarak geçirdiği öğrenme sürecidir.Kariyer hedefi belirlemene yardımcı olur.Stajyerin eğitiminden, değerlendirmesinden ve yeteneklerini yönlendirmesinden işveren sorumludur.
Öğrencinin öğrendiği bilgileri geliştirmek amacıyla, eğitimini aldığı meslekle ilgili olarak işletmelerde yaptığı çalışma dönemidir.Staj yaptığın işyeri seni kendi kadrosuna almak isteyebilir.İyi bir iş hayatının başlangıcı doğru yerde, titiz bir şekilde çalışarak verimli bir staj dönemi geçirmekle başlar.
İş hayatına ilk adımın atıldığı bütün eğitim hayatı boyunca öğrenilen akademik bilgilerin uygulamalı bir şekilde öğrenilmesidir.Potansiyel iş çevreni oluşturmaya başlarsın.Kendinize yatırım yapmak bunun en güzel yoludur.
Öğrencilere ayrılan belli zaman aralığı içerisinde, akademik bilgilerin pratiğe döküldüğü dönemdir.Staj, iş değişikliği yapmak isteyenlere, mezunlara ve öğrencilere iş tecrübesi sunar.Staj yaparken kendinize değer katmalı ve kendinizi sürekli geliştirmelisiniz.
Bir öğrencinin mesleki bilgilerini geliştirmek ve iş dünyasına ilk adımını atmak için çalıştığı dönemdir.Kişiye kariyer planlamasında yardımcı olur ve meslekte ilerleme konusunda olumlu bir yönlendirme sağlar.Staj yerine veya bölümüne karar verirken çok yönlü düşünmek önemlidir.
Akademik bilginin uygulamalı şekilde kullanıldığı, iş yaşamına ilk adımın atıldığı dönemdir.Meslekte tecrübe edinme ve sektörle ilgili bilgi toplama fırsatı sunar.Staj sürecinde aktif ve bilinçli bir katılımcı olmak önemlidir.
Staj, öğrencinin akademik bilgileri pratiğe dökebileceği bir dönemi ifade eder.Staj, iş görüşmelerinde tecrübe kazanmayı sağlar.Şirketten maksimum öğrenme ve tecrübe kazanmayı hedeflemelisiniz.
Staj, bir öğrencinin sektörle ve iş yaşamıyla tanıştığı praktik dönemdir.Kendine güven ve deneyim kazanma fırsatı sağlar.Kendin için en doğru ve faydalı olabilecek staj yerini seçmelisin.
Bir öğrencinin iş hayatında aktif olarak yer aldığı, öğrendiği bilgileri pratiğe döktüğü dönemdir.Öğrenciye gelecekteki kariyeri için fikir verebilir ve doğru bir yol belirlemesine yardımcı olabilir.Staj sürecinde görevlerinizi ciddiye almanız ve üzerinde düşünmeniz size çok şey katacaktır.

Staj, uzmanlaşmak istenilen herhangi bir alanda, meslek edinecek olan kişinin bir iş yerinde geçirdiği uygulamalı öğrenme dönemidir. Ayrıca kişinin meslek tecrübesini geliştirmek, bilgisini arttırmak için bir işletmede bir veya birçok bölümde çalışarak geçirdiği öğrenme sürecidir. 

Staj, öğrencilere ayrılan belli zaman aralığı içerisinde, öğrencinin öğrendiği bilgileri geliştirmek amacıyla, eğitimini aldığı meslekle ilgili olarak işletmelerde yaptığı çalışma dilimidir. Bu çalışma işlemini yapan kişi veya öğrenciye de stajyer denilir. İşveren, stajyerin eğitiminden, değerlendirmesinden ve yeteneklerini yönlendirmesinden sorumludur. İyi bir iş hayatının başlangıcı doğru yerde, titiz bir şekilde çalışarak verimli bir staj dönemi geçirmekle başlar. Çalıştığı kurumda başarılı bir stajyerlik dönemi geçiren kişilerin, staj dönemi sonrası kurumda kalabilme şansı artar. Veya ilgili kurum tarafından başka iş yerlerine referans edebilme imkanı kazanırlar. Bu da öğrencinin iş hayatına diğer öğrencilere göre bir sıfır önde başlamasını sağlar.

Staj Nedir?

Staj, iş hayatına ilk adımın atıldığı bütün eğitim hayatı boyunca öğrenilen akademik bilgilerin uygulamalı bir şekilde öğrenilmesidir.  Kariyer belirlemek için ilk adım olan staj, seçilen meslekle ilgili bilgi edinme ve sektörü tanıma hedefler. Staj, akademik hayatta öğrendiğiniz her türlü bilgiyi pratikte uygulamaya geçirmeyi amaçlayan çalışma biçimidir. Üniversite eğitimini tamamlamak üzere olan öğrencilerin iş hayatında becerilerini geliştirmeyi ve çalışma ortamına uyum sağlamaları amaçlanır. Ancak ülkemizde ve dünya genelinde staj öğrencilerle o kadar özleşmiş bir kavram olmuştur ki staj deyince ilk akla öğrenci gelir.

Staj iş hayatınca çok önemli bir fırsattır. Verimli geçirildiğinde kişiye pek çok avantaj sağlar. Staj yapmaya bir zorunluluk gözüyle bakılmamalıdır. Staj bireyin kendini geliştirmesi, mesleğini tanıması, öğrendiklerini hayata uygulamalı olarak geçirmesi için çok önemli bir fırsattır. Staj yaparken kendinize değer katmalı ve kendinizi sürekli geliştirmelisiniz. Kendinize yatırım yapmak bunun en güzel yoludur. Enstitü tarafından ücretsiz olarak verilen birçok online eğitimler ile kendinize yatırım yapabilirsiniz. Kariyerinizde ilerlemenizi sağlayacak ve rakiplerinize fark atacak sertifikalarla etkili özgeçmiş hazırlamanın sırları bulunabilir.  Kariyer yönetimi eğitimi ile kariyerinize yön verme adımlarını öğrenebilirsiniz. Unutma, sertifika programları kariyerini şekillendirir.

Staj Yapmanın Faydaları

Üniversite öğreniminizi bitirmek üzeresiniz ya da mezun oldunuz. Biran evvel mesleğinizde ilerlemek, kariyer basamaklarını tırmanmak ve çok para kazanmak istiyorsunuz. Staj yapmanın işte bu hayallerine ulaşmak için en önemli basamak olduğunu unutmamalısın. Kariyer hedefini belirlemede, iş tecrübesi kazanmada staj yapmanın faydalarını göreceksin.

  • Mesleğinle ilgili iş tecrübesi kazanırsın: Mezun olduktan sonra iş tecrüben yoksa bu karşına mutlaka bir engel olarak çıkacaktır. Staj, mesleğini öğrenmek ve iş tecrübesi edinmek için önündeki engelleri açacaktır. Mezun olduğunda iyi bir yerde yapmış olduğun staj sonrasında sana iyi bir iş olarak dönecektir. Staj yapmak, iş değişikliği yapmak isteyenlere, mezunlara ve öğrencilere iş tecrübesi sunar.

  • Kariyer hedefi belirlemende yardımcı olur: Staj yapmanın faydaları arasında da henüz kariyer hedefi belirlemediyseniz buna karar vermenizde yardımcı olması gelir. Staj tasarladığın meslek alanının senin ideallerine uygun olup olmadığını belirlemeni sağlar.

  • Staj yaptığın işyeri seni kendi kadrosuna almak isteyebilir: Şirketlerin birçoğu stajyerleri potansiyel çalışan olarak görür. Staj dönemi bittiğinde, bu dönem içerisinde memnun kaldıkları stajyerle tam zamanlı olarak sürekli çalışmak istediklerini belirtirler. Eğer staj döneminde kendini gösterip, sağlam çalıştıysan şirket yöneticileri seninle çalışmak isteyeceklerdir.

  • Potansiyel iş çevreni oluşturmaya başlarsın: Staj yaptığın işyerinde yeni kişilerle tanışma fırsatın olur. İş çevreni geliştirmek, yeni iş arkadaşları edinmek, yararlı iletişim kurmak sana referans olarak dönecektir.

  • Akademik bilgini uygulamaya dökme imkanı sağlar: Hangi alanda meslek seçersen seç, staj okulda öğrendiğin her türlü bilgini uygulamaya dökme imkanı sağlar. İş dünyasında öğrendiğin bilgileri uygulamayı öğrenirsin.

  • İş görüşmelerinde tecrübe kazanırsın: Tecrübe kazanarak kendine olan güvenin gün geçtikçe artar. Staj yaptıktan sonra akademik bilgini uygulayabildiğin için iş görüşmelerinde kendine güvenerek ‘’yapabiliyorum’’ diyebilirsin. Etkili bir özgeçmiş hazırlayarak, iş hayatı ve sertifikaların önemini kavrayarak, kendinden emin adımlar atabilirsin.

Staj Dönemini Verimli Geçirmek İçin Tavsiyeler

Staj dönemini verimli geçirmek için tavsiyeler birkaç madde altında sıralanırsa belki stajyer arkadaşlarımıza kariyer gelişimlerinde ilk adımlarında faydamız olabilir.

  • Staj yapma zamanınız geldiğinde hiç vakit geçirmeden staj yapılacak kurumla ilgili araştırmalara başlanmalıdır. En iyi yerde ve kurumsal şirkette çalışmak mı istiyorsunuz? Staj yapmaya başlamak bir adım olabilir. Bunun için her türlü imkanı bulmaya çalışın.

  • Staj yapmaya kendinizi zorunlu hissetmeyin. Kendinizi geliştirmek için önemli bir adım ve fırsat gözüyle bakın.

  • İlk defa staj yaparak bir işte çalışıyor olabilirsiniz. Ancak ilk işiniz de olsa planlı ve disiplinli çalışmak için özen gösterin. Tıpkı bir profesyonel gibi işe tam zamanında ve özenli bir giyim tarzıyla gidin. İş hayatında başarıyı yakalayın.

  • ·Ne iş yaparsanız yapın, hangi mesleği seçerseniz seçin yaptığınız işin en iyisini yapmaya çalışın. İşinizde en iyi olmayı hedefleyin.

  • İstekli olduğunuzu her fırsatta çalıştığınız işyerindekilere gösterin. İş hayatında başarılı olmanın formülleri yeni şeyler öğrenmeye hevesli olmaktan geçer. Öğrendiklerinizi uygulamaya çalışın.

  • İş hayatında başarı için reçeteniz ‘’size iş verilmesini beklemeyin’’. Mesleğinize faydalı olan her şeyi öğrenmeye çalışın. Size faydalı olabilecek kişilerden iş öğrenmeye çalışın.

  • Bulunduğunuz ortamdaki kişileri gözlemleyin. İnsanların birbiriyle nasıl iletişimde olduklarına, nasıl çalıştıklarına odaklanın.

  • Her gün yeni şeyler öğrenmeye çalışın. Zaman geçirmeye çalışmayın.

  • Size faydası olacağını düşündüğünüz kişilerle olumlu iletişim kurmaya çalışın. Kariyer hedefinizle ilgili fikir edinin, bilgi alın. Bu kişilerden iş hayatı için öneriler almayı unutmayın.

  • İş hayatını geliştirme ve size referans olabilecek kişilerle iletişimi koparmayın.

Staj İşverene Ve Stajyere Ne Avantaj Sağlar?

Staj, işverene ve stajyere avantajı nedir diye düşündüğümüzde, işverenler uygun buldukları stajyeri işe aldıklarında bu kişilerle uzun süreli çalışma programı isterler. İşveren, uygun stajyeri uzun bir dönem gözleme imkanı bulur. İşyerinde yapılması gereken bir takım işleri birisini bulup yüksek bir ücret karşılığında çalıştıracağına stajyer çok daha az bir ücretle bu işleri yapabilir. Bu sayede işveren şirket maliyetini düşürmüş olur. İlerisi için sürekli çalışmayı düşündüğü adayı inceler, çalışmasından memnun olduğu adayı tam zamanlı kadrosuna alır. Şirketler için belirlenmiş sosyal sorumluluk projelerinden birini yerine getirip, eğitime katkıda bulunmuş olur.

Stajyerler ise bizzat iş dünyasına adım atmış olurlar. İş tecrübesi sahibi olup, kariyerlerine yön verme hedeflerini belirlerler. Stajyer staj yaptığı firmayı beğenirse ve bu firmada çalışmak için  dışarıdan iş başvurusu yaparsa diğer adaylardan daha fazla işe alınma şansı olacaktır. Staj yaparak iş tecrübesi edinme şansı yakalayacaktır. İş tecrübesi olan adayların, hiç tecrübesi olmayan adaylara göre tercih edilme şansı daha yüksektir. Staj yaparak pratik bilgilerinizi ve becerilerinizi geliştirirsiniz. Nasıl çalışılacağını öğrenirsiniz.

Meslek edinecek kişinin bir iş yerinde geçirdiği uygulamalı öğrenme dönemidir, Mesleğinle ilgili iş tecrübesi kazanma, Staj yapma zamanınız geldiğinde hiç vakit geçirmeden staj yapılabilir, Bir işletmede bir veya birçok bölümde çalışarak geçirdiği öğrenme sürecidir, Kariyer hedefi belirlemene yardımcı olur, Stajyerin eğitiminden, değerlendirmesinden ve yeteneklerini yönlendirmesinden işveren sorumludur, Öğrencinin öğrendiği bilgileri geliştirmek amacıyla, eğitimini aldığı meslekle ilgili olarak işletmelerde yaptığı çalışma dönemidir, Staj yaptığın işyeri seni kendi kadrosuna almak isteyebilir, İyi bir iş hayatının başlangıcı doğru yerde, titiz bir şekilde çalışarak verimli bir staj dönemi geçirmekle başlar, İş hayatına ilk adımın atıldığı bütün eğitim hayatı boyunca öğrenilen akademik bilgilerin uygulamalı bir şekilde öğrenilmesidir, Potansiyel iş çevreni oluşturmaya başlarsın, Kendinize yatırım yapmak bunun en güzel yoludur, Öğrencilere ayrılan belli zaman aralığı içerisinde, akademik bilgilerin pratiğe döküldüğü dönemdir, Staj, iş değişikliği yapmak isteyenlere, mezunlara ve öğrencilere iş tecrübesi sunar, Staj yaparken kendinize değer katmalı ve kendinizi sürekli geliştirmelisiniz, Bir öğrencinin mesleki bilgilerini geliştirmek ve iş dünyasına ilk adımını atmak için çalıştığı dönemdir, Kişiye kariyer planlamasında yardımcı olur ve meslekte ilerleme konusunda olumlu bir yönlendirme sağlar, Staj yerine veya bölümüne karar verirken çok yönlü düşünmek önemlidir, Akademik bilginin uygulamalı şekilde kullanıldığı, iş yaşamına ilk adımın atıldığı dönemdir, Meslekte tecrübe edinme ve sektörle ilgili bilgi toplama fırsatı sunar, Staj sürecinde aktif ve bilinçli bir katılımcı olmak önemlidir, Staj, öğrencinin akademik bilgileri pratiğe dökebileceği bir dönemi ifade eder, Staj, iş görüşmelerinde tecrübe kazanmayı sağlar, Şirketten maksimum öğrenme ve tecrübe kazanmayı hedeflemelisiniz, Staj, bir öğrencinin sektörle ve iş yaşamıyla tanıştığı praktik dönemdir, Kendine güven ve deneyim kazanma fırsatı sağlar, Kendin için en doğru ve faydalı olabilecek staj yerini seçmelisin, Bir öğrencinin iş hayatında aktif olarak yer aldığı, öğrendiği bilgileri pratiğe döktüğü dönemdir, Öğrenciye gelecekteki kariyeri için fikir verebilir ve doğru bir yol belirlemesine yardımcı olabilir, Staj sürecinde görevlerinizi ciddiye almanız ve üzerinde düşünmeniz size çok şey katacaktır
staj ne demek staj nedir staj yapmanın faydaları staj dönemini verimli geçirmek İçin tavsiyeler staj işverene ve stajyere avantajı nedir
Uzun, siyah saçlı genç bir kadın mavi ve beyaz çizgili bir gömleğin önünde duruyor. Açık mavi renkteki gömleğin üzerinde hem yatay hem de dikey olarak uzanan beyaz çizgiler var. Saçları başının arkasında topuz yapılmış ve yüzü sol taraftan gelen sıcak bir ışıkla aydınlatılmış. Yüzünde sıcak ve huzurlu bir ifadeyle yana doğru bakıyor. Kollarını göğsünün önünde kavuşturmuş, kendinden emin ve güçlü bir duruş sergiliyor. Yirmili yaşlarının başında gibi görünüyor.
Şule Mikdan
Blog Yazarı

Özel bir şirkette, finans sektöründe 14 yıl boyunca Kıdemli Şef olarak çalıştım. Sermaye Piyasaları ile ilgili her türlü takas ve operasyon işlemleri yaptım. Kendimi geliştirmek adına İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından aldığım "İçerik Editörlüğü" eğitimi ile hobi olarak başladığım yazma tutkumu geliştirdim. Ardından Enstitü bünyesinde İçerik Yazarı olarak çalışmaya başladım.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.