AnasayfaBlogMotivasyonun Önemi ve Kaynakları
Başarı

Motivasyonun Önemi ve Kaynakları

25 Ocak 2019
Bir adam bir merdivenin üzerinde zafer kazanmışçasına duruyor, kollarını açmış ve gökyüzüne kaldırmış. Beyaz gömlekli siyah bir takım elbise giymiştir ve bacakları çerçevenin kenarının altından görülebilmektedir. Doğrudan yuvarlak bir pencerenin önünde durmaktadır ve sol taraftaki duvarda bir anahtar deliği görülebilmektedir. Merdivene yakından bakıldığında, kahverenginin çeşitli tonlarında birkaç basamağı olan yıpranmış, ahşap bir yapı ortaya çıkıyor. Duvarlar açık renk ve çerçevenin sol tarafında birkaç bitki görülüyor. Sahne huzurludur ve adam neşe ve başarı içinde görünmektedir.
Motivasyon KonusuÖnemiÇözüm
Motivasyonun KaynağıMotivasyon, hayatta başarılı olmamızı sağlayan en önemlilerden biridir.Motivasyonunuzu artırmak için kendinizi tanımak önemlidir.
Motivasyon EksikliğiMotivasyon eksikliği, başarısız olabiliriz.Motive olmak için nelerin sizi harekete geçirdiğini bulmanız gerekir.
Motivasyon ve BaşarıMotivasyon, başarının güçlü bir belirtecisidir.Başarıyla ilişkilendirilen motivasyon, hedeflerimize ulaşmada bize yardımcı olur.
Motivasyonun AzalmasıMotivasyonun azalması, başarıda düşüşe sebep olabilir.Motivasyonunuzu artırmanın birçok yolu vardır: kendinizi tanıyın, hedef belirleyin, başarısızlıktan korkmayın vs.
Başarısızlık KorkusuBaşarısızlık korkusu, motivasyonumuzu düşürebilir.Başarısızlıkla yüzleşmeyi kabullenmek ve daha iyisi için çalışmak motivasyonu artırabilir.
Hedef BelirlemeHedef belirlemek, motivasyon sağlar ve başarıya ulaşmada bize yardımcı olur.Sizi harekete geçirecek bir hedef belirlemeniz önemlidir.
Hayallerin OlmasıHayaller, motivasyonun en önemli kaynaklarındandır.Hayallerinizi yazın, bu sizin motivasyonunuzu artırabilir.
Kendi Kendinizi Motive EtmekKendi kendimize motivasyon sağlamak, başarıya ulaşmamızı sağlar.Kendi kendinizi motive edebilmeyi öğrenin ve gücünüzün farkına varın.
Pes EtmemeYenilgiler karşısında pes etmemek, motivasyonumuzu yükseltir.Inanç ve azim, motivasyonu sağlamamızın en önemli unsurlarıdır.
Başarmaktan Geçen MotivasyonBaşarıda motivasyon önemli bir rol oynar.Başarmak için neyin sizi zorlayacağını ve neyi yapabileceğinizi bilmek önemlidir.

Herkesin sahip olmak istediği azalığında başarısız olacağını düşündüğü, kazandığında ise hedeflerini gerçekleştirebilmek için güç bulduğu bir duygudur motivasyon. Peki motivasyonun asıl kaynağı nedir? Neden motivasyon eksikliği başarısızlığın ölçütlerindendir? Eğer sizde motivasyonunuzun sürekli azalmasından şikayet ediyor, her yıl birbirinden güzel hedefler koyarken hedeflere ulaşmanın yollarını bulamıyorsanız yazının devamına buyurun. Hep beraber motivasyonun ne olduğunu, önemini daha sonra da motivasyonun kaynaklarını inceleyelim.

Her birimizin bambaşka hayatları, hayalleri ve hedefleri vardır. Bir öğrencinin uykusuz geceler boyu hazırlandığı sınavı, bir yazarın aylar hatta seneler boyu bitmesini beklediği kitabı ve bir sanatkarın el emeği tablosu. Hepsi birbirinden farklı olsa bile her biri bir hayal daha sonra bir hedef ve sonunda bir emek ürünüdür. Peki ya bunları yaparken pes edeceğimizi düşündüğümüz anda bizi harekete geçiren güç nedir? İşte düştüğümüzü sandığımız anda bizi ayağa kaldıran ve başarımızın asıl kaynağı olan bu gücün adıdır motivasyon.

Elbette herkesin motivasyon kaynağı aynı değildir. Bu yüzden hiçbirimizi aynı şeyler motive etmez, aynı şeylerinde motivasyonumuzu azalttığı gibi. Önemli olan bireysel olarak neyin motivasyonunuzu arttırdığını ve neyin motivasyonunuzu azalttığını bulmaktır. Yani kendinizi tanımaktır. Peki motivasyon neden önemlidir, neden motive olamamaktan yakınırız hep? Çünkü yarışın en zor kısmı son saniyeleridir. Bu yüzden de motivasyonumuzun azaldığı zamanlar hep sona yaklaştığımız zamanlar olmuştur. Ve unutmayın ki yarışı size kazandıracak olan şey son anda yaptığınız hamlelerdir.

Motivasyon Kaynakları Nelerdir ve Motivasyon Nasıl Arttırılır?

Motivasyona ihtiyaç duyduğunuz, çok bunaldığınız ve her şeyi bir anda bırakmak istediğiniz anlar elbette olmuştur. Hatta yıllar boyu hayalini kurduğunuz hedefinize ulaşmak için günleri sayarken kolunuzu dahi kaldırmak istemediğiniz zamanlar. Böyle zamanlarda bazen bir müziğe sığınırız, bazen sahil kenarında ki dalga sesleriyle huzur bulmak isteriz. Bazen de çalışma masamızın üzerinde bizi motive edecek o yazıya ilişir gözümüz. Aslında farkında olmadan yaptığımız pek çok motive edici şey var hayatımızda. Asıl mesele kendimizi tanımıyor olmak. Çünkü motivasyonumuzun asıl kaynağı biziz. Hayatta başarmak istediğimiz her şey içinse, Başarının sırrı motivasyon.

Motivasyonu Sağlamak İçin Yapmanız Gerekenler Neler?

Sizi motive eden şeyleri belirlemeden önce neyin motivasyonunuzu düşürdüğünü belirleyin ve onu hayatınızdan çıkarın. Başarısızlıktan korkmayın ve kendinizi başarısızlıklarınızla kabullenin. Çok çaba gösterip başarısız olduğunuz zamanlar var ise yapacağınız en güzel şey yenilgiyi kabul edip daha iyisi için çalışmaktır. Düşmek bir başarısızlık değildir. Bizi başarıya çıkaracak merdivende biraz dinlenmektir aslında. Merdivenin başında biraz soluklanıp daha hızlı çıkabilmek için güç bulmaktır. Güçlü ve zayıf yönlerinizi bilin. Unutmayın sizi sizden iyi kimse bilemez. Çünkü motive olmanın ilk adımı başarmaktan geçer.

Başarmak için ise neyi yapabileciğinizi ve neyin sizi zorlayacağını bilmeye ihtiyacınız vardır. Kendinize bir hedef belirleyin. Sizi harekete geçirecek bir hedefiniz olsun mutlaka. Hedefiniz olmazsa ne yöne gideceğinizi bilmezseniz. Ve eğer hangi yöne gideceğinizi bilmiyorsanız yolunuzu kaybedersiniz. Hayal kurmaktan asla vazgeçmeyin.

Her ay her yıl gerçekleştireceğiniz hayalleriniz olsun. Sizi harekete geçirecek, size güç verecek hayaller. Çünkü hayalleriniz olmazsa motive olacak bir şeyinizde kalmaz. Öncelikle kendinize bir hayaller defteri yapın. Bütün hayallerinizi yazın. Siz onları benimseyin, gerçekleştirmek için çaba gösterin ki onlar da sizi motive edebilsin. Eğer bir öğrenci aylarca çalıştığı sınav sonunda kazanacağı üniversitenin hayalini kurmuyorsa,  bir yazar kitabını bitirdiğinde okuyanlarının yorumlarını ve beğenilerini hayal edemiyorsa hangi güç onu bütün bunları yapmaya itebilir. Ya da ona ne güç verir? Her birimizin hayalleri birbirinden değerlidir. Ve bu hayaller eğer gerçekleşsin diye çalışılırsa hedef olur ve eğer doğru adımlarla ilerlenirse başarıya ulaşılır. Hedefleriniz için çalışırsanız size getirdiği başarı en büyük motivasyon kaynağınız olacaktır. Kendinizi fark edin. Kendinizi asla hafife almayın. 

Kısa süreli başarısızlıklardan sonra pes etmeyin. Pes etmek yenilgiyi kabullenmektir. Eğer inandığınız bir hedef varsa yol boyu bu hedefe sımsıkı sarılın ve inancınızı asla yitirmeyin. Siz başaracağınıza inanın ki herkes de başarabileceğinize inansın. Şunu asla unutmayın, başarı hedeflediklerinize ulaşmak değildir, onlara ulaşırken gösterdiğiniz çabadır. 

Motive olmak için her an bir şeylere ihtiyaç duymayın. Elbette sizi motive edecek bir müzik bir yazı ya da bir mekan vardır ve olacaktır. Fakat bazen kendi kendinizi motive etmeyi bilmelisiniz. Ve en önemlisi de bitti dediğiniz anda başlar her şey. Şimdi kalkın ve gücünüzün farkına varın. Motivasyonun asıl kaynağı sizsiziniz. Nefes alıyorsanız hala bir şeyleri başarmak için zaman var demektir.

Motivasyonun Kaynağı, Motivasyon, hayatta başarılı olmamızı sağlayan en önemlilerden biridir, Motivasyonunuzu artırmak için kendinizi tanımak önemlidir, Motivasyon Eksikliği, Motivasyon eksikliği, başarısız olabiliriz, Motive olmak için nelerin sizi harekete geçirdiğini bulmanız gerekir, Motivasyon ve Başarı, Motivasyon, başarının güçlü bir belirtecisidir, Başarıyla ilişkilendirilen motivasyon, hedeflerimize ulaşmada bize yardımcı olur, Motivasyonun Azalması, Motivasyonun azalması, başarıda düşüşe sebep olabilir, Motivasyonunuzu artırmanın birçok yolu vardır: kendinizi tanıyın, hedef belirleyin, başarısızlıktan korkmayın vs, Başarısızlık Korkusu, Başarısızlık korkusu, motivasyonumuzu düşürebilir, Başarısızlıkla yüzleşmeyi kabullenmek ve daha iyisi için çalışmak motivasyonu artırabilir, Hedef Belirleme, Hedef belirlemek, motivasyon sağlar ve başarıya ulaşmada bize yardımcı olur, Sizi harekete geçirecek bir hedef belirlemeniz önemlidir, Hayallerin Olması, Hayaller, motivasyonun en önemli kaynaklarındandır, Hayallerinizi yazın,  bu sizin motivasyonunuzu artırabilir, Kendi Kendinizi Motive Etmek, Kendi kendimize motivasyon sağlamak,  başarıya ulaşmamızı sağlar, Kendi kendinizi motive edebilmeyi öğrenin ve gücünüzün farkına varın, Pes Etmeme, Yenilgiler karşısında pes etmemek, motivasyonumuzu yükseltir, Inanç ve azim, motivasyonu sağlamamızın en önemli unsurlarıdır, Başarmaktan Geçen Motivasyon, Başarıda motivasyon önemli bir rol oynar, Başarmak için neyin sizi zorlayacağını ve neyi yapabileceğinizi bilmek önemlidir
inanmak başarmak motivasyon motivasyon kaynakları başarı enstitü blog iienstitü
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.