AnasayfaBlogMali Riskler Nelerdir?
Risk Yönetimi

Mali Riskler Nelerdir?

19 Mart 2019
Siyah şık bir takım elbise giyen ve mavi kravat takan bir adam büyük, sarı kâğıttan bir kayığın üzerinde durmaktadır. Kollarını göğsünün önünde kavuşturmuş, yana doğru bakmaktadır. Arkasında beyaz bir duvar, önünde ise büyük mavi bir üçgen şekil var. Adam düşünceli bir poz vermiş gibi görünüyor. Kâğıttan kayık düz bir yüzeyin üzerinde ve adamın ayakları kayığın altında görünüyor. Yüzünde sakin bir ifade var.

Şirketlerin mali risklerini belirleyerek öncede önlem alabilecek bir yapı oluşturması için, şirketlerin asgari düzeyde de olsa kontrol noktalarını kurmuş olmaları yada kontrol ortamını hazırlamış olmaları gerekir. Kontrol ortamının oluşturulması, şirket içindeki bütün işlemlerin tek tek, bir veya bir kaç kişi tarafından kontrol edilmesinden ziyade, kabaca , işleyiş içerisinde farklı birimlerin farklı noktalarda birbirini kontrol edebilen bir yapıya sahip olması olarak tanımlanabilir. Şirket içerisinde aklımıza gelen ve gelmeyen pek çok konu en nihayetinde mali risk oluşturacak bir işleme sebep olabilir.

Mali riskleri ön göremediğiniz durumlarda, şirketin geleceğini şansa bırakmış olursunuz. Elbette bir yerde risk olması demek, kısa bir süre içersin de bu risk ile karşılaşılacağı anlamına gelmemektedir. Ancak, karşılaştığınız anda bir çıkış yolu bulmanın zorlaşması anlamına gelmektedir.

Mali Risklere örnek vermek gerekirse

  • Kısa/Uzun Vadeli Yabancı Para Cinsinden Borç Yükü: Kontrol edemediğiniz (global etkenler gibi) ya da kontrol maliyetinin yüksek (opsiyon primi,v.s.) olduğu bir risk çeşididir. Borçlanmadan önce, en az bir yıllık bir nakit akış çalışması yapılarak dönem içinde güncellenebilir bir alt sınır ile bir üst sınır belirleyebilirsiniz.

  • Duran Varlıklara Yapılan Yüksek Yatırımlar: Duran varlıklara yapılan yatırımların geri dönüş süreleri ( yedi - on yıl gibi) uzun olabilir. Bu durumda eğer nakit yaratacak potansiyeli olmayan yatırımlar yapıldıysa, şirketin nakit ihtiyacı var olan işlemlerini devam ettirmek için yetersiz kalabilir. Buradaki Mali Risk, şirketin hareket kabiliyetini kısıtlaması ile oluşur. Bu durumda şirketin kaynak bulmak için borçlanması gerekebilir.

  • Stok Yönetiminin Yetersizliği: Elbette zamanında tedarik/ sevkıyat ( "Just in Time" ) kabiliyetine ulaşmak kolay değildir. En azından doğru bir stok yönetimi ile, yavaş hareket gören stokların, toplam stok içindeki payı azaltılabilir. Bunun anlamı, stok devir hızının artması ve satış ve satışa bağlı olarak tahsilat demektir. Eğer hareket görmeyen yada devri hızı yüksek stokların tutarını artmasına engel olamazsanız, yine hareket kabiliyetiniz azalacaktır. Bu da yine gereksiz bir borçlanma anlamına gelebilir. Hatta, stok alanları yetersiz kalacağı için, stokların doğru şekilde muhafazasını bile etkileyecek dolayısı ile stokların zarar görmesine neden olabilecek bir durumda kalabilirsiniz.

  • Vergi Doğuran İşlemlerin Kontrolü: Şirketin işlemlerinden doğan vergiler, çoğu zaman nakit ödeme gerektirir. KDV, ithalat vergileri, Kurumlar Vergisi ödemeleri şirket hacmine ve işlemlerine göre değişiklik göstermek ile birlikte ödenmesi mecburi vergilerdir. Dolayısı ile nakit ihtiyacı gerektirir. Eğer bunun planlaması yapılmazsa ödenecek vergiye ek olarak faiz yükü oluşturabilir. Ayrıca, kayıtlarda yapılacak yanlışlıkların fark edilebileceği bir yapı oluşturulmamışsa, aslının üç katına kadar çıkan cezalar ( ithalat işlemlerinde olduğu gibi) ödenmek durumunda kalınabilir. Bu rakamlar, şirketin kısa sürede kaldıramayacağı boyutlarda oluşabilir ki bu da mal alışı, ücret ödemeleri gibi şirketin rutin işleyişini zora sokacak durumlara sebep olabilir.

Her şirketin işleyiş biçimi, işlem hacmi, hukuki gereklilikleri gibi pek çok farklı ayırım içerisinde çeşitli mali risklere maruz kalacağı kesindir. Burada önemli olan, kontrol noktalarının sıklığı değil, işlevsel ve sonuca yönelik şekilde belirlenmesi aynı zamanda sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasını sağlamaktır. Mali Riskler, sadece şirketlerin hareket kabiliyetini kısıtlamaz, aynı zamanda faaliyetlerine son vermesine sebep olabilir.

Kontrollerin uzun vadede şirket içinde bir yaşam biçimine dönerek, standartlaştırılabilmesi ise, şirketin iç denetim faaliyetlerine imkan veren bir duruma gelmesini sağlayacaktır.

Kısa/Uzun Vadeli Yabancı Para Cinsinden Borç Yükü Nedir?

Kontrol edemediğiniz (global etkenler gibi) ya da kontrol maliyetinin yüksek (opsiyon primi,v.s.) olduğu bir risk çeşididir. Borçlanmadan önce, en az bir yıllık bir nakit akış çalışması yapılarak dönem içinde güncellenebilir bir alt sınır ile bir üst sınır belirleyebilirsiniz.

Stok Yönetiminin Yetersizliği Nedir?

Elbette zamanında tedarik/ sevkıyat ( "Just in Time" ) kabiliyetine ulaşmak kolay değildir. En azından doğru bir stok yönetimi ile, yavaş hareket gören stokların, toplam stok içindeki payı azaltılabilir. Bunun anlamı, stok devir hızının artması ve satış ve satışa bağlı olarak tahsilat demektir. 

Mali Risklerde Vergi Doğuran İşlemlerin Kontrolü Nedir?

Şirketin işlemlerinden doğan vergiler, çoğu zaman nakit ödeme gerektirir. KDV, ithalat vergileri, Kurumlar Vergisi ödemeleri şirket hacmine ve işlemlerine göre değişiklik göstermek ile birlikte ödenmesi mecburi vergilerdir. Dolayısı ile nakit ihtiyacı gerektirir.

iç denetim kontrol ortamı mali kontrol mali risk mali riskler nelerdir
İbrahim Çetin
İbrahim Çetin
Blog Yazarı

İstanbul Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi - Felsefe Eğitimine devam etmektedir. Kendisini kariyer ve kişisel anlamda geliştirmeye adamıştır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kişi masa başında hesap makinesinin önünde oturuyor. Bir elinde kalem vardır ve bir kağıt parçasına bakmaktadır. Kalemler, kurşun kalemler ve keçeli kalemler gibi bir dizi renkli nesne önlerinde sıralanmıştır. Çerçevenin köşesinde, yana doğru bakan bir kedinin yakın çekimi görülmektedir. Kişinin diğer eli kağıdın üzerindedir ve bir şeyler yazmaya niyetli olduğunu göstermektedir. Sahne arka plandaki parlak bir ışıkla aydınlatılmıştır.
Bölümler

Maliye Bölümü (MYO) Nedir?

12 Ekim 2020
Bir kişi elinde üzerinde yazılar olan parlayan bir küre tutmaktadır. Küre karanlık ortamda parlak bir ışık yayıyor. Küre mavi renkte, üzerinde siyah ve beyaz altıgenler ve beyaz çubuklar bulunan beyaz bir daire var. Kişinin elinde ayrıca mavi arka planın altında beyaz bir şemsiye ve grafik bulunan bir grafik tutmaktadır. Buna ek olarak, üzerinde beyaz bir grafik olan başka bir mavi altıgen, bir adam ve grafik olan bir işaret ve grafikli mavi bir altıgen var. Tüm bu öğeler küreden gelen parlak bir ışıkla çevrelenmiştir. Kişi odaklanmış ve kararlı görünmektedir, bu da onu güçlü ve ilham verici bir görüntü haline getirmektedir.
Risk Yönetimi

Kurumsal Risk Yönetimi Nedir?

13 Haziran 2020
Bu görüntüde, muhtemelen bir finansal yönetim kursuna katılan pembe takım elbiseli bir adam görülüyor. Gülümsüyor ve kendinden emin görünüyor, bu da öğrenmeye hevesli olduğunu gösteriyor. Arka planda finansal kavramları anlamanın önemine işaret eden bir pasta grafik görülüyor. Bu görsel, kişinin finansal geleceğinin sorumluluğunu üstlenmesi ve bunu yapmak için gerekli bilgi ve becerileri öğrenmenin önemi hakkında harika bir mesaj veriyor.
5
(362)

Finansal Yönetim Eğitimi

5 Konu4 Saat
Özel dikim siyah takım elbise giyen ve kravat takan yakışıklı, iyi giyimli bir adam uzun boylu ve kendinden emin bir şekilde duruyor. Takım elbisesinin altında açık renkli düğmeli bir gömlek vardır ve güçlü çene hattı özenle bakımlı yüz saçlarıyla vurgulanmıştır. Duruşu rahattır ve elleri cebinde durur, bu da ona kendine güvenen bir hava verir. Koyu renk saçları taranarak şekillendirilmiş ve gözleri kararlı bir bakışla doğrudan ileriye bakıyor.Mustafa Kalafat
800316
Bu online kurs, iç denetim eğitimi vermekte ve bu alanda mükemmelleşmenize yardımcı olacak içgörü ve anlayış sunmaktadır. Görsel, konunun önemine atıfta bulunarak takım elbise giyen ve kravat takan bir adamı tasvir etmektedir. Eğitim, kalite güvencesi, risk analizi ve yönetimi, süreç iyileştirmeleri ve mevzuata uygunluk gibi konularda detaylı bilgi ve rehberlik sağlamaktadır. Ayrıca iç denetimleri etkin bir şekilde planlamak ve yürütmek, riskleri belirlemek ve ele almak ve düzeltici eylem planları geliştirmek için stratejiler sunmaktadır. Bu eğitim sayesinde, iç denetim sürecini kapsamlı bir şekilde anlayacak ve bu süreci çeşitli bağlamlarda nasıl uygulayacağınızı öğreneceksiniz. Kurumların verimliliğini ve etkinliğini değerlendirmek ve geliştirmek için gerekli becerileri öğrenecek ve bu alanda başarılı olmanıza yardımcı olacak gerekli bilgilerle donatılacaksınız.
5
(26)

İç Denetim Eğitimi

8 Konu5 Saat
Yakışıklı, iyi giyimli bir adam profesyonel bir pozda duruyor. İki parçalı siyah bir takım elbise ve bembeyaz bir gömlek giymiş, desenli koyu renk bir kravatla tamamlamış. Siyah ayakkabıları mükemmel bir şekilde parlatılmış ve saçları düzgünce şekillendirilmiş. Duruşu kendinden emin ve doğrudan kameraya bakıyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında görünüyor.Serhat Can
750316