AnasayfaBlogNasıl Etkili Bir İnsan Olunur?
Kişisel Gelişim

Nasıl Etkili Bir İnsan Olunur?

26 Ekim 2021
Kahverengi gömlekli ve gözlüklü bir kadın bir odada durmaktadır. Sol tarafta klasörlerle dolu bir raf görülüyor. Zemin gri beton bir yüzeydir ve köşede beyaz bir direk durmaktadır. Sağ tarafta pencereli bir duvar görülüyor. Arka planda, başka bir odaya açılan açık gri bir kapı görülüyor.
Etkileyici Olmanın YollarıAçıklamaNeden Önemli
Neşeli GörünmekSağlanabilecek bir gülümseme yüz ifadesini değiştirmenin en kolay yoludur.Yüz ifadesi neşeli bir hava yansıttığında insanda daha güvenilir bir izlenim bıraktığı görülüyor.
GülümsemekBeynimiz dostluk sinyali olarak kaşların hafifçe yukarı kaldırılmasını, başın hafifçe oynamasını ve gülümsemeyi alır.İnsanlarla ilk karşılaşmada olumlu bir izlenim bırakmak için önemlidir.
Karşılıklı KonuşmakKonuşmanın sadece kendinizden söz etmekten ibaret olmadığını bilin, karşıdaki kişiye kendini anlatma fırsatı verin.İnsanlar kendilerini sizin yanınızda iyi hissederse, sizden hoşlanırlar.
Ortak Noktalar BulmakKarşıdaki kişi ile ortak ilgi alanları bulmak ve bu konular üzerinde konuşmak.Ortak noktalar üzerinden kurulan iletişim, diğer kişinin size karşı sempati ve güven hissi oluşturur.
Vücut Dilini KullanmakKarşıdaki kişi ile aynı vücut dili sembollerini kullanmak.Bir diğer kişi ile aynı dilde konuşmak, ona sizinle empati kurma ve dürüst hissetme şansı verir.
Kendinizden Anılar PaylaşmakKendi yaşamınızdan önemli ya da komik anıları paylaşmak kişiler arası bağı güçlendirir.Özellikle yeni bir ilişkide, karşı tarafın size güven duymasını sağlar.
DinlemekKarşıdaki kişi konuşurken onu dikkatlice dinleyin ve gösterin ki sözleri sizin için önemli.Kişi kendini önemli ve değerli hisseder, dolayısıyla size karşı olumlu bir hissiyat geliştirir.
Göz TemasıKarşıdaki kişi ile göz temasını korumanız, ona odaklandığınızı ve söylediklerinin önemli olduğunu gösterir.Göz teması karşıdaki kişiye önemsendiğini hissettirir ve sizinle daha iyi bir bağ kurar.
İyi bir Övgüİyi bir övgü taktikleri öğrenin. Düzgün yapılan bir övgü kişiyi onore eder ve saygıyı artırır.Kişiler, kendilerini değerli hissettiren kişilere karşı olumlu duygular beslerler.
Zaman GeçirmekKarşınızdaki kişi ile kaliteli zaman geçirin.Beraber geçirilen zaman karşılıklı anlayışı ve bağı artırır, bu da kişiyi etkilemenizi sağlar.

Hayatınızda ilk kez karşınıza çıkan insanlar, hakkınızda hemen bir yargıya varıp, sizden ne kadar hoşlanmadığına karar verebiliyor. Nasıl etkili bir insan olunur sorusuna yanıt arayarak, kendini geliştirme yollarına ulaşabilir ve şansınızı arttırabilirsiniz. Bazı insanlar hiç tanımadıkları bir ortama girdiklerinde bile kolaylıkla arkadaş edinebilir. Bu kişilerin etkileyici insanlar olduklarından bahsedilebilir. Peki, birçoğumuz kendini sevdirmek için çok çaba sarf etmek zorunda kalırken bu insanlar nasıl oluyor da hiç çaba göstermeden karşısındaki kişileri etkileyebiliyor? Yapılan araştırmalara göre, insanlar bizi ilk gördüğünde görünüşümüze göre bizim hakkımızda fikir sahibi oluyor. Princeton Üniversitesi'nden Alexander Todorov “Bir insanın yüzünü saniyenin onda biri kadar kısa süre gördükten sonra bile o kişinin ne kadar sevilebilir, güvenilebilir veya becerikli olduğu konusunda karar verebiliyoruz” ifadesi ile durumu açıklamak istemiştir. Yazımızda nasıl etkili bir insan olunur? Sorusuna yanıtlar aradık.

Nasıl Etkili Bir İnsan Olunur?

neşeli görünmelisiniz; insanın yüzünde sahip olduğu fiziksel özellikleri değiştirmesi mümkün olmasa da, bir gülümseme ile yüz ifadesinde değişiklik olabilir. yapılan araştırmalara göre yüz ifadesi neşeli bir hava yansıttığında insanda daha güvenilir bir izlenim bıraktığı görülüyor. ayrıca ilk görüşte görünüme dayalı negatif bir izlenim oluşsa da insanları etkilemeyi başardığınız zaman o ilk izlenimler unutulabiliyor. etkileyicilik önemli bir role sahiptir. kendini geliştirme yöntemlerinden yararlanarak, etkileyici bir kişiye dönüşebilirsiniz. etkileyicilik koçu ünlü psikolog jack schafer insanların kendilerini sevdirmek konusunda bilgi sahibi olabileceğini ve öğrenebileceğini söylüyor. jack schafer bu durumu bir örnekle açıklıyor; “amerikalı komedyen ve talk show sunucusu johnny carson özel hayatında yalnızlığı seven, içe dönük biri, kendisini eğitip programlarında tümüyle dışa dönük bir insan olmayı başarmıştı. seyirciler onu gülüşü ve şakalarıyla tanıyordu”. gülümseyin; peki daha etkileyici olmanın yolları neler? derseniz, araştırmalar bunun kaşlardan başladığını söylüyor.  araştırmalara göre bulgular şu yönde: "beynimiz sürekli olarak etrafı dost ve düşman için tarama halindedir. tehdit olmadığımızı göstermek için üç sinyal kullanırız. kaşları hafifçe yukarı kaldırmak, başı hafifçe oynatmak ve gülümsemek."

Karşınızdaki kişi kendinden söz edebilmelidir; etkileyiciliğin bir diğer önemli yolu ise biriyle konuşurken kendinizden söz etmek değil, onun kendisinden söz etmesine müsaade etmektir. Hatta buna fırsat vermektir. İnsanlar kendilerini sizin yanınızda iyi hissederse, sizden hoşlanırlar. Bunun için karşıdaki kişi konuşurken söylediklerini gerçekten ilgi ile dinlemeniz önemlidir. Ayrıca göz teması iletişimin olmazsa olmazıdır. Karşıdaki kişinin duygularını yansıtacak ifadeler kullanmak da etkili olur. Kişiyi doğrudan övmek yanıltıcı olabilir çünkü kişinin kendisini iyi hissetmesini sağlayacak şekilde açıklama fırsatı tanımak daha etkili bir yoldur.

Ortak noktalar bulun; etkileyici insanlar, iletişimde oldukları kişi ile farklı görüşte olsalar da ortak noktalar bulmakta uzmandır. Karşısındaki kişi konuşurken ona vereceği cevapları düşünmek yerine anlaşma noktalarını bulmaya çalışmak daha etkili bir yoldur. Ülkenizde ve sektörde yaşanan son gelişmelerden haberdar olmak ortak konu bulmak açısından iyi bir yoldur. Ayrıca karşınızdaki kişilerin doğdukları, çalıştıkları yer ile ilgili ortak bir nokta buluşup konuşmak pekiştirici bir davranış olacaktır.

Vücut dilinizi yansıtın; etkileyici olmanın bir diğer yolu da karşınızdaki insanın vücut dilini ona yansıtabilmektir. Böylece sizinle uyum içinde olduğunu hissedecek ve sizden hoşlanacaktır. Kendini geliştirme yöntemleri içinde vücut dili önemli bir yere sahiptir. Yeni tanıştığınız biri ile arkadaş olduğunuzda bu ilişkiyi uzun kılmak için kendinizle ilgili her detayı bir oturuşta anlatmamanız gerekir. İlgiyi canlı tutmak önemlidir. Bu sebeple bilgileri yavaş yavaş sunmak daha etkili olur. Ancak bazı durumlar farklılık gösterebilir. Karşınızdaki insanın sizden hızla etkilenmesini sağlamak gerekli olduğunda bu kişi ile kişisel sorulara yanıt verecek şekilde bir yakınlaşma oluşmalıdır. Bu durum da ancak kendi yaşamınızdan örnekler verme ya da sonuç çıkarıcı ifadeleri soru şeklinde sormakla gelişebilir. Örnek vermek gerekirse, 30-35 yaşlarında gibi konuşuyorsunuz gibi bir ifadeye, karşıdaki kişinin yanıtı doğru bilgiyi sunacak bir tavırda olur.

Kendinizden insanlara örnekler verin. Mesela bir pazarlamacı bile müşterileriyle kısa sürede yakın ilişkiler kurabilmek için kendi yaşamından önemsiz ama müşterinin gözünde önem yaratacak ayrıntılar veriyor. Bu şekilde müşteri pazarlamacıyı kendine yakın hissediyor. Hiçbir şey deneme sonuç vermiyorsa karşıdaki kişi ile vakit geçirmek etkili bir yol olabilir. Yeni tanışacağınız yüzlerle dolu bir odaya girdiğinizde, biraz çaba göstermeniz insanların tanışmaya can atacağı kişi olmanızı sağlayabilir.

Etkili İnsan Çevresine de Faydalı Olur

Karşınızdaki kişilerin nazarından olumlu etkiler bırakmak ve etkili olmak için onlarla bağ kurmalı ve yaşamlarına dahil olmalısınız. Bu durum etkili bir insan olma yolundaki önemli bir adımdır. Çünkü diğer insanlarla bağ kurmayı ve birlik oluşturmayı sağlar. Bir sonraki adım ise insanları motive etmektir. İnsanların kendini geliştirme yöntemlerini öğrenmeden motive olmasını beklemek tam bir  hayal kırıklığı olabilir. Etkili bir insan olmayı başararak başkalarının da kendini geliştirme süreçlerine yardımcı olursunuz. En Büyük başarılar, başkalarına da faydalı olan insanlarındır. Başkalarının gelişimine katkıda bulunan etkili kişiler, bu kişilerin potansiyellerine ulaşmalarını sağlayacak bir fırsat yaratabilir. Bunlar nelerdir, inceleyelim.

  • Başarı potansiyellerini arttırmaya destek olursunuz.

  • Gelişme kapasitelerini çoğaltırsınız.

  • Kurumumuzun potansiyelini arttırırsınız.

Etkili İnsanın Özellikleri Nelerdir?

Hemen herkes etkili bir insan olma potansiyeline sahiptir ancak kendini geliştirme yollarına başvurmazsa bunu hayata geçiremez. Tanıştığınız kişileri cesaretlendirip motive edebilmek için kendinizden yola çıkmalısınız. Ancak etkili bir insan olmalısınız ki karşınızdaki kişi bunu farkına varabilsin. Etkili bir insan hangi özellikleri taşır, inceleyelim.

  • Ne yapılması gerektiğini sorgular; zamanı doğru kullanmasını bilmeyen bir insanın etkili olması mümkün değildir. Bu nedenle etkili olmak için önce zaman yönetimi konusunda kendi geliştirme yollarını öğrenir. Böylece önceliklerini belirleyerek, zaman sırasına koyabilir.

  • İçinde bulundukları ortamlarda kendilerine doğru olan nedir? Sorusunu sorar; bu kişiler kişiye göre değil duruma göre karar verir. İş veya sosyal yaşamları için aynı durum geçerlidir. Söz konusu şirket ise kurum için doğru olan ne ise ona göre karar alırlar.

  • Bir eylem planları vardır; etkili insanlar kararlarını eyleme dönüştürür. Çünkü eyleme dönüşmeyen kararın değeri olmaz. Etkili insanlar yaptıkları her planın hayatın getirdiklerine göre değişmesi gerektiğini tahmin ettikleri için planlarını belirli aralıklarla gözden geçirerek gerekli değişiklikleri yapmayı denerler.

  • Sorumluluk sahibidir; yalnız kendileri için değil, birlikte çalıştıkları, iş yaptırdıkları insanların da söz konusu aldıkları her karardan kimlerin nasıl etkileneceğini düşünür ve bu insanları aldıkları kararlardan haberdar ederler.

  • Fırsat odaklıdır; sorunları önemserler ancak hayatta daha önemli olan fırsatlar olduğu için etkili insanlar fırsatlara odaklanır, sorunlar elbette çözülecektir. Bu nedenle değişim onları hiçbir zaman korkutmaz.

  • Zamanı verimli kullanırlar; zaman onlar için önemlidir. Hedeflerine yönelik kimlerle ne için bir araya geldiklerinin bilincindedirler. Zamanı etkin kullanırlar.

  • Biz dili ile konuşurlar; etkili insanların ortak özelliği, iletişimde oldukları kişiyi dinlerken çalışanlara verdikleri değerdir. İnsanları anlar ve onların ihtiyaçlarını dikkate alarak hareket ederler. Biz diliyle verdikleri değeri göstermek isterler.

  • Güçlü ve zayıf yönlerinin farkındadırlar; etkili insanların farkındalıkları yüksektir. Kendi eksikliklerini tespit eder ve bunları tamamlayacak doğru insanlarla iş birliği kurarlar. Bunun için kendini geliştirme yöntemlerine de başvururlar.

  • Farklı görüşlere açıktırlar; etkili insanlar herkesin aynı görüşte olmasını beklemez. Diğer görüşleri de dinler ve saygı duyarlar.

İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Eğitimi Ücretsiz

Neşeli Görünmek, Sağlanabilecek bir gülümseme yüz ifadesini değiştirmenin en kolay yoludur, Yüz ifadesi neşeli bir hava yansıttığında insanda daha güvenilir bir izlenim bıraktığı görülüyor, Gülümsemek, Beynimiz dostluk sinyali olarak kaşların hafifçe yukarı kaldırılmasını, başın hafifçe oynamasını ve gülümsemeyi alır, İnsanlarla ilk karşılaşmada olumlu bir izlenim bırakmak için önemlidir, Karşılıklı Konuşmak, Konuşmanın sadece kendinizden söz etmekten ibaret olmadığını bilin, karşıdaki kişiye kendini anlatma fırsatı verin, İnsanlar kendilerini sizin yanınızda iyi hissederse, sizden hoşlanırlar, Ortak Noktalar Bulmak, Karşıdaki kişi ile ortak ilgi alanları bulmak ve bu konular üzerinde konuşmak, Ortak noktalar üzerinden kurulan iletişim, diğer kişinin size karşı sempati ve güven hissi oluşturur, Vücut Dilini Kullanmak, Karşıdaki kişi ile aynı vücut dili sembollerini kullanmak, Bir diğer kişi ile aynı dilde konuşmak, ona sizinle empati kurma ve dürüst hissetme şansı verir, Kendinizden Anılar Paylaşmak, Kendi yaşamınızdan önemli ya da komik anıları paylaşmak kişiler arası bağı güçlendirir, Özellikle yeni bir ilişkide, karşı tarafın size güven duymasını sağlar, Dinlemek, Karşıdaki kişi konuşurken onu dikkatlice dinleyin ve gösterin ki sözleri sizin için önemli, Kişi kendini önemli ve değerli hisseder, dolayısıyla size karşı olumlu bir hissiyat geliştirir, Göz Teması, Karşıdaki kişi ile göz temasını korumanız, ona odaklandığınızı ve söylediklerinin önemli olduğunu gösterir, Göz teması karşıdaki kişiye önemsendiğini hissettirir ve sizinle daha iyi bir bağ kurar, İyi bir Övgü, İyi bir övgü taktikleri öğrenin Düzgün yapılan bir övgü kişiyi onore eder ve saygıyı artırır, Kişiler, kendilerini değerli hissettiren kişilere karşı olumlu duygular beslerler, Zaman Geçirmek, Karşınızdaki kişi ile kaliteli zaman geçirin, Beraber geçirilen zaman karşılıklı anlayışı ve bağı artırır, bu da kişiyi etkilemenizi sağlar
etkin karar verme teknikleri etkin karar verme nasıl etkili bir insan olunur kişisel gelişim kendini geliştirme
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.