AnasayfaBlogKariyerin Senin Ellerinde
Kariyer Yönetimi

Kariyerin Senin Ellerinde

10 Ocak 2021
Bir el, beyaz bir taş basamaktan aşağı inen bir adamı çizerken görülüyor. Koyu renk bir takım elbise giymiş, şapka takmış ve sağ elinde bir evrak çantası taşımaktadır. Şık deri ayakkabılar giymektedir ve yüz ifadesi rahattır. Adamı çizen el beyaz bir eldiven giymiş ve sol elinde tahta bir sopa tutuyor. Arka plan açık mavi bir gökyüzü ve etrafa dağılmış birkaç ağaçla dolu. Adam merdivenlerden aşağı yavaşça iniyor gibi görünüyor ve sahne huzurlu ve sakin.
AdımlarAçıklamaFaydalar
Hedef BelirlemeYolculuğunuzu şekillendirecek hedeflerinizi belirleyin.Odaklanma ve kafa karışıklığını önleme.
Bilgi ArttırmaMesleki bilginizi online eğitimler ve seminerler sayesinde arttırın.Yetenek ve bilgisini zenginleştirme.
Kişisel GelişimKişisel yeteneklerinizi ve becerilerinizi geliştirin.Kendini ifade etme ve iletişim becerisi kazanma.
Şirket İçi EğitimlerÇalıştığınız şirketin sunduğu eğitimlere katılın.İşyerinde ilerleme ve yetenek geliştirme.
Gerçekçi HedeflerDönemler ve pozisyonlara göre gerçekçi hedefler belirleyin.Hayal kırıklığı riskini azaltma ve motivasyonu yükseltme.
Obstacle Problem ÇözmeProblemlere çözüm odaklı yaklaşım geliştirin.Verimlilik artışı ve stresin azaltılması.
Sertifika ProgramlarıRakiplerinizi geride bırakmak için sertifika programlarına katılın.İşverenlerin dikkatini çekme ve kişisel markayı geliştirme.
Profesyonel Ağ OluşturmaSosyal hayatınızda profesyonel ağınızı genişletin.İş fırsatları yaratma ve kariyer bilgisi geliştirme.
Online EğitimlerSüre kısıtlamaları nedeniyle online eğitimlere başvurun.Esneklik ve geniş eğitim seçenekleri.
SWOT AnaliziKariyer durumunuza ilişkin güçlü ve zayıf yönlerinizi, fırsatlarınızı ve tehditlerinizin analizini yapın.Kariyer hedeflerini belirleme ve strateji geliştirme.

Kariyer, kendimizi olduğumuz noktadan alıp farklı bir noktaya taşımaktır. Yani varmak istenilen yere giderken, kişinin kendisine kattığı birikimler de denebilir. Bu açıdan bakıldığında tamircilik de kişinin kendini geliştirebileceği bir alandır. Çünkü kariyer, kişinin unvanından ziyade işini yaparken ne kadar istekli ve mutlu yaptığıdır. 

Fransızca “carriére” kelimesinden gelir. Sözlük anlamı ise, ‘‘Herhangi bir meslekte zaman ve çalışmayla elde edilen aşama, başarı ve uzmanlık.’’ Kişinin kariyer sahibi olup olmadığını birkaç cümleyle anlayabiliriz.

İnsan mesleğini saygın bir şekilde icra etmeli, saygın bir meslek olduğu için değil. İlk günden beri mesleğine birçok şey katmalı, işini yaptığı dönemde birçok şeyi değiştirmelidir. Bu cümlelere kişi katılıyorsa yani kendinde olumlu cevaplar buluyorsa o kişi kariyer sahibidir.

Kendi Kariyerini Kendin Oluştur

Ailede başlayan eğitim kariyerimizin aslında ilk adımıdır. Ve aldığımız her eğitim kariyer yolculuğumuzda bizleri ileriye taşır. Kariyer öylece bekleyerek olacak bir şey değildir. Üstelik çağ dijital çağ iken.

İş hayatı yeniliklerle doludur. Yani her gün aynı sabaha uyanmak artık pek de mümkün değil. Her şey bir tık uzağımızda ve herkes kariyer yapmak istiyor. Peki, biz neler yapabiliriz? 

  • Öncelikle hedeflerimizi belirlemeliyiz. Bu bizi kafa karışıklığından kurtarır ve doğru adımlar atmamızı sağlar. 

  • Kendinize bir yol haritası çizin. Yöneticinize, patronunuza veya kariyerinde istediği hedefe ulaşmış bir kişiye hedeflerinizi ve yol haritanızı anlatın. Unutmayın ki ‘‘akıl akıldan üstündür.’’ Eğer o kişilerden destek alırsanız başarı yolunda daha sağlam adımlar atabilirsiniz.

  • Mesleki bilginizi arttırmaya çalışın. Online eğitimler ve seminerlere katılın.

  • Özgüven kazanabilmek için liderlerin kariyer çalışmalarını dinleyin. Sonuçta çoğu kişi sizin geçtiğiniz yollardan geçti. Tecrübelerden faydalanmakta yarar var. 

  • Mesleki bilginizin yanında kişisel gelişiminizi de tamamlayın. 

  • Eğer bir şirkette çalışıyorsanız şirket içi eğitimlere mutlaka katılın. 

  • Gerçekçi hedefler koyun. Hangi pozisyona ne kadar süreyle geleceğinizi biliyorsanız hedeflerinizi buna göre ayarlayın. 

  • Hayal kırıklıklarının sizi yıpratmasına izin vermeyin. 

  • Herkesin yapmaktan kaçındığı şeyler için siz gönüllü olun. Hem öğrenir hem de öz güven kazanırsınız. Yani sizlere eksiden çok artı kazandırır. 

  • Sorun çözme odaklı olun. 

  • Günümüzde üniversite mezunu olmak sizin eğitimli olduğunuzu yansıtmaz. Özellikle son yirmi yıldır üniversite mezun sayısı oldukça arttı. 

  • Rakiplerinizin önüne geçebilmek için sertifikalar edinin, teknolojiye ayak uydurun, bol bol okuyun ve araştırın.

Kariyerinde Başarılı Olmanın Yolları

Yeni bir işe başlıyorsak, olduğumuz konumdan daha iyisini istiyorsak ya da yıllarımızı verdiğimiz işte artık eskisi kadar mutlu değilsek, kariyer planı, yapacağınız ilk iş olmalıdır. Çünkü kariyer planı bizim rotamızı belirler ve hedefe daha kolay ulaşmamızı sağlar. Peki kariyer planımızı nasıl oluştururuz? Bu aslında sizin kendinizi ne kadar tanıdığınızla ilişkilidir. 

  • Alanınızda yeni bir dil ihtiyacı varsa o dili öğrenin. 

  • Yeni kurslara katılın. 

  • Sosyal hayatınızda yeni insanlarla bağlantı kurun. 

  • Eğitim için yeterli vaktiniz yoksaonline eğitimfırsatlarından yararlanabilirsiniz. 

  • Süreç içinde motivasyonunuzu hep yüksek tutmak için planınız gözünüzün önünde olsun. Yönelmek istediğiniz alanın seçeneklerini kontrol edin ve ölçün. 

  • En çok nerede  varsa oraya başvurayım algısından uzak durun. Çünkü istediğiniz sektör hem ilginizi çekmelidir hem de sizi mutlu etmelidir. 

  • Durumunuzu etkileyen güçlü ve zayıf yönleriniz, fırsatlarınız ve tehditleriniz konusunda gerçekçi olun. Bunun için bir SWOT analizi yapın. 

İstediğiniz pozisyonda çalışan bir kişiden fikirler alın. sonuçta çalışmanın artılarını ve eksilerini size detaylıca en iyi o anlatabilir. o kişiye işin zorluklarını, kariyerine neler katacağını, başarılı olmak için hangi eğitimlere ihtiyaç olduğu gibi sorular sorulabilir. i̇stediğiniz gelir düzeyini internetteki belirli sitelerden veya yakın çevrenizden de öğrenebilirsiniz.

Hangi pozisyonda çalışmak istiyorsanız o pozisyonda verilen işleri üstlenin. Böylece o mevkiyi gerçekten isteyip istemediğinizi de anlamış olursunuz. Sosyal medyayı olumlu yönde kullanın. Biri sizi arattığında karşısına güzel sonuçlar çıkmasına dikkat edin. 

Kısacası süreci olumlu geçirmek ve istediğiniz sonuçları alabilmek sizin elinizde. Öz güvenli olun, gerçekçi hayaller kurun ve çaba gösterin. Hayıflanmak size hiçbir şey kazandırmaz.

Hedef Belirleme, Yolculuğunuzu şekillendirecek hedeflerinizi belirleyin, Odaklanma ve kafa karışıklığını önleme, Bilgi Arttırma, Mesleki bilginizi online eğitimler ve seminerler sayesinde arttırın, Yetenek ve bilgisini zenginleştirme, Kişisel Gelişim, Kişisel yeteneklerinizi ve becerilerinizi geliştirin, Kendini ifade etme ve iletişim becerisi kazanma, Şirket İçi Eğitimler, Çalıştığınız şirketin sunduğu eğitimlere katılın, İşyerinde ilerleme ve yetenek geliştirme, Gerçekçi Hedefler, Dönemler ve pozisyonlara göre gerçekçi hedefler belirleyin, Hayal kırıklığı riskini azaltma ve motivasyonu yükseltme, Obstacle Problem Çözme, Problemlere çözüm odaklı yaklaşım geliştirin, Verimlilik artışı ve stresin azaltılması, Sertifika Programları, Rakiplerinizi geride bırakmak için sertifika programlarına katılın, İşverenlerin dikkatini çekme ve kişisel markayı geliştirme, Profesyonel Ağ Oluşturma, Sosyal hayatınızda profesyonel ağınızı genişletin, İş fırsatları yaratma ve kariyer bilgisi geliştirme, Online Eğitimler, Süre kısıtlamaları nedeniyle online eğitimlere başvurun, Esneklik ve geniş eğitim seçenekleri, SWOT Analizi, Kariyer durumunuza ilişkin güçlü ve zayıf yönlerinizi, fırsatlarınızı ve tehditlerinizin analizini yapın, Kariyer hedeflerini belirleme ve strateji geliştirme
Kariyer kariyer hedefleri Kariyerin Senin Ellerinde kendi kendine kariyer oluştur kariyer nedir
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.