AnasayfaBlogMutluluğa Açılan Bir Kapı: Gönüllülük
Kişisel Gelişim

Mutluluğa Açılan Bir Kapı: Gönüllülük

27 Mayıs 2019
Bir grup insan kutlama için kollarını kaldırmış, açık havada durmaktadır. Görüntünün odağında, yüzü mutlu bir gülümsemeyle parlayan, güneş gözlüklü bir kadın var. Kadının yüzüne yakından bakıldığında gözlerinin sevinçle kapandığı, yanaklarının mutlulukla kalktığı görülüyor. Kadının solunda başka bir kadın, kollarını kaldırmış ve yüzü heyecanın resmidir. Kadının sağında, yüzü kameraya dönük, yüz hatlarında sevinç ifadesi olan bir adam var. Arka planda bir grup insan kollarını kaldırmış, yüzleri bulanık ama yine de neşe dolu. Ayrıca tüyleri bulanıklaşmış ve gözleri memnuniyetle kapanmış bir tavuk da var. Görüntü neşe ve kutlama ile dolu, insanların kolları sevinç ve mutluluk içinde havaya kalkmış.
Gönüllülüğün FaydalarıÖrneklerExtra Bilgi
Özgüven gelişimine katkı sağlarYardım ettiği kişinin hayatında bir farkındalık yarattığını görerek, özgüveni gelişirÖzgüven, bireyin ileride yapabileceklerine olan inancını arttırır
Yeni ilgi alanları edinmeGönüllü, çevreyi koruma ve bahçecilik gibi yeni hobiler edinebilirBu özelliği, kişinin kendini tanımasına ve geliştirmesine yardımcı olur
Yeni bir çevreye dâhil olmakGönüllü, farklı alanlardan ve toplumun çeşitli kesimlerinden insanlarla tanışırBu, kişinin sosyal çevresini genişletir ve sosyal becerilerinin gelişmesine yardımcı olur
Ekip çalışması becerisini arttırırBaşarılı gönüllülük projeleri, iyi bir ekip çalışmasını gerektirirEkip çalışması, hem iş hayatında hem de sosyal hayatta önemlidir
Toplum içerisinde rol edinmeGönüllü projelere aktif olarak katılarak, toplumda saygın bir rol edinebilirBu, kişinin toplumsal etkileşimini ve sosyal kabulünü arttırır
Aidiyet duygusuGönüllü, yaptığı faaliyetler sonucunda topluma daha çok aidiyet hissederAidiyet duygusu, ruhsal sağlığın korunması ve kişinin mutlu hissetmesi için çok önemlidir
Manevi duyguların gelişmesiGönüllülük aktiviteleri, manevi memnuniyet sağlarManevi memnuniyet, kişinin ruhsal dengesini sağlar ve yaşam kalitesini arttırır
Kişisel gelişim eğitimleriOnline eğitimler, gönüllülük konusunda kendini geliştirmeye yardımcı olurBu eğitimler, genel yaşam becerilerini ve kendi yeteneklerini anlamak/düzenlemek için oldukça değerlidir
Sosyalleşme olanaklarıYeni etkinlikler ve projelerde görev alarak yeni insanlarla tanışma imkanı sunarKişinin topluma karışmasında ve sosyal yeteneklerini geliştirmesinde çok önemli bir role sahiptir
Ruhsal zenginleşmeGönüllülük, sevgi, dostluk, paylaşım gibi duyguları hatırlatarak ruhsal zenginleşme sağlarRuhsal zenginleşme, bireyin yaşam kalitesini arttırır ve genel mutluluğunu geliştirir

Gönüllülük, içinde toplumsal ve bireysel olmak üzere yaşam üzerinde yeri doldurulamayacak güzellikler sunan bir tecrübe. 

Yardıma ihtiyacı olan bir yaşlıya veya çocuğa yardım edeli ne kadar zaman oldu? 

Herhangi bir beklenti içine girmeden başkasının yüzündeki mutluluğun sebebi olacak bir işe girdiniz mi?

Gönüllülük, işte tam da bu noktada hayatın içinde unutulan sevgi, dostluk, paylaşım gibi duyguları bizlere hatırlatan ve yardım etmenin bize kazandırdığı müthiş bir ruhsal zenginleşme kaynağıdır. 

Gönüllülük kişinin,

  • Özgüven gelişimine katkı sağlar. 

  • Yeni ilgi alanları edinmesine yardımcı olur. 

  • Yeni bir çevreye dâhil olup sosyalleşmesine olanak verir. 

  • Ekip çalışması becerilerini arttırır. 

  • Toplum içerisinde kendisine bir rol edinmesine imkânlar sunar. 

  • aidiyet duygusuna ulaşmasına fırsat tanırken manevi duygularını geliştirir. 

Peki, gönüllülük ile biz bu değerlere nasıl ulaşacağız? 

Nasıl olur da gönüllülük bize bunca katkıyı sağlar? 

Özgüven Gelişimine Katkı 

Gönüllü faaliyetlere katılan kişi, yardım ettiği çocuk, genç veya yaşlının hayatında bir farkındalık yarattığını ve ona gerçekten yardım edebildiğini görürü. 

Çevresi için topladığı her çöpte bile tabiatın sürekliliğine katkı sağladığını fark eder. Bu da onun ileride yapabileceklerine olan inancını arttırır ve özgüvenini de bu noktada geliştirmiş olur.

Yeni İlgi Alanları Edinme 

Kişi, kendine destek olabileceği gönüllü aktiviteler ararken, kendisinde daha önce fark etmediği ve ilgisinin olduğunu anladığı alanlarla karşılaşabilir. 

Çevreyi ve doğayı korumak üzere fidan dikmeye başlayan bir gönüllü, bir süre sonra bundan oldukça keyif alıp bahçeciliği kendine hobi olarak benimseyebilir. 

Ya da katıldığı STK (Sivil Toplum Kuruluşu) sempozyumunda işlenen insan hakları ve ayrımcılık konularına ilgi duyup sonrasında bu konuda araştırmalar yapıp uzmanlaşmaya karar verebilir. 

Yeni Bir Çevreye Dâhil Olmak 

Gönüllülük faaliyetlerine katıldıkça fark edersiniz ki her yeni etkinlikte farklı alanlardan ve toplumun çeşitli kesimlerinden insanlarla bir araya gelinir. 

Belli ve ortak bir konu için aynı çatı altında buluşmak, kişilerle iletişim kurmanızı da kolaylaştırır. 

Birkaç tane farklı STK veya organizasyonun yardım gecelerine, kermeslerine veya toplantılarına düzenli olarak katıldıkça belli yüzler size tanıdık gelmeye başlar. 

Aranıza yeni katılanlara ise kucak açmak hayatınızda edinmediğiniz güzel dostlukların kapılarını size aralar. 

Ekip Çalışması Becerilerinde Artış 

Özellikle STK veya önemli vakıf/organizasyonların çatısı altında gerçekleştirilen başarılı gönüllülük projelerinin arkasında iyi bir ekip çalışması vardır. 

Projelerin planlanıp hazırlanması ve ardından hayata geçirilmesi görev sorumluluğu ve takım ruhunu taşıyan gönüllülerle mümkün olmaktadır. 

Bu düzende de kişi ekip çalışmasının ne olduğunu öğrenirken ekip içerisinde karşılaşabileceği sorunlarla nasıl baş edilebileceği konusunda da deneyim elde eder. 

Toplum İçinde Rol Edinme 

Gönüllülük faaliyetlerinde aldığınız görev ve sorumluluklar artmaya başladıkça bulunduğunuz grup başta olmak üzere toplum içerisinde yeni bir rol edinmiş olursunuz. Aktif olarak çalışmalar yürütüp gerçekleştirdiği projeleri başarıyla tamamlayan bir gönüllü düşünün. 

Belli bir süre sonra bu gönüllünün o organizasyonda önemli görevlere gelmesi ve toplum içinde de saygı duyulan bir kişiye dönüşmesi kaçınılmaz bir gerçek olacaktır. 

Aidiyet Duygusu Ve Manevi Duyguların Gelişimi 

Gerçekleştirdiğiniz gönüllülük faaliyetlerinin sonunda arkanızda yüzlerce ağaç, karnı doymuş ve yuvasını bulmuş mutlu köpekler, geleceğe umutla bakan öğrenciler ve sizin ziyaretinizi dört gözle bekleyen yaşlılar görmek kadar insanı manevi olarak iyi hissettirebilecek anlara az rastlanır. 

Kişi, insanların üzüntüsüne yoldaş olduğunu, dünyayı şimdi ve gelecek kuşaklara daha yaşanılabilir kıldığını gördükçe içinde bulunduğu topluma duyduğu aidiyet duygusu da artmaktadır. 

Ücretsiz online eğitimler kapsamında alacağınız kişisel gelişim eğitimleri gönüllülük konusunda kendinizi geliştirmenize katkı sağlar.

Gönüllülük Ne Sağlar?

Gönüllülük kişinin; özgüven gelişimine katkı sağlar. Yeni ilgi alanları edinmesine yardımcı olur. Yeni bir çevreye dâhil olup sosyalleşmesine olanak verir. Ekip çalışması becerilerini arttırır. 

Gönüllülük Nedir?

Gönüllülük, içinde toplumsal ve bireysel olmak üzere yaşam üzerinde yeri doldurulamayacak güzellikler sunan bir tecrübe. Hayatın içinde unutulan sevgi, dostluk, paylaşım gibi duyguları bizlere hatırlatan ve yardım etmenin bize kazandırdığı müthiş bir ruhsal zenginleşme kaynağıdır. 

Gönüllülük Özgüven Konusunda Ne Sağlar?

Çevresi için topladığı her çöpte bile tabiatın sürekliliğine katkı sağladığını fark eder. Bu da onun ileride yapabileceklerine olan inancını arttırır ve özgüvenini de bu noktada geliştirmiş olur.

Yazar: Selen Suer

Özgüven gelişimine katkı sağlar, Yardım ettiği kişinin hayatında bir farkındalık yarattığını görerek, özgüveni gelişir, Özgüven, bireyin ileride yapabileceklerine olan inancını arttırır, Yeni ilgi alanları edinme, Gönüllü, çevreyi koruma ve bahçecilik gibi yeni hobiler edinebilir, Bu özelliği, kişinin kendini tanımasına ve geliştirmesine yardımcı olur, Yeni bir çevreye dâhil olmak, Gönüllü, farklı alanlardan ve toplumun çeşitli kesimlerinden insanlarla tanışır, Bu, kişinin sosyal çevresini genişletir ve sosyal becerilerinin gelişmesine yardımcı olur, Ekip çalışması becerisini arttırır, Başarılı gönüllülük projeleri, iyi bir ekip çalışmasını gerektirir, Ekip çalışması, hem iş hayatında hem de sosyal hayatta önemlidir, Toplum içerisinde rol edinme, Gönüllü projelere aktif olarak katılarak, toplumda saygın bir rol edinebilir, Bu, kişinin toplumsal etkileşimini ve sosyal kabulünü arttırır, Aidiyet duygusu, Gönüllü, yaptığı faaliyetler sonucunda topluma daha çok aidiyet hisseder, Aidiyet duygusu, ruhsal sağlığın korunması ve kişinin mutlu hissetmesi için çok önemlidir, Manevi duyguların gelişmesi, Gönüllülük aktiviteleri, manevi memnuniyet sağlar, Manevi memnuniyet, kişinin ruhsal dengesini sağlar ve yaşam kalitesini arttırır, Kişisel gelişim eğitimleri, Online eğitimler, gönüllülük konusunda kendini geliştirmeye yardımcı olur, Bu eğitimler, genel yaşam becerilerini ve kendi yeteneklerini anlamak/düzenlemek için oldukça değerlidir, Sosyalleşme olanakları, Yeni etkinlikler ve projelerde görev alarak yeni insanlarla tanışma imkanı sunar, Kişinin topluma karışmasında ve sosyal yeteneklerini geliştirmesinde çok önemli bir role sahiptir, Ruhsal zenginleşme, Gönüllülük, sevgi, dostluk, paylaşım gibi duyguları hatırlatarak ruhsal zenginleşme sağlar, Ruhsal zenginleşme, bireyin yaşam kalitesini arttırır ve genel mutluluğunu geliştirir
gönüllülük gönüllü görev sorumluluk aidiyet kişisel gelişim online eğitimler
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.