AnasayfaBlogBilişim Nedir? Hayatımıza Neler Katar?
Bilişim

Bilişim Nedir? Hayatımıza Neler Katar?

25 Kasım 2019
Büyük kulaklıklar takmış bir adam dikkatle bir bilgisayar ekranına bakıyor. Yüzü odak noktasındadır ve kulaklık kulaklarını kapatmaktadır. Siyah bir gömlek giymiştir ve elleri ekranın her iki yanında görünmektedir. Bilgisayar ekranı hafifçe odak dışıdır ve arka plandaki masa ve sandalye bulanıktır. Sağ alt köşede mavi bir nesne var ama ne olduğu belli değil. Adam derin düşüncelere dalmış, ekrandakileri dikkatle inceliyor gibi görünüyor.
Bilişim TarihiBilişimin Hayatımıza KatkılarıBilişim Suçu
1940 - ENIAC, ilk bilgisayarın tasarlanmasıAnlık bilgi ve iletişim aracı olan sosyal medya platformlarıİzinsiz veri alımı
1959 - Bankada hesaplamalar için geliştirilen bilgisayarı Amerika'nın kullanmaya başlamasıOnline alışveriş imkanı sağlamasıE-posta aracılığıyla yapılan suçlar
1975 - Santrallerin geliştirilmeye başlanmıştır.Film/dizi izleme, yemek tarifleri gibi bilgilere kolaylıkla ulaşabilmeYasaklı programların kullanılması
1994 - İnternet erişiminin ortaya çıkıp yaygınlaşmaya başlamasıİnternet bankacılığı ile banka işlemlerini hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirmeBilişim sistemlerine yönelik zararlı aktiviteler ve saldırılar
Günümüz - Bilgisayarlar arası kullanılan veri paylaşımının başlamasıOnline eğitim imkanlarının sunulması ve kişisel gelişim imkanlarının artırılmasıVeri hırsızlığı ve diğer siber suçlar
20.yy ve 21.yy - Elektronik posta uygulamasının tasarlanıp kullanılmaya başlanmasıKurumsal düzeyde veri depolama, iletişim ve bilgi işlemeVeri gizliliğinin ihlali ve kimlik hırsızlığı
Her geçen gün daha fazla teknolojiye ulaşan dünyaSosyal hayatta ve iş dünyasında hız ve verimlilikKötü amaçlı yazılım kullanımı ve bilgisayar korsanlığı
Teknoloji ve bilişimin geliştirilme süreci hala devam ediyorFarklı sektörlerde de yeni fırsatlar ve gelişmelerVeri koruma kanunlarına aykırı davranışlar ve yasa dışı eylemler
Her geçen gün teknolojiye daha fazla entegre oluyoruzFarklı platformlar ve hizmetler aracılığıyla 7/24 bilgiye erişim imkanıKişisel verilerin korunmaması ve bu veriler üzerinden suç işlenmesi
Teknoloji ve bilişimin hızla gelişmekte olan bir alan olmasıHayatımızın hemen her alanında kolaylıklar sağlamasıKişisel verilere izinsiz erişim ve bu verileri kötüye kullanma

Bilişim içerisinde verileri, donanımları, algoritmaları, kodları, depolama alanlarını barındıran ve hayatımızda kullanmak istediğimiz uygulamaları oluşturmamıza, geliştirmemize yardımcı olup hepsini bir araya getiren teknolojinin alt yapısı olan bir platformdur. Gelişim odaklı olan bilişim birçok alanda bize katkı sağlamaktadır. Tıp sektöründen tutun yer altı zenginliklerine kadar hayatımızın en uç noktasındadır.

Bilişim ve Teknoloji Tarihi

Artık her alanda teknolojiyle beraberiz. Peki nedir bunun tarihi? Hayatımızdaki gelişmeler nasıl başladı? 1940’larda "ENIAC" ismi verilen ilk bilgisayar tasarlanıp geliştirmeye başlanmıştır. Bilişimin ilerlemesiyle birlikte 1959 yılında Amerika, bankada hesaplamalar için geliştirilen bilgisayarı kullanmaya başladı.Bununla birlikte 1975 yılında santraller geliştirilmeye başlanmış ve ilerleyen zamanlarda 100.000 hattı destekleyebilen santraller kurulmuştur.

1994 yılında ise, internet erişimi ortaya çıktı ve yaygınlaşmaya başladı. Günümüze kadar gelen gelişmelerle birlikte bilgisayarlar arasında kullandığımız veri paylaşımı başlamıştır. Bu veri paylaşımı ise ağlar ile sağlanmaktadır. Teknolojiyle oluşturulan birçok verilerle beraber elektronik posta uygulaması da tasarlandı ve günümüzde halen daha kullanılmaktadır. Bu bilim dalı il ilgilenenlere ve bize katkı sağlayanlara bilişimci veya bilgisayar bilimci denmektedir.

Bilişimin Hayatımıza Katkısı  

Hayatımızın neredeyse her konuda ve her anında kullandığımız bu araç günümüzde hemen hemen her yaştaki bireylerin gerçekleştirdiği aktiviteler bilişim üzerinden gerçekleşiyor. Teknolojinin getirisiyle oluşturulmuş bu veriler hayatımızda bize şu şekilde kolaylıklar sağlamakta. Sosyal medya platformu anlık bilgi ve iletişim araçlarıdır. Sosyal medya üzerinden fotoğraf, video, yazı aktarımı yapılabilmektedir. İletişim yönünden de gayet başarılı olan bu platform yeni arkadaşlıklar edinmemizi sağlamakla beraber bilgi alışverişini de mümkün kılar.

İhtiyaç: Market, giyim, kırtasiye, kişisel bakım, elektronik gibi alışverişlerimizi dışarıya çıkmadan da online alışveriş şeklinde gerçekleştirmek mümkün.

Aktivite: Film veya dizi izlemeyi seviyorsanız telefon, tablet gibi araçlarla istediğiniz filmleri/dizileri izlemek artık kolaylaşmış durumda. Sadece bu da değil yemek yapacağınız zaman bile istediğiniz tarife ya da bilgilere kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Üstelik ne zaman isterseniz.

İnternet bankacılığı: Hangi bankayı kullanıyorsanız bankaya gitmeden yapmak istediğiniz bütün işlemleri internet üzerinden gerçekleştirebilmeniz mümkün.

Online Eğitim: Günümüzde uzaktan online eğitimler bayağı bir yaygınlaşmış durumda. Evde, işte veya neredeyseniz internet üzerinden alabileceğiniz bilişim eğitimleri mevcut. Bu da kendinizi geliştirmek için güzel bir fırsat. 

Bilişim eğitimleri nereden alınır?

Enstitü tarafından verilen ücretsiz online eğitimler ile bu konuya oldukça destek veriyor. Bilişim dünyası hakkında iç içe olmak isterseniz Yazılım ve Bilişim Eğitimleri almanız mümkün.

Kurumsal: Bilişim sadece kişisel değil kurumsal olarak da hayatımızda yer alıyor. İş yerlerinde kullanılan bu teknoloji verileri depolama, saklama, aktarma, kaydetme, dosyalara hızlı erişim, iletişim ve bilgi işleme yönünden işimize yarar durumda. Böylelikle uğraştırmadan işlerimizi hızla yaparken zamandan da tasarruf edere iş ilişkilerimize katkı sağlıyoruz.

Bilişim Suçu

Günümüzde iyi yönleri olduğu kadar kötü yönlerini de barındıran bilişim teknolojisini kötüye kullandığımız takdirde gerçek anlamda bir suç işlemiş oluyoruz. Bunları şu şekilde örneklendirebiliriz

İzinsiz veri alımı: Farklı bir bilgisayardan sahibinin izni olmadan kendi bilgisayarımıza aktardığımız (fotoğraf, video, dosya gibi) veya kullandığımız veriler.

E-posta aracılığıyla yapılan suçlar: Bilginiz dışında e-posta adres ve şifrenizin ele geçirilmesi durumunda müdahale etmezsek birçok kötü sonuçlar ortaya çıkabilir. Kredi kartı şifreniz, banka şifreniz bulunabilir ve kötüye kullanılabilir. O yüzden güvenlik önlemleri almamız fayda sağlayacaktır. Güvenlik için geliştirilen programları kullanabilir veya sürekli olarak şifre değişikliği yapabilirsiniz.

Programlar: Bunlar dışında eğer yasaklanmış ve kullanılmaması gereken programlar varsa bunların kullanılması da bilişim suçunu oluşturur. 

Bilişim sistemine aykırı bu durumlar hukuki işlemlerle suçun oranına göre hapis veya adli para cezası olarak uygulanmaktadır. Bunu açacak olursak izinsiz veri aktarımı, içerisinde bulunan verilerin yok olup veya değiştirilmesi durumunda 6 ay ile 2 yıl arası hapis cezası hükmedilir. Bunun gibi birçok eylem bilişim suçu olarak değerlendiriliyor.

Yazar: Yonca Sürücü

1940 - ENIAC, ilk bilgisayarın tasarlanması, Anlık bilgi ve iletişim aracı olan sosyal medya platformları, İzinsiz veri alımı, 1959 - Bankada hesaplamalar için geliştirilen bilgisayarı Amerika'nın kullanmaya başlaması, Online alışveriş imkanı sağlaması, E-posta aracılığıyla yapılan suçlar, 1975 - Santrallerin geliştirilmeye başlanmıştır, Film/dizi izleme, yemek tarifleri gibi bilgilere kolaylıkla ulaşabilme, Yasaklı programların kullanılması, 1994 - İnternet erişiminin ortaya çıkıp yaygınlaşmaya başlaması, İnternet bankacılığı ile banka işlemlerini hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirme, Bilişim sistemlerine yönelik zararlı aktiviteler ve saldırılar, Günümüz - Bilgisayarlar arası kullanılan veri paylaşımının başlaması, Online eğitim imkanlarının sunulması ve kişisel gelişim imkanlarının artırılması, Veri hırsızlığı ve diğer siber suçlar, 20yy ve 21yy - Elektronik posta uygulamasının tasarlanıp kullanılmaya başlanması, Kurumsal düzeyde veri depolama, iletişim ve bilgi işleme, Veri gizliliğinin ihlali ve kimlik hırsızlığı, Her geçen gün daha fazla teknolojiye ulaşan dünya, Sosyal hayatta ve iş dünyasında hız ve verimlilik, Kötü amaçlı yazılım kullanımı ve bilgisayar korsanlığı, Teknoloji ve bilişimin geliştirilme süreci hala devam ediyor, Farklı sektörlerde de yeni fırsatlar ve gelişmeler, Veri koruma kanunlarına aykırı davranışlar ve yasa dışı eylemler, Her geçen gün teknolojiye daha fazla entegre oluyoruz, Farklı platformlar ve hizmetler aracılığıyla 7/24 bilgiye erişim imkanı, Kişisel verilerin korunmaması ve bu veriler üzerinden suç işlenmesi, Teknoloji ve bilişimin hızla gelişmekte olan bir alan olması, Hayatımızın hemen her alanında kolaylıklar sağlaması, Kişisel verilere izinsiz erişim ve bu verileri kötüye kullanma
bilişimbilişim eğitimleri bilişim suçuinternet bankacılığı online eğitimler yazılım
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.