AnasayfaBlogSosyal Medya Müzesini Gördünüz mü?
Sosyal Medya

Sosyal Medya Müzesini Gördünüz mü?

01 Mayıs 2021
Beyaz bir arka plana karşı mavi bir nesnenin yakın çekimi görülüyor. Beyaz bir çizgi ve mavi bir A harfi, mavi bir E harfi ve mavi bir S harfi de dahil olmak üzere çeşitli renklerde çeşitli semboller içeren mor bir zarflı bir kalpten oluşur. Renkler canlı ve detaylar keskin. Kuş doğrudan izleyiciye bakıyor gibi görünmektedir, gagası hafifçe açıktır.
Müze İsmiKonseptFarklılığı
Türkiye'nin İlk Sosyal Medya Müzesiİnteraktif Sanat ve DeneyimZiyaretçilerin fotoğraf çekmesine ve eserlerle interaktif olmasına izin veren bir müze konsepti
Louvre MuseumKlasik ve Modern SanatZiyaretçilerin eserlerin fotoğraflarını çekip sosyal medyada paylaşmalarına izin verir
The Museum of Modern Art (MOMA)Modern SanatZiyaretçilerin eserlerin fotoğraflarını çekip sosyal medyada paylaşmalarına izin verir
Pop Art AkımıAndy Warhol ve '15 Dakikalık Ünlülük'Ünlü olmanın sadece yetenek, güzellik veya şansa dayalı olmadığını, sosyal medyanın da bir faktör olduğunu öngören bir sanat akımı
Sosyal MedyaKişisel ve Toplumsal Deneyimlerin Sanal SergisiHerkesin kendi 'müzesini' oluşturabileceği, kişisel deneyimlerini ve görüşlerini paylaşabileceği bir platform
Fotoğraf PaylaşımlarıKişisel Deneyimlerin Görsel SunumuTek bir fotoğrafın milyonlarca kullanıcıya ulaşabildiği, sosyal medya etkisinin gücü
Ünlü OlmakSosyal Medya Sayesinde Kolaylaşan ÜnlülükArtık yetenekli, dahi, çok güzel veya yakışıklı olmanızdan daha çok, sosyal medya becerinize bağlı bir durum
Sosyal Medya Müzesinin GücüZiyaretçilerin Kendi Eserleri OlmasıZiyaretçinin bizzat kendisi, sergilenecek bir 'eser' haline geliyor.
Kültür ve Sanat Anlayışının DeğişimiSosyal Medya'nın EtkisiSosyal medyanın, kültür ve sanat anlayışına yön veren bir güce dönüşmesi
Beğeni ve Takipçi ArttırmaSanal PopülariteSosyal medya kullanıcılarının, 'beğenilme' ve 'takipçi kazanma' arzusunun, sanal bir popülarite yarattığı

Müze deyince hemen hemen hepimizin aklına soğuk, resmi, eserlere karşı son derece dikkatli olunması gereken ve çoğunlukla fotoğraf çekmenin yasak olduğu yerler gelir. Zira müzede sergilenen eserler, kültürel ve entelektüel nitelikteki sanat eserleridir.

Türkiye'nin ilk interaktif sanat, deneyim ve sosyal medya müzesi bu algının çok dışında. Burada deneyimlemek ve fotoğraf çekmek serbest çünkü eserler ziyaretçilerin ta kendisi. Ancak buraya müzeden ziyade sosyal medya deneyim mekanı demek daha doğru olabilir. Sosyal medya hayatımızın bu kadar içindeyken, ister istemez  kültür ve sanat anlayışına da etki ettiği bir gerçek.

Dünyaca ünlü müzeler ve sanat galerileri de artık bu konuda daha esnek. Eserlerin ziyaretçiler tarafından fotoğraflanmasına ve sosyal medya hesaplarında paylaşılmasına olanak sağlar şekilde kürasyon yapmaya başladılar. Paris'teki Louvre Museum ve New York'daki The Museum of Modern Art (MOMA) buna örnek gösterilebilir. Elbette bir müzeden paylaşılan selfie, o müze ile ilgili yazılan bir yazıdan daha fazla ilgi çeker. Sosyal medyanın gücü ve etkisi çoğu kural ve alışkanlığı da bu bağlamda etkilemiş görünüyor.

Genci yaşlısı herkesin bugün en az birkaç tane sosyal medya hesabı var. Bu durumun en önemli nedenlerinden bir tanesi şüphesiz ki beğenilme arzusu. Pop Art akımının dahi adamı Andy Warhol, "In the future everybody will be world famous for fifteen minutes" yani "bir gün herkes 15 dakikalığına ünlü olacak" demiş. 1960'lı yıllarda geleceği hayal ederken bunu nasıl öngördü dersiniz? Üstelik o yıllarda ünlü olmak hiç kolay değil; gerçekten yetenekli, çok güzel ve yakışıklı veya şanslı olmak gerekiyordu.

Oysa günümüzde ünlü olmak parmakların ucunda ve çok daha kolay. Sosyal medya hesabından paylaşılan bir fotoğrafın milyonlarca kullanıcıya ulaşması zor değil. Yetenekli, dahi, çok güzel veya yakışıklı olmanız da gerekmiyor. 
Bulunulan her ortamda en fazla beğeni alacak fotoğrafları çekme arzusu hemen hemen her kullanıcı için öncelik olmuş durumda.

Hal böyleyken sosyal medya kullanıcıları farklı deneyimler yaşayabilecekleri mekan arayışına giriyor. Rengarenk odalarda birbirinden farklı eğlenceli konseptler, ışık oyunları, dev aksesuarlar, top havuzları ve daha pek çok seçenek ile sosyal medya müzelerine olan ilgi gün geçtikçe çoğalıyor.

Sosyal medya müzeleri sanattan ziyade ziyaretçilerine eğlence deneyiminin kapılarını açıyor. Dünyanın herhangi bir yerindeki bu türden hizmet veren sosyal medya müzesinde, içeriye girdiğiniz andan itibaren kendinizi Tim Burton elinden çıkma bir animasyon filminin platosunda zannedebilirsiniz. Her oda farklı bir deneyim yaşamanıza olanak sağlıyor. Böyle bir mekanda hem eğlenmemek hem de içerik üretememek çok zor. Sosyal medya hesabınızda paylaşacağınız birbirinden tarz konsept fotoğrafları da cabası.

Sosyal Medya Müzesi Nerede?

Sosyal medya müzeleri ülkemizde yeni popüler olsa da  birkaç yıl evvel dünyaya Amerika'dan yayılan Pop-Up müzeleri bu akıma öncü oldu. Ülkemizde bu alandaki eksikliği giderme amacıyla, Türkiye'nin ilk interaktif sanat deneyim ve sosyal medya müzesi konseptli Happy Hour, 2019 yılında İstanbul Galata'da ve yakın zamanda da İzmir Ege Perla'da açıldı.

İstanbul'da 500 metre karelik alana sahip eğlence konseptli odaları üç katta faaliyet gösteriyor. Her oda ziyaretçisine farklı dünyalar deneyimlemeyi sunuyor. Yaklaşık olarak 25 tane farklı konseptte oda mevcut. Açıldığı günden itibaren yoğun bir ilgiyle karşılaşan Happy Hour, şimdiden sosyal medyada binlerce takipçiye ve erişime ulaşmış görünüyor.

Aynı mekanlardan sıkılan sosyal medya kullanıcıları bu deneyimden oldukça memnun. Farklı konsept yaratmakta zorluk çeken online içerik üreticileri, yeteneklerini sergilemek için sıraya girmiş dersek yanılmış olmayız. Peki böyle bir deneyimi yaşamadan önce nelere ihtiyacınız olduğunu biliyor musunuz?

Sosyal Medya Müzesine Giderken Bunları Unutmayın

Sosyal medya müzesinde her odada farklı bir konsept heyecanı ve deneyimi yaşayabileceğinizden bahsetmiştim. Eğer sonradan pişman olmak istemiyor istemiyorsanız, aşağıda yer alan maddelere mutlaka göz atmalısınız: 

  • Gitmeden önce sosyal medya hesabından odaların konseptine bakmanız üreteceğiniz içerikler için önceden fikir edinmenize yardımcı olur.

  • Yanınızda konseptlere göre size eşlik edecek küçük aksesuarlar ve eşyalar götürebilirsiniz.

  • Böyle bir ortam için yedek kıyafet götürme fikri oldukça akıllıca olurdu ancak kıyafet değişimi için henüz giysi kabinleri bulunmuyor. 

  • Varsa profesyonel fotoğraf makinenizi mutlaka yanınıza alın.

  • Tüm bu deneyimi tek başınıza gerçekleştiremeyeceğiniz için fotoğraf çekmekten hoşlanan yakın bir arkadaşınızı da ikna etmeniz elzem.

  • En az iki kişi ile oldukça eğlenceli fotoğraflar çekebileceğiniz gibi, kalabalık arkadaş grubunuzla da eğlencenin dozunu arttırabilirsiniz.

Sosyal Medya Müzesi Ziyaret Notları

  • Happy Hour Pazartesi günleri hariç haftanın her günü 12:00 - 20:00 saatleri arasında ziyaretçi kabul ediyor.

  • 0-4 yaş arasındaki çocuklardan ücret talep edilmiyor.

  • Biletleri internet üzerinden veya girişte satın alabiliyorsunuz.

  • Müzeye girdiğiniz andan itibaren 2 saat süreniz var, bu süre içerisinde istediğiniz kadar fotoğraf çekme şansınız bulunuyor.

  • Eğer kalabalıkta rahat edemem diyorsanız gitmek için daha sakin saatleri tercih edebilirsiniz. Online bilet alırken istediğiniz gün ve saat için tercih yapma hakkınız oluyor.

  • Özel etkinlik ve projeler için taleplere ılımlı bir yaklaşım söz konusu.

Siz de Sosyal Medya Müzesi Açabilirsiniz

Happy Hour'un genç kurucusu Kaan Dönmez, Amerika'da okuduğu üniversiteden mezun olduktan sonra yurtdışında büyük bir teknoloji firmasında çalışmaya başlıyor. Burada deneyimlediği bir tecrübeden yola çıkarak, Happy Hour'u açmaya karar veriyor.

Şimdilik Türkiye'de iki şehirde hizmet veren sosyal medya müzelerinin, farklı şehirlerde de şube ve franchise olarak açılması hedefleniyor. Şubeler için 350 metrekareden itibaren alanların uygun olduğu belirtiliyor. Franchise almak isteyen vizyoner girişimcilerin 150 - 200 bin TL arasında değişen isim hakkı bedelini gözden çıkarması gerekiyor. Bir şubenin aylık ciro hedefi ise 150 bin TL olarak belirlenmiş.

Sosyal Medya Müzeleri Uzun Soluklu İşler Mi?

Nasıl ki bu tarz işler insanların sanat anlayışlarını etkiliyorsa, sanat deneyimi anlayışını da etkiliyor. Sanat deneyimindeki sert kurallar artık esniyor ve ziyaretçilerin deneyimlerini daha keyifli hale getirmek amaçlanıyor. Müzelerde çekilen fotoğrafların paylaşılması olmazsa olmaz içerik deneyimlerinden sayılıyor. Bu tür yerler dış mekanları içerik üretmek için yetersiz bulan kişilere değişebilen konseptleriyle tatmin edici imkanlar sunuyor.

Şurası bir gerçek ki, sosyal medya hayatımızın merkezinde kalmaya epey devam edecek. Bu sebeple bu alanda yapılacak her türlü yatırımın olumlu geri dönüşü yatırımcısını sevindirecek nitelikte olacaktır. 

Dünyada Sosyal Medyanın Müzelere ve Sanata Olan Katkısı Nasıl?

Sosyal medyada yer alan içeriklerin müze ve galerilere olan etkisinden bahsetmek gerekirse, son yıllarda Amerika, Avrupa ve Uzak Doğu'da bulunan üç boyutlu ve enstalasyon (yerleştirme sanatı) sergileri sadece birkaç ayda yıllık ziyaretçi sayısına çoktan ulaştı bile. Bu türden sergiler ziyaretçilerin her zaman yüksek yoğunlukta talep gösterdiği sergiler oluyor. Sosyal medyada paylaşılan bir fotoğraf, pek çok kişiyi aynı deneyimi yaşama konusunda heveslendiriyor.

Bir gün herkes 15 dakikalığına ünlü olacak mı bilinmez ama sosyal medyanın önalan etkisiyle sosyal medya müzelerinin hızla artıp, alternatiflerinin çoğalacağı su götürmez bir gerçek.

Türkiye'nin İlk Sosyal Medya Müzesi, İnteraktif Sanat ve Deneyim, Ziyaretçilerin fotoğraf çekmesine ve eserlerle interaktif olmasına izin veren bir müze konsepti, Louvre Museum, Klasik ve Modern Sanat, Ziyaretçilerin eserlerin fotoğraflarını çekip sosyal medyada paylaşmalarına izin verir, The Museum of Modern Art (MOMA), Modern Sanat, Ziyaretçilerin eserlerin fotoğraflarını çekip sosyal medyada paylaşmalarına izin verir, Pop Art Akımı, Andy Warhol ve '15 Dakikalık Ünlülük', Ünlü olmanın sadece yetenek, güzellik veya şansa dayalı olmadığını, sosyal medyanın da bir faktör olduğunu öngören bir sanat akımı, Sosyal Medya, Kişisel ve Toplumsal Deneyimlerin Sanal Sergisi, Herkesin kendi 'müzesini' oluşturabileceği, kişisel deneyimlerini ve görüşlerini paylaşabileceği bir platform, Fotoğraf Paylaşımları, Kişisel Deneyimlerin Görsel Sunumu, Tek bir fotoğrafın milyonlarca kullanıcıya ulaşabildiği, sosyal medya etkisinin gücü, Ünlü Olmak, Sosyal Medya Sayesinde Kolaylaşan Ünlülük, Artık yetenekli, dahi, çok güzel veya yakışıklı olmanızdan daha çok, sosyal medya becerinize bağlı bir durum, Sosyal Medya Müzesinin Gücü, Ziyaretçilerin Kendi Eserleri Olması, Ziyaretçinin bizzat kendisi, sergilenecek bir 'eser' haline geliyor, Kültür ve Sanat Anlayışının Değişimi, Sosyal Medya'nın Etkisi, Sosyal medyanın, kültür ve sanat anlayışına yön veren bir güce dönüşmesi, Beğeni ve Takipçi Arttırma, Sanal Popülarite, Sosyal medya kullanıcılarının, 'beğenilme' ve 'takipçi kazanma' arzusunun, sanal bir popülarite yarattığı
Sosyal Medya Müzesini Gördünüz mü Sosyal Medya Müzesi Sosyal Medya Müzesi Nerede Happy Hour Sosyal Medya Müzesi Ziyaret Notları
Bu fotoğrafta siyah beyaz çizgili, uzun kollu gömlek giyen bir kadın görülüyor. Koyu renk saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve ela gözleriyle dümdüz karşıya bakıyor. Yüzünde kendinden emin bir ifade var ve dudakları hafifçe ayrılmış. Köprücük kemiği görünüyor ve ince bir vücuda sahip. Arka plan düz beyaz bir duvar ve kadın duvarın önünde kollarını kavuşturmuş bir şekilde duruyor. Kıyafetini bir çift siyah, topuklu bot tamamlıyor ve elleri birkaç gümüş yüzükle süslenmiş. Yirmili yaşlarının sonlarında olduğu anlaşılıyor ve kıyafeti ona rahat ama şık bir görünüm veriyor.
Neslihan Koçak
Blog Yazarı

Henüz öğrenciyken Facebook'un ilk yıllarında film eleştirileri yaptığı sinema kulübü kurdu ve yönetti. Çektiği fotoğraflara yazılar yazdı, yazılara fotoğraflar çekti. 15 yıl telekomünikasyon sektöründe görev aldı. Kurumsal iş hayatı, işyerinin kapanması sebebiyle sona erdi. Yazıya olan tutkusunu ilerletmeye karar verdi. 

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Kızıl saçlı, sakallı ve beyaz gömlekli bir adam başparmağını kaldırıyor. Yüzü görüntünün odak noktasıdır, arka planda bulanık bir bilezik vardır. Sağında beyaz zemin üzerinde siyah bir yazı ve üstünde içinde beyaz bir tik olan yeşil bir daire var. Adamın geniş bir gülümsemesi var ve yaptığı işten çok memnun görünüyor. Sanki neşesini vurgulamak istercesine etrafı güneşli bir atmosferle çevrili. Gözleri kapalı ve başparmağıyla onay ve pozitiflik ifade eden bir işaret yapıyor. Coşkusu bulaşıcı ve bu resme bakarken iyimserlik hissetmemek mümkün değil.
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
1287524
Bu görüntü, Facebook ve Instagram Reklamcılığının temellerini öğreten çevrimiçi bir kursa aittir. Etkili reklamlar ve hedefli kampanyalar oluşturma hakkında ayrıntılı bilgiler içeren slaytlar içeren bir bilgisayar ekranının yakın çekimidir. Kurs, kullanıcıların platformların nüanslarını anlamalarına ve erişimlerini en üst düzeye çıkarmak için stratejiler oluşturmalarına yardımcı olmak üzere tasarlanmıştır. Reklam hesaplarının oluşturulması, kampanyaların oluşturulması ve sonuçların ölçülmesi gibi konular da ele alınıyor. Bu bilgilerle kullanıcılar daha etkili kampanyalar oluşturabilir ve istedikleri hedeflere ulaşabilirler. Eğitim, kullanıcıların sosyal medya reklamcılığı dünyasında başarılı olmalarına yardımcı olacak araçları ve bilgileri sağlamaktadır.
Kalın, koyu renk sakallı, orta yaşlı bir adam krem rengi bir duvarın önünde duruyor. Yüzünde ciddi bir ifade var ve siyah bir gömlek giyiyor. Sakalları düzgünce kesilmiş ve göğsüne doğru uzanıyor. Gözleri doğrudan kameraya bakıyor ve yüzünde hafif bir gülümseme var. Başı hafifçe yana eğiktir ve saçları düzgünce taranmıştır. Ellerini iki yanına koymuş bir şekilde ayakta durmaktadır.Burak Ertan
1245464
Bu görüntü Sosyal Güvenlik üzerine çevrimiçi bir kursu tasvir etmektedir. Bir kişi elinde bir tablet tutarken görülüyor ve cihazın yakın çekimi görülebiliyor. Ekranda, muhtemelen interaktif bir öğrenme modülü olan Sosyal Güvenlik kursuyla ilgili bilgiler yer almaktadır. Kurs, Sosyal Güvenlik ile ilgili olarak yardım almaya uygunluk, yardım başvurusunda bulunma ve Sosyal Güvenlik tarihini anlama gibi önemli konuları kapsamaktadır. Kurs, kullanıcılarına Sosyal Güvenlik sistemi ve bu sistemden en iyi şekilde nasıl yararlanabilecekleri hakkında kapsamlı bir anlayış kazandırmak için tasarlanmıştır. Kullanıcılar bu kursa katılarak sistemi daha iyi anlayabilir ve kendi yararlarına nasıl kullanabileceklerini öğrenebilirler. Bu online kurs, Sosyal Güvenlik hakkında bilgi edinmenin kolay bir yolunu sunarak kullanıcıların bu önemli kaynaktan en iyi şekilde yararlanmaları için ihtiyaç duydukları bilgileri edinmelerine yardımcı olmaktadır.
5
(11)

Sosyal Güvenlik Eğitimi

7 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1139464