AnasayfaBlogGoogle Haritalar Nasıl Kullanılır?
Nedir?

Google Haritalar Nasıl Kullanılır?

29 Ocak 2020
Ekranda bir harita görüntülenen beyaz bir telefonu tutan bir elin yakın çekim görüntüsü. Harita mavi bir çizgi gösteriyor ve görüntünün sağ alt köşesinde siyah bir daire ile beyaz bir dairenin yakın çekimi görülüyor. Görüntünün sol üst köşesinde de yakın çekim bir işaret görülüyor. Telefon başparmak ve işaret parmağıyla elde tutulurken diğer üç parmak kıvrılmış. Görüntüde kişinin kolu görülebilmektedir.
ÖzelliklerAçıklamaPlatform
Google HaritalarDünyadaki yerler hakkında coğrafi bilgi sağlar, gidiş yolları, trafik durumu, mesafe ve ulaşım sürelerini gösterir.Web, Android, iOS
Rota PlanlamaBellirli bir konumdan diğer konuma seyahat etmek isteyen kullanıcılar için yol tarifleri verir.Web, Android, iOS
Google Haritalar APIWeb sitesi sahiplerine, web sayfalarına Google Haritalari eklemek için izin verir.Web
Google Sokak GörünümüÇeşitli şehirlerin sokak fotoğraflarını görüntüleyerek seyahat etmeyi sağlar.Web, Android, iOS
Konum HizmetiKablosuz ve hücresel ağv erilere istinaden sürücülere konum hizmeti sunar.Android, iOS
Google HaritaCoğrafi bölgeler hakkında ayrıntılı bilgi sağlar, hava ve uydu görüntülerini sunar.Web, Android, iOS
Yer EklemeHaritaraya işlenmemiş konum ya da işletmeyi kullanıcıların haritaya eklemesine izin verir.Web, Android, iOS
Haritalar Üzerinde GezinmeHarita üzerinde geniş çapta adres ve işletme koleksiyonu ile gezinme imkanı sağlar.Web, Android, iOS
Yer BilgisiHer yerin ayrıntılı bilgisini sağlar, yerin adı, kategorisi, adresi, çalışma saati, telefon numarası ve web sitesi girilebilir.Web, Android, iOS
Konum EklemeHaritaya eklenecek konum için beklenme süresi gerektirir, kullanıcının bildirimi inceledikten sonra eklenir.Web, Android, iOS

İnsanların hayatını kolaylaştırmak maksadıyla akıllı cihazlar için geliştirilen harita uygulamaları, seyahat şeklimizi o kadar kapsamlı bir şekilde değiştirdi ki akıllı telefonlarımızın yardımı olmadan dolaşmayı hayal edemez olduk. Dünyadaki seyahat, gezinme ve yaşam şeklimizi değiştiren bu uygulamalardan birisi, belki de en popüleri Google Haritalar (Google Maps) uygulamasıdır.

Google Haritalar, içinde yaşadığımız dünya ve bulunduğumuz çevre için bir coğrafi arama motorudur. Google Haritalar, özellikle hiç görmediğimiz mekânlar, bu mekanlara giden yollar, bu yollardaki trafik durumu, alternatif gidiş yolları, mesafe ve ulaşım süreleri vb. gibi ihtiyacımız olan birçok yeni bilgiye kolayca erişmek için geliştirilen harika bir araçtır. Tıpkı internet arama motorlarında olduğu gibi, anahtar kelime kullanarak aramanızı yaparsınız ve önünüzdeki haritada işaretlenmiş olarak aradığınız konumu görürsünüz.

Android bir telefonunuz varsa, Google Haritalar uygulaması büyük olasılıkla cihazınıza zaten yüklüdür. Uygulamalarınız arasında Google Haritalar yoksa Google Play Store'dan ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Eğer iPhone veya iPad kullanıyorsanız, AppStore’da Google Haritalar uygulamasını bulabilirsiniz.

Google Harita Nedir?

Google Harita, dünyadaki coğrafi bölgeler hakkında ayrıntılı bilgi sağlayan web tabanlı bir hizmettir. Geleneksel yol haritalarına ek olarak, Google Harita birçok yerin havadan ve uydu görüntülerini sunar. Bazı şehirlerde Google Harita, araçlardan çekilen fotoğrafları içeren sokak görünümleri sunmaktadır. Google Haritalar, web uygulamasının bir parçası olarak kullanıcılarına çeşitli hizmetler sunmaktadır. Örneğin rota planlayıcısı, belirli bir konumdan diğerine seyahat etmek isteyen sürücüler, bisikletçiler, yayalar ve toplu taşıma aracı kullananlar için yol tarifleri verir.

Google Haritalar API’si sayesinde web sitesi sahipleri, sitelerindeki sayfalara Google Haritaları ekleyebilmektedirler. Google Haritalar, kablosuz ve hücresel ağlardan alınan verilere istinaden sürücüler için konum hizmeti sunar. Google Sokak Görünümü, dünyadaki çeşitli şehirlerin sokak fotoğraflarının kullanıcılar tarafından görüntülenmesine ve bunlar aracılığıyla seyahat etmelerine olanak tanır.

Google Haritalara Yer Ekleme

Google Haritalar (Google Maps), dünya çapında geniş çaplı adres ve işletme koleksiyonuna sahiptir. Ancak bazen, haritaya işlenmemiş konum ya da işletme olduğunu fark edersiniz. Neyse ki Google Haritalara yer ekleme imkânı kullanıcılara sunulmuş. Google Haritalar uygulamasında, böyle bir durumla karşılaşılması durumunda tanımsız konum veya işletmenin kullanıcılar tarafından haritaya eklenmesi seçeneği var.

Bunu yaptığınızda, konumun eklenmesi biraz zaman alabilir. Çünkü kullanıcılar tarafından yapılan bildirimin Google Haritalara eklenmeden önce incelenmesi gerekir. İster masaüstü sürümünü ister mobil iOS veya Android uygulamasını kullanıyor olun, Google Haritalara yer ekleme işlemleri detaylı bir biçimde aşağıda açıklanmıştır.

Bilgisayarda Google Haritalara Yer Ekleme

  • Bilgisayarda internet tarayıcınızı açarak Google Haritalar sitesine gidin.

  • Ekranın sol üst köşesindeki menü işaretine tıklayın.

  • Açılan listeden Eksik bir yeri ekleyin seçeneğine tıklayın.

  • Ekranın ortasında açılan Yer Ekleyin başlıklı pencerede, eklenmesi istenilen konuma ilişkin; ad, kategori ve adres bilgilerini girin. Bu bilgileri girmek zorunludur. Eğer haritaya ekleme yaptığınız bir işletme ise tercihinize bağlı olarak o işletmeye ait; çalışma saati, telefon numarası, web sitesi ve telefon numarası bilgilerini de ekleyebilirsiniz.

  • Bilgileri girdikten sonra Gönder butonuna tıklayarak işlemi tamamlayın.

Android Uygulamada Google Haritalara Yer Ekleme

  • Android cihazınızda Google Haritalar uygulamasını açın.

  • Ekranın sol üst köşesindeki menü işaretine tıklayın.

  • Açılan listeden Eksik bir yeri ekleyin seçeneğine tıklayın.

  • Cihazınızın ekranında açılan Yer Ekleyin başlıklı sayfada, eklenmesi istenilen konuma ilişkin; ad, kategori ve adres bilgilerini girin. Bu bilgileri girmek zorunludur. Eğer haritaya ekleme yaptığınız bir işletme ise tercihinize bağlı olarak o işletmeye ait; çalışma saati, telefon numarası, web sitesi ve telefon numarası bilgilerini de ekleyebilirsiniz.

  • Bilgileri girdikten sonra ekranın sağ üst köşesinde bulunan Kağıt Uçak simgesine tıklayarak işlemi tamamlayın.

iOS Uygulamada Google Haritalara Yer Ekleme

Adres Arama Yöntemiyle iOS Uygulamada Google Haritalara Yer Ekleme

  • iOS cihazınızda Google Haritalar uygulamasını açın.

  • Ekranın görünen arama kutusuna herhangi konum girerek arama yapın.

  • Ekranın altında, rasgele arama yaptığınız konumun adres bilgilerini içeren küçük bir menü belirecek. Bu menüdeki adrese tıklayın.

  • Açılan listeden Eksik bir yeri ekleyin seçeneğine tıklayın.

  • Cihazınızın ekranında açılan Yer Ekleyin başlıklı sayfada, eklenmesi istenilen konuma ilişkin; ad, kategori ve adres bilgilerini girin. Bu bilgileri girmek zorunludur. Eğer haritaya ekleme yaptığınız bir işletme ise tercihinize bağlı olarak o işletmeye ait; çalışma saati, telefon numarası, web sitesi ve telefon numarası bilgilerini de ekleyebilirsiniz.

  • Bilgileri girdikten sonra ekranın sağ üst köşesinde bulunan Kağıt Uçak simgesine tıklayarak işlemi tamamlayın.

Raptiye Bırakma Yöntemiyle iOS Uygulamada Google Haritalara Yer Ekleme 

  • iOS cihazınızda Google Haritalar uygulamasını açın.

  • Açılan haritada raptiye bırakmak üzere, herhangi bir yere dokunup basılı tutarak bekleyin.

  • Ekranın altında, rasgele raptiye bıraktığınız konumun adres bilgilerini içeren küçük bir menü belirecek. Bu menüdeki adrese tıklayın.

  • Açılan listeden Eksik bir yeri ekleyin seçeneğine tıklayın.

  • Cihazınızın ekranında açılan Yer Ekleyin başlıklı sayfada, eklenmesi istenilen konuma ilişkin; ad, kategori ve adres bilgilerini girin. Bu bilgileri girmek zorunludur. Eğer haritaya ekleme yaptığınız bir işletme ise tercihinize bağlı olarak o işletmeye ait; çalışma saati, telefon numarası, web sitesi ve telefon numarası bilgilerini de ekleyebilirsiniz. Bilgileri girdikten sonra ekranın sağ üst köşesinde bulunan Kağıt Uçak simgesine tıklayarak işlemi tamamlayın.

Google Haritalar Nasıl Kullanılır?

Google Haritalarda gezinmenin en kolay yolu sürükle ve bırak tekniklerini kullanmaktır. Bunu yapmak için bilgisayarınızda Google Haritaları açın, fare imlecini haritanın herhangi bir alanına taşıyın, sol fare düğmesini basılı tutun ve fare düğmesini basılı tutarken imleci istediğiniz yöne hareket ettirin. Örneğin, haritanın güneyindeki yani ekranın alt tarafındaki bir konumu görmek istiyorsanız, sol fare düğmesini basılı tutar ve fareyi yukarı kaydırırsınız. Bu hareketle, haritayı kuzeye yani aşağıdan yukarı doğru sürüklemiş olur ve böylelikle görmek istediğiniz konuma ulaşırsınız. Aynı şekilde, ekranın ortasında görmek istediğiniz bir konuma sol fare düğmesini tıklayarak ve basılı tutarak ortaya doğru sürükleyebilirsiniz.

Eğer bir konuma çift tıklarsanız, tıkladığınız konum yakınlaşır. Fare ile yakınlaştırmak ve uzaklaştırmak isterseniz, fare üzerinde bulunan tekerleği kullanabilirsiniz.Tekerlek ileri hareket ettirildiğinde harita yakınlaşır, geri hareket ettirildiğinde harita uzaklaşır. Eğer fareniz esi model ise yani tekerlek yoksa, ekranın sağ alt köşesinde bulunan gezinme simgelerini kullanarak haritayı yakınlaştırabilir ve uzaklaştırabilirsiniz. Tıklandığı zaman Google Haritaların görünüşünü ve çalışma şeklini değiştiren birkaç gezinme simgesi vardır.

Google Haritaların Görünümünü Değiştiren Simgeler

  • Harita: Harita görünümü varsayılan harita görünümüdür. Gezinme esnasında bu simgeye tıklandığında harita varsayılan görünüme geçer. Bu görünüm bir sokak haritasına benzer. Gri bir arka plana sahiptir. Küçük yollar beyaz renkli, büyük yollar sarı ve otoyollar turuncudur.

  • Uydu: Bu simge, haritayı uydudan görüldüğü gibi yani kuşbakışı görmenizi sağlar. Bu görünümde haritayı, evlerin çatısını net bir şekilde görecek kadar yakınlaştırabilirsiniz.

  • Arazi: Bu simge arazi farklarını vurgular. Bir alanın düz veya kayalık olup olmadığını belirlemek için kullanılabilir.

Google Haritaların Çalışma Şeklini Değiştiren Simgeler

  • Trafik: Trafik görünümü, anlık olarak trafiğin nasıl işlediğini görebilmeniz için sokak seviyesinde yakınlaştırma sağlar. Trafik yönünden açık olan yollar yeşil renkle vurgulanırken, ağır işleyen ve yoğun trafiğin bulunduğu yollar kırmızı renkle vurgulanır.

  • Sokak Görünümü: Bu seçenek, Google Haritaları kullanmanın ilginç ve eğlenceli bir yoludur ancak cihaz üzerinde gezinmek biraz daha zordur. Ekrandaki manzara, caddenin ortasında duruyormuşsunuz gibi size caddenin bir görünümünü verecektir.

Harita görünümünü değiştirmek vb. işlemler için gezinme menüsünü de kullanabilirsiniz. Menü, harita üzerinde gezinirken sürükle ve bırak yöntemini kullanmakta zorlananlara ya da sevmeyenlere bir alternatiftir. Ayrıca Google Haritalarda, klavye kısayollarını kullanarak da işlem yapabilirsiniz.

Google Haritalar, Dünyadaki yerler hakkında coğrafi bilgi sağlar, gidiş yolları, trafik durumu, mesafe ve ulaşım sürelerini gösterir, Web, Android, iOS, Rota Planlama, Bellirli bir konumdan diğer konuma seyahat etmek isteyen kullanıcılar için yol tarifleri verir, Web, Android, iOS, Google Haritalar API, Web sitesi sahiplerine, web sayfalarına Google Haritalari eklemek için izin verir, Web, Google Sokak Görünümü, Çeşitli şehirlerin sokak fotoğraflarını görüntüleyerek seyahat etmeyi sağlar, Web, Android, iOS, Konum Hizmeti, Kablosuz ve hücresel ağv erilere istinaden sürücülere konum hizmeti sunar, Android, iOS, Google Harita, Coğrafi bölgeler hakkında ayrıntılı bilgi sağlar, hava ve uydu görüntülerini sunar, Web, Android, iOS, Yer Ekleme, Haritaraya işlenmemiş konum ya da işletmeyi kullanıcıların haritaya eklemesine izin verir, Web, Android, iOS, Haritalar Üzerinde Gezinme, Harita üzerinde geniş çapta adres ve işletme koleksiyonu ile gezinme imkanı sağlar, Web, Android, iOS, Yer Bilgisi, Her yerin ayrıntılı bilgisini sağlar, yerin adı, kategorisi, adresi, çalışma saati, telefon numarası ve web sitesi girilebilir, Web, Android, iOS, Konum Ekleme, Haritaya eklenecek konum için beklenme süresi gerektirir, kullanıcının bildirimi inceledikten sonra eklenir, Web, Android, iOS
google haritalar google haritalara yer ekleme google harita google harita nedir google maps
Bu, profesyonel bir ortamda duran iyi giyimli bir adamın görüntüsüdür. Beyaz gömlekli siyah bir takım elbise giymekte ve desenli bir kravat takmaktadır. Saçları düzgünce taranmış ve yüzünde ciddi bir ifade var. Bir eli cebinde, diğer eli yanında, sade bir arka planın önünde duruyor. Kendinden emin ve başarılı görünüyor. Duruşu kendinden emin ve kararlı görünüyor. Doğrudan kameraya bakıyor, bu da çevresinin farkında olduğunu gösteriyor. Bu adam güç ve sofistike bir hava yayıyor ve muhtemelen alanında önemli bir figür.
Murat Çelik
Blog Yazarı

Çalıştığı resmi kurumda halen Şube Müdürü olarak görev yapmakta olup liderlik, etkili iletişim ve ekip çalışması konularında yeterli tecrübeye sahiptir. Elektrik-Elektronik Mühendisliği mezunudur. Editör ve blog yazarı kimliğinin yanısıra amatör fotoğrafçı ve satranç hakemidir.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir binanın yakın plan görüntüsünde beyaz çerçeveli ve raflı bir pencere görülüyor. Altında gökkuşağı renginde, dairesel bir tabela asılı, üstündeki pencereyi ise beyaz bir tente örtüyor. Binanın solunda, dalları gökyüzüne uzanan bir ağaç yükseliyor. Ön planda, binanın cephesine karşı kalın harflerle yazılmış bir tabela görülüyor.
Bilişim

Google My Business Nedir?

26 Şubat 2020
Bu görüntü bir kartı tutan bir elin yakın çekimini göstermektedir. Kart dikdörtgen şeklinde ve üzerinde bir logo var gibi görünüyor. El, sadece kenarları görünecek şekilde kartın çoğunu kaplayacak şekilde konumlandırılmıştır. El hafifçe bronzlaşmış ve iyi bakımlı tırnaklara sahip. İşaret parmağında üçgen şeklinde bir tırnak vardır. Görüntünün odağı kart ve el üzerindedir. Arka plan odak dışıdır, ancak çerçevede başka nesneler de görülebilir. Görüntüdeki renkler çoğunlukla nötr tonlarda, pembe, mavi ve altın tonları da var.
Nedir?

Google Play Hizmetleri

28 Ocak 2020
Bir adam ve kadın bir kitapçıda durmuş kitaplara bakmaktadır. Adamın başında siyah bantlı beyaz bir şapka, kadının başında ise siyah bir gömlek vardır. Kadının elinde birden fazla kitap var ve her ikisi de kitapları incelemekle meşgul görünüyor. Arka plan biraz bulanık ve küçük sarı bir nesne ile bir küre görülüyor. Adam ve kadın kitaplara büyük bir odaklanma ve ilgiyle bakıyorlar.
Kişisel Gelişim

Seyahat Acentası ile Gezi

24 Nisan 2021
Bu görsel, İnternet Gazeteciliği Eğitiminde çevrimiçi bir kursu tasvir etmektedir. Resimde takım elbiseli bir adam görülüyor ve yakın çekim olduğu anlaşılıyor. Arka planda bir uçağın bulanık görüntüsü görülüyor. Bu, kursun muhtemelen uluslararası gazeteciliğe odaklandığını ve dünyanın farklı yerlerinden habercilik gibi konuları kapsadığını göstermektedir. Bu çevrimiçi kurs sayesinde katılımcılar, gazeteciliğin küresel bağlamda nasıl işlediğini anlayabilir ve başarılı uluslararası gazeteciler olmak için gereken becerileri geliştirebilirler. Ayrıca bu kurs, katılımcıların farklı kültürlerden ve konumlardan haber yapmak için kullanılan en son teknolojileri ve stratejileri keşfetmelerine yardımcı olacaktır.
5
(4)

İnternet Haberciliği

21 Konu20 Saat
Bu görüntü kırmızı ve siyah ekose pazen gömlekli bir adamı gösteriyor. Tam sakallı ve saçları yüzünün yanlarından görünüyor. Gömlek yakasına kadar düğmeli ve kırmızı renk gömleğe hakim. Gömleğin kumaşı dokulu ve küçük siyah ve beyaz karelerle dokunmuş. Adam düz beyaz bir arka plan üzerinde durmaktadır. Hafifçe sola bakıyor ve ifadesi nötr. Kolları yanında dik durmaktadır ve elleri görüntüde görünmemektedir.
4.7
(26)

Ads (Adwords) Eğitimi

27 Konu5 Saat
Genç bir adam, parlak kırmızı ve siyah ekose bir gömlek giymiş, düz bir arka planın önünde duruyor. Kısa siyah saçları var ve kollarını kavuşturmuş hafifçe gülümsüyor. Siyah kot pantolon ve siyah ayakkabı giyiyor. Duruşu kendinden emin ve rahat. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında, genç ve sağlıklı bir ten rengine sahip gibi görünüyor. Dörtte üçlük bir pozda duruyor ve doğrudan kameraya bakıyor. Yüzünde dostça bir ifadeyle anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor.Oğuzhan Yılmaz
1286464
Bu görüntü SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) hakkında bir çevrimiçi kursu yansıtıyor. Bir ekranın önünde konuşan takım elbiseli bir adam görülüyor. Adam gözlük ve kahverengi bir gömlek giyiyor ve sağ eliyle bir şeyi işaret ediyor. Arka planda, beyaz metinli bir tabelanın yakın çekimi ve beyaz zemin üzerinde sarı bir sayı var. SEO eğitimi ve kursları, işletmelerin web sitelerini ve içeriklerini arama motorları için nasıl optimize edeceklerini daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir. Doğru SEO teknikleri sayesinde işletmeler arama motoru sonuç sayfalarında daha üst sıralarda yer alarak web sitelerine daha fazla trafik çekebilir ve daha fazla müşteri kazanabilirler. SEO kurslarının yardımıyla işletmeler, anahtar kelimeleri stratejik olarak nasıl kullanacaklarını, arama motoru algoritmalarına hitap eden içerikleri nasıl oluşturacaklarını ve çevrimiçi pazarlamanın nüanslarını nasıl anlayacaklarını öğrenebilirler.
4.9
(28)

SEO Eğitimi

11 Konu5 Saat
Gözlüklü ve kırmızı ceketli beyaz bir adam mavi bir duvarın önünde durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifadeyle dosdoğru ileriye bakıyor. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri gözlüklerin arkasında gizlidir. Kırmızı ceketinin altında açık mavi bir gömlek, siyah pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Kollarını önde kavuşturmuş ve ayaklarını hafifçe açarak ayakta duruyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında gibi görünüyor.Yemliha Toker
550419
Şık, koyu renk bir takım elbise giymiş bir adam bir konferans salonunun ortasında durmaktadır. Gözlük takmış ve ciddi bir ifadeyle dosdoğru önüne bakıyor. Elleri iki yanındadır. Görüntünün odağında o var ve arka plan hafifçe bulanık. Bir iş adamı gibi görünüyor ve arkasındaki siyah yazılı dikdörtgen beyaz tabela bunu gösteriyor olabilir. Sağ üst köşede bir sandalye ve sol alt köşede bir masa var, her ikisi de odak dışı.
5
(3)

SEO Uzmanlığı

5 Konu15 Saat
Gözlüklü ve kırmızı ceketli beyaz bir adam mavi bir duvarın önünde durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifadeyle dosdoğru ileriye bakıyor. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri gözlüklerin arkasında gizlidir. Kırmızı ceketinin altında açık mavi bir gömlek, siyah pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Kollarını önde kavuşturmuş ve ayaklarını hafifçe açarak ayakta duruyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında gibi görünüyor.Yemliha Toker
1403867