AnasayfaBlogMutlu ve Düzenli Yaşam İçin İpuçları
Kişisel Gelişim

Mutlu ve Düzenli Yaşam İçin İpuçları

28 Ağustos 2018
Bu, üzerine mutlu, neşeli bir gülen yüz çizilmiş lezzetli sarı bir çöreğin yakın çekim görüntüsüdür. Çörek parlak sarı bir krema ile kaplanmış ve gülen yüz iki göz, kavisli bir ağız ve iki küçük kulaktan oluşuyor. Gülen yüz koyu, koyu kahverengi bir renkle çizilmiş ve gözler kahverenginin daha açık bir tonuyla belirtilmiştir. Donutun kenarları hafifçe gevrektir ve üzerinde hafif bir şeker serpintisi vardır. Çörek beyaz bir tabağın üzerinde duruyor ve üzerinde küçük bir ısırık var.
KonuAçıklamaEk Bilgi
Düzenli YaşamDüzenli yaşam, mutlu bir hayatın en önemli yapı taşıdır.Düzenli yaşam, doygunluk ve tatmin hissi yaşatır.
Kişisel GelişimKişisel gelişim için birçok çalışma, okunacak birçok kitap ve makale, izlenecek belgesel ya da haber bulunur.Kişisel gelişim önerileri kişiden kişiye değişiklik gösterir.
Yaşam KoçuKendi yaşam koçunuz olmaya çalışın, kendinizi sizden daha iyi kimse tanıyamaz.Kendi yaşam koçluğunuzu yaparak, daha hızlı ve daha kolay hedeflerinize ulaşabilirsiniz.
Hedef ListeDüzenli yaşam için öncelikle bir liste hazırlamak gerekir.Ölçülebilir hedefler belirlemek, başarı hissi verir ve motivasyon sağlar.
Plana geçişHedeflere ulaşmak için bir plan yapılmalıdır.Başlayabilir kontrollü bir plan, başarı olasılığını artırır.
Kişisel Gelişimin TakibiKoyduğunuz hedeflere ulaşıp ulaşmadığınızı ölçmek için gelişiminizi izleyin.Başarılı olmak için düzenin ve planlamanın aynı derecede önemli olduğunu unutmayın.
Uzun Dönemli SonuçlarDüzenli ve programlı hareket etmek, uzun vadede başarıyı garantiler.Hedeflere ulaşmak için sabırlı olmak ve sürekli çabalamak önemlidir.
Öz GüvenHedeflere ulaştıkça ve başarıyı gördükçe, öz güveniniz artar.Öz güven, başarıya ulaşmada önemli bir unsurdur.
Dil ÖğrenmeÖrneğin, öğrenmek istediğiniz bir dil için hedefler koyun ve bu hedeflere ulaşınca yeni hedefler belirleyin.Dil öğrenmek kişisel gelişim için önemlidir.
Hayat FelsefesiHayatınızı düzenli yaşamak üzerine kurgulayın. Bu size hem mutluluk hem de doygunluk hissi yaşatacaktır.Hayat felsefeniz, hayatınızdaki tüm seçimlerinizi ve hedeflerinizi şekillendirir.

Mutlu bir hayatın anahtarı nedir? Mutlu bir hayatın en önemli yapı taşı düzenli yaşam üzerine kurulmuş bir hayat felsefesidir. İddialı bir cümle oldu fakat içi boş bir cümle olmadığını anlatmak istiyorum size. İnsan hayatı, doyasıya yaşamak  ve her hayali, her düşünceyi gerçekleştirebilmek için yeterince uzun değil. Bu nedenle düzenli bir yaşam planı, size mutluluk verecek, aynı zamanda doygunluk ve tatmin hissi yaşatacaktır.

Kişisel gelişim üzerine yapılmış bir çok çalışma, okunacak bir çok kitap ve makale, izlenecek bir çok belgesel veya haber bulabilirsiniz. Hepsi mutlu bir hayat ve düzenli yaşamak için ipuçları, öğütler ve tavsiyeler verir. Fakat bunların geçerliliği insandan insana değişir. Ve çoğu insan bunun farkında olmasına rağmen kendisine nasıl etki edeceğini düşünmeden okuduğu veya duyduğu o tavsiye ve ipuçlarını kendi hayatına harfi harfine uygulamak için olağanüstü bir çaba gösterir. Ve yine çoğu insan kısa bir süre sonra uyguladığı tavsiyelerden olumlu bir sonuç alamayarak yavaş yavaş vazgeçmeye başlar. Böylelikle hayali kurulan mutlu ve düzenli yaşam, bir çırpıda yok olur.

Aslında yok olması için hiç bir sebep yoktur. Çünkü kendi yaşam koçunuz kendiniz olursanız, hedeflediğiniz mutlu ve düzenli yaşam daha kolay ulaşılabilir bir hedef haline gelecektir. Çünkü kendinizi sizden daha iyi tanıyabilecek bir kişi bile yoktur. İstekleriniz, hayalleriniz, sevdikleriniz ve düşünceleriniz; hepsi olmasa bile büyük çoğunluğu sadece en iyi sizin bilebileceğiniz, sadece sizin üzerine bir plan yapabileceğiniz ve ayrıca hali hazırda zaten herkesin bilmemesi gereken şeylerdir. Bunlardan haberi olmayan bir kişisel yaşam koçu, size mutlu ve düzenli yaşam için nokta atışı ipuçları veremez. Bu yolda ufak adımlar atarak kendi yaşam koçluğunuzu yapıp, düzenli yaşamak adına en iyi kararları kendiniz verebilirsiniz. Size şimdi vereceğim ipuçları, nasıl kararlar almanız gerektiğini değil, alacağınız kararlarda nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini anlatacak. Çünkü hayatınızla ilgili en iyi kararları yalnızca kendiniz alabilirsiniz.

İlgili eğitim: Yaşam Koçluğu Eğitimi

Düzenli Yaşam İçin İpuçları Neler?

Hedef listesi hazırlamak

Evet, düzenli yaşam için ilk yapmanız gereken bir liste hazırlamak. Hemen bir kalem kağıt alın veya bilgisayarınızın başına geçin, isterseniz telefonunuzun notlar uygulamasını açın. Hangisi en kolayınıza geliyorsa... Hazırsanız yapmak istedikleriniz, hayalleriniz veya planlarınız için bir liste hazırlamaya koyulabilirsiniz. Eğer aklınızda herhangi bir şey yoksa biraz düşünebilir veya bunu biraz daha erteleyerek kendinize uygun bir amaç ve hedef edinebilirsiniz. Evet, bir amaç edinin. Fakat bu soyut bir şey olmasın. Ölçülebilir hedefler koyabileceğiniz bir amacınız olsun. Listenize İngilizce öğreneceğim diye bir amaç yazdınız ama bunun için ölçülebilir kısa hedefler koymadınız; bu durumda amaç olarak yazdığınız hayaliniz, kısa bir süre sonra buharlaşıp yok olmaya çok da uzak olmayabilir. Eğer bir ay içinde iki yüz kelime öğreneceğim gibi bir hedefle desteklerseniz, listenize yazdığınız amaç ulaşılması çok daha kolay bir hal alır. Hatta daha da kolaylaştırabilmek için hedefi ikiye bölün ve ayda yüz kelime öğrenin. Aç gözlülük yapmanın lüzumu yok, ilk aşamada önemli olan koyduğunuz hedefe ulaşmak. Daha sonra hedefi büyültebilirsiniz.

Uygulamaya geçmek için bir plan yapmak

Kağıdı kalemi bırakmayın ya da bilgisayarı kapatmayın. İşimiz bitmedi çünkü. Şimdi sizi lise hatta orta okul yıllarınıza götüreceğim. Ders programı hazırlar gibi program hazırlayacağız amaç ve hedeflere ulaşabilmek için. Çalışan biri olabilirsiniz, vaktiniz kısıtlı olabilir, hiç önemli değil. Koyduğunuz kısa hedeflere ulaşabileceğiniz uygun bir plan program ile günde bir veya iki saat ayırarak bile uzun dönemde amaçlarınıza ulaşmanız zor değil. Uygulayabileceğinizi düşündüğünüz en uç programı yapın. Mesela programın bir bölümüne günde üç saat İngilizce kelime çalışması koyduysanız bunu hedefler listesinde yaptığınız gibi ikiye bölün ve günde bir buçuk saat İngilizce kelime çalışın. Bu, başlangıçta gözünüzün korkmaması ve daha kolay başarabileceğiniz hedefler ve planlar olması açısından önemli. Çünkü başardığınızı gördükçe daha çok çalışma isteği kazanacaksınız, böylelikle daha zor hedefler ve planlar için kendinize daha çok güveneceksiniz.

Kişisel gelişiminizi takip etmek

Şu ana kadar mutlu ve düzenli yaşam için azımsanmayacak bir yol katettik. Artık geriye yaptığımız planları, koyduğumuz hedefleri uygulamaya geçirdikten sonra kendi kendimize yaptığımız yaşam koçluğunun meyvelerini toplamak kaldı. Eğer koyduğumuz amaç ve hedeflere ulaşmak için yaptığımız plan programlara düzenli bir şekilde uyduysak yakın zamanda olumlu sonuçlar elde etmeye başlayacağız demektir. Bunun bir sonu yok, bu şekilde planlı ve programlı hareket ederek düzenli yaşam parolasıyla hayatımızın sonuna kadar kendimize daha mutlu bir hayat inşa etme şansımız var.

Bakın, dikkat edilmesi gereken bir husus var; bu yazı boyunca hiç bir zaman mutluluğun sırrı budur diye bir vaatte bulunmadım size. Sadece diyorum ki; bütün dış etkenler göz ardı edildiğinde, düzenli yaşam mutluluk getirebilir.

Yazar: Emre Öklük

Düzenli Yaşam, Düzenli yaşam, mutlu bir hayatın en önemli yapı taşıdır, Düzenli yaşam, doygunluk ve tatmin hissi yaşatır, Kişisel Gelişim, Kişisel gelişim için birçok çalışma, okunacak birçok kitap ve makale, izlenecek belgesel ya da haber bulunur, Kişisel gelişim önerileri kişiden kişiye değişiklik gösterir, Yaşam Koçu, Kendi yaşam koçunuz olmaya çalışın, kendinizi sizden daha iyi kimse tanıyamaz, Kendi yaşam koçluğunuzu yaparak, daha hızlı ve daha kolay hedeflerinize ulaşabilirsiniz, Hedef Liste, Düzenli yaşam için öncelikle bir liste hazırlamak gerekir, Ölçülebilir hedefler belirlemek, başarı hissi verir ve motivasyon sağlar, Plana geçiş, Hedeflere ulaşmak için bir plan yapılmalıdır, Başlayabilir kontrollü bir plan, başarı olasılığını artırır, Kişisel Gelişimin Takibi, Koyduğunuz hedeflere ulaşıp ulaşmadığınızı ölçmek için gelişiminizi izleyin, Başarılı olmak için düzenin ve planlamanın aynı derecede önemli olduğunu unutmayın, Uzun Dönemli Sonuçlar, Düzenli ve programlı hareket etmek, uzun vadede başarıyı garantiler, Hedeflere ulaşmak için sabırlı olmak ve sürekli çabalamak önemlidir, Öz Güven, Hedeflere ulaştıkça ve başarıyı gördükçe, öz güveniniz artar, Öz güven, başarıya ulaşmada önemli bir unsurdur, Dil Öğrenme, Örneğin, öğrenmek istediğiniz bir dil için hedefler koyun ve bu hedeflere ulaşınca yeni hedefler belirleyin, Dil öğrenmek kişisel gelişim için önemlidir, Hayat Felsefesi, Hayatınızı düzenli yaşamak üzerine kurgulayın Bu size hem mutluluk hem de doygunluk hissi yaşatacaktır, Hayat felsefeniz, hayatınızdaki tüm seçimlerinizi ve hedeflerinizi şekillendirir
mutlu yaşam düzenli yaşam kişisel gelişim
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.