AnasayfaBlogİş Görüşmesinde İyi Bir İzlenim Bırakmanın Yolları
İş Görüşmesi

İş Görüşmesinde İyi Bir İzlenim Bırakmanın Yolları

16 Mart 2015
Bir adam aynanın önünde kravatını düzeltiyor. Kravatının yansımasına dikkatle bakıyor ve kravatın düğümünü ve uzunluğunu ayarlıyor. Sağ eli kravatın düğümünü tutarken, sol eli simetrik ve düzgün bir düğüm oluşturmak için kravatın uzunluğunu çekmektedir. Lacivert bir takım elbise, beyaz bir elbise gömleği ve yeşil bir kravat giyiyor. Görüntünün arka planı bulanıktır ve köşede elinde kamera tutan takım elbiseli bir kadın görülmektedir. Bir el de arka planda yeşil bir kravat tutarken görülüyor. Görüntünün alt kısmında bir kişinin ayağının yakın çekimi görülüyor.
ÖneriAçıklamaOlumlu Etki
Gülümsemeyi ihmal etmeyinSahte gülüşler yerine içten ve doğal bir gülüş sergileyin. Gülümsemek adayın güvenilir ve pozitif olduğunu yansıtır.Daha sempatik ve güvenilir bir imaj oluşturur.
Hazırlıklı olunİş mülakatından önce şirketi araştırın ve şirketin misyonu, vizyonu hakkında bilgi sahibi olun. Yanınızda doküman ya da sunum materyali bulundurun.Profesyonel ve ciddi bir izlenim bırakır. İşe olan isteğinizi ve motivasyonunuzu gösterir.
Şirket hakkında araştırma yapmaktan çekinmeyinŞirketin iş ortakları, yardım yaptığı kuruluşlar ve üyesi olduğu dernekler hakkında bilgi sahibi olun.İş görüşmesinde bilgi seviyenizi ve araştırma yeteneğinizi gösterir.
Vaktinden önce gidinİş görüşmesine 10-15 dakika önce gitmek. Çok erken ya da geç gitmek profesyonellikten uzak bir izlenim verir.Saygı, disiplin ve zaman yönetimi konusundaki yeteneklerinizi gösterir.
Biraz meraklı olmak zarar vermezAlakalı ve zeki sorular sormak, şirketi ve işi daha iyi anlamanızı sağlar.İlgili ve bilinçli bir aday olduğunuzu gösterir.
Pozitif bir dil kullanınİletişiminizde olumlu bir dil kullanarak, pozitif bir enerjiye sahip olduğunuzu gösterebilirsiniz.İşverenler genellikle pozitif bir tutuma sahip adayları tercih eder.
Güvenli bir duruş sergileyinGörüşme sırasında güvenilir ve emin bir duruş sergileyin.Daha güvenilir ve yetenekli bir aday olduğunuzu gösterir.
İyi bir dinleyici olunKarşınızdaki kişinin söylediklerini dikkatle dinleyin ve empati kurun.Saygılı ve anlayışlı olduğunuzu gösterir.
Yardımsever olunGörüşme esnasında yardımsever bir tutum sergileyin ve problemlere çözümler önerin.İşverene değer katacağınızı gösterir.
Özgüvenli olunKendinize olan güveninizi ve işi yapabilecek yetenekte olduğunuzu gösteren bir tutum sergileyin.İşe alındığınız takdirde başarılı olacağınıza dair inancınızı gösterir.

İş görüşmesinde iyi bir ilk izlenim bırakmak için çok kısa bir süreniz var. Bu süre genellikle 6 saniye kadar sürse de mülakat türüne ve hazırlık düzeyinize göre değişebilir. İş görüşmesinde kendini tanıtma çok uzun bir süreç olsa da ilk izlenimi iyi tutmanız halinde daha kısa sürede iyi sonuçlar alabilirsiniz.

Mülakatlarda kendini tanıtma süreci adayların en çok strese girdiği yerdir. Bu süreci iyi atlatmak için yapmanız gereken bazı şeyler var. Bir is gorusmesi için ya da toplantı için randevunuz varsa mutlaka buna hazırlıklı olmalısınız. "Gidince ne olacağını görürüz" anlayışıyla hareket etmek olumsuz yanıtlar alacağınız anlamına gelir.

Herkes için iş mülakatları nasıl verimli geçer ve nasıl akılda kalıcı olunur üzerine yaptığımız çalışmada aşağıdaki beş maddeyi hazırladık.

İlk izlenim kuralları

Gülümsemeyi ihmal etmeyin

Gülümsemeyi "sırıtmak" ile karıştırmayalım. Yalancı ve sahte gülümsemeler herkes tarafından anlaşılabilir. Eğer sahte gülücükler dağıtıyorsanız "yalancı bir gülüşü var" yorumuyla karşı karşıya kalabilirsiniz. İş görüşmesinde ilk izlenim adayın gülüşüyle çok ilgilidir. Somurtmak, sert bakmak ve kızgın görünmek adayın sinirli bir yapıya sahip olduğunu ve mutsuz olduğunu gösterir. Gülümsemek ise adayın daha güvenilir biri olduğu konusunda inandırıcıdır. İş görüşmesinde gülümseyerek size bakan bütün kapıları açabilirsiniz.

Hazırlıklı olun

Bir iş görüşmesinde kendini tanıtma , adayın şirkete uygunluğunu ölçmeye yarasa da bunu bilen adaylar için bir test aracı olmaktan çıkar. Nasıl mı ? İş görüşmesinden önce yapacağınız birkaç araştırmayla şirketin hedeflerini, misyonunu ve vizyonunu öğrenip kelimelerinizi de buna göre seçmenizdir. Her iş görüşmesi sorular gelene kadar eğlencelidir. İş görüşmesinin başlangıcında adayı rahatlatmak için açılan muhabbetler son bulduğunda kendinizi ateş çemberinde bulmak istemiyorsanız yanınızda doküman, sunum materyalleri ya da bir tablet getirin. Söylediklerinizi belgelemeniz gerekiyorsa bunları mutlaka yanınızda bulundurun.

Şirket hakkında araştırma yapmaktan çekinmeyin

"Belki araştırılmaktan hoşlanmazlar" düşüncesiyle hareket etmeyin. Şirketin parçası olduğu dernekler, yardım yaptığı kuruluşlar ve iş ortaklarının kimler olduğunu öğrenin. Bu konuda geniş bilgi sahibi olun. Görüşmenin içerisinde de bu bilgilerinizi iş görüşmesine serpiştirin.

Yanınızda şirketin halka açık raporları, reklam afişleri ve diğer kamuya açık bilgileri gibi bilgiler yer alsın. Araştırmacı bir kişiliğinizi yansıtmak için bunları yapmalısınız.

Vaktinden önce gidin

Erken kalkan yol alır atasözünü elbet duymuşsunuzdur. Geciktiğim için özür dilerim sözünü söylemek yerine randevu saatinden önce gitmek her zaman size kazandırır. Elbette bunu bir ölçüsü var. İş görüşmesinde ilk izlenim için erken gitmek iyi olsa da 2 saat önce gitmek pek iyi değildir. Çünkü iş görüşmesine çok erken gitmekte geç gitmek gibi vakitsiz bir durumu yansıtır. 10 - 15 dakika erken gitmek her zaman iyidir. Ama eğer yarım saat önce giderseniz lavaboda vakit geçirmek zorundasınız. 30 dakika önce görüşmeye giderek çalışanları meşgul etmeyin.

Biraz meraklı olmak zarar vermez

İş görüşmesinde ilk izlenim için önemli olan bir diğer ise meraklı olmaktır. Saçma sorular yerine alakalı ve güzel soruları tercih etmeniz gerekir. Mülakatta ilk izlenim , umursamaz tavır yerine merak eden ve ilgi duyan olması gerekir.

İyi bir mülakat ve iyi bir ilk izlenim için mülakatlarda kendini tanıtma kadar verdiğiniz mesaj da önem taşır. Katıldığınız bir iş görüşmesinde kendini tanıtma aşamasına gelmeden önce alıcıya bir mesaj göndermeniz gerekir. Bu yazıdaki adımları takip ederek görüşmeye sıcak bir gülümsemeyle başlamanızı öneriyorum.


İş görüşmesinde iyi bir ilk izlenim verebilmek için gerekli olan süre nedir?

Bu süre genellikle 6 saniye kadar sürse de mülakat türüne ve hazırlık düzeyinize göre değişebilir.

İş görüşmesinde ilk izlenim, adayın hangi eylemi ile ilgilidir?

Gülümsemek.

Görüşmeye gideceğim şirketi araştırmalı mıyız?

Şirketin parçası olduğu dernekler, yardım yaptığı kuruluşlar ve iş ortaklarının kimler olduğunu öğrenin. Bu konuda geniş bilgi sahibi olun. Görüşmenin içerisinde bu bilgileri paylaşmaktan çekinmeyin.

İş görüşmesine, randevu saatinden ne kadar önce gidilmelidir?

İş görüşmesine çok erken gitmekte geç gitmek gibi vakitsiz bir durumu yansıtır. 10 - 15 dakika erken gitmek yeterli olacaktır.

Gülümsemeyi ihmal etmeyin, Sahte gülüşler yerine içten ve doğal bir gülüş sergileyin Gülümsemek adayın güvenilir ve pozitif olduğunu yansıtır, Daha sempatik ve güvenilir bir imaj oluşturur, Hazırlıklı olun, İş mülakatından önce şirketi araştırın ve şirketin misyonu, vizyonu hakkında bilgi sahibi olun Yanınızda doküman ya da sunum materyali bulundurun, Profesyonel ve ciddi bir izlenim bırakır İşe olan isteğinizi ve motivasyonunuzu gösterir, Şirket hakkında araştırma yapmaktan çekinmeyin, Şirketin iş ortakları, yardım yaptığı kuruluşlar ve üyesi olduğu dernekler hakkında bilgi sahibi olun, İş görüşmesinde bilgi seviyenizi ve araştırma yeteneğinizi gösterir, Vaktinden önce gidin, İş görüşmesine 10-15 dakika önce gitmek Çok erken ya da geç gitmek profesyonellikten uzak bir izlenim verir, Saygı, disiplin ve zaman yönetimi konusundaki yeteneklerinizi gösterir, Biraz meraklı olmak zarar vermez, Alakalı ve zeki sorular sormak, şirketi ve işi daha iyi anlamanızı sağlar, İlgili ve bilinçli bir aday olduğunuzu gösterir, Pozitif bir dil kullanın, İletişiminizde olumlu bir dil kullanarak, pozitif bir enerjiye sahip olduğunuzu gösterebilirsiniz, İşverenler genellikle pozitif bir tutuma sahip adayları tercih eder, Güvenli bir duruş sergileyin, Görüşme sırasında güvenilir ve emin bir duruş sergileyin, Daha güvenilir ve yetenekli bir aday olduğunuzu gösterir, İyi bir dinleyici olun, Karşınızdaki kişinin söylediklerini dikkatle dinleyin ve empati kurun, Saygılı ve anlayışlı olduğunuzu gösterir, Yardımsever olun, Görüşme esnasında yardımsever bir tutum sergileyin ve problemlere çözümler önerin, İşverene değer katacağınızı gösterir, Özgüvenli olun, Kendinize olan güveninizi ve işi yapabilecek yetenekte olduğunuzu gösteren bir tutum sergileyin, İşe alındığınız takdirde başarılı olacağınıza dair inancınızı gösterir
İş Görüşmesinde İyi Bir İlk İzlenim Bırakmanın Yollarıilk izlenimiş görüşmesi iş mülakatlarımülakatlarda kendini tanıtma
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Resimde sağ elinde beyaz bir kâğıt üzerinde siyah bir kalem tutan bir kişi görülmektedir. Kişinin sol eli ön planda birbirine kavuşturulmuştur. Kişinin yüzü görünmemektedir. Kalem kağıda yakın tutulmuştur ve kağıt odaktadır. Görüntünün arka planında yaprakları olan koyu gri bir masa ve siyah bir kravat var. Kişi açık renkli bir gömlek ve koyu renkli bir blazer ceket giymektedir. Kişinin elleri görüntünün ana odağını oluşturuyor ve yazı yazıyor gibi görünüyor. Resmin genel kompozisyonu dengeli ve simetrik.
Mülakat - İş Görüşmesi

Dikkat! Bugün İş Görüşmesi Var!

03 Temmuz 2019
Bir erkek ve kadın, aralarında bir dizüstü bilgisayar ve bir pano ile bir masada oturmaktadır. Adam mavi bir gömlek giymiş ve kravat takmıştır. Kadının uzun kızıl saçları vardır. Kadın elinde özgeçmiş gibi görünen bir belge tutmaktadır. Arka planda bulanık bir bitki görüntüsü var. Kadın aynı zamanda bir kitap okumaktadır. Ön planda kadının beyaz gömleği yakından görülüyor. Adam ve kadın sohbet ediyor gibi görünüyor.
Mülakat - İş Görüşmesi

İş Görüşmesi Nasıl Başarılı Geçer?

18 Temmuz 2019
Resimde muhtemelen bir CV görüşmesine hazırlanan takım elbiseli bir adam görülüyor. Gözlüklü, sakallı ve düğmeli gömleğiyle kendinden emin ve iyi giyimli görünüyor. Arka planda metal bir kutunun yakın çekimi, bir saat ve bir kol görülebiliyor. Bu görüntü, bir CV görüşmesine nasıl hazırlanılması gerektiğine dair mükemmel bir örnektir.
4.6
(50)

CV Hazırlama Eğitimi

6 Konu3 Saat
Bu, koyu mavi takım elbise giyen bir adamın fotoğrafı. Arkasında beyaz bir duvar olan parlak ışıklı bir odada durmaktadır. Adamın kısa siyah saçları var ve yüzünde ciddi bir ifadeyle önüne bakıyor. Beyaz bir elbise gömleği, mavi çizgili bir kravat ve koyu mavi bir takım elbise ceketi giymektedir. Ayrıca siyah elbise pantolonu ve siyah elbise ayakkabıları giymektedir. Elleri yanındadır ve sol bileğinde bir saat takılıdır. Adam kendinden emin ve sakin görünüyor.Dr. Bilal Şentürk
1162464
Bu görüntü yakın planda titreyen iki eli gösteriyor. Eller dışarıda çimenlik bir alanda duran iki kişiye ait ve arka planda bir ev görülüyor. Gökyüzü çoğunlukla açık ve güneş sahnenin üzerinde parlıyor. Her iki kişi de başparmaklarını uzatmış ve parmaklarını iç içe geçirmişlerdir. Her iki elin bilekleri görünüyor ve eller birbirini sıkıca tutuyor. Bu görüntü bir bağlantı, güven ve dostluk hissi uyandırıyor.
4.9
(19)

Görgü Kuralları Eğitimi

12 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
808464