AnasayfaBlogİlk İş Deneyimi İçin Bilinmesi Gerekenler
İş Hayatı

İlk İş Deneyimi İçin Bilinmesi Gerekenler

19 Ağustos 2016
Kumral saçlı bir kadın masa başında dizüstü bilgisayarının önünde oturuyor. Sol elini çenesine dayamış ve gözleri dikkatle ekrana bakıyor. Dizüstü bilgisayar açık ve kadın parmakları hızla hareket ederek bir şeyler yazıyor. Önündeki masanın üzerinde kulplu mavi bir kupa ve kupanın solunda gümüş bir kolye var. Arka planda kadının boynunun bulanık bir görüntüsü ve gömleğindeki desenin bir ipucu var. Kadın işine odaklanmış gibi görünüyor ve ifadesi ciddi.
İlk İş Deneyiminde Bilinmesi GerekenlerYapılması GerekenlerSonuçları
Saygı kazanmakİş arkadaşlarınıza saygılı olun ve iyi bir takım oyuncusu olun.İş arkadaşlarınızdan saygı kazanma ve takımın değerli bir parçası olarak kabul görme.
Çalışma etiğiDürüst ve güvenilir olun, sürekli çaba gösterin ve görevlerinizi zamanında yerine getirin.İş arkadaşlarınız ve yönetiminiz tarafından saygı görmek ve yüksek profesyonel itibar kazanmak.
Teknoloji bilgisiİş yerinde kullanılan teknolojilerde kendinizi geliştirin ve güncel kalın.Daha fazla sorumluluk alabilme ve göz alıcı bir çalışan olabilme.
Profesyonel gelişimSürekli öğrenme ve gelişmeye açık olun. Kendi yetenek ve becerilerinizi artırmak için eğitim fırsatlarını değerlendirin.Kendinizi iş yerinde diğerlerine göstermek ve kariyerinde ilerleme.
YenilikçilikYeni ve yaratıcı çözüm ve fikirler önerin, statükoya meydan okuyun.Yönetim tarafından değerli bir çalışan olarak kabul görme ve ilk işinizde başarı.
İletişim becerileriNet ve etkili bir şekilde iletişim kurmayı öğrenin, gerektiğinde konuşun ve dinleyin.Çalışanlar ve yönetim ile etkili ilişkiler kurma.
Yönetimle ilişkilerYönetiminiz ile açık ve düzenli bir şekilde iletişim kurun, her sorgu veya sorun için onlara gitmeyin.Yönetim tarafından olumlu bir şekilde algılanma ve onların güvenini kazanma.
İş yerinde politikalarİş yerindeki tüm kurallar ve düzenlemeleri öğrenin, politikalara ve prosedürlere uyun.İş yerinde güvende ve uygun bir şekilde çalışma.
İş yaşam dengesiİş ve kişisel yaşamınız arasında sağlıklı bir denge tutturmak için zaman yönetimi becerilerinizi kullanın.İş stresinin azalması ve genel yaşam kalitesinin artması.
Kariyer hedefleriKendinize kısa ve uzun vadeli kariyer hedefleri belirleyin ve onlara doğru adımlar atın.Kendinizi iş yerinde göstermek, ilerlemek ve tatmin olmak.

Genç bir profesyonelin ilk iş deneyimi nedense zorluklarla doludur. Bunun sebebi saygı eksikliğidir. Peki saygı nasıl kazanılır? Kazanılması gereken saygı nedir? Yapılması gerekenler nelerdir? Yaptığım işler nelerdir ne yapılması gerekir ve bilinmesi gereken tüm tekniklerin temelinde ne yatar? Bir iş yerinde genç olmanın zorlukları olabilir. İş arkadaşlarınızın çoğuna göre hayatınızın farklı bir dönemindesinizdir ve yıllarca çalışma ile oluşan daha güçlü bir profesyonel itibar ve ağınız olmayabilir. Yeni jenerasyon çalışanları hakkındaki kavram yanılgıları negatif bir etki yapabilir. Size arka çıkacak deneyiminiz ve başardığınız işler olmadan iş arkadaşlarınızın saygısını kazanmak bazen zor olabilir. Şimdi beni yanlış anlamayın. Sizin işvereniniz sizde potansiyel gördüğünde sizi işe aldı ve iş arkadaşlarınız bunu biliyor. Ama şirketin bir çalışanı olarak saygı görmekle takımınızın değerli bir üyesi olarak saygı görmek arasında fark var. Bunu nasıl yaparsınız? Öncelikli olarak ve en önemlisi çok çalışın (ve sonra daha çok!) Saygı otomatik olarak verilen bir şey değil, bir anda kaybolabilir ve kazanması süre alabilir. Eğer en iyisini yapmayı deniyorsanız ve kendinizi tamamen işe veriyorsanız iş arkadaşlarınız ve patronunuz bunu fark edecektir. Eğer bunu yapmazsanız gelecek terfilerde gözden kaçırmakla kalmayacak aynı zamanda size vasat bir çalışan itibarı verecektir. Bunu istemezsiniz. Bana güvenin. Eğer işinizde elinizden geleni yapıyorsanız ve hala ciddiye alınmadığınızı düşünüyorsanız, iş yerinde saygı kazanmak için yapabileceğiniz başka şeyler de olabilir.

İşyerinde saygı kazanmanın yolları nelerdir?

Eğer yeni bir iş yerine "bu dünyaya bir hediye olarak gönderilmiş’’ tavrıyla giderseniz, hepsini olmasa bile sizin iş arkadaşlarınızın hevesini kırarsınız. Emretmek yerine onlarla çalışmanın eğlenceli olacağını gösterin.

Değerinizi bilin.

Bu bir önceki noktaya göre çelişkili gözükebilir ama aynı zamanda takıma ne getirdiğinizi bilmelisiniz. Değeriniz hakkında konuşmayın. Kanıtlayın. Bu iki nokta arasında mutlu bir denge bulmak işin kilit noktası.

Profesyonelce giyinin.

Bu ne kadar bilinen birşey olsa da belirtmeye değdiğini düşünüyorum. Her ofis sıkı bir iş kıyafeti gerektirmese de her zaman uygun olarak kabul edilen bir mevcut durum vardır. Ofisinizin kültürünü tanırken şirketin de kıyafet kurallarını öğrenin. Diğerlerinin ne giydiğini not alın ve bunu takip edin. Benim tercihim: "sade giyinmiş olmaktansa giyinip kuşanmak her zaman daha iyidir."

İmla ve gramer kurallarını doğru kullanın.

Ben şahsen bir e-postada imla kuralları hatası ve anlatım bozukluğu varsa içeriği çok önemsemiyorum. Bir insan öncelikle ana dilini doğru kullanabilmeli. Bu kutsal bir şey... Bunun kutsallığı adına lütfen yazışmanızı göndermeden önce okuyun. Genç jenerasyon zaten imla ve gramerde kötü bir itibara sahip, bu yüzden ateşe körükle gitmeyin. Yanlışlarla dolu bir mailden fazla hiçbir şey "ben amatörüm" diyemez.

Çok özür dilemekten vazgeçin.

Evet, ben "Özür dilerim"lerin diyarından geliyorum. Birçoğumuz özür dilemeyi kötü bir şey olarak görmez ancak fazla kullanmak olabilir. Birçok insan özür dilemeyi gerektirmeyen bir durumda olduklarında özür dilerler. Örneğin "özür dilerim, tekrarlayabilir misin?" "affedersin anlayamadım" yerine "onu tekrar etmenin sakıncası var mı?" deyin. Eğer gerekliyse özür dileyin ve gerekli olmadığında başka şekilde söyleyin. Yaptığınız hataları her zaman sahiplendiğinizden emin olun ve kendi hatalarınız için birini ya da bir şeyi suçlamayın.

Ofis politikalarından kaçının.

Yeni bir çalışan olarak başlarken doğal olmak her zaman en iyisidir. İş arkadaşlarınız diğer çalışanlar işyerinde birşeyler kötü gittiğinde öfkesini size belli edebilir. Negatif konuşmalara girmeyin. Onları dinleyin, nazik olun ve taraf almayın. Ofis eleştirisinden vebaymış gibi kaçın.

Bilgi güçtür.

Sektörünüz hakkında her şeyi öğrenin. Çalışma hayatındaki haber ve trendler hakkında makaleler okuyun ve güncel kalın. Öğrenmek okulu bitirdiğinizde bitmez ve sektör bilginizde güncel olmak zorunludur. İşverenler genel olarak daha genç çalışanları enerjileri ve yeni fikirlerinden dolayı işe alırlar. Daha fazla bilgi sahibi olmak sizin işyeri konuşmalarında ve toplantılarında daha özgüvenli olmanızı sağlamaya yardım edecektir.

Sözünüzde durun.

Eğer bir şeyi yapacağınızı söylediyseniz, yapın. Güzel ve zamanında yapın. Toplantıları sürekli ertelemekten kaçının. Söz verdiğiniz her şeye katılın (sosyal çalışma etkinlikleri dahil.) Hiçbir zaman sorumsuz çalışan olarak bilinmenize izin vermeyin. İş arkadaşlarınızın size güvenebileceklerini bilmesini sağlayın. Ne düşünüyorsunuz? Katılıyor musunuz katılmıyor musunuz? Yorumlarda düşüncelerinizi duymayı çok isterim. Hatırlayın, saygı bir günde kazanılmaz. İşvereninizin ve iş arkadaşlarınızın sizin takıma getirdiğiniz değeri ve sizin özelliklerinizi görmesi için zaman verin. Değdiğinizi biliyorsunuz, onlara da gösterin!

İşyerinde saygı kazanmanın yolları nelerdir?

Değerinizi bilin. Profesyonelce giyinin. İmla ve gramer kurallarını doğru kullanın. Çok özür dilemekten vazgeçin. Ofis politikalarından kaçının.

İşyerinde saygı kazanmanın ilk adımı nedir?

Öncelikli olarak ve en önemlisi çok çalışın (ve sonra daha çok!) Eğer en iyisini yapmayı deniyorsanız ve kendinizi tamamen işe veriyorsanız iş arkadaşlarınız ve patronunuz bunu fark edecektir. 

İşyerinde bilgili olmak neden önemli?

Öğrenmek okulu bitirdiğinizde bitmez ve sektör bilginizde güncel olmak zorunludur. İşverenler genel olarak daha genç çalışanları enerjileri ve yeni fikirlerinden dolayı işe alırlar.

Saygı kazanmak, İş arkadaşlarınıza saygılı olun ve iyi bir takım oyuncusu olun, İş arkadaşlarınızdan saygı kazanma ve takımın değerli bir parçası olarak kabul görme, Çalışma etiği, Dürüst ve güvenilir olun, sürekli çaba gösterin ve görevlerinizi zamanında yerine getirin, İş arkadaşlarınız ve yönetiminiz tarafından saygı görmek ve yüksek profesyonel itibar kazanmak, Teknoloji bilgisi, İş yerinde kullanılan teknolojilerde kendinizi geliştirin ve güncel kalın, Daha fazla sorumluluk alabilme ve göz alıcı bir çalışan olabilme, Profesyonel gelişim, Sürekli öğrenme ve gelişmeye açık olun Kendi yetenek ve becerilerinizi artırmak için eğitim fırsatlarını değerlendirin, Kendinizi iş yerinde diğerlerine göstermek ve kariyerinde ilerleme, Yenilikçilik, Yeni ve yaratıcı çözüm ve fikirler önerin, statükoya meydan okuyun, Yönetim tarafından değerli bir çalışan olarak kabul görme ve ilk işinizde başarı, İletişim becerileri, Net ve etkili bir şekilde iletişim kurmayı öğrenin, gerektiğinde konuşun ve dinleyin, Çalışanlar ve yönetim ile etkili ilişkiler kurma, Yönetimle ilişkiler, Yönetiminiz ile açık ve düzenli bir şekilde iletişim kurun, her sorgu veya sorun için onlara gitmeyin, Yönetim tarafından olumlu bir şekilde algılanma ve onların güvenini kazanma, İş yerinde politikalar, İş yerindeki tüm kurallar ve düzenlemeleri öğrenin, politikalara ve prosedürlere uyun, İş yerinde güvende ve uygun bir şekilde çalışma, İş yaşam dengesi, İş ve kişisel yaşamınız arasında sağlıklı bir denge tutturmak için zaman yönetimi becerilerinizi kullanın, İş stresinin azalması ve genel yaşam kalitesinin artması, Kariyer hedefleri, Kendinize kısa ve uzun vadeli kariyer hedefleri belirleyin ve onlara doğru adımlar atın, Kendinizi iş yerinde göstermek, ilerlemek ve tatmin olmak
İlk İş Deneyimi İçin Bilinmesi Gerekenlerilk iş deneyimiilk işe girmek ilk iş görüşmesi
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Beyaz gömlekli, gözlüklü bir kadın parlak sarı bir arka planın önünde durmaktadır. Doğrudan kameraya bakıyor, gözleri gözlükle çerçevelenmiş. Koyu renk saçları yüzünden geriye doğru toplanmıştır. Ön planda, üzerinde simgeler bulunan beyaz karelerden oluşan bir ızgara ve siyah bir büyüteç görülüyor. Görüntünün sağ tarafında siyah metinli gri dikdörtgen bir işaret görülüyor. Sağ alt köşede kadının göğsünün yakın çekimi görülüyor. Son olarak, siyah dikdörtgenli beyaz bir nesne ile bir cep telefonunun ekran görüntüsü de görülebiliyor. Birlikte ele alındığında, bu görüntü parlak sarı bir ortamda gözlüklü bir kadın portresi yakalıyor.
Mülakat Teknikleri

İş Deneyimi Nasıl Yazılır?

09 Mart 2018
Farklı yaş ve cinsiyetlerden bir grup insan bir ofis toplantı odasında ahşap bir masanın etrafında oturmaktadır. Soldaki adamın üzerinde mavi bir gömlek ve gözlük var ve sağdaki pembe gömlekli kadınla konuşurken öne doğru eğiliyor. Önlerindeki masada bir dizüstü bilgisayar, bir kupa, bir kağıt parçası ve üzerine birkaç fotoğraf iliştirilmiş bir ilan tahtası var. En sağda, arka planda bir bitki zar zor görülüyor ve ön planda bir kağıt parçasının yakın çekimi yer alıyor. Ortam sakin ve dostane, herkes sohbet ediyor.
Çalışan Katılımı

Çalışan Deneyimi Yaratmak

23 Kasım 2018