Risk, tehlikeli durumların meydana getirebileceği zararın olma ihtimaline göre belirlenmiş değerdir. Tehlikenin ihtimali ve şiddeti riskin derecesini belirler. Risk, uygulanan faaliyetlerin içerdiği belirsizliği ifade eder. Bu belirsizliğin olumlu veya olumsuz sonuçları olabilmektedir. Risk yönetiminin amacı bu belirsizliğin meydana getirebileceği sonuçları kontrol edebilmektir. Bunun için risk faktörlerinin belirlenmesi ve analizinin yapılması gerekir. Risk faktörleri önceden analiz edildiğinde risk yönetimi yapmak kolaylaşacaktır.
Risk analizine ve yönetimine ihtiyaç duyulmasında farklı sebepler vardır. Mevcut sistemde yaşanabilecek değişimler, müşterilerin değişkenlik gösteren beklentileri, firmalar arasında oluşan rekabet, finansal belirsizlikler ve risklerin oluşturabileceği tehlikelere cevap verebilme gerekliliği gibi sebepler bulunmaktadır. Risk türlerine göre alınabilecek önlemler de değişmektedir. Risk sebebi bu konuda belirleyicidir. Bu nedenle karşılaşılan durumları analiz etmek, strateji belirlemek ve risk yönetimi yapmak önemlidir.
Kurumsal risk yönetimi, o kurumların hedeflerine ulaşma yolundaki belirsizliklerin ve tehlikelerin belirlenmesi, analizinin yapılması ve ortaya çıkabilecek etkilerin değerlendirilmesi çalışmalarıdır. Bu tehlikelere karşı kurumların gerekli stratejik planlama hazırlaması da risk yönetimini oluşturur. Finansal kuruluşlar faaliyetlerini sürdürürken tüm belirsizliklerin ve tehlikelerin yönetilmesi gerekir. Böylece belirsizliklerin risklere dönüşme ihtimali önlenmiş olur.
Risklerin ortadan tamamen kaldırılması mümkün değildir. Ancak etkilerinin en aza indirilmesi sağlanabilir. Bunun için de risk yönetimi gereklidir. Risklerin önlenmesi için yapılan çalışmaların maliyeti, risk meydana geldikten sonra ortaya çıkacak maliyete göre oldukça düşüktür. Bu nedenle risk yönetimi yapmak kurumlara mali riskler açısından da fayda sağlamaktadır.
Risk yönetiminin amacı, kurumların karşı karşıya kalabilecekleri tehlikelerin ve ortaya çıkabilecek tehditlerin oluşma ihtimalini ve etkilerini azalmak için gereken hazırlıkları ve kontrolleri yapmak, süreçleri yürütmektir. İyi bir yönetim için kurumsal risk yönetimi yapılmalıdır. Bu süreçte, hareket planları oluşturularak bu planların yetki alanlarını belirlemek zorunludur. Planlamada risklerin oluşturacağı etkilere karşı nasıl çözümler oluşturulacağı da yer almalıdır.
Risklerin doğru tanımlanabilmesi için hedeflerin ve o hedefe gidecek yolların doğru belirlenmesi gereklidir. Bu nedenle planlarda yer alan her faaliyet değerlendirilmedir. Bu sayede riskler doğru bir şekilde belirlenerek başarılı risk yönetimi daha kolay yapılabilir. Risklerin belirlenmesi yanlış yapılırsa, riskler tehlikenin ortaya çıktığı durumda fark edilir ve durumun kontrol edilmesi zorlaşır.
Risk yönetimi yapabilmek için öncelikle meydana gelebilecek tehlikeler belirlenmeli, kurumların faaliyetlerindeki belirsizliklerin tespit edilmesi ve analiz edilmesi gerekir. Bunun için risk analizi yapılmaktadır. Risk analizi, risk yönetiminin yöntemi ve sürecini belirleyebilmek için önemlidir. Daha sonra karşılaşılabilecek risklerin önceden belirlenmesi ve önlemlerin planlanması risk analizi ile mümkün olur.
Risk analizi yapılmadan önce bu alanda uzman kişilerden bir ekip oluşturulmalıdır. Ortaya çıkabilecek risklerin doğru bir şekilde belirlenebilmesi için faaliyet alanında uzman kişilerin değerlendirme yapması gerekir. Yetkin olmayan kişiler riskleri doğru şekilde belirleyemezler. Bu durumda ortaya istenmeyen sonuçlar çıkabilir. Risklerin doğru belirlenerek analiz edilmesi, alınacak önlemlerin işe yararlılığını da etkilemektedir. Kurumlarda istihdam edilen ve yeterlik belgesine sahip olan mühendisler ile iş yeri hekimliği sertifikasına sahip görevli iş yeri hekimleri tarafından analizlerin yapılması gerekir. Bu kişiler kurum bünyesinde bulunmuyorsa dışarıdan hizmet alınabilecek uzman kişi veya kurumlara başvurulmalıdır.
Risk yönetimi planlamasında önce risk analizinin gerektiği durumlar bulunmaktadır. Bu durumlar gerçekleştiğinde veya daha önce hiç analiz yapılmamış ise mutlaka risk analizi yapılmalıdır. Yeni bir makinenin veya ekipmanın alınması, yeni tekniklerin kullanılmaya başlanması, iş akışında değişiklerin yaşanması, yeni maddelerin kullanılmaya başlanması, iş kazası veya meslek hastalığı oluşması, yangın ve patlama gibi ciddi şekilde etki yaratan olayların ortaya çıkması bu durumlara örnektir.
Risk yönetimi kurumların faaliyet alanına göre farklılık göstermektedir. Yönetim süreci risklerin belirlenerek çözümlenmesi ve önlem alınması şeklinde gerçekleşir. Risk yönetiminde belirli bir süreç takip edilir.
Faaliyet gösterilen alanlara göre değişikler bulunsa da genel anlamda risk analizinin yapılması için belirli aşamalar bulunmaktadır.
Bu alanda görev yapmak isteyen kişilerin gerekli eğitimleri alarak, uzmanlık sertifikaları almaları gerekmektedir. Bu nedenle tüm bu süreçlerin işleyişi ile ilgili bilgileri öğrenmek gerekir. Eğer, risk yönetimi ve risk analizi ile ilgili süreçler hakkında profesyonelce bilgiler edinmek isterseniz Enstitü bünyesindeki online eğitimler sayesinde gerekli eğitimleri alabilirsiniz. İş güvenliği eğitimi sayesinde temel bilgilendirmeler sağlayabilir ve sertifika sahibi olabilirsiniz.
Risk Nedir?
Risk, tehlikenin ve belirsizliklerin ortaya çıkarabileceği zararı belirler. Riskin önceden belirlenmesi bu zararın azaltılması veya ortadan kaldırılması için önemlidir. Doğru belirlenemeyen riskler için risk yönetimi gerçekleştirilemez.
Risk Analizi Nedir?
Risk yönetimi yapabilmek için ortaya çıkabilecek risklerin tanımlanmasıdır. Risk analizi sayesinde tehlikeler belirlenir. Belirlenen tehlikelerin ortaya çıkaracağı sonuçların derecesi tespit edilir.
Risk Yönetimi Nedir?
Risk analizi yapıldıktan sonra tanımlanan risklerin nasıl kontrol edileceği planlanır. Bu planlama risklerin etkilerini azaltmak için yapılır. Risk faktörleri üzerinde denetim yapılması ve kontrol sağlanması yönetim sürecinin doğru planlanması ile mümkün olabilir.