AnasayfaBlogBilişim ve Dijital Çağ
Bilişim

Bilişim ve Dijital Çağ

01 Şubat 2019
Bir kişi dizüstü bilgisayarının başında oturuyor, elleri fare ve klavyenin üzerinde görünüyor. Yüzünde odaklanmış bir ifade var ve dizüstü bilgisayara bir şeyler yazıyor. Dizüstü bilgisayar siyah beyaz bir modeldir ve ekranı rakamlar ve diğer verilerle doludur. Dizüstü bilgisayarın sağ üst köşesinde siyah beyaz bir nesnenin bulanık bir görüntüsü görülebiliyor. Kişi bir şey üzerinde özenle çalışıyor gibi görünüyor, konsantrasyonu yüzünden okunuyor.
Bilişim TerimiAçıklamaÖrnekleme
BilişimBilginin özellikle elektronik makine ile işlenmesi bilimine verilen isimdir.Cep telefonları, bilgisayarlar, tabletler
Gömülü SistemlerCihazlara yerleştirilmiş, belirli görevleri yürüten bilgisayar sistemleridir.Çamaşır ve bulaşık makineleri
E-TicaretBilişimin ticaret alanında kullanımıdır.Online alışveriş siteleri, Bankacılık işlemleri
Büyük VeriKısa sürede yönetilebilen, depo edilebilen ve işlenebilen büyük veri yığınlarına verilen isimdir.Facebook, Google gibi platformlarda elde edilen kullanıcı verileri
Google TrendsGoogle'da yapılan arama trendlerini gösteren bir hizmettir.Seçim sonuçları üzerine tahminler
Online EğitimEğitimin internet üzerinde gerçekleştirilmesidir.İstanbul İşletme Enstitüsü'nün uzaktan sertifika programları
Yazılım ve Bilişim EğitimleriBilgi ve iletişim teknolojileri konusunda yetenek geliştirme eğitimleridir.İstanbul İşletme Enstitüsü'nün sunmuş olduğu ücretsiz online eğitimler
Teknoloji FelsefesiTeknolojiyi, etkilerini ve geleceğini anlamaya çalışma pratiklerine verilen isimdir.Çağın dışında kalmak isteyenlerin kullanımı ve duruşu
Hızlı Bilgi EdinmeAnlık bilgiye ihtiyaç duyulan durumlar için internette araştırma yapma sürecidir.Hasta bir çocuğun belirtilerini internet üzerinden araştırmak
Hava Durumu TahminleriBilgi ve iletişim teknolojilerinin tarım alanındaki uygulamasıdır.Bir çiftçinin yarının hava durumunu internet üzerinden kontrol etmesi

Bilişim sayesinde dijital çağı yaşamaktayız. Bilgi ve iletişim hepimize bambaşka dünya sunuyor. Hemen ötemizde her an 1 ve 0 havada uçuşuyor. Farkındayız veya değiliz peki biz bu çağın neresindeyiz? Ne ölçüde bilgili ve nitelikli bilişim tüketicisiyiz? Tüm bu ilerlemeye muhalif, akıntıya karşı yüzmeyi tercih edebilir miyiz? 

Bilişim Nedir?

Bilişim bilginin hususiyle elektronik makine ile işlenmesi bilimine verilen isimdir. Ayrıca teknoloji ve bilgi kullanılarak hayatımızı kolaylaştıran bilime de bilişim denir. Sadece depolanan bilginin kimseye bir yararı yoktur. İnsan ve makine arasında iletişim için kullanılmasıyla bu kavram dünyamızda yerini almıştır. 

Bilişimin Yaşamdaki Yeri Nedir?

Bilişim modern yaşam içerisinde her alanda kendine yer edinmiş durumdadır. Özellikle internetin yoğun kullanımı sonucu ortaya çıkan gereksinim yaşam içerisinde birçok değişikliği de beraber getirmiştir. Ev hayatındaki varyasyonların ötesinde iş hayatında da iletişim, medya, lojistik ve birçok alanda değişimler ile çağ kapatıp çağ açmıştır. Sektör bu şekilde uygar yaşamın her noktasındaki bilgiye müdahalede etkin olmaktadır. 

Tüm bunların nedeni onun büyük veri yığınlarını kısa sürede yönetebilecek, depo edebilecek, paylaşabilecek ya da işleyebilecek cihazlara sahip olması ve sürekli kendini güncel tutmasıdır. Bilişim sektörünün fotoğraf makinesi, cep telefonu ve bilgisayar kullanımı ile çağdaş yaşam içerisinde farkında olduğumuz boyutu vardır. 

Buna ek olarak gündelik yaşamda çamaşır ve bulaşık makinesi gibi birçok cihazda gömülü sistemler aracılığı ile yerini almıştır. Bilgi ve iletişimin yer aldığı olgulara ticaret, psikoloji gibi birçok bilim dalını da örnek verebiliriz. E-ticaret, reklam gösterme ve benzeri uygulamaları ile bize ticareti yaşatarak öğretmektedir. Devrin ihtiyaçları bakımından şu sözü kulağa küpe edinmek gerekmektedir: Bilgi ve iletişim var ise karlılık var. Ek olarak Google Trends ülkemizde yapılan seçim sonuçlarını doğruya yakın tahmin etmiştir. 

Çağın Dışında Kalmak 

Çağ ortalığı kasıp kavururken bilgi ve iletişim çağının dışında kalmak isteyenler ne yapmalılar hiç düşündük mü? Öyle ya herkes cep telefonu kullanmak zorunda değil. Evde internet bir zorunluluk değil. Bu gelişmelerin artılarını görmezden gelmek ve öğrenmemekte inat etmek bize ne kazandırır. Teknoloji felsefesi incelediğimiz günümüzde, mandıra filozofu olup ben buna karşıyım, çağın dışında kalmalıyım desek ne derece doğru olacaktır. 

Örnek 1: Ev hayatından örnek verecek olursak: hasta olan çocuğumuzun ateşi yüksek, bedeninde kızarıklıklar var ve saat gecenin üçü olmuş. Telefondan araştıramam çaresine bakamam demeli miyiz? Hızlı bilgi edinmek ne kadar önemli.

Örnek 2: Bir çiftçi olduğumuzu düşünerek örnek verelim: Tüm detayları düşündük tohumlarımız hazır, kullanacağımız araç ve gereçler hazır. Fakat yarın yağmur yağarsa ekim yapamayacağız. İnternet üzerinden yarın ki hava durumuna bakmayacağım diyebilir miyiz? 

Bugün tüm bu gelişmelere uzak kalır isek ilerde daha da uzak kalacağız demektir. Bundan on sene öncesinde dokunmatik ekranları ve bunlara inatla uzak kalan bir nesil arasındaki uçurumu bir de şimdi görün. 

Sonuç Online Eğitim

Bilişim çağı ihtiyaçlarını yeterince anlayabiliyor olabiliriz. Hatta sonraki nesle doğru bir şekilde anlatmak istiyor olabiliriz. Tabi ki bu mümkün ama bilişimsiz bir hayli zor.  Bu noktada bilişim sektörünün nimetlerinden faydalanmaya azami gayret göstermeliyiz. Salt telefon kullanıcısı ve sosyal medya takipçisi olmamalıyız. 

Tüm bu cihazların faydalı taraflarını öğrenmeli ve aktif olarak kullanmaya çalışmalıyız. Peki bu mümkün mü diyorsanız tam da burada karşımıza İstanbul İşletme Enstitüsünün hazırlamış olduğu uzaktan sertifika programları çıkıyor.

Bilişim eğitimleri nereden alabilirim?

İstanbul İşletme Enstitüsü ücretsiz verdiği online eğitimler ile bu konuya oldukça destek veriyor. Bilişim dünyası hakkında iç içe olmak isterseniz Yazılım ve Bilişim Eğitimleri de almanız mümkün.

Yazar: Salih Okan Soğancıoğlu

Bilişim, Bilginin özellikle elektronik makine ile işlenmesi bilimine verilen isimdir, Cep telefonları, bilgisayarlar, tabletler, Gömülü Sistemler, Cihazlara yerleştirilmiş, belirli görevleri yürüten bilgisayar sistemleridir, Çamaşır ve bulaşık makineleri, E-Ticaret, Bilişimin ticaret alanında kullanımıdır, Online alışveriş siteleri, Bankacılık işlemleri, Büyük Veri, Kısa sürede yönetilebilen, depo edilebilen ve işlenebilen büyük veri yığınlarına verilen isimdir, Facebook, Google gibi platformlarda elde edilen kullanıcı verileri, Google Trends, Google'da yapılan arama trendlerini gösteren bir hizmettir, Seçim sonuçları üzerine tahminler, Online Eğitim, Eğitimin internet üzerinde gerçekleştirilmesidir, İstanbul İşletme Enstitüsü'nün uzaktan sertifika programları, Yazılım ve Bilişim Eğitimleri, Bilgi ve iletişim teknolojileri konusunda yetenek geliştirme eğitimleridir, İstanbul İşletme Enstitüsü'nün sunmuş olduğu ücretsiz online eğitimler, Teknoloji Felsefesi, Teknolojiyi, etkilerini ve geleceğini anlamaya çalışma pratiklerine verilen isimdir, Çağın dışında kalmak isteyenlerin kullanımı ve duruşu, Hızlı Bilgi Edinme, Anlık bilgiye ihtiyaç duyulan durumlar için internette araştırma yapma sürecidir, Hasta bir çocuğun belirtilerini internet üzerinden araştırmak, Hava Durumu Tahminleri, Bilgi ve iletişim teknolojilerinin tarım alanındaki uygulamasıdır, Bir çiftçinin yarının hava durumunu internet üzerinden kontrol etmesi
bilişimbilişim çağıe-ticaretonline eğitimleryazılım yazılım ve bilişim eğitimleri
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Arka planda ikili kod ile titreyen bir kişinin ellerinin yakın çekimi. Kişi siyah bir takım elbise giymekte, beyaz gömlek ve kırmızı kravat takmaktadır. Eller kapalı bir yumruk halindedir ve parmaklar hafifçe kıvrılmıştır. Kişi doğrudan kameraya bakmaktadır. Arka planda, ekranda aşağıya doğru kayan 1'ler ve 0'ların bir kombinasyonu ile ikili kod görünür. İkili kodun altında ek bilgi anlamına gelebilecek birkaç satır metin de vardır. İkili kodun renkleri çoğunlukla siyah ve beyaz, birkaç mavi tonu da var. Genel sahne bir yoğunluk ve teknoloji hissi veriyor.
Kişisel Gelişim

Dijital Çağ Yeteneğini Arıyor

04 Şubat 2021
Bu, bir bilgisayar klavyesinin yakın çekim görüntüsüdür. Çeşitli boyut ve renklerde tuşlara sahip tam bir QWERTY düzenine sahiptir. Ana tuşlar beyaz, ikincil tuşlar ise açık gridir. Tuşlar tek tip bir düzende yerleştirilmiş ve siyah harflerle etiketlenmiştir. Boşluk çubuğu uzun ve incedir, klavyenin ortasında yer alır. Sayı tuşları sağ üst köşede yer alır ve fonksiyon tuşları bunların altındadır. Arka plan düz ve koyu renklidir.
Bölümler

Bilgisayar-Enformatik Bölümü

20 Aralık 2020
Bir kadın siyah beyaz bir tahtanın önünde durmakta ve kırmızı bir kalemle yazı yazmaktadır. Beyaz bir gömlek giymiş ve saçlarını at kuyruğu yapmış. Kadın dikkatle tahtaya odaklanmış, eliyle kalemi sabit tutmaktadır. Tahtanın arka planı beyaz ve üzerinde siyah yazılar var. Solda, bir manken kafası yakın plandan görülebilmektedir. Daha sağda, kırmızı bir şişenin bulanık görüntüsü görülüyor. Resmin alt kısmında mor ve beyaz bir desen yakından görülebiliyor. Bunun üzerinde siyah beyaz bir logo görülüyor. Görüntünün ortasında bir şişenin yakın çekimi görülüyor. Son olarak, sol üstte, gri bir arka plan üzerinde beyaz bir O harfi görülebilir.
Teknoloji

Teknoloji İstilası Altındayız

08 Temmuz 2019