AnasayfaBlogBlog Yazmak Gelir Kapınız Olsun!
Blog Yazmak

Blog Yazmak Gelir Kapınız Olsun!

08 Mayıs 2021
Bir kişi iyi aydınlatılmış bir odada masa başında oturmuş dizüstü bilgisayar kullanıyor. Önündeki masanın üzerinde bir fincan kahve duruyor. Dizüstü bilgisayarda yazı yazıyor gibi görünüyorlar ve parmakları tuşlara odaklanmış durumda. Dizüstü bilgisayara yakından bakıldığında sağ üst köşede mavi beyaz bir logo görülüyor. Ayrıca, sağ alt köşede beyaz logolu mavi bir daire var. Dizüstü bilgisayar ekranındaki web sitesi ön planda kısmen görülebiliyor. Görüntü, sıcak ve davetkar bir atmosfer veren ince bir sarı tonla çerçevelenmiştir.
KonuAçıklamaİçerik Yazarlığının Özellikleri
Blog Yazarlığı Nedir?Dijital ortamlarda yazı, görsel veya video formatında içerikler üretme ve paylaşma işlemi.Yaratıcılık, araştırma ve yazıma hakimiyet gerektirisunuyor
Blog Yazarlığıyla Nasıl Kazanç Sağlanır?Kişisel blog sitesi veya sosyal medyada içerik paylaşarak kazanç elde edilebilir. Ayrıca çeşitli içerik platformlarında yer almak da mümkündür.Dijital pazarlama bilgisine sahip olmak ve hedef kitleye ulaşmak önemlidir
Blog Yazarı Olmak İçin Hangi Şartlara Sahip Olmak Gerekir?Kaliteli içerik oluşturabilme yeteneği, geniş bir bilgiye sahip olma ve bu bilgiyi doğru bir şekilde ifade edebilme kabiliyeti gereklidir.Er veya geç içerik yazmanın tekniklerini öğrenmek gerekir
Dijitalleşme ve İçerik YazarlığıTeknolojiyi takip etmek ve bu alanı tanımak, hem kişisel gelişime hem de iş imkanlarına katkı sağlarDijitalleşme, işlerin doğası ve iş dünyasına yaklaşım değiştirdi. Blog yazarlığı bu değişimi kabul eden ve bu alanda kendini yetiştirenler için büyük fırsatlar sunabilir

Hızla değişen ve dijitalleşen çağımızda "evden çalışmak" şeklinde Türkçeleştirebileceğimiz homework iş gittikçe yaygınlaşıyor. Gün içerisinde ziyaret ettiğimiz sitelerin hemen hepsi, biz farkında olmasak da, milyonlarca insanın evinde bilgisayarlarını ya da herhangi bir akıllı cihazlarını kullanarak elde ettikleri gelirlerinin kaynağı durumunda. Bu alanlardan birisi “bloggerlık” ya da daha Türkçe adıyla “blog/içerik yazarlığı”. Her alanda yazdıkları metinlerin yazı, görsel veya video formatında paylaşılarak kazanç elde edilmesini sağlayan blog yazarlığı, dijital ortamda çokça rağbet gören alanlardan birisi.

peki nasıl blog yazarı olunur? bu iş için hangi şartlara sahip olmak gerekir? blog yazarlığı nasıl bir kitleye hitap eder ve nasıl, ne kadar kazanç sağlar? gelin, beraber bu soruların cevaplarına bakalım.

Blog Yazarlığı Nedir? Nasıl Blog Yazarı Olunur?

Blog yazarlığı, daha önce de değindiğim gibi, dijital ortamda yani karşınıza çıkan her internet sitesinde, yazılı ve görsel her reklamda ve videodaki içeriklerin üretimini sağlayan meslek alanıdır. Öncelikle belirtmeliyim ki değişen ve teknolojiye gün geçtikçe daha çok kapılan çağımızda blog yazarlığı, yeni yeni yaygınlaşmaya başladığını söyleyebileceğim oldukça geniş ve geleceği parlak bir iş alanıdır. Akıllı cihazlarımızı açtığımız andan itibaren karşımıza dakikada yüzlerce içerik çıkmaktadır. Tüm bu içerikler, işte bu yeni mesleğimizin çalışanları tarafından üretilmekte ve bizlere sunulmaktadır.

Bir gazeteyi elinize aldığınızı ve incelediğinizi düşünün. Haberler, köşe yazıları, karikatürler, reklamlar ve ilanlar... Her bir yazı başka birisi tarafından hazırlanıp gazetelere gönderilir, editörlerin incelemesinden geçer, basıma hazırlanır, okuyuculara ulaştırılır, hatta artık gazetelerin internet sitelerinde paylaşılır. Daha ayrıntıları olmakla birlikte tüm bu işlemler, bir günlük gazete için yüz kadar kişinin emeğiyle gerçekleştirilir. Ulaşabildiği kitleyse dijital ortama göre oldukça kısıtlıdır. Beden yorgunluğundan bahsetmiyorum bile. İşte tüm bu aşamaları yalnızca internet erişimli bir cihazınızla evinizde oturarak gerçekleştirdiğinizi ve yazılarınızı milyonlarca kişiye ulaştırabileceğinizi düşünün. Kulağa oldukça cazip geliyor, değil mi?

Blog Yazarlığıyla Nasıl Kazanç Sağlanır?

Blog yazarlığını çeşitli dijital alanlarda gerçekleştirebilirsiniz: Kişisel blog sitesi kurmayı –ki bu işi kolaylaştırıcı platformlar mevcut– veya YouTube, Instagram, Pinterest gibi sitelerde içerikler üretmeyi tercih ederseniz içeriklerinize belli bir sayıda erişim sonrası üzerine eklenen her erişime platformun şartlarına göre ücret ödenir. Blog yazarlığı eğitimleri aracılığıyla rahatlıkla öğrenebileceğiniz teknik bilgileri kullanarak, markalarla anlaşıp reklamlarını yaparak erişimleri artırabilirsiniz.

Bir diğer yöntemse üretilen içeriklerle markalar arasında köprü kuran İçerikmatik, Butikiçerik, Wordapp gibi sitelere üye olarak belirlenen amaca uygun içerikler hazırlamak. İkinci bahsettiğim yöntemde içeriğiniz, kelime sayısına göre ücretlendirilir ve hesabınızda belli bir miktar biriktiğinde ödemeniz gerçekleştirilir. Hemen her alanda olduğu gibi bu alanda da dolandırıcılıkların ve emek sömürülerinin mevcut olduğunu belirtmek gerekir.

Blog Yazarlığı İçin Ne Şartlara Sahip Olmak Gerekiyor?

Bu iş için ne diplomaya bakılıyor ne yaşa ne de yaşadığınız bölgeye. Sahip olmanız beklenen tek kriter, kaliteli içerikler üretebiliyor olmak. Bol bol okumak ve içeriğiniz için doğru bilgiyi ayırt edebilmek  ve üretilen içeriği hedef kitleye ulaştırabilmek de oldukça önemli tabii.  İnternette çeşitli sitelerde nasıl blog yazarı olunacağına dair eğitimler mevcut. İstanbul İşletme Enstitüsü, Udemy, YouTube gibi platformlarda bu alanla ilgili yer alan ücretsiz eğitimler, bu alan atılmak için gayet yeterli olacaktır. İstanbul İşletme Enstitüsü online eğitimleri arasındaki blog yazarlığı eğitimi örnek verilebilir. 

Günümüzde teknoloji hayatımızın ayrılmaz bir parçası olmuş durumda. Dijitalleşmeyle beraber iş alanlarındaki çeşitlilik artıyor, mevcut işler dijital dünyayla harmanlanıyor ve rağbet edilen meslek grupları hızlı bir şekilde değişiyor. Bu değişime ayak uydurabilmek, toplumdaki üretkenliğimizi ve varlığımızı koruyabilmemiz için oldukça büyük bir önem taşımakta. Dijital alanı yakından takip etmek, nasıl işlediğini görmek ve bu alanda kendimize bir iş imkanı bulmaksa tabiri caizse krizi fırsata çevirmek demek.

Dijital iş imkanlarının en geniş çaplısı ve en rağbet göreniyse yalnızca güçlü, yaratıcı ve üretken yazarlık becerisine sahip olma şartı arayan blog ya da Türkçesiyle içerik yazarlığı. Görsel, metin veya video gibi çeşitli yöntemlerle dünyanın en büyük şirketlerine içerik üretebilir veya bireysel çalışmalarla sesinizi dünyaya duyurabilir, ürettiklerinizi geniş kitlelere ulaştırabilirsiniz. Bu çalışmalarınızda kendinizi geliştirmeniz veya doğru stratejileri kullanmanız durumunda bu işi gelir kaynağınız haline getirmeniz de mümkün. Hemen her alanda olduğu gibi bu alanda da dolandırıcılıkların ve emek sömürülerinin mevcut olduğunu belirtmek gerekir. Dijitalleşmenin getirdiği kolaylıklardan yararlanmak sizin elinizde.

YAZAR: BERRA NUR TAŞOVA

Blog Yazarlığı Nedir?, Dijital ortamlarda yazı, görsel veya video formatında içerikler üretme ve paylaşma işlemi, Yaratıcılık, araştırma ve yazıma hakimiyet gerektirisunuyor, Blog Yazarlığıyla Nasıl Kazanç Sağlanır?, Kişisel blog sitesi veya sosyal medyada içerik paylaşarak kazanç elde edilebilir Ayrıca çeşitli içerik platformlarında yer almak da mümkündür, Dijital pazarlama bilgisine sahip olmak ve hedef kitleye ulaşmak önemlidir, Blog Yazarı Olmak İçin Hangi Şartlara Sahip Olmak Gerekir?, Kaliteli içerik oluşturabilme yeteneği, geniş bir bilgiye sahip olma ve bu bilgiyi doğru bir şekilde ifade edebilme kabiliyeti gereklidir, Er veya geç içerik yazmanın tekniklerini öğrenmek gerekir, Dijitalleşme ve İçerik Yazarlığı, Teknolojiyi takip etmek ve bu alanı tanımak, hem kişisel gelişime hem de iş imkanlarına katkı sağlar, Dijitalleşme, işlerin doğası ve iş dünyasına yaklaşım değiştirdi Blog yazarlığı bu değişimi kabul eden ve bu alanda kendini yetiştirenler için büyük fırsatlar sunabilir
Blog Yazmak blog yazarlık kazanç Blog Yazmak Gelir Kapınız Olsun blog yazarlığı Blog Yazarlığı Nedir
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kadın dizüstü bilgisayarının önünde oturmuş, dikkatle bir şeyler yazıyor. Üzerinde beyaz bir tişört var ve saçlarını at kuyruğu şeklinde arkaya toplamış. Elleri klavyeye odaklanmış, hızlı ve doğru bir şekilde yazıyor gibi görünüyor. Dizüstü bilgisayarın sağ tarafında içinde çay poşeti olan bir fincan var. Arka planda masanın üzerinde bir saat, bir kalem ve kağıt ve bulanık kare bir nesne var. Kadın görüntünün odağında, dikkati dizüstü bilgisayarda ve yazıyor.
Blog Yazmak

Blog Yazmak Bilgi Birikimi İster

02 Ekim 2019
Bir kadın beyaz bir zeminde bacak bacak üstüne atmış oturuyor ve önünde dizüstü bilgisayarı var. Sağ bileğinde bir saat takılıdır ve sağ işaret parmağı klavyenin üzerindedir. Solunda pembe bir defter ve pembe bir kâğıt var. Görüntünün köşesinde yakın çekim bir telefon da var. Arka plan bulanık ve uzakta beyaz bir nesne var. Kadının ayakları odakta, ayakkabıları açık ve parmakları sivri.
Blog Yazmak

Blog Yazmak İçin Gerekenler

30 Ağustos 2019
Bir kişi iyi aydınlatılmış bir odada masa başında oturmuş dizüstü bilgisayar kullanıyor. Önündeki masanın üzerinde bir fincan kahve duruyor. Dizüstü bilgisayarda yazı yazıyor gibi görünüyorlar ve parmakları tuşlara odaklanmış durumda. Dizüstü bilgisayara yakından bakıldığında sağ üst köşede mavi beyaz bir logo görülüyor. Ayrıca, sağ alt köşede beyaz logolu mavi bir daire var. Dizüstü bilgisayar ekranındaki web sitesi ön planda kısmen görülebiliyor. Görüntü, sıcak ve davetkar bir atmosfer veren ince bir sarı tonla çerçevelenmiştir.
Blog Yazmak

Blog Yazmak Gelir Kapınız Olsun!

08 Mayıs 2021