AnasayfaBlogİşsiz Kaldığınızda LinkedIn’e Ne Yazmalısınız?
İş Arama

İşsiz Kaldığınızda LinkedIn’e Ne Yazmalısınız?

16 Mart 2018
Pembe gömlekli ve gözlüklü bir kadın elinde beyaz bir kupa tutuyor. Yüzünde ciddi bir ifade var ve gözleri dikkatle kupaya odaklanmış. Uzun, siyah saçları yüzünden geriye doğru toplanmış. Arka planda, beyaz zemin üzerinde siyah bir Y harfinin yanı sıra siyah ve mavi yazılar var. Kupa iki elinde tutuluyor ve kadın kupanın içindeki bir şeye odaklanmış gibi görünüyor. Görüntü kadının, yüzünün ve kupanın yakın çekimidir, başka hiçbir nesne görünmemektedir.
Ne Yapmalı?ÖrneklerDikkat Edilmesi Gerekenler
LinkedIn profilinizi güncelleyin'Ali şu anda finans pozisyonunda bir iş arıyor' gibi bir statü düşünün.Güncelleme, iş aradığınızı belirtme ve bağlantılarınızın yardımcı olmasını kolaylaştırma yolu.
Profesyonel unvanınıza işsiz olduğunuzu belirtin'Aktif Olarak İş arıyor', 'Yeni Fırsatlara Hazır', 'İşsiz ve İş Arıyor', 'Lojistik Operasyon Profesyoneli İş Arıyor' gibi unvanlar kullanabilirsiniz.İş yerinde iş arayanlara karşı bir önyargı olabileceğini unutmamak önemli.
İsteğe bağlı ayrılanlar için pozisyon tanımını belirtin'HSBC’deki son görevimi uzun bir başarı listesi ve sağlam referanslarla kendi isteğimle bıraktıktan sonra aktif olarak yeni fırsatlar arıyorum.'Kendi isteğinizle ayrıldıysanız bunu belirtin.
Mevcut pozisyonunuzu belirtin'Yeni Bir Pozisyon Aramada Fırsatlara Açık', 'İşsiz Olarak İnsan Kaynaklarında Yeni Bir İş Arıyor' gibi ifadeler kullanabilirsiniz.Şirket ismini 'İşsiz' veya 'Yeni bir Pozisyon Arıyor' olarak listelemek yerine pozisyonunuzu açık ve net belirtin.
LinkedIn profilinizi güncelleme seçeneğini kullanınProfiliniz aynı kalabilir, sanki 'unutmuşsunuz' gibi durabilir.Profilinizi güncellememeniz işvereniniz için bir problem yaratabilir.

Profesyonel unvanınız ve mevcut pozisyonunuz dahil olmak üzere işsiz olduğunuzda LinkedIn profilinize ne yazacağınız tam bir problem. Bunun sebebi işsiz olduğunuzda bile kendinizi muhtemel işverenlere ve ağınızdaki bireylere karşı pozitif bir bir şekilde sunmak istemek.

İşsiz kaldığımızda yapacağımız şeyler neler?

Dürüst olmak önemlidir çünkü potansiyel işverenler için sizi işe almayı düşündüklerinde özgeçmişinizi kontrol etmeleri kolaydır. İşsiz olduğunuzda iki seçeneğiniz kalıyor, bunu profilinizde belirtmek veya belirtmemek. LinkedIn eski Kıdemli İK Yöneticisi Krista Canfield’in işsiz olduğunuzda LinkedIn profilinizde yazacaklarınıza dair birkaç önerisi var: "Eğer şu an için herhangi bir yerde çalışmıyorsanız, mevcut pozisyonunuzu "fırsatlara açık" olarak listeleyin."

LinkedIn profilinizi güncellemek veya güncellememek

Basit bir seçenek de son pozisyonunuza bir son tarih koymak ve yeni bir tane eklememek. Bu şekilde profiliniz teknik olarak doğru olur ama statünüzde işsiz olduğunuzu vurgulamazsınız. Aynı zamanda profilinizde statü alanınızı güncellemeyi de düşünebilirsiniz, böylece ağınız sizin bir iş aradığınızı bilir. "Ali şu anda finans pozisyonunda bir iş arıyor, işe alım yapan birilerini tanıyor musunuz?" veya "Sinem freelance fırsatlarla ilgileniyor. Ağınızda yazım veya düzenleme ile ilgili yardıma ihtiyacı olan varsa lütfen benimle iletişime geçin" gibi de güncelleyebilirsiniz. Bu bağlantılı olduğunuz insanların yardımının işinize yarayacağınızı bilmelerini sağlamanın hızlı ve kolay bir yolu. Krista ayrıca şöyle diyor "Üyelerimizden biri maalesef işten çıkarılmıştı, o da statüsünü o an yeni bir pozisyon aradığını göstermek için güncelledi. İşten çıkarıldıktan sonra yedi gün içinde yeni bir iş bulabildi çünkü ağında tanıdığı biri işe alım yapan birini tanıyordu." İşte bir işe sahip olmadığınızda LinkedIn profilinizde Profesyonel unvan ve mevcut pozisyon seçeneklerine yazabileceklerinize dair birkaç örnek.

İşsizler İçin LinkedIn Profesyonel Unvan Örnekleri Neler?

  • Aktif Olarak İş arıyor

  • İşe Alım İçin Uygun

  • Yeni Fırsatlara Hazır

  • İşsiz ve İş Arıyor

  • Lojistik Operasyon Profesyoneli İş Arıyor

  • Deneyimli Perakende Yöneticisi Yeni Fırsatlara Açık

  • Geçiş Döneminde olan Pazarlama Profesyoneli

  • Mevcut olarak seçenekleri değerlendiren Farmasötik Satış Temsilcisi

  • Başlangıç Seviyesi Programlama Pozisyonu Arayan Yeni Mezun

Mevcut pozisyonunuzu göstermek de bir ikilem yaratabilir. Şirket ismini "İşsiz" veya "Yeni bir Pozisyon Arıyor" olarak listeleyen birçok profil gördüm. Başka bir seçenek de freelance veya danışmanlık işi yapıyorsanız, şirketinizi kendi işinde çalışan olarak listelemektir.

İşsiz LinkedIn Mevcut Pozisyon Örnekleri Neler?

  • Yeni Bir Pozisyon Aramada Fırsatlara Açık

  • İşsiz Olarak İnsan Kaynaklarında Yeni Bir İş Arıyor

  • Boğaziçi Üniversitesin'de Öğrenci

  • Boğaziçi Üniversitesinden Yeni Mezun

  • Kendi İşinde Danışman

  • İşsiz Olarak Yeni Pozisyon Arıyor

  • İşsiz Olarak Harika Bir İş Arıyor

  • Kendi İşinde Freelance Yazar

İşsiz olduğunuzu söylerken aklınızda bulundurmanız gereken bir şey de maalesef iş yerinde iş arayanlara karşı bir önyargı olabileceği.

Kendi isteğinizle ayrıldıysanız...

Eğer pozisyonunuzu kendi isteğinizle bıraktıysanız, pozisyon tanımınızda bunu belirtebilirsiniz:

Mevcut pozisyonunuzu tanıtın.

HSBC’deki son görevimi uzun bir başarı listesi ve sağlam referanslarla kendi isteğimle bıraktıktan sonra aktif olarak yeni fırsatlar arıyorum.

Son pozisyonunuzu tanıtın.

Zor görevleri başarıyla tamamlayarak ve mükemmel tavsiyelerle birlikte kendi isteğiyle işten ayrıldı.

Profilinizi güncellemek için seçenekler

Bazen karşılaşıyorum. Profili güncellemeyerek işsiz olduğunu göstermek isteyenler var. Evet işsiz olduğunuz gerçeğini göstermek için elinizde olan bir seçenek de LinkedIn profiliniz olduğu gibi bırakmak ve güncellememektir. Bunu yapmak doğru değil ve potansiyel işvereniniz için bir problem olabilir. Ayrıca bu işsiz olduğunuz gerçeğini göstermiyor. Profilinizi hiçbir şekilde güncellemezsiniz, sanki "unutmuşsunuz" gibi olur.

LinkedIn profilinizi güncelleyin, 'Ali şu anda finans pozisyonunda bir iş arıyor' gibi bir statü düşünün, Güncelleme, iş aradığınızı belirtme ve bağlantılarınızın yardımcı olmasını kolaylaştırma yolu, Profesyonel unvanınıza işsiz olduğunuzu belirtin, 'Aktif Olarak İş arıyor', 'Yeni Fırsatlara Hazır', 'İşsiz ve İş Arıyor', 'Lojistik Operasyon Profesyoneli İş Arıyor' gibi unvanlar kullanabilirsiniz, İş yerinde iş arayanlara karşı bir önyargı olabileceğini unutmamak önemli, İsteğe bağlı ayrılanlar için pozisyon tanımını belirtin, 'HSBC’deki son görevimi uzun bir başarı listesi ve sağlam referanslarla kendi isteğimle bıraktıktan sonra aktif olarak yeni fırsatlar arıyorum', Kendi isteğinizle ayrıldıysanız bunu belirtin, Mevcut pozisyonunuzu belirtin, 'Yeni Bir Pozisyon Aramada Fırsatlara Açık', 'İşsiz Olarak İnsan Kaynaklarında Yeni Bir İş Arıyor' gibi ifadeler kullanabilirsiniz, Şirket ismini 'İşsiz' veya 'Yeni bir Pozisyon Arıyor' olarak listelemek yerine pozisyonunuzu açık ve net belirtin, LinkedIn profilinizi güncelleme seçeneğini kullanın, Profiliniz aynı kalabilir, sanki 'unutmuşsunuz' gibi durabilir, Profilinizi güncellememeniz işvereniniz için bir problem yaratabilir
işsiz kalmak işsiz kaldığınızda LinkedIn'e ne yazmalısınız LinkedIn
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.