AnasayfaBlogAdli Bilişim Mühendisliği Bölümü
Bölümler

Adli Bilişim Mühendisliği Bölümü

01 Ekim 2020
Bir grup insan, önlerinde dizüstü bilgisayarları olan bir masada oturmaktadır. Masanın ortasındaki kadının saçları at kuyruğu şeklinde geriye doğru toplanmış. Soldaki kişi bir dizüstü bilgisayar kullanırken, sağdaki kişi bir tablet kullanmaktadır. Arka planda bir bilgisayar faresinin bulanık görüntüsü görülebiliyor. Sağ üst köşede de bir kadın başının bulanık bir görüntüsü var. Arka plan çoğunlukla yeşil ve pembedir. Masadaki herkes dizüstü bilgisayarlarına odaklanmış ve konsantre olmuş durumda. Arka planda masada oturan ve önünde dizüstü bilgisayarı olan bir kadın var. Herkes rahat giyinmiş ve rahat görünüyor.
Adli Bilişim Mühendisliği KonularıAçıklamaÖnemli Bilgiler
Bilişim SuçlarıBilişim suçlarına karşı tedbir almak ve bu suçları önlemekBilişim suçlarına hakim olmak ve bu suçların önlenmesi için çözüm üretmek önemlidir.
Bilişim SistemleriParmak izi, biyometrik gibi sistemleri en iyi şekilde anlayabilecek kişi olmakBu sistemlerin kullanımına hakim olmak ve yenilikleri takip etmek gerekmektedir.
Mesleki Eğitim4 yıllık lisans eğitimi sonucunda adli bilişim mühendisi olarak mezun olmakÖğrencilerin bölümden mezun olmaları için 240 ders kredisini tamamlamaları ve bölümün mezuniyet şartlarını yerine getirmeleri gereklidir.
ÖzelliklerBilişime ilgi duyan, detaycı ve araştırmayı seven bireylerin bölümü tercih etmesiBu özelliklerin olması, kişinin adli bilişim mühendisliği alanında daha başarılı olmasını sağlar.
İş İmkanlarıAdli bilişim mühendisleri, yazılım konusunda da yetenekli olduklarında çok çeşitli alanlarda iş olanağına sahip olabilirler.Talep, genellikle devlet ve özel kurumların siber suçlarla mücadele birimlerinde yoğundur.
GörevlerAdli Bilişim Mühendisleri, siber saldırıları önleyici programlar ve yazılımlar üzerinde çalışır.Bilişim suçlarıyla ilgili vaka analizi yapmak ve gerekli raporları hazırlamak da görevler arasındadır.
Çalışma OrtamıAdli Bilişim Mühendisleri genellikle ofis ortamında çalışırken, iş gereği dış ortamda da çalışmaları olabilir.Analitik düşünme, ayrıntılara özen gösterme ve kabiliyetleri bu meslekte başarı için önemlidir.
DerslerBölüm öğrencileri eğitimlerinin birinci ve ikinci yıllarında mesleki dersler alır.Sonraki yıllarda ise öğrenciler, alanlarında kendilerini geliştirebilecekleri dersler alırlar.
PopülerlikAdli bilişim mühendisliği, bütün dünyada ve Türkiye'de önemli ve popüler bir bölümdür.Her geçen gün internet kullanımının artması, bu alanda donanımlı uzmanlara olan ihtiyacı artırır.
Kişisel Bilgilerin KorunmasıKişisel bilgilerin kötü niyetli kullanıcılar tarafından çalınması ve izinsiz kullanımı, adli bilişim suçlarına önemli bir örnektir.Bu tür suçların önlenmesi adli bilişim mühendislerinin öncelikli görevlerindendir.

Teknolojinin her geçen gün yaşamlarımızın bir parçası halini alması, internet kullanımı birçok işimizde büyük bir kolaylık sağlasa da diğer yandan internetin bu kadar fazla kullanıcıya ulaşması saldırganlar tarafından cazibe merkezi olarak algılanıyor. İnternet üzerinde işlenen suçlar her geçen yıl katlanarak artmaya devam ediyor. Adli bilişim mühendisliği bu noktada devreye giriyor. Bilişim suçları hakkında donanıma sahip, bilgili ve alanına hakim kişiler, işlenen suçların önlenmesi için çalışmalar yapıyor.

Adli bilişim mühendisleri, parmak izi, avuç içi, biyometrik gibi sistemleri en iyi şekilde anlayacak ve bunlarla ilgili çalışmalar yürütebilecek kişiler olarak yetiştiriliyor. Tüm dünyada oldukça tercih edilen meslekler arasında yer aldığı gibi ülkemizde de adli bilişim mühendisliği bölümü öğrenciler tarafından çok tercih edilen popüler bölümler arasında yerini aldı.

Adli Bilişim Mühendisliği Bölümü Nedir?

Günümüzde gerek evlerde gerek işyerlerinde internet kullanımı çok yüksek rakamlara ulaştı. Bu durumda beraberinde kişisel bilgilerin internet ortamına taşınmasına yol açtı. Kişisel bilgilerin internetten diğer kötü niyetli kullanıcılar tarafından çalınması ve izinsiz kullanımı, adli bilişim suçlarına önemli bir örnektir. İnternetin yaşamımıza girmesi ile yaygınlaşan siber saldırıların önlenmesi için bu konuda bilgi ve donanıma sahip bireylerin topluma kazandırılması için üniversitelerde adli bilişim mühendisliği bölümleri devreye girdi. Adli bilişim mühendisliği üniversitelerde 4 yıllık lisans eğitimi olarak veriliyor. Öğrencilerin bölümden mezun olmaları için 240 ders kredisini tamamlamaları ve bölümün mezuniyet şartlarını yerine getirmeleri gerekir.

Adli Bilişim Mühendisliği bölümü; bilişim suçlarını tespit edip, önlenmesinde çalışmalar yapacak, vatandaşların haklarını korumak için gereken önlemleri alacak, sektöre fayda ve yenilik katacak kişileri bilimsel eğitimler vererek yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bölüm mezunları, görev aldıkları kuruluşların bilişimle ilgili ihtiyaç duyacağı her türlü güvenlik önlemlerini alır, bununla ilgili uygulanması gereken programları ve donanımları kullanır, yasalara hakim bir şekilde alanı ile ilgili tüm görevleri yerine getirir. Bölümü tercih edecek adayların en önemli özelliklerinden bazıları; bilişime ilgili olmaları ve detaycı olmaları ve araştırmayı sevmeleridir.

Adli Bilişim Mühendisliği İş İmkaları Nelerdir?

Adli bilişim mühendisliği ülkemizde ve yurtdışında popüler ve iş imkanı zengin bir bölüm olarak görülmektedir. Bizim için bunun nedenleri arasında en önemlisi ise özellikle ülkemizde henüz yeni ortaya çıkan bir meslek olması. Günümüzden yıllar sonrada teknolojinin ve internetin hayatımızın bir parçası olarak kalacağını düşünecek olursak bu alanda donanımlı iyi yetişmiş uzmanlara her zaman ihtiyaç duyulacağı kaçınılmazdır. Adli bilişim mühendisliği mezunları kendilerini yazılım konusunda da geliştirdiklerinde çok çeşitli alanlarda iş olanağına sahip olur.

Günümüzde özellikle devletler suçlarla mücadele etmek amacıyla siber suçlarla mücadele birimleri kuruyor. Bu sebeple bölümden mezun olan öğrenciler, sadece özel kurumlarda değil kamu kurumlarında da kariyerlerine başarıyla devam edebilir. Kamu kurumlarında çalışmak isteyen adayların KPSS’den ilgili bölüm için  istenen puanla başvurularını yapma şartı bulunur. Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, diğer bütün bakanlıklar, il müdürlükleri, belediyeler ve özel kurumlar siber suçlarla mücadele bölümlerine ihtiyaç duymaktadır. Kurumların bu birimlerinde siber güvenlik konusunda eğitimli bireyler çalışmaktadır. 

Adli Bilişim Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar?

Adli Bilişim Mühendisleri meslek yaşamlarında çalıştıkları kurumlar için güvenlik programları ve yazılımları kullanarak, çalıştıkları kuruma karşı yapılacak siber saldırıları önlemeye çalışır. Siber suç saldırılarını önlemek amacıyla projeler oluşturmak, planlar hazırlamak önemli görevleri arasındadır. Bilişim suçları ile alakalı gelişecek vaka hallerinde durumu inceler, analiz eder ve tüm verileri toplar.

topladıkları tüm suç olan delilleri ilgili adli makama iletecek şekilde raporlarlar. aynı zamanda bilişim suçu ile karşılaşan kurumun ihtiyaçlarını belirler, kanun koşullarını da göz önünde bulundurarak, çözüm üretmek için çalışırlar. bu meslekte bulunacak mezunların analitik düşünme becerisine sahip, araştırma yapan, çok ince ayrıntıları bile kaçırmayacak kabiliyete sahip olmaları gerekir. adli bilişim mezunları genellikle ofis içinde çalışır. bazı işlerinin gereğine göre dış ortamda da çalışmalar yapabilirler.

Adli Bilişim Mühendisliği Dersleri Nelerdir?

Adli bilişim mühendisliği programını tercih etmeyi düşünen üniversite adayları öncelikle eğitim yaşamları boyunca hangi dersleri göreceklerini araştırır. Adli Bilişim Mühendisliği bölümü öğrencileri eğitimlerinin birinci ve ikinci yıllarında meslek dersi alır. Öğrenciler sonraki yıllarda bu temellerin üzerine alanlarında kendilerini geliştirebilecek dersler alacaktır.  4 yıllık eğitim yaşamları boyunca adli bilişim konusuyla ilgili çeşitli ve dersler ile karşı karşıya kalacaklardır.

Üniversitelere göre farklılık gösterebilen zorunlu staj uygulamaları da bulunur. Staj gün sayısı da yine üniversitelere göre değişiklik gösterir. Öğrenciler staj defterini bulundukları kuruma onaylattıktan sonra belirlenen tarihlerde üniversite komisyonuna sunar. Tüm dersleri başarılıyla tamamlayan öğrenciler adli bilişim mühendisliği lisans diploması almaya hak kazanır. Diplomasını alan öğrencilere, adli bilişim mühendisi unvanı verilir. Adli Bilişim Mühendisliği bölümünü tercih edecek adaylar, aşağıda sıraladığımız temel derslerle karşılaşacak.

  • Bilgisayar Sistemleri,

  • Veri Tabanı Yönetim Sistemleri,

  • Algoritma ve Programlama,

  • Bilgi Güvenliği ve Şifreleme Teknikleri,

  • Adli Bilişim Mühendisliğinin Temelleri,

  • Veri Yapıları,

  • Ağ ve Sistem Güvenliği,

  • Programlama Dilleri,

  • İnternet ve E- Ticaret Güvenliği,

  • Adli Bilişim Kanunları

Adli Bilişim Mühendisliği Taban Puanları ve Sıralama

2020 Adli Bilişim Mühendisliği Taban Puanları ve 2020 Adli Bilişim Mühendisliği Başarı Sıralamaları 2020 aşağıdaki gibidir. Verilen puanlar ve sıralamaların tamamı bu sene yerleşen adaylara aittir. Yazımızdaki verilerin tamamı ÖSYM-YÖK tarafından açıklanmış olan en son güncel puanlardır.

ÜniversiteBölümTaban PuanBaşarı Sırası
FIRAT ÜNİVERSİTESİAdli Bilişim Mühendisliği284,02193226635
FIRAT ÜNİVERSİTESİAdli Bilişim Mühendisliği (İÖ)268,34052272793
FIRAT ÜNİVERSİTESİAdli Bilişim Mühendisliği (KKTC Uyruklu)261,81836295458
FIRAT ÜNİVERSİTESİAdli Bilişim Mühendisliği (M,T,O,K,) (M,T,O,K,)DolmadıDolmadı
Bilişim Suçları, Bilişim suçlarına karşı tedbir almak ve bu suçları önlemek, Bilişim suçlarına hakim olmak ve bu suçların önlenmesi için çözüm üretmek önemlidir, Bilişim Sistemleri, Parmak izi, biyometrik gibi sistemleri en iyi şekilde anlayabilecek kişi olmak, Bu sistemlerin kullanımına hakim olmak ve yenilikleri takip etmek gerekmektedir, Mesleki Eğitim, 4 yıllık lisans eğitimi sonucunda adli bilişim mühendisi olarak mezun olmak, Öğrencilerin bölümden mezun olmaları için 240 ders kredisini tamamlamaları ve bölümün mezuniyet şartlarını yerine getirmeleri gereklidir, Özellikler, Bilişime ilgi duyan, detaycı ve araştırmayı seven bireylerin bölümü tercih etmesi, Bu özelliklerin olması, kişinin adli bilişim mühendisliği alanında daha başarılı olmasını sağlar, İş İmkanları, Adli bilişim mühendisleri, yazılım konusunda da yetenekli olduklarında çok çeşitli alanlarda iş olanağına sahip olabilirler, Talep, genellikle devlet ve özel kurumların siber suçlarla mücadele birimlerinde yoğundur, Görevler, Adli Bilişim Mühendisleri, siber saldırıları önleyici programlar ve yazılımlar üzerinde çalışır, Bilişim suçlarıyla ilgili vaka analizi yapmak ve gerekli raporları hazırlamak da görevler arasındadır, Çalışma Ortamı, Adli Bilişim Mühendisleri genellikle ofis ortamında çalışırken, iş gereği dış ortamda da çalışmaları olabilir, Analitik düşünme, ayrıntılara özen gösterme ve kabiliyetleri bu meslekte başarı için önemlidir, Dersler, Bölüm öğrencileri eğitimlerinin birinci ve ikinci yıllarında mesleki dersler alır, Sonraki yıllarda ise öğrenciler, alanlarında kendilerini geliştirebilecekleri dersler alırlar, Popülerlik, Adli bilişim mühendisliği, bütün dünyada ve Türkiye'de önemli ve popüler bir bölümdür, Her geçen gün internet kullanımının artması, bu alanda donanımlı uzmanlara olan ihtiyacı artırır, Kişisel Bilgilerin Korunması, Kişisel bilgilerin kötü niyetli kullanıcılar tarafından çalınması ve izinsiz kullanımı, adli bilişim suçlarına önemli bir örnektir, Bu tür suçların önlenmesi adli bilişim mühendislerinin öncelikli görevlerindendir
adli bilişim mühendisliği adli bilişim mühendisliği bölümü adli bilişim mühendisliği iş imkanları adli bilim mühendisliği bölümü kaç yıllık
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.