İletişim gerek günlük hayatta gerek iş hayatında dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biridir. Daha mutlu ve huzurlu olabilmek için, insanlarla anlaşabilmek ve derdimizi anlatabilmek için iletişim kurarız. Kendimizi ifade etmenin yolu iletişim kurabilmekten, konuşarak anlaşabilmekten geçer.
Kelime anlamı ile iletişim insanlar arasında her yolla duygu ve düşüncelerin karşılıklı olarak aktarılmasıdır. Bireylerin birbirlerini anlaması kendilerini ifade edebilmesi için iletişim her alanda gereklidir. Her bireyin kullandığı iletişim türü birbirinden farklı olabilir. Bazı kişiler sözsüz iletişim kullanıp kendisini beden dili ile ifade etmeye çalışırken bazıları ise sözlü iletişimi tercih ediyor.
Konuşurken göz teması kurmak, ses düzeyini ayarlamak veya uygun jest ve mimik kullanmak kendinize güvendiğinizi göstererek daha iyi bir iletişim kurmanızı sağlar. Dikkatimizi karşı tarafa vermek ve onun neler düşündüğünü ya da hissettiğini anlayabilmek yani empati kurmak da karşı tarafa güven verir.
Jest ve mimik kullanırken el ve kolların bağlanması, buruna dokunma, saçlarla oynama, başı öne eğmek, fazla hareketli el, kol, bacak hareketlerinden kaçınılması gerekmektedir. İletişimde vurgu, açık ve net konuşmak da önemli sayılırken ses tonu kararlılığın göstergesi olarak görülebiliyor.
Öyle ki, konuşurken ince ses tonu kullanan bireyler ile kalın ses tonuyla konuşan bireyler kıyaslandığında kalın ses tonuna sahip kişilerin karşılarındaki kişileri etkilemede ve kararlılık göstermede daha başarılı olduğu ortaya çıkmaktadır.
Gereksiz ayrıntılara takılarak çok fazla konuşmak iletişimde yapılabilecek en büyük hatalar arasında yer almaktadır. Çünkü akla gelen her şeyi düşünmeden söylemek çok yanlış bir davranıştır. Eğer kendimizi doğru anlatmak ve karşımızdaki kişinin bizi dinlemesini istiyorsak ilk kural o kişiyi dinlemek olmalıdır. Her zaman doğru iletişim başarıyı getirir.
Konuşmak iyi bir şey olsa da dinlemek o kişiye önem verdiğinizi gösterir. Bununla birlikte susmak ve hiç konuşmamak da yapılmaması gereken davranışlar arasındadır. Karşınızdaki kişiler sizin aklınızı okuyamayacağı için hislerinizden bahsetmeli, ne düşündüğünüzü veya neyi kastettiğinizi açıklamalısınız.
Özellikle iş yaşantısında hangi işi yaparsanız yapın iyi bir iletişim becerisine sahipseniz bu sizi diğer insanlardan ayıracaktır. Doğru iletişim kurabilirseniz daha çok takdir görürsünüz. Bir iş ortamında çalışanlar arasında veya çalışanlar ile yönetici arasında düzgün iletişim kurulamıyorsa o ortam her zaman gergin olacaktır. Bu da ortamda çatışma çıkmasına sebebiyet verir ve orada huzurlu bir yaşantısı olmaz.
İş hayatında imaj ve itibarınız önemlidir. Nerede ne söylemeniz gerektiğini nasıl iletişim kurmanız gerektiğini bilmek gerek. İnsan hayatının gerekliliği olan etkili iletişimi öğrenmek için iienstitü online eğitimlerden destek alabilir, sertifika almaya hak kazarak daha sağlıklı insan ilişkileri kurabilirsiniz.
Patron veya yöneticinin çalışanlarına hitabı aşağılayıcı ve onlara sürekli emir verecek şekilde olursa tüm çalışanların morali bozulmuş olur. Ortamın gerginliği herkese yansıyacağı için iş akışı yavaşlar ve çalışma ortamı verimsiz bir hale gelir. Oysa herkes empati kurup birbirini anlayabilse bunların hiçbiri olmayacak ve huzurlu bir ortamda rahatça çalışabilecek. Herkesin birbirinin görevine saygı duyması kanaatindeyim. Doğru iletişim kurmak için bireyler kendilerini düzgün tanıtmalı ve davranışlarında pozitif yaklaşım sergilemelidir.
Yazar: Öykü Beyza Yılmaz