AnasayfaBlogNeden Çatışıyoruz? Çatışma Yönetimi Nedir?
Video

Neden Çatışıyoruz? Çatışma Yönetimi Nedir?

12 Mayıs 2021
Uzun sarı saçlı bir kadın, üzerinde siyah beyaz bir tabela olan bir duvarın önünde duruyor. Üzerinde siyah beyaz puantiyeli bir gömlek var ve saçlarını sıkı bir topuz yapmış. Gözleri tabelaya odaklanmıştır ve ifadesi ciddidir. Tabelada beyaz harflerle Hoş geldiniz yazıyor ve sağ alt köşede küçük bir logo var. Kadın kendinden emin ve kararlı görünüyor, sanki kendisini bekleyen her türlü zorluğun üstesinden gelmeye hazır gibi.
KonuGenel BilgiFatoş Kanıtemiz'in Açıklamaları
Çatışma ve Çatışma YönetimiÇatışma özellikle iletişimde önemli bir yer tutar. İletişim kazaları ve belirli kaynakları paylaşamama durumu çatışmayı beraberinde getirir.Çatışma yönetimini bir iletişim eğitimi olarak görüyorum. Her çatışma içerisinde gizli bir tebessüm ve rahat bir nefes alabilme potansiyeli var.
Çatışma NedenleriÇatışmaların başlıca nedenleri arasında farklı düşünceler, kıtlık durumları, ego kontrolü ve hedeflerin çatışması yer alır.Kontrol edilemeyen ego, sevgi ve bilginin eksikliği, iletişim engelleri gibi unsurlar çatışmayı tetikler.
Çatışmayı Ön GörmeÇatışma genellikle belirli işaretlerle önceden gözlemlenebilir.Çatışma her zaman 'Ben geliyorum' der. Kişi farklılıkları görmeli ve bunların zenginlik mi, yoksa olgunluk mu getireceğine karar vermelidir.
İletişim EngelleriEtkili iletişimde engeller; yanlış anlama, yanıt vermeme, dikkat dağıtıcı unsurlar ve kesintiler olabilir.Beden dili kullanılamaması, geleneklerin engel olması gibi durumlar iletişim engelleri arasında.
Çatışma Yönetimi DersiÇatışma Yönetimi dersi, çatışmayı ve kendisini tanımak, duyguları kontrol altına almak adına önemlidir.Duyguları kontrol altına almak ve kazanan olmak isteyen herkesin bu dersi almasını öneriyorum.
Uzaktan Sunum Teknikleri EğitimiOnline sunum teknikleri, sunum yaparken iyi bir iletişim kurmayı ve dinleyicilere etkili bir mesaj iletme becerilerini öğretir.Günümüzde farklı coğrafyalar bir anda birleşip toplantı yapıyor, sunum yapıyor. Etkili sunumlar için bu eğitimin alınmasında fayda var.
Şikayet Yönetimi EğitimiŞikayet yönetimi, müşterilerin sorunlarını çözümleme ve onlara yardımcı olma becerilerini öğretmeyi hedefler.İnsanlar çözümden çok ilgilenilmesini beklerler. Bu eğitimle bu konuda bilgi edinilebilir.
Fatoş Kanıtemiz Kimdir?Fatoş Kanıtemiz, İletişim Uzmanı ve Eğitmen.1977 Manisa doğumlu olup, Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler mezunuyum.
Çatışmayı Tetikleyen DavranışlarEmpati ve anlama eğiliminin az olması, sorumluluğu başkalarına yıkma davranışı çatışmayı tetikler.İyi şeyler yaptığınızda 'ben' yaptım deyin, kötü şeyler yaptığınızda ise 'sen' deyin. Bu da çatışmayı tetikler.
Çatışma ve İlişkilerBir ilişkinin başında birbirini rahatsız etmeyen özellikler, zamanla ilişkinin en büyük problemi olabilir.İlişkiye başlarken karşı tarafta en çok neyi seviyorsak, sonrasında en büyük problem o nokta olur.

İletişim Uzmanı / Eğitmen Fatoş Kanıtemiz ile çatışmayı tersten değerlendirdik. Çatışma yollarını öğrenerek çatışmaları nasıl yönetebileceğimizi konuştuk.

Fatoş Kanıtemiz Kimdir? Kendinizden ve eğitiminizden bahseder misiniz?

İletişim uzmanıyım. Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler mezunuyum. 1977 Manisa doğumluyum. Eğitim ve yayıncılık sektörüyle ilgili çeşitli girişimlerim oldu. Bu girişimler çatışmaları da beraberinde getirdi. Çatışma Yönetimi eğitiminin şöyle bir durum var; Çatışan taraf hiç biz değiliz, karşı taraf. Ben çatışıyorsam bunları nasıl törpülerim diye kimse gelmedi. Çatışma negatif algılanıyor ve hayatın içinde var. Bir iletişim eğitimi. Her çatışma yönetimi eğitiminde bir çocuğun rahat nefes alabilmesini sağlamak, bir kadının tebessümünün sağlamak önemli benim için. Eğitimin anlamı bu.

Neden, Nasıl çatışıyoruz?

Öncelikle sakın ola ki empati kurmayın. Çatışmak istiyorsunuz bırakın karşı taraf empati kursun. İnanılmaz derecede rahat bir çatışma çıkar. Bir de yaşadığınız olaylarda bir sorumlu bulun. Sorumluluğu ona yıktığınızda çatışma çıkıyor. İnsanları dinlemeyin ve anlamayın, böylece bir iletişim çatışması çıkar. İyi şeyler yaptığınızda ben yaptım deyin. Kötü şeyler yaptığınızda ise sen deyin.

Neden çatışıyoruz? Başka insanların kusurları nedeniyle çatışıyoruz. Bizim payımız yoktur. İki bardak çarpışsa da biri kırılsa da diğeri çatlar. Siz ne kadar haklı olursanız olun, çatışmaya girip zararı göze aldığınızda çatışmanın parçası oluyorsunuz. Savaşlarda uygulanana stratejilerin tamamı çatışma yönetiminde kullanıldığında fayda sağlıyor. Siz komutan olacaksanız stratejileri uygulayan siz olacaksınız.

İletişim çatışmaları bizim konumuz. İletişim çatışmalarında en iyi çözüm yöntemi, en iyi çözüm sağlıklı iletişim. Çatışma yönetimi bir iletişim kazasıdır. Çatışma iki tarafın belirli kaynakları paylaşamama durumu. Kıtlığın olduğu her yerde çatışma olur. Paylaşımın olduğu her yerde çatışma vardır. Para, mal paylaşımı gibi. Sevgi ve bilginin paylaşıldığı yerde çatışma olmaz. Bilginin ve sevginin olmadığı her yerde çatışma olur. Kontrol edilemeyen ego en büyük çatışma nedenidir.

Çatışmayı ön görebilir miyiz?

Çatışma her zaman ben geliyorum der. Kadın erkek ilişkilerinden örnek verelim; ilişkiye başlarken karşı tarafta en çok neyi seversek, sonrasında en büyük problem o oluyor. Eğer esneyebilecekse, uyum gösterebilecekse farklılıkları göze almalı. Farklılıkların zenginlik mi olgunluk mu getireceği kişinin özelliklerine bağlı. Çatışmanın en büyük nedeni de iletişim engelleri.

İletişimi engelleyen durumlara neleri örnek verebiliriz?

i̇letişim engelli bir toplumuz. bizim geleneklerimiz engellerle dolu. dünyanın her yeriyle rahat iletişim kuruyoruz, toplantılar ve online eğitim yapıyoruz. pandemi ile iletişimin geldiği duruma bakın. beden dilinin kullanılamaması bir engel. beden dili hareketleri her kültürde farklı özellik göstermekte. 

Çatışma yönetimi dersinize kimler katılmalı, neden katılmalı, neler öğrenecekler?

Çatışmayı ve kendilerini tanımış olacaklar. Dolayısıyla iş başvurusundan sosyal yaşamdaki arkadaş ilişkilerine kadar sağlıklı bir iletişim kuracaklar. Bütün duyguları tanımak ve kontrol altına almak kısmıyla ilgili taktikler veriyoruz. Eğitime; kazanan olmak istiyorum, taviz vermek istemeyenler, etrafında neler olup bittiğini almak isteyen ve duygularını kontrol altına almak isteyenler katılmalı. Eğitimde etkin dinleme diye bir bölümümüz de var. Dinlemiyoruz, dinlemediğimiz için karşı tarafı anlamıyoruz, anlamadığımız için de çatışıyor. Neden sorusunu yasaklıyoruz çatışma yönetiminde; yerine ne olursa sorusunu koyuyoruz. Mazeret üretmesini istiyorsanız neden sorusunu sorun. Anne babalar almalı, şirket yönetiminde liderler almalı. Kadınlar ve erkekler almalı. Öğrencilerin de katılmasını öneriyorum. Herkesin alması gereken bir eğitim.

Yeni açtığınız iki eğitim daha var; Şikayet yönetimi ve online (uzaktan) sunum teknikleri eğitimi. Bu eğitimlerden de bahseder misiniz?

İlgili eğitim: Etkili Sunum Teknikleri Eğitimi

sunum teknikleri talep alan bir eğitim. uzaktan sunum sıkıntı olmaya başladı. günümüzde artık farklı coğrafyalar bir anda birleşip toplantı yapıyorlar, sunum yapıyorlar. ekran karşısında kişinin kendini dinletebilmesi için iyi iletişim olması gerekiyor. eğitimlerle ilgili güzel geribildirimler aldık. uzaktan sunumun uzmanı aslında i̇stanbul i̇şletme enstitüsü. eğitimin de bu platformda olması gerektiğini düşündüm. mesleğiniz ne olursa olsun, uzaktan sunum yapacaksınız. i̇ş görüşmeleri bile uzaktan. öğrenci arkadaşlarıma da öneriyorum. canlı derse katılan öğrencilerimizle de sunum yapacağız. 

Şikayet yönetimi biraz negatif başlık olsa da bugüne kadar şikayet almamış marka yok. İnsanlar yasadıkları problemlerde çözüm kavuşup kavuşmadığını önemsemiyor. Sağlıklı iletişimle kapanmışlar. İnsanlar çözümden çok ilgilenilmesini bekliyorlar. İletişim eğitimi ve şirketler için geribildirim. Müşteriye temas eden herkesin katılması gerekir diye düşünüyorum. 

Kızgınlığımız ne zaman artar? Bir adım ilerisinde olan öfke, ne zaman tırmanır ve nasıl kontrol edilir?

Sözümüz kesildiğinde çok kızıyoruz. Anlaşılmadığımızda, bekletildiğimizde ve belirsizlik yaşadığımızda. Emir verildiğinde kızgınlığımız artar. Neyse sözcüğü çok tehlikelidir. Belki, bakarız, galiba; belirsizlik ifadeleri de kişiyi çatışmaya götürür. Karşı tarafa suçlama sözcükleri kızgınlık artırır. Kullandığımız kelimelere dikkat etmemiz gerekiyor. 

Bizi bu noktaya getiren zor insanlar kimlerdir? 

Zor insan diye bir şey yoktur. Bizim çözemediğimiz anlayamadığımız insan vardır. Zor insanlara zor insan dersek; neye göre kime göre zor. Türkiye’de yüzde 2 diliminde psikopat dediğimiz kişiler. Bunun dışındaki herkes kolaydır, ego sahibidir. O biricik egosunu beslediğinizde aslında, sıcak noktasını ele geçirdiğinizde ne kadar kolay olduğunu görürsünüz. Çatışma yönetimi ve iletişim üzerine çalıştığımızda zor insanın olmadığını göreceğiz. Zor insanı elde ettiğinizde diğerleri tarafından takdirle karşılaşırsınız. 

Çatışma çözüm yolları nelerdir? 

Çatışma çözüm yollarından bir tanesi buzdolabı tekniği. Bir çatışma yaşarsınız. Siz o esnada baktınız ki çatışmayı kaybediyorsunuz; kaybedeceğini hisseden taraf kaybedeceği cepheyi bırakıp yeni bir cephe açar. Asıl konunun dışına çıkmaktır bu. İyi komutan yeni cepheyi kapatmaktır. Asıl cepheye dönmek için tam olarak konumuz neydi deyip konuya dönmek gerekiyor. İlk konulara hep sahip çıkın diğer konuları buzdolabına kaldırın. Buzdolabı tekniği de bu.

Çatışma çözmenin en iyi yolu; ulaşılabilir olmaktır. Ulaşamadığında en çok öfkeleniyor. Kolay ulaşılır olmanız gerekiyor. Başkalarını asla suçlamıyoruz. Mazeret üretmek yerine iş üretmek gerekiyor. Kusursuz iletişim ve ikna becerilerine sahip olmanız gerekiyor. Karşı tarafın ne istediğini anlamak gerekiyor. Sorumluluk da almak gerekiyor. Çünkü değiştirebileceğimiz tek şey kendi davranışlarımız ve bakış açımız. Kendinizden beklentilerinizi yükseltin, başkalarından beklentileri de düşürün. 

Çatışma ve Çatışma Yönetimi, Çatışma özellikle iletişimde önemli bir yer tutar İletişim kazaları ve belirli kaynakları paylaşamama durumu çatışmayı beraberinde getirir, Çatışma yönetimini bir iletişim eğitimi olarak görüyorum Her çatışma içerisinde gizli bir tebessüm ve rahat bir nefes alabilme potansiyeli var, Çatışma Nedenleri, Çatışmaların başlıca nedenleri arasında farklı düşünceler, kıtlık durumları, ego kontrolü ve hedeflerin çatışması yer alır, Kontrol edilemeyen ego, sevgi ve bilginin eksikliği, iletişim engelleri gibi unsurlar çatışmayı tetikler, Çatışmayı Ön Görme, Çatışma genellikle belirli işaretlerle önceden gözlemlenebilir, Çatışma her zaman 'Ben geliyorum' der Kişi farklılıkları görmeli ve bunların zenginlik mi, yoksa olgunluk mu getireceğine karar vermelidir, İletişim Engelleri, Etkili iletişimde engeller; yanlış anlama, yanıt vermeme, dikkat dağıtıcı unsurlar ve kesintiler olabilir, Beden dili kullanılamaması, geleneklerin engel olması gibi durumlar iletişim engelleri arasında, Çatışma Yönetimi Dersi, Çatışma Yönetimi dersi, çatışmayı ve kendisini tanımak, duyguları kontrol altına almak adına önemlidir, Duyguları kontrol altına almak ve kazanan olmak isteyen herkesin bu dersi almasını öneriyorum, Uzaktan Sunum Teknikleri Eğitimi, Online sunum teknikleri, sunum yaparken iyi bir iletişim kurmayı ve dinleyicilere etkili bir mesaj iletme becerilerini öğretir, Günümüzde farklı coğrafyalar bir anda birleşip toplantı yapıyor, sunum yapıyor Etkili sunumlar için bu eğitimin alınmasında fayda var, Şikayet Yönetimi Eğitimi, Şikayet yönetimi, müşterilerin sorunlarını çözümleme ve onlara yardımcı olma becerilerini öğretmeyi hedefler, İnsanlar çözümden çok ilgilenilmesini beklerler Bu eğitimle bu konuda bilgi edinilebilir, Fatoş Kanıtemiz Kimdir?, Fatoş Kanıtemiz, İletişim Uzmanı ve Eğitmen, 1977 Manisa doğumlu olup, Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler mezunuyum, Çatışmayı Tetikleyen Davranışlar, Empati ve anlama eğiliminin az olması, sorumluluğu başkalarına yıkma davranışı çatışmayı tetikler, İyi şeyler yaptığınızda 'ben' yaptım deyin, kötü şeyler yaptığınızda ise 'sen' deyin Bu da çatışmayı tetikler, Çatışma ve İlişkiler, Bir ilişkinin başında birbirini rahatsız etmeyen özellikler, zamanla ilişkinin en büyük problemi olabilir, İlişkiye başlarken karşı tarafta en çok neyi seviyorsak, sonrasında en büyük problem o nokta olur
çatışma yönetimi
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir grup insan dostane bir şekilde el sıkışıyor. Grubun ortasında bir erkek ve bir kadın birbirine yakın durmakta ve el sıkışmaktadır. Adamın üzerinde beyaz bir gömlek ve siyah bir pantolon, kadının üzerinde ise pembe bir elbise var. İkisi de gülümsüyor ve anın tadını çıkarıyor gibi görünüyorlar. Arka planda beyaz bir masa ve üzerinde beyaz bir nesne var. Görüntüde bir sandalye arkalığının yakın çekimi ve el sıkışan ellerin yakın çekimi görülüyor. Tokalaşma iki elle yapılıyor ve insanlar bu bağlantı anının tadını çıkarıyor gibi görünüyor. Görüntüdeki insanlar farklı yaş ve cinsiyetlerden olup karşılıklı saygı ve takdir göstermektedirler.
İşletme Yönetimi

Çatışma Yönetimi Teknikleri

10 Şubat 2021
Resimde sarı saçlı, gözlüklü bir kadın görülüyor. Gözleri büyük yuvarlak gözlüklerin arkasında dümdüz karşıya bakmaktadır. Pembe bir gömlek giymiştir ve yüzü yakın plandadır. Ağzı hafifçe açık ve göğsü de yakın plandadır. Arka planda siyah zemin üzerine beyaz harflerle siyah beyaz bir logo görülüyor. Görüntünün çözünürlüğü 3840x2160 pikseldir. Görüntüdeki kadının kendine güvenen bir havası var ve karşısına ne çıkarsa çıksın hazır görünüyor.
İletişim

Çatışma Yönetimi Nedir?

02 Şubat 2021