AnasayfaBlogInfluencer Pazarlama Etkili Mi? Marka Neden Buna Yöneliyor?
Satış - Pazarlama

Influencer Pazarlama Etkili Mi? Marka Neden Buna Yöneliyor?

25 Kasım 2021
Uzun, dalgalı, kahverengi saçlı, canlı mor bir gömlek giyen bir kadın hafif şaşkın bir ifadeyle sağına bakıyor. Ellerini önünde birleştirmiş. Gözleri geniş ve dudakları hafifçe ayrık. Sağ gözünün yanında küçük bir güzellik izi var. Arka plan açık gri ve resmin sağ alt tarafında pembe bir A harfi var. Saçları yüzünden uzakta, yumuşak yüz hatlarını gösteriyor. Çok az makyaj yapmış ve anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor.
Influencer Pazarlama ÖğeleriÖnemiEk Bilgi
Doğru Influencer SeçimiInfluencer'ların güçlü bir takipçi kitlesi ve takipçilerine değer veren bir yaklaşımı olmalıdır.Az takipçili influencer ile çalışmak maliyet avantajı sağlasa da geniş kitlere ulaşmak için etkin ve popüler bir influencer daha etkilidir.
Ürün DavetiMarkalar, influencerları ürünleri veya etkinlikleri üzerinde çalışmaya davet edebilir.İnfluencerların marka etkinliklerine katılması, markayla ve geniş kitlelerle etkili bir bağlantı kurma fırsatı sunar.
Kompleman PazarlamaInfluencer pazarlama aynı zamanda tamamlayıcı markalarla bağlantılar kurmak için de kullanılabilir.Tamamlayıcı markalar ile yürütülen ortak pazarlama faaliyetleri, her iki tarafın da büyümesine yardımcı olabilir.
Viral İçerikInfluencerlar aracılığıyla viral içerik yayınlanabilir, bu da markanın görünürlüğünü artırır.Komik veya ilginç içerikler, kullanıcıların içeriği paylaşmasını ve daha geniş kitlelere ulaşılmasını iyileştirme potansiyeli olan bir faktördür.
HedeflemeInfluencer'lar, markanın ürünlerini veya hizmetlerini hedef kitleye doğru bir şekilde sunabilir.İnfluencer'lar aracılığıyla hedeflenen potansiyel müşterilere ulaşan markaların, normal reklam metotlarına göre daha etkili sonuçlar elde edebileceği kabul edilir.
GüvenTüketiciler, özel olarak takip ettikleri ve güvendikleri influencerlar tarafından önerilen ürünleri veya hizmetleri tercih edebilir.Bu, tüketicinin markaya olan güvenini artırır ve potansiyel satışları teşvik eder.
Marka BilinirliğiInfluencer pazarlaması, marka bilinirliğini artırma konusunda etkili bir yöntemdir.Influencerlar aracılığıyla çok sayıda potansiyel tüketiciye ulaşılabilir.
Ürün LansmanlarıYeni ürünlerin lansmanında influencerlar, ürünlerin tanıtımını ve pazarlanmasını sağlar.Bu, genellikle bir video çekme veya influencerların ürünleri kendi yaşamlarında kullanmalarını içerir.
EtkinliklerInfluencer'lar etkinliklere katılarak, markanın ve ürünün daha geniş kitlelerle etkileşim kurmasını sağlar.Bu, markayla ve geniş kitlelerle etkili bir bağlantı kurma fırsatı sunar.
Satış ArtışıInfluencer pazarlaması, markanın satışlarında bir artış görülmesine yardımcı olan etkili bir yöntemdir.Y kuşağı üzerine yapılan araştırmalar, yüzde 55’inin satın aldığı ürünlerde influencerların önerilerini dikkate aldığını ortaya koyuyor.

Hepimiz onları daha önce ekranlarda, reklamlarda ve televizyonda gördük. Influencerları pazarlama kampanyalarında kullanan markalar, çoğu zaman büyük bir etki yaratıyor. Ama nasıl çalışıyor, arkasındaki strateji nedir ve influencer pazarlama gerçekten başarılı bir pazarlama kampanyasının parçası olarak kullanılabilir mi?

Basit bir cevap vermek gerekirse ürün yerleştirme veya doğrudan reklam kullanmak yerine influencer pazarlama daha etkilidir. Bütün ülkeyi afişlerle kaplasanız aynı etkiyi gösteremeyebilirsiniz. Dolayısıyla influencer pazarlama kanıtlanmış ve güvenilir bir yöntemdir.

İşletmelere nasıl katkısı var ve gerçekten işe yarıyor mu sorusuna birazdan geçeceğim ama çok merak edilen bir soruyu yanıtlayarak başlamak istiyorum. Bir influencer ile nasıl kampanya yapabilirim? Doğru kişiyi nasıl seçmeliyim?

Influencer pazarlama viral içerik yayınlamaya odaklandığından, kampanyanızın başarılı olmasını sağlamanın en iyi yolu, güçlü bir takipçi kitlesi olan ve takipçilerinin ya da izleyicilerinin isteklerini gerçekten önemseyen insanlarla çalışmaktır. Yani burada influencer’ın etkisi çok önemli. Yeni başlayan veya az takipçili influencer ile çalışmak maliyet avantajı olsa da burada önemli olan daha fazla insana ve hedef kitleye ulaşmak olduğundan influencer seçiminde buna dikkat etmelisiniz.

Son zamanlarda daha popüler olan influencer partisi de bir seçim olabilir. influencer partisi ifadesini şu an ekledim umarım literatüre geçmez :) birden fazla influencer’ın aynı odada kamera önüne geçtiği bir yöntemdir. Ama bu tür şeylerin de güvenilirliği azalttığını söylemek mümkün. Biraz önce vermiş olduğum ülkenin her yerini afişlerle donatmak gibi bir şey.

Sonuç olarak, influencer pazarlama, müşterilerinizle etkileşim kurmanın harika bir yoludur. Ancak bunun markanız için doğru strateji olup olmadığını nasıl anlarsınız? Mesela influencer pazarlama genellikle bir video çekerek ürünün tanıtımı olarak biliniyor ama bazı markalar etkinlik düzenliyor ve yüz yüze etkinlikler de yapıyor.

İster yeni bir ürünün lansman partisi, ister tatil sezonunda oyunlarla dolu bir etkinlik olsun, influencerları bu tür etkinliklere davet etmek, yaptığınız işi seven insanlarla gerçek bir bağlantı kurma fırsatı verir. 

Tamamlayıcı markalarla bağlantılar kurmak, her iki markanın da büyümesine yardımcı olabilir ve bu, yeni kitlelerin önüne ürün yerleştirmenin en iyi yoludur. Ekmek yapma makinesiyle, ekmek kesme tahtası satan iki farklı marka birlikte pazarlama faaliyetine girerse iki marka da kazanır.

O yüzden influencer pazarlama dediğimizde aklınıza sadece video gelmesin. Bunu yanında alternatif birçok yöntemin olduğunu da bilmenizi istiyorum.



Eğer daha önce influencer ile çalışmadıysanız ilk başta garip gelebilir ama buna değer. Y kuşağının %55'inin hangi ürünleri satın alacağını belirlemek için influencerlara baktığını düşünürseniz, işe yarayacak bir şey olduğunu tahmin edebilirsiniz. 

Influencer Pazarlama Etkili Mi? Ne İşe Yarar?

Ne işe yarar diye bakarsak eğer her şeyden önce ürününüzü veya hizmetinizi daha fazla kişinin görmesini sağlar. Kendi başınıza ulaşacağınız kişiden çok daha fazlasına ulaşabilirsiniz.

İki numara güvendir. Hedef kitlenizin onlara size güveneceğinden daha fazla güveneceği anlamına gelir. Örneğin, Oprah'ın yalnızca Instagram'da sekiz milyondan fazla takipçisi var, bu yüzden eğer bir şey önerirse insanların ona inanmaları, tanımadıkları veya hakkında bilgi sahibi olmadıkları birinden gelen bir reklama göre inanmaları çok daha olasıdır.

Üç numara hedeflemedir; Influencer’lar genellikle izleyicileriyle etkileşime girmek için normal reklamlardan çok daha fazla zaman harcarlar, bu yüzden onu gören insanların tıklama ve onunla etkileşim kurma olasılığı çok daha yüksektir. Bu da, takipçilerinin arkadaşlarıyla paylaşma ve hatta yorum bırakma olasılıklarının daha yüksek olduğu anlamına gelir.

Yani aslında bir influencer ile çalıştığınızda onların takipçileri de mini influencer olarak pazarlama faaliyetinize çalışacaktır.

Dört numara viralliktir; Bazı influencerlar sadece komik oldukları veya ilginç bir şeyler paylaştıkları için ünlü oldular, bu yüzden onları ürününüz hakkında eğlenceli bir şeyler yapmalarını sağlarsanız, o zaman izleyiciler kesinlikle gülecek ve içeriği başkalarıyla paylaşacaktır. Influencer aracalığıyla  viral pazarlama en etkili yöntemlerden biridir.

Influencer Pazarlamayı İşinizde Nasıl Kullanabilirsiniz?

Şimdi influencer pazarlamayı işinizde nasıl kullanacağınıza geçelim. Çünkü farklı türde işletmeler farklı konularda başarılı olduklarından gerçekten "doğru" veya "yanlış" bir şey yoktur. Influencer pazarlama kullandıktan sonra işe yarayacağı neredeyse kesindir. Ancak başlamanıza yardımcı olacak birkaç örnek vereceğim.

Influencer ile çalışmaya başlarken yapabileceğiniz en iyi şey ona bir ürün vermek ve onu günlük yaşamlarında kullanmalarını istemektir, ister Instagram’da fotoğraf paylaşıyor olsun, isterse dünyaya yeni saç fırçanızı kullanma konusunda nasıl hissettiklerini anlatıyor olsun hiç farketmez. Kullanması ve kullandığını paylaşması yeterli.

Influencerların blog yazılarında sizden bahsetmeleri veya ürününüzü kullanarak kendi fotoğraflarını paylaşmaları da eski ama güzel bir yöntemdir. Fakat yine altını çizmek istiyorum seçtiğiniz kişinin yaptığınız işle ilgili olmasına dikkat edin. İlgisiz olursa işe yaramayacaktır. 

Üçüncüsü, yarışmalar yapmaktır. Bu, influencerın zaten paylaştığı bir şeyle ilgiliyse çok daha iyi sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Örneğin, dondurma yerken fotoğraf çekip yayınladılarsa, bu sizin için büyük bir fırsat olabilir.

Siz ona sponsor olabilirsiniz. Bu bir yarışma gibidir. Çeşitli toplumsal olaylar da burada kullanabilrisiniz. Sosyal medyada sıkça karşılaşmışsınızdır. Örneğin küresel bir mobilya mağazasının istanbuldaki dolu yağışında bir olaydan nasıl viral çıkardığını hatırlıyorsunuzdur. Bu tür şeyler de aslında influencer marketing gibi geniş kitlelere yayılabilecek şeylerdir. 

Hepsi bu kadar umarım influencer pazarlamayla ilgili bir şeyler öğrenmişsinizdir. İşiniz için en etkileyici pazarlama stratejisinin ne olduğunu düşünmeye başlayın ve influencer pazarlamanın bunun ne kadarını karşılayabileceğini hesaplayın.

Sonraki içeriklerde görüşmek üzere. Hoşçakalın.

Doğru Influencer Seçimi, Influencer'ların güçlü bir takipçi kitlesi ve takipçilerine değer veren bir yaklaşımı olmalıdır, Az takipçili influencer ile çalışmak maliyet avantajı sağlasa da geniş kitlere ulaşmak için etkin ve popüler bir influencer daha etkilidir, Ürün Daveti, Markalar, influencerları ürünleri veya etkinlikleri üzerinde çalışmaya davet edebilir, İnfluencerların marka etkinliklerine katılması, markayla ve geniş kitlelerle etkili bir bağlantı kurma fırsatı sunar, Kompleman Pazarlama, Influencer pazarlama aynı zamanda tamamlayıcı markalarla bağlantılar kurmak için de kullanılabilir, Tamamlayıcı markalar ile yürütülen ortak pazarlama faaliyetleri, her iki tarafın da büyümesine yardımcı olabilir, Viral İçerik, Influencerlar aracılığıyla viral içerik yayınlanabilir, bu da markanın görünürlüğünü artırır, Komik veya ilginç içerikler, kullanıcıların içeriği paylaşmasını ve daha geniş kitlelere ulaşılmasını iyileştirme potansiyeli olan bir faktördür, Hedefleme, Influencer'lar, markanın ürünlerini veya hizmetlerini hedef  kitleye doğru bir şekilde sunabilir, İnfluencer'lar aracılığıyla hedeflenen potansiyel müşterilere ulaşan markaların, normal reklam metotlarına göre daha etkili sonuçlar elde edebileceği kabul edilir, Güven, Tüketiciler, özel olarak takip ettikleri ve güvendikleri influencerlar tarafından önerilen ürünleri veya hizmetleri tercih edebilir, Bu, tüketicinin markaya olan güvenini artırır ve potansiyel satışları teşvik eder, Marka Bilinirliği, Influencer pazarlaması, marka bilinirliğini artırma konusunda etkili bir yöntemdir, Influencerlar aracılığıyla çok sayıda potansiyel tüketiciye ulaşılabilir, Ürün Lansmanları, Yeni ürünlerin lansmanında influencerlar, ürünlerin tanıtımını ve pazarlanmasını sağlar, Bu, genellikle bir video çekme veya influencerların ürünleri kendi yaşamlarında kullanmalarını içerir, Etkinlikler, Influencer'lar etkinliklere katılarak, markanın ve ürünün daha geniş kitlelerle etkileşim kurmasını sağlar, Bu, markayla ve geniş kitlelerle etkili bir bağlantı kurma fırsatı sunar, Satış Artışı, Influencer pazarlaması, markanın satışlarında bir artış görülmesine yardımcı olan etkili bir yöntemdir, Y kuşağı üzerine yapılan araştırmalar, yüzde 55’inin satın aldığı ürünlerde influencerların önerilerini dikkate aldığını ortaya koyuyor
influencer pazarlama influencer tüketici davranışları ve satın alma influencer pazarlama etkili mi influencer pazarlama nasıl kullanılır influencer pazarlama yöntemleri
Uzun, düz, sarı saçlı genç bir kadın mavi ve beyaz çizgili bir gömlek giyiyor. Kollarını iki yana açmış ayakta duruyor ve yüzünde hafif bir gülümseme var. Taze ve doğal bir görünümü var ve gözleri uzaktaki bir şeye odaklanmış durumda. Gömleğinin bel kısmı hafifçe bol ve çizgiler ince ve eşit. Saçları düzgünce ayrılmış ve kaküllerinde birkaç röfle var. Cildi hafifçe bronzlaşmış ve sağlıklı, genç bir ışıltıya sahip. Duruşu rahat ve kendinden emin, dengeli ve kendinden emin görünüyor.
Ezgi Dağdaş
Blog Yazarı

Gazi Üniversitesi Pazarlama Öğretmenliği mezunu olan Ezgi Dağdaş,  Gazi Üniversitesi İşletme Anabilim Dalı Eğitim Bilimleri Enstitüsü'nde Bankacılık Eğitimi üzerine yüksek lisans yaptı. İstanbul İşletme Enstitüsü'nde Tüketici Davranışları ve Satın Alma ile Perakende Yönetimi Eğitimi vermekte.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.