AnasayfaBlogSatış Teknikleri Nelerdir?
Satış - Pazarlama

Satış Teknikleri Nelerdir?

14 Ocak 2020
Bir el, sesi yükseltmek ve yansıtmak için kullanılan bir cihaz olan megafonu tutmaktadır. Megafon kırmızı renkte ve üzerinde beyaz yazılar var. Elin arkasında üzerinde dolar işareti olan yeşil bir nesne, sağında ise üzerinde daireler ve noktalar olan beyaz bir nesne bulunmaktadır. Resmin sağ alt köşesinde kırmızı bir fiyat etiketi görülüyor. El bir eliyle megafonu tutarken diğer eliyle de bir deste parayı kavramaktadır. Sahnenin geneli, dikkat çekmek ve para kazanmak amacıyla dünyaya bir mesaj haykıran biri hissi uyandırıyor.
Satış TekniğiAçıklamaUygulama Önerisi
Kendinizi İyi İfade EdinSatış yapmaya çalıştığınız kişilerin sizi sevmesi ve sizi dinlemesi önceliklidir.Ürünü ve kendisini en iyi biçimde sunmalı, karşı tarafın sizi anlamasına, tanımasına izin vermeli.
Konuşmaktan Çok DinleyinBaşarılı satış görevlileri müşterilerin geri dönüşlerini dinler ve ihtiyaçlarına göre hareket eder.Müşterinin ihtiyaçlarını ve beklediklerini anlamaya çalışın, sorularını ve kafasındaki sorunları dikkate alın.
Hedef Kitlenizi BilinSatılan ürünün potansiyel müşterinin ihtiyaçlarını karşıladığından ve onlar için gerçekçi olduğundan emin olun.Fiyatları ve bütçeyi göz önünde bulundurarak, doğru hedef kitleye ulaşmaya çalışın.
Karşı Tarafı Neyin Motive Ettiğini AnlayınÜrün ya da hizmetin müşteriye sağladığı fayda ne olabilir? Bu durumu göz önünde bulundurun.Toplantılar, sunumlar ve görüşmeler esnasında karşı tarafın motivasyonunu tetikleyecek ifadeler kullanabilirsiniz.
Müşteri Odaklı SatışMüşteriyi anlamak ve onun ihtiyaçlarını karşılamak üzerine odaklanan bir satış yaklaşımıdır.Müşterinin beklentilerini karşılayacak şekilde satış stratejileri çıkarın ve bunları uygulayın.
Müşterilerin Durumunu AnlamaMüşterinin kendi perspektifinden bakmak önemlidir.Karşılaşılan problemlar ve hedefler konusunda müşterinin bakış açısını dikkate alın.
Hedeflediği Karşılıklı Bir HedefMüşterinin aniden karşılaştığı bir sorun, siz ve müşteriniz arasında karşılıklı bir proje haline gelir.Müşteri hedeflerine ortak olun ve bu hedeflerin gerçekleşmesi için çözüm önerileri sunun.
Dürüst YardımMüşteriye samimi ve içten bir yardım sağlamak, alıcıların sizinle çalışmasını daha cazip hale getirir.Müşterinin durumunu ve ihtiyaçlarını anlamaya çalışarak, en uygun yardımı sağlamaya çalışın.
Müşteri ihtiyaç ve beklentilerini karşılamakMüşterinin ne istediğini tam olarak anlamak, satış sürecinin başarısı için önemlidir.Müşteri beklentilerini karşılamak için detaylı bir piyasa ve müşteri analizi yapın.
İletişimEtkili bir iletişim kurmak, kişilerin sizinle iletişim kurmayı ve satın alma işlemi yapmayı daha çok tercih etmeye yönlendirebilir.Etkili iletişim kurmak için sözlü ve yazılı becerilerinizi geliştirin.

Satış, alıcı ve satıcının bir araya geldiği ve mal veya hizmetlerin satışına yol açan eylemleri tanımlamak amacıyla kullanılan bir terimdir. İşletmeler ve kurumlar, farklı ekip ve departmanlara ayrılmış satış organizasyonlarına sahip olmaktadır. Satış ekipleri genellikle; satış yaptıkları bölge, sattıkları ürün ve hizmetlere ve hedef müşteri kitlesine göre belirlenmektedir.

Satış temsilcileri ya da görevlileri, şirketin sattığı ürün ya da hizmeti satın almak isteyebilecek bireylere ulaşır ve ilgi duyanlar ile temaslar başlar. Örnek vermek gerekirse şirket web sitesini ziyaret etmek, sosyal medyada etkileşimde bulunmak gibi. Burada amaçlanan, ürün veya hizmetinizi satın almalarıyla sonuçlanacak bir çözüm sunma umuduyla, ilgi gösteren veya hedef müşterilerinin açıklamasına uyan liderlere ulaşmaktır .

Satış Nasıl Yapılır?

Başarılı bir satış yapabilmek için kazanılması gereken beceri ve teknikler vardır. Kimse satış personeli olarak doğmaz. Ancak öğreneceğiniz satış teknikleri ile nasıl satış yapabileceğinizi kavramış olursunuz. Enstitü sayesinde verilen online eğitimler sayesinde siz de satışları artırmanın yollarını en iyi biçimde öğrenebilir, sertifika kazanabilirsiniz.Peki bu satış teknikleri neler? Nasıl satış yapılır?

Kendinizi iyi ifade edin

Ürün ya da hizmetten önce ilk aşamada çok daha önemli bir şey vardır. Satış yapmaya çalıştığınız bireylerin sizi sevmesi. Çünkü sizi sevmedikleri takdirde, sizi dinlemezler. Bunun için ürünü ve kendinizi en iyi biçimde sunduğunuzdan emin olun. Kendinizi en iyi biçimde ifade edin karşı tarafın sizi anlamasına, tanımasına izin verin.

Konuşmaktan çok dinleyin

Başarısız satış ve pazarlama görevlileri, müşteriyi dinlemek ve anlamak yerine yalnızca kendisi konuşur. Karşı tarafın sorularını ve kafasına takılanları göz ardı eder. Ancak iyi ve başarılı satış görevlileri müşterilerinin geri dönüşlerini, söylediklerini dinlemeye önem verir. Müşterilerinin ihtiyaçlarını başından anlar ve buna dikkat ederler. Bu sayede ihtiyaçlara yanıt vermeye önem gösterirler. İyi bir satış temsilcisi olmak ve hedeflenen satışları gerçekleştirmek için müşteri beklentilerini anlamaya ve karşılamaya çalışın.

Hedef kitlenizi bilin

Fiyatları minimum 20 bin TL olan koltuk takımları satıyorsanız, bunun için bütçesi 10 bin TL olan kişilere satmaya çalışmayın. Satış görevlilerinin yaptığı yaygın bir hata, herkese satış yapmaya çalışmaktır. Sattığınız her şeyin potansiyel müşterinizin ihtiyaçlarını karşıladığından ve onlar için gerçekçi olduğundan emin olun. Böylece bu satışı almanız çok daha muhtemel! 

Karşı tarafı neyin motive ettiğini anlayın

İnsanlar sizin sattığınız şeylerle ilgilenmeli? Ürün ya da hizmetinizin onlara sağladığı fayda ne? Şirketler arası bir toplantı gerçekleştirecekseniz, potansiyel müşterinizi ilk aşamada çekecek olan ve iten şeylere dikkat ederek bu doğrultuda bir görüşme gerçekleştirin. Bu detayları dikkate alarak bir satış konuşması gerçekleştirin.

Müşteri Odaklı Satış Nedir?

Müşteri odaklı olmak, büyük olasılıkla müşterilerin rakibiniz yerine sizinle daha fazla ilgilenmesini sağlayacaktır. Sonuç olarak, müşteri odaklı olmak satışları, işletme ve karınızı artırmanıza yardımcı olabilir. Bunun için müşteriyi iyi tanımak ve ihtiyaçlarını anlayabilmek gerekir. Saxe ve Weitz (1982) tarafından yapılan Pazarlama Araştırmaları Dergisinde satış elemanlarının satış elemanlarının müşteri yönelimlerine karşı yapılan bilimsel çalışmasına göre müşteri odaklı satış, “satış görevlilerinin, müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayacak satın alma kararları vermelerine yardımcı olarak pazarlama kavramını uygulama derecesi” olarak ifade edilir. 

Satış odaklı olmak, satış görevlisinin ve satış firmasının ilgisine odaklanmak, müşteri odaklı olmak ise müşteriye odaklanmak anlamına gelmektedir. Saxe ve Weitz'in belirttiği gibi, “son derece müşteri odaklı satış görevlileri uzun vadeli müşteri memnuniyetini artırmaya yönelik davranışlarda bulunurlar.

Kendinizi müşterilerin durumlarına dahil etmek ve bir şeyleri kendi perspektifinden görmek önemlidir. Çünkü müşteriyi ve kendisi için doğru çözümü neyin oluşturacağını daha iyi anlamamıza yardımcı olur. Öte yandan bazı tahminlerde bulunmaya da yardımcı olur. Müşteri odaklı olmak, müşterilerinize dürüst bir şekilde yardımcı olmak için sizi daha iyi bir konuma getirir. Müşteriniz, bulundukları durumu anlamak ve istedikleri yere ulaşmalarına daha iyi yardımcı olmak için onları gerçekten anlamak için ekstra çaba harcadığınızı hissedecek ve görecektir.

Müşterinize odaklanmak genellikle müşterilerin sizinle çalışmasını daha cazip hale getirir ve bu da karşılıklı etkileşim yaratır. Müşterinizin aniden karşılaştığını düşündüğü bir sorun, siz ve müşteriniz arasında karşılıklı bir proje haline gelir. Ayrıca, hedef hem sizin hem de müşterinizin hedeflediği karşılıklı bir hedef haline gelir. Örneğin, belki müşteriniz kendi müşterileriyle sözleşme yapmak istiyor, ancak rakiplerinin sahip olduğu bir şeyi kaçırıyorlar.

Müşterinize odaklanıp durumlarını anladıktan sonra, onlara yardım etmek için daha iyi bir konumdasınız demektir. Onların zorluğu ya da problemi sizin de ortak probleminiz haline gelir. Bu işi kazanma mücadeleleri sizin ortak hedefiniz haline gelir. Müşteri odaklı olmak için belli başlı stratejiler vardır.

Müşteri odaklı zihniyet

İlk olarak, müşteriye odaklanma zihniyetini açmamız gerekiyor. Bu, kendi önceliklerimizi bir kenara bırakmayı gerektirir. Kendi ihtiyaçlarınıza ve isteklerinize odaklanın ve bununla birlikte müşterinizin ihtiyaçlarına odaklanın. Kendinize sorun: Müşterime nasıl yardımcı olabilirim? Müşteri odaklama becerilerinizi tersine eğitebilir ve uygulayabilirsiniz. Müşteri olduğunuz bir durumda olduğunuzda, duyularınız ve düşünceleriniz üzerinde çalışın.

Kendinize satıcı veya servis sağlayıcısının sizi nasıl hissettirdiğini sorun. İhtiyaçlarınız, istekleriniz, öncelikleriniz, durumunuz ve arzularınızla ilgileniyor mu? Yoksa sadece satış yapmakla daha mı ilgileniyor? Satıcıdan veya servis sağlayıcıdan aldığınız hizmet ve ilgi, memnuniyet ve refah düzeyinizi arttırıyor veya azaltıyor mu?

Zihniyet ve davranışı birleştirmek

Bir müşteriye satış yaparken veya bir müşteriye hizmet ederken hem zihniyetinize hem de davranışınıza odaklanın. Zihniyetinizin öncelikle müşterinize yardımcı olacak şekilde ayarlanıp ayarlanmadığını ve müşterinizin çıkarına en uygun şekilde davranıp davranmadığınızı kendinize sorun. Dürüst olun, samimi olun. Değilse, müşteriler sizin samimiyetsizliğinizi hissedecek ve iyi bir netice alamayacaksınız. Müşterinize odaklanın ve müşterinizin yararına hareket edin.

İnsanlar Niçin Satın Alır?

İhtiyaçlar sınırsız ancak kaynaklar sınırlıdır. İnsanlar bu ihtiyaçlarını gidermek amacı ile satın alır. Satın alma hareketleri geniş bir yelpazeye sahiptir. Kişisel ihtiyaçların yanı sıra, iş hayatında da ürün ya da hizmetler alırız. Teknolojik ürünler üreten bir firmanın elektronik malzemeler alması ya da mobilya üretici firmanın ha madde malzeme alması gibi satın alma davranışları gözlemlenebilir. 

Öte yandan satın almak; ihtiyaçları karşılar, sağlık şartlarını iyileştirebilir, istekleri karşılar, daha iyi hissettirir, prestij sağladığına inanılır, hayatı kolaylaştırır, yaşam kalitesini yükseltir. Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda, satın alma eylemi yaşam boyu süren sonsuz bir faaliyettir. Herkes bir şeyler satıyor ve istenen ürün ya da hizmetlere erişim kolaylaşıyor. Bu yüzden, insanların neyi satın almasından çok nasıl satın alabileceği önemlidir. Satış teknikleri sayesinde müşterilerin talepleri doğrultusunda satışlar gerçekleştirmeyi öğrenmek, sizi daha üst sıralara taşıyacak bir stratejidir.

Kendinizi İyi İfade Edin, Satış yapmaya çalıştığınız kişilerin sizi sevmesi ve sizi dinlemesi önceliklidir, Ürünü ve kendisini en iyi biçimde sunmalı, karşı tarafın sizi anlamasına, tanımasına izin vermeli, Konuşmaktan Çok Dinleyin, Başarılı satış görevlileri müşterilerin geri dönüşlerini dinler ve ihtiyaçlarına göre hareket eder, Müşterinin ihtiyaçlarını ve beklediklerini anlamaya çalışın, sorularını ve kafasındaki sorunları dikkate alın, Hedef Kitlenizi Bilin, Satılan ürünün potansiyel müşterinin ihtiyaçlarını karşıladığından ve onlar için gerçekçi olduğundan emin olun, Fiyatları ve bütçeyi göz önünde bulundurarak, doğru hedef kitleye ulaşmaya çalışın, Karşı Tarafı Neyin Motive Ettiğini Anlayın, Ürün ya da hizmetin müşteriye sağladığı fayda ne olabilir? Bu durumu göz önünde bulundurun, Toplantılar, sunumlar ve görüşmeler esnasında karşı tarafın motivasyonunu tetikleyecek ifadeler kullanabilirsiniz, Müşteri Odaklı Satış, Müşteriyi anlamak ve onun ihtiyaçlarını karşılamak üzerine odaklanan bir satış yaklaşımıdır, Müşterinin beklentilerini karşılayacak şekilde satış stratejileri çıkarın ve bunları uygulayın, Müşterilerin Durumunu Anlama, Müşterinin kendi perspektifinden bakmak önemlidir, Karşılaşılan problemlar ve hedefler konusunda müşterinin bakış açısını dikkate alın, Hedeflediği Karşılıklı Bir Hedef, Müşterinin aniden karşılaştığı bir sorun, siz ve müşteriniz arasında karşılıklı bir proje haline gelir, Müşteri hedeflerine ortak olun ve bu hedeflerin gerçekleşmesi için çözüm önerileri sunun, Dürüst Yardım, Müşteriye samimi ve içten bir yardım sağlamak, alıcıların sizinle çalışmasını daha cazip hale getirir, Müşterinin durumunu ve ihtiyaçlarını anlamaya çalışarak, en uygun yardımı sağlamaya çalışın, Müşteri ihtiyaç ve beklentilerini karşılamak, Müşterinin ne istediğini tam olarak anlamak, satış sürecinin başarısı için önemlidir, Müşteri beklentilerini karşılamak için detaylı bir piyasa ve müşteri analizi yapın, İletişim, Etkili bir iletişim kurmak, kişilerin sizinle iletişim kurmayı ve satın alma işlemi yapmayı daha çok tercih etmeye yönlendirebilir, Etkili iletişim kurmak için sözlü ve yazılı becerilerinizi geliştirin
satış satış teknikleri müşteri odaklı satış satıcı
Koyu kıvırcık saçlı, olgun bir kadın aydınlık bir odada duruyor. Karmaşık beyaz işlemeleri olan kırmızı bir başörtüsü takıyor. Başörtüsü başının etrafına sarılmış ve çenesinin altına sıkıştırılarak yüzünü çerçeveliyor. Hafif bir gülümsemeyle önüne bakıyor, ifadesi nazik ve düşünceli. Elleri önünde kenetlenmiş, krem rengi bir üst ve uzun, desenli bir etek giyiyor. Otuzlu yaşlarının sonunda ya da kırklı yaşlarının başında gibi görünüyor.
Merve Nur Cengiz
İçerik Editörü

Kişisel gelişimle ilgili blog içerikleri ve tanıtım yazıları yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu çizimde, resmin ortasında, yan tarafında metin yazılı bir çanta tasvir edilmiştir. Çanta açık kahverengi renkte, beyaz saplı ve siyah mürekkeple yazılmış. Çanta beyaz bir zemin üzerine oturtulmuş ve yüzeyden hafifçe yükseltilmiştir. Metinde Bir çanta ve metin yazmaktadır. Çantanın sol tarafında, kapağı ve sırtı olan bir kitabın siyah-beyaz bir taslağı gibi görünen bir kitap çizimi yer almaktadır. Kitap açık ve sayfaları görülebiliyor, ancak metin okunaklı değil. Resmin sağ üst köşesinde açık yeşil bir yaprağın küçük bir bölümü var. Yaprak çanta tarafından kısmen gizlenmiş gibi görünüyor. Genel olarak bu görselde metin içeren bir çanta ve arka planda yapraklı bir kitap çizimi görülmektedir.
Satış - Pazarlama

Etkili Satış Teknikleri

01 Mayıs 2017
Resimde, üzerinde bir alışveriş arabası bulunan bir grup kutu görülüyor. El arabası kutuların ortasına yerleştirilmiş ve dört tekerleği var. El arabası, bazıları açık kahverengi, bazıları ise koyu kahverengi olan farklı kutularla doludur. Açık kahverengi kutular sol tarafta, koyu kahverengi kutular ise sağ taraftadır. Arka plan bulanık, ancak grimsi bir renk gibi görünüyor. Alışveriş arabası siyahtır ve üst kısmında bir tutma yeri vardır. Arabanın altında küçük siyah bir etiket var.
Satış - Pazarlama

10 Adımda Satış Teknikleri

19 Haziran 2020
Üzerinde grafikler ve çizelgeler olan bir kâğıt parçasını işaret eden bir adamın yakın çekimi. Bordo bir gömlek giymektedir ve kısa kahverengi saçları vardır. Sağ eli grafiği gösterirken sol eli kağıdın üzerindedir. Kâğıtta, üzerinde sayılar bulunan birkaç renkli pasta grafik var. Arkasında dizüstü bilgisayar kullanan bir kişinin bulanık bir görüntüsü ve sağında bir kişinin kitap üzerindeki elinin bulanık bir görüntüsü var. Solunda bir fincanın yakın çekimi ve arka planda bir bitkinin bulanık görüntüsü var. Kağıdı incelerken yüzünde odaklanmış bir ifade var.
Satış - Pazarlama

Satış Teknikleri ve 8 İpucu!

25 Eylül 2019
Bir kadın modern bir ofiste masasında oturuyor. Kollarını kavuşturmuş ve dümdüz ileriye bakıyor. Uzun, koyu renk saçları var ve siyah-mor bir gömlek giyiyor. Masanın üzerinde bir bilgisayar ve arka planda bir cep telefonunun ekran görüntüsü var. Sağında, her ikisi de hafifçe odak dışında kalan bir sebze ve bir bitki var. Solunda, üzerinde siyah ve kırmızı çizgiler olan beyaz bir kare ve bir bitkinin bulanık bir görüntüsü var.
Satış - Pazarlama

Satış Döngüsü Nedir? Nasıl Yönetilir?

20 Eylül 2021