AnasayfaBlogİnsan Kaynakları Departmanı Hakkında Az Bilinenler
İnsan Kaynakları

İnsan Kaynakları Departmanı Hakkında Az Bilinenler

28 Kasım 2019
Bir grup yetişkin yuvarlak bir masada oturmaktadır ve görüş alanında dört kişi vardır. Kameraya en yakın olan kişi şık bir takım elbise giymiş, kravatlı ve topuz saç modeli olan bir adamdır. Solunda benzer bir takım elbise giyen bir kadın ve her ikisinin karşısında takım elbiseli başka bir adam vardır. Masanın sağında sağ elinde sigara tutan bir kişi vardır. Hepsi birbirlerine bakıyor ve konuşmaya dalmış durumdalar.
BirimlerGörevlerÖnemli Notlar
İşe Alım BirimiŞirketin personel ihtiyaçlarını karşılayacak doğru adayları belirler ve işe alır.İşe alım süreci, adayların yeteneklerini ve tecrübelerini değerlendirme ve en uygun pozisyonları bulma işlemidir.
Performans Yönetimi BirimiÇalışanların performansını ölçer ve değerlendirir. Olumsuzlukları gidermek için çalışmalar yapar.Performans yönetimi, çalışanların verimliliğini arttırmayı amaçlar.
Eğitim ve Kariyer Yönetimi BirimiÇalışanların kariyer hedeflerini gerçekleştirmeleri için gerekli eğitim ve gelişim fırsatlarını sağlar.Kişisel ve mesleki gelişim sağlamayı amaçlar.
Ücret ve Yan Haklar BirimiÇalışanların maaş ve yan haklarını yönetir.Bordrolama, izin hakları, sigorta ve diğer yan hakları düzenler.
İnsan Kaynakları Analitiği ve Raporlama Birimiİş süreçleri ve çalışanların performansı üzerine analitik raporlar hazırlar.Şirketin verimliliğini ve karlılığını artırmak için veri analizini kullanır.
Organizasyon ve İş Tanımlama BirimiOrganizasyon şemasının oluşturulması ve görev tanımlamalarının yapılmasını sağlar.İş süreçlerinin düzenli ve etkin işleyişini sağlar.
Oryantasyon ve Uyum BirimiYeni işe alınan çalışanların şirket ve işleyişle tanışma sürecini yönetir.Çalışanın şirketi sevmesi ve işine kolay alışması hedeflenir.
Motivasyon ve Etkinlikler BirimiÇalışanların motivasyonunu artırıcı etkinlikler düzenler.Çalışan memnuniyetini arttırmayı ve iş yerinde pozitif enerjiyi yaymayı hedefler.
Sendikal Faaliyetler BirimiSendikal faaliyetleri yürütür.Çalışan haklarını ve haksız uygulamaları önlemeyi hedefler.
İnsan Kaynakları YönetimiŞirketin tüm insan kaynakları süreçlerini yönetir ve koordine eder.İnsan kaynakları yönetiminin kalitesi şirketin başarısı için kritiktir.

Herkesin çalıştığı firmada en çok merak ettiği soru, insan kaynaklarının ne iş yaptığıdır. Sadece onlarda değil, ailenizden yakın çevrenize, arkadaşlarınızdan komşularınıza herkes iş tanımınızı merak eder. Ne iş yaptıklarını anlatmakta zorlanan, insan kaynakları departmanı çalışanları da bu konu da en çok yorulan kişilerdir.

İnsan kaynağı, şirketin tüm çalışanlarının, bilgi, tecrübe, performans, karakter ve yetenekleriyle ortaya koydukları işin toplamıdır. Bu anlamda insan kaynakları departmanı şirketlerin en önemli ve kritik bölümünü oluşturur. Şirketin misyon ve vizyonuna uygun olarak hareket eder, sistemin düzenli işlemesini sağlar.

İnsan kaynakları departmanı ne iş yapar?

Her departman kendi içerisinde bölümlere ayrıldığı gibi, insan kaynakları departmanı da kendi içerisinde bölümlere ayrılır. Büyük pastanın dilimleri gibi düşünebiliriz her bir dilimini. Hepsi birbiri ile bağlantılı, ama aynı zamanda özerktir. Tüm birimleri akış sırasına göre inceleyecek olursak;

İşe Alım Birimi

Her departmanın ihtiyacına yönelik işe alım yaparak, eleman ihtiyacının karşılanmasına destek olur. Bunun için öncelikli olarak alım yapılacak departmanın yöneticileri ile görüşülür. İstenilen profil çıkarılarak ve görev tanımlarını öğrenilerek, çeşitli kariyer sitelerinden ilan çıkarılır.

Gelen başvurular ve havuz adaylar arasından istenilen kriterlere uygun adaylar ile mülakat süreci yürütülür. Sonrasında olumlu adayların referans kontrolünü ve iş teklifini yaparlar. İş teklifini kabul eden adayın (ki artık çalışan oluyor.) evrak sürecine destek olarak, oryantasyon eğitimlerini tamamlarlar.

Oryantasyon eğitiminde İK’cıya çok iş düşmektedir. Çalışanın şirketi sevmesi, departmanı ile uyum süreci ve işine kolay alışması her zaman insan kaynaklarının elindedir ve bu süreci başarılı olarak yürütmek zorundadır. Aynı zamanda işten ayrılan veya işten çıkarılacak kişinin süreçlerini yöneten birimdir. Bu sürecin kesinlikle çok iyi yönetilmesi gerekiyor. Yönetim birimleri ile çalışan arasındaki köprü olduğu hiçbir zaman unutulmamalı.

Performans Yönetimi Birimi

Günümüzde bir çalışanı sadece işe almak yetmemektedir. O kişiden istenilen verim de alınmalıdır. Bu yüzden çalışandan istenilen performans alınamadığı takdirde, olumsuz sonuca sebep olan etkenleri ortadan kaldırmaya çalışırlar. Motivasyon odaklı çalışmalar gerçekleştirerek, kişinin belirlenen hedeflerini gerçekleştirmesi amaçlanır. Performans yönetim sistemleri ile etkin sonuçlar alınarak tüm çalışanların veriminin artması sağlanır.

Eğitim ve Kariyer Yönetimi Birimi

Şirketin ve şirket çalışanlarının gelecek ile ilgili planlarına göre hareket ederler. Kişi terfi mi almak istiyor yoksa hali hazırda satın almada çalışmakta olup satışa mı geçmek istiyor. Bunların analizlerini gerçekleştirerek, ihtiyacı olan eğitimleri belirleyen bölüm yine İK’dır. Eğitim ihtiyaç analizini belirledikten sonra işinin bittiğini kimse söylemedi. Tüm iç ve dış eğitim organizasyonlarını gerçekleştirerek birimlere bilgi verir ve çalışanların yönlendirilmesini sağlar.

Ücret ve Yan Haklar Birimi

Her ay titizlikle kontrol ettiğiniz bordronuz yine insan kaynaklarının eseridir. Kaç gün yıllık izniniz kaldığını her zaman hatırlamayabilirsiniz. Korkmayın imdadınıza İK yetişecektir. Yol desteğiniz, yemek imkanlarınız, özel sağlık sigortanız ya da tüm diğer yan haklarınız insan kaynakları ile kaos olmaktan çıkarak her ay düzenli olarak size ulaşmaktadır.

İnsan Kaynakları Analitiği ve Raporlama Birimi

İş hayatınızda hangi departmanda olursanız olun, raporlamalardan kurtulamazsınız. Turnover oranları, devamsızlık oranları, departmanların aylık masrafları, gelecek yıl için çalışan bütçesinin oluşturulması hatta erkek – kadın çalışan oranlarının raporlaması bile insan kaynaklarına aittir. Tüm bu raporlar şirketin geleceği açısından ve yeni istihdamlar oluşturabilmek adına önem taşır.

Tüm bunların yanı sıra insan kaynakları, şirket etkinliklerinin düzenlenmesinden de sorumludur. Bu etkinliklerden kaynaştırma ve motivasyon artırma gibi faydalar sağlarlar. Zaman zaman outdoor eğitimler ile de çalışanların göstermeye fırsat bulamadıkları yetkinlikleri yakalamaya çalışırlar.

Organizasyon şemasının oluşturulması, görev tanımlamalarının yapılması, personelin iyi ortamlarda çalışması yine ik’ nın faaliyet alanına girmektedir. Mavi yaka personelin ağırlıklı olduğu bir firmada sendikal faaliyetlerin yürütülmesinden de sorumlu olurlar. Kısacası insanın olduğu her yerde insan kaynaklarına çok iş düşmektedir.

İnsan Kaynakları Yönetimi Nedir?

Çok eski zamanlardan beri üretim ve fabrikalaşmanın artmasıyla başlayan süreç, insan kaynakları yönetimi uzmanlığı ihtiyacını doğurmuştur. Firmada çalışanların, tüm süreçlerinin başından sonuna kadar  takibinden sorumludurlar. Yukarıda açıklanan tüm süreçler insan kaynakları yönetimine dahildir ve profesyonel olarak değerlendirilerek hareket edilmelidir.

Unutulmamalıdır ki, insan kaynakları yönetiminiz ne kadar iyiyse firmanızın ömrü o kadar uzun olacaktır. Eğitim hayatınızda aldığınız teorik bilgileri, yetkinlikleriniz ile birleştirerek insan kaynaklarında çalışmaya başlayabilirsiniz. Etkin insan kaynakları yönetimi için mevzuata, iş kanunlarına hakim olmalısınız. Çalışanların her sonunu çözen departman olacağınız için bilgilerinizi güncel tutmanız size fayda sağlayacaktır.

Her zaman yasal sorunlarla ya da ik süreçleri ile ilgilenmiyorlar tabiki. Özellikle şirket kültürü oluşturmak ve aidiyet duygusunu geliştirmek için etkinlikler de düzenliyorlar. Bölümler arası etkileşimin artması için spor müsabakaları, çalışanların aileleri ile düzenlenen piknik organizasyonları ya da doğum günü kutlaması gibi faaliyetlerle takım ruhu oluşturuyorlar.

İnsan kaynakları departmanında çalışmak isteyen kişinin belirli yetkinliklere sahip olması gerekmektedir. Bu yetkinlikler çalışma hayatınızda size kolaylık sağlayacaktır.

  • En başta etkili iletişim kurmalıdır. En alt pozisyondan en üst pozisyona kadar herkesle irtibat içerisinde olacağı için, kendisini bu konuda geliştirmelidir.

  • İyi bir dinleyici olmalıdır. Çalışanı can kulağı ile dinlemeli ve gerekirse kendisi ile empati kurmalıdır. Sorunlarına çözüm odaklı yaklaşmalıdır.

  • Mülakat tekniklerine hakim olmalı, doğru işe doğru kişiyi yerleştirerek şirketin turnover oranlarını azaltmalıdır.

  • Analitik bakış açısına sahip olmalı raporları doğru okumalı ve insanları buna göre yönlendirmelidir.

  • Çalışanlara güven vermeli ve güven ortamı oluşturmalıdır.

  •  Planlama ve organizasyon becerisine sahip olması kendisine kesinlikle artı değer katacaktır.

  • Gelişime açık olmalısınız. Yeni ik akımlarını takip etmeli ve şirketinize uygun hale getirmeye çalışmalısınız.

İnsan Kaynakları Departmanında Çalışmak İçin Neler Yapılmalı?

Mezun olduğunuz bölüm çok etki etmese de, insan kaynakları ile ilgili bölümlerden mezun olan kişiler konuya daha hakim olacakları için sizden birkaç adım önde olacaklardır. Ancak bu sizi hiç üzmesin. Enstitü kapsamında online eğitim olarak alacağınız insan kaynaklı eğitimleri ile kendinizi geliştirebilir ve aradaki farkı kapatabilirsiniz. Verinin çok önemli olduğu bir dönemde yaşamaktayız. Bu yüzden insan kaynakları ile ilgili birkaç program bilmeniz sektörde sizi aranılan kişi yapabilir.

Tabi yukarıda saydığımız yetkinlere de sahip olmalısınız. İşinizi en iyi şekilde yapmak ve kurumunuzu en iyi şekilde temsil etmek için çok çalışmanız gerektiğini unutmamalısınız. En güzel şeyler çaba sarfedilerek elde edilen şeylerdir. Çok araştırmalı, çok okumalı ve çok istemelisiniz. Böylelikle istediğiniz alanda kendinizi geliştirebilirsiniz.

İşe Alım Birimi, Şirketin personel ihtiyaçlarını karşılayacak doğru adayları belirler ve işe alır, İşe alım süreci, adayların yeteneklerini ve tecrübelerini değerlendirme ve en uygun pozisyonları bulma işlemidir, Performans Yönetimi Birimi, Çalışanların performansını ölçer ve değerlendirir Olumsuzlukları gidermek için çalışmalar yapar, Performans yönetimi, çalışanların verimliliğini arttırmayı amaçlar, Eğitim ve Kariyer Yönetimi Birimi, Çalışanların kariyer hedeflerini gerçekleştirmeleri için gerekli eğitim ve gelişim fırsatlarını sağlar, Kişisel ve mesleki gelişim sağlamayı amaçlar, Ücret ve Yan Haklar Birimi, Çalışanların maaş ve yan haklarını yönetir, Bordrolama, izin hakları, sigorta ve diğer yan hakları düzenler, İnsan Kaynakları Analitiği ve Raporlama Birimi, İş süreçleri ve çalışanların performansı üzerine analitik raporlar hazırlar, Şirketin verimliliğini ve karlılığını artırmak için veri analizini kullanır, Organizasyon ve İş Tanımlama Birimi, Organizasyon şemasının oluşturulması ve görev tanımlamalarının yapılmasını sağlar, İş süreçlerinin düzenli ve etkin işleyişini sağlar, Oryantasyon ve Uyum Birimi, Yeni işe alınan çalışanların şirket ve işleyişle tanışma sürecini yönetir, Çalışanın şirketi sevmesi ve işine kolay alışması hedeflenir, Motivasyon ve Etkinlikler Birimi, Çalışanların motivasyonunu artırıcı etkinlikler düzenler, Çalışan memnuniyetini arttırmayı ve iş yerinde pozitif enerjiyi yaymayı hedefler, Sendikal Faaliyetler Birimi, Sendikal faaliyetleri yürütür, Çalışan haklarını ve haksız uygulamaları önlemeyi hedefler, İnsan Kaynakları Yönetimi, Şirketin tüm insan kaynakları süreçlerini yönetir ve koordine eder, İnsan kaynakları yönetiminin kalitesi şirketin başarısı için kritiktir
insan kaynakları departmanı insan kaynakları departmanı hakkında az bilinenler ik departmanı hakkında
Genç bir kadın beyaz dişlerini göstererek kameraya doğru gülümsüyor. Parlak kahverengi gözleri ve yüzünden geriye doğru toplanmış uzun, siyah saçları var. Beyaz yakalı ve manşetli mavi bir gömlek ve beyaz bir etek giyiyor. Kollarını göğsünün önünde kavuşturmuş ve kendinden emin bir duruşu var. Yüzü yandan gelen ışıkla aydınlanmakta, sıcak ve davetkâr bir atmosfer yaratmaktadır. Rahatlamış ve mutlu bir halde görünüyor.
Tuba Kamaşoğlu Çağlar
Blog Yazarı

İnsan kaynakları, mülakat tavsiyeleri ve cv hazırlama konularında içerik üretiyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kişi önünde beyaz bir kağıt parçası ile masada oturuyor. Kalem kullanarak bir merdiven çiziyor. Kişi kalemi sağ elinde tutuyor ve her bir merdiveni dikkatlice kağıda çiziyor. Her bir çizgiyi tam ve doğru olarak çizerken yüzleri odaklanmış ve konsantre olmuş durumdadır. Kişi çizgili bir gömlek giymektedir ve saçları arkadan bağlanmıştır. Arka plan açık mavi bir duvardır ve kağıt masanın ortasındadır. Merdiven, açık ve koyu çizgilerin bir kombinasyonuyla çizilerek 3 boyutlu bir etki yaratılıyor. Kişi her bir merdiveni titiz ayrıntılarla çizmek için zaman ayırıyor. Merdiven yavaş yavaş şekilleniyor ve yakında tamamlanmış olacak.
İnsan Kaynakları Yönetimi

İnsan Kaynakları Ne İş Yapar?

06 Mayıs 2019
Bir grup insan bir masanın etrafında toplanmış, önlerinde kâğıtlar ve bir dizüstü bilgisayar var. Ön planda, bir şeye yakından bakmak için öne doğru eğilmiş kravatlı bir adam görülüyor. Solundaki kişi bir kağıt ve kalem tutuyor ve görüntünün sağ üst köşesinde eller bir dizüstü bilgisayar klavyesinin üzerinde gezinirken görülüyor. Sağda bir kişi bir belge okuyor ve görüntünün sol üst köşesinde bir kadının elleri görülüyor. Resmin ortasında takım elbiseli bir adam bir kağıt parçasını işaret ediyor. Son olarak, sağ alt köşede küçük bir kağıt parçası tutan bir el görülüyor. Tüm bu insanlar tartışmaya katkıda bulunuyor, işbirliği yapmak için dizüstü bilgisayarı, kağıtları ve kalemleri kullanıyor.
İnsan Kaynakları

İş Hayatında İnsan Kaynaklarının Rolü

25 Şubat 2020