Teknolojinin her geçen gün yaşamlarımızın bir parçası halini alması, internet kullanımı birçok işimizde büyük bir kolaylık sağlasa da diğer yandan internetin bu kadar fazla kullanıcıya ulaşması saldırganlar tarafından cazibe merkezi olarak algılanıyor. İnternet üzerinde işlenen suçlar her geçen yıl katlanarak artmaya devam ediyor. Adli bilişim mühendisliği bu noktada devreye giriyor. Bilişim suçları hakkında donanıma sahip, bilgili ve alanına hakim kişiler, işlenen suçların önlenmesi için çalışmalar yapıyor.
Adli bilişim mühendisleri, parmak izi, avuç içi, biyometrik gibi sistemleri en iyi şekilde anlayacak ve bunlarla ilgili çalışmalar yürütebilecek kişiler olarak yetiştiriliyor. Tüm dünyada oldukça tercih edilen meslekler arasında yer aldığı gibi ülkemizde de adli bilişim mühendisliği bölümü öğrenciler tarafından çok tercih edilen popüler bölümler arasında yerini aldı.
Günümüzde gerek evlerde gerek iş yerlerinde internet kullanımı çok yüksek rakamlara ulaştı. Bu durumda beraberinde kişisel bilgilerin internet ortamına taşınmasına yol açtı. Kişisel bilgilerin internetten diğer kötü niyetli kullanıcılar tarafından çalınması ve izinsiz kullanımı, adli bilişim suçlarına önemli bir örnektir. İnternetin yaşamımıza girmesi ile yaygınlaşan siber saldırıların önlenmesi için bu konuda bilgi ve donanıma sahip bireylerin topluma kazandırılması için üniversitelerde adli bilişim mühendisliği bölümleri devreye girdi. Adli bilişim mühendisliği üniversitelerde 4 yıllık lisans eğitimi olarak veriliyor. Öğrencilerin bölümden mezun olmaları için 240 ders kredisini tamamlamaları ve bölümün mezuniyet şartlarını yerine getirmeleri gerekir.
Adli Bilişim Mühendisliği bölümü; bilişim suçlarını tespit edip, önlenmesinde çalışmalar yapacak, vatandaşların haklarını korumak için gereken önlemleri alacak, sektöre fayda ve yenilik katacak kişileri bilimsel eğitimler vererek yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bölüm mezunları, görev aldıkları kuruluşların bilişimle ilgili ihtiyaç duyacağı her türlü güvenlik önlemlerini alır, bununla ilgili uygulanması gereken programları ve donanımları kullanır, yasalara hakim bir şekilde alanı ile ilgili tüm görevleri yerine getirir. Bölümü tercih edecek adayların en önemli özelliklerinden bazıları; bilişime ilgili olmaları ve detaycı olmaları ve araştırmayı sevmeleridir.
Adli bilişim mühendisliği ülkemizde ve yurtdışında popüler ve iş imkanı zengin bir bölüm olarak görülmektedir. Bizim için bunun nedenleri arasında en önemlisi ise özellikle ülkemizde henüz yeni ortaya çıkan bir meslek olması. Günümüzden yıllar sonrada teknolojinin ve internetin hayatımızın bir parçası olarak kalacağını düşünecek olursak bu alanda donanımlı iyi yetişmiş uzmanlara her zaman ihtiyaç duyulacağı kaçınılmazdır. Adli bilişim mühendisliği mezunları kendilerini yazılım konusunda da geliştirdiklerinde çok çeşitli alanlarda iş olanağına sahip olur.
Günümüzde özellikle devletler suçlarla mücadele etmek amacıyla siber suçlarla mücadele birimleri kuruyor. Bu sebeple bölümden mezun olan öğrenciler, sadece özel kurumlarda değil kamu kurumlarında da kariyerlerine başarıyla devam edebilir. Kamu kurumlarında çalışmak isteyen adayların KPSS’den ilgili bölüm için istenen puanla başvurularını yapma şartı bulunur. Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, diğer bütün bakanlıklar, il müdürlükleri, belediyeler ve özel kurumlar siber suçlarla mücadele bölümlerine ihtiyaç duymaktadır. Kurumların bu birimlerinde siber güvenlik konusunda eğitimli bireyler çalışmaktadır.
Adli Bilişim Mühendisleri meslek yaşamlarında çalıştıkları kurumlar için güvenlik programları ve yazılımları kullanarak, çalıştıkları kuruma karşı yapılacak siber saldırıları önlemeye çalışır. Siber suç saldırılarını önlemek amacıyla projeler oluşturmak, planlar hazırlamak önemli görevleri arasındadır. Bilişim suçları ile alakalı gelişecek vaka hallerinde durumu inceler, analiz eder ve tüm verileri toplar.
Topladıkları tüm suç olan delilleri ilgili adli makama iletecek şekilde raporlarlar. Aynı zamanda bilişim suçu ile karşılaşan kurumun ihtiyaçlarını belirler, kanun koşullarını da göz önünde bulundurarak, çözüm üretmek için çalışırlar. Bu meslekte bulunacak mezunların analitik düşünme becerisine sahip, araştırma yapan, çok ince ayrıntıları bile kaçırmayacak kabiliyete sahip olmaları gerekir. Adli bilişim mezunları genellikle ofis içinde çalışır. Bazı işlerinin gereğine göre dış ortamda da çalışmalar yapabilirler.
Adli bilişim mühendisliği programını tercih etmeyi düşünen üniversite adayları öncelikle eğitim yaşamları boyunca hangi dersleri göreceklerini araştırır. Adli Bilişim Mühendisliği bölümü öğrencileri eğitimlerinin birinci ve ikinci yıllarında meslek dersi alır. Öğrenciler sonraki yıllarda bu temellerin üzerine alanlarında kendilerini geliştirebilecek dersler alacaktır. 4 yıllık eğitim yaşamları boyunca adli bilişim konusuyla ilgili çeşitli ve dersler ile karşı karşıya kalacaklardır.
Üniversitelere göre farklılık gösterebilen zorunlu staj uygulamaları da bulunur. Staj gün sayısı da yine üniversitelere göre değişiklik gösterir. Öğrenciler staj defterini bulundukları kuruma onaylattıktan sonra belirlenen tarihlerde üniversite komisyonuna sunar. Tüm dersleri başarılıyla tamamlayan öğrenciler adli bilişim mühendisliği lisans diploması almaya hak kazanır. Diplomasını alan öğrencilere, adli bilişim mühendisi unvanı verilir. Adli Bilişim Mühendisliği bölümünü tercih edecek adaylar, aşağıda sıraladığımız temel derslerle karşılaşacak.
2020 Adli Bilişim Mühendisliği Taban Puanları ve 2020 Adli Bilişim Mühendisliği Başarı Sıralamaları 2020 aşağıdaki gibidir. Verilen puanlar ve sıralamaların tamamı bu sene yerleşen adaylara aittir. Yazımızdaki verilerin tamamı ÖSYM-YÖK tarafından açıklanmış olan en son güncel puanlardır.
Adli Bilişim Mühendisliği Bölümü Nedir?
Adli bilişim mühendisliği bölümü 4 yıllık lisans eğitimi alan öğrencilerin adli bilişim mühendisi unvanını aldığı yeni bölümlerden biridir. Bölümün amacı; bilişim suçlarını tespit edip, önlem alan, vatandaşların haklarını koruyan bilgili mezunlar vermektir. Bölüm mezunları, çalıştıkları kurumların bilişimle ilgili her türlü güvenlik önlemlerini alır, gerekli uygulamaları yapar.
Adli Bilişim Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar?
Adli bilişim mühendisliği mezunları, siber suç saldırılarını önlemek için ihtiyaç duyulan tüm planlamaları yapar. Bilişim suçları ile alakalı bir olay yaşandığında; durumu inceler, analizini yapar ve tüm delilleri toplayarak hazırlık yapar. Toplanan delilleri ilgili adli makamın anlayacağı biçimde düzenler ve ilgililere sunar.
Adli Bilişim Mühendisliği İş İmkanları Nelerdir?
Adli bilişim mühendisliği mezunları özel kurumlarda ve kamu kurumlarında da kariyerlerine devam etme şansına sahiptir. Kamu kurumlarında kariyerlerine devam etmek isteyen adaylar, KPSS’den istenen puanı aldıktan sonra başvurularını yapabilir. Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, diğer bütün bakanlıklar, il müdürlükleri, belediyeler ve özel kurumlar siber suçlarla mücadele bölümünde iş imkanına sahiptirler.