AnasayfaBlogHakaret Eden İnsanlara Nasıl Cevap Verilir?
Kişisel Gelişim

Hakaret Eden İnsanlara Nasıl Cevap Verilir?

25 Ağustos 2021
Genç bir kadın pencerenin önünde durmuş, parlak güneş ışığına bakıyor. Ellerini birbirine kenetlemiş, uzun kahverengi saçları hafif dalgalar halinde yüzünün etrafına dökülüyor. Gözleri geniş ve tetikte, önündeki güzel manzarayı seyrediyor. Huzurlu, memnun ve biraz da meraklı görünüyor. Gökyüzü parlak bir mavidir ve güneş ağaçların arasından yüzüne vurmaktadır. Beyaz duvarları ve halı kaplı zemini olan bir odada duruyor. Pencerede biri açık iki cam var ve o pencereden gelen ışığın içinde duruyor. Dünyaya bir merak duygusuyla bakıyor, ifadesi huşu ve hayranlık dolu.
Hakaretin NedenleriHakaretle Başa Çıkma YöntemleriHakaretin Sonuçları
KıskançlıkSakin kalma ve durumu idare etmeKişiye olan saygınızın düşmesi
GüvensizlikDuygularınızı ifade etmeKişiye karşı hissedilen olumsuz duygular
Havalı gözükmekDurumu anlayışla karşılama ve gerçek niyeti göz ardı etmeKişinin sosyal çevresinde belirlenen imajı
Öfke veya yıkıcı davranışlarKonuyu değiştirme veya uzaklaşmaKişisel stres veya gerginlik
Kendi sorunlarını başkalarına yansıtmaKişiye anlayış göstermeİlişkinin zedelenmesi
Düşmanlık veya kinKişiden uzak durmaKişisel ve sosyal yıpranma
Şaka yapma amacıDurumu şaka olarak algılamaYanlış anlaşılmalar
Kendine olan saygısının az olmasıKarşılıklı saygıyı tekrar inşa etmeye çalışmaKarşılıklı saygının azalması
Sosyal normları veya kuralları anlamamaAçık bir şekilde neyin kabul edilebilir olduğunu belirtmeSosyal uyumsuzluk
Kişisel tatmin veya ego tatminiKişinin bu davranışının size zarar verdiğini belirtmeKişinin başkalarının duygularına karşı duyarsız hale gelmesi

Bugün birisi sizinle kötü konuştuğunda veya hakaret ettiğinde ne yapacağınızı ya da ne yapmanız gerektiğini konuşacağız. Hakaret elbette kabul edebileceğimiz bir şey değil, bununla birlikte hakarete hakaret ederek karşılık vermek de kabul edilemez.

Bazen şaka ve hakaret arasında kararsız kalırız ve şakayı hakaret olarak bile algılayabiliriz. Fakat bu ikisi arasında da net bir çizgi vardır. Ayrıca hakarete karşı ne yapacağınız da tamamen size yapılan eylemin amacıyla ilgilidir. Yani size hakaret etmek isteyenle, şaka yapmak isteyenin amacı sizin davranışızı belirler. Birinin size hakaret mi ettiği yoksa alaycı mı konuştuğu ya da şaka mı yaptığını anlamanız sizin o anki ruh halinize göre değişebilir. Ayrıca eskiden inek olmak hakaret sayılırdı şimdi ise bir gurur kaynağı sayılabiliyor. İnek şabandan hatırlayın. İnsanlar birbirlerine hakaret etmek için veya alay etmek için inek diyebiliyordu. Şimdi ise inek olmak çok çalışkan, azimli ve gurur ifadesi olarak görüyoruz.

Peki siz ne yapıyorsunuz? Birisi size hakaret ettiğinde ya da sizinle alay ettiğinde ne yapıyorsunuz? Ağlıyor musunuz? Yoksa orayı terk mi ediyorsunuz? Ya da o insanı hayatınızdan mı çıkarıyorsunuz? Ya da kavgacı ve sert bir yapınız var? Hakarete karşılık 2 katı hakaret mi ediyorsunuz?

Bu içerikte hakaret eden insanlarla nasıl başa çıkabileceğinizi ve onlara nasıl yanıt vereceğinizi konuşacağız.

İnsanlar neden hakaret eder?

Her şeyden önce insanların size neden hakaret ettiğini anlamalıyız. Bir insan size hakaret ediyorsa bunun altında yatan bir sebep olmalı. Bir insanın size hakaret etmesi için illaki sizinle bir sorunu olduğu anlamına gelmez. Sizinle sorunu olmasa bile böyle bir davranışta bulunabilir. Kendini iyi hissetmiyordur ve hakaret edecek birini arıyordur ve size denk gelmiştir. 

Şu an ismi aklıma gelmeyen bir filmde bir sahneyi hatırlıyorum. Taksicinin arkasında bir otomobil ısrarla kornaya basıyordu ve adam sinirlenmeye başladı. Arka koltukta oturan müşterisi dedi ki, sakin ol. Arkadaki adam bir çöp kamyonu. Çöp arabasını boşaltacak boş bir yer arıyor. Ve çöpü senin üstüne boşaltmak istiyor. Başkasının çöpünü alma. Bırak çöp onda kalsın.

Kıskançlık sebebiyle hakaret edebilirler

İnsanların size hakaret etmesinin ilk sebebi elbette kıskançlık.

Sizi kıskandığı için insanlar size hakaret edebilir. Sizin gibi olmak istiyordur ve başaramadığında sizi yenemeyeceğini düşündüğü için size hakaret edebilir. 

Seni yenecem istanbul!

Örneğin üniversitede başarılı bir öğrencisiniz ve üniversite hocaları sizi çok seviyor. Ve başarılı olan bir arkadaşınızdan daha çok sevdiğini düşünelim. Bu durumda sizi kıskanır ve sizinle dalga geçebilir. Kıyafetinizle dalga geçebilir, makyajınızla veya saçınızla dalga geçebilir. 

Güvensizlik sebebiyle hakaret edebilirler

İkinci sebebi ise güvensizlik. Bu aslında dünyamızda maalesef kanayan bir yara. Kendine güveni olmayan insanların internette vakit geçirirken ve yorum yazarken, tweet atarken ne kadar özgüvenli olduklarını biliyorsunuz değil mi? Kendine güveni olmayan insanlar hep mutsuzdur ve kendisini iyi hissetmediği için diğerlerinin de mutsuz olmasını ister ve hakaret eder. Blog yazınıza küfür yazar, instagramda bir fotoğraf paylaşırsınız küfür eder, video çekersiniz dalga geçer. Bu insanlar maalesef var ve artarak devam ediyor.

Havalı gözükmek için hakaret edebilirler

İnsanlarla dalga geçmek çok havalı duruyor. Bir insanla dalga geçmek bazılarına göre gerçekten havalı gözüküyor. Hatta insanlarla dalga geçmek için açılmış youtube kanalları var. Adamın tek amacı videoları izleyip dalga geçmek ve küfür etmek. Ve bunları izleyen bunlardan memnun olan yüzbinlerce insan var. 

Benzer şekilde şakacı insanlarda var. Sizi sevdiği için sizinle dalga geçenler. Örneğin boyunuz biraz kısa. Ama bir arkadaşınız sizi çok sevdiği için sizin boyunuzla dalga geçmekte sorun görmüyor. Veya onun şakalarından alınmayacağınızı düşünüyor. Ya da kilonuzla ilgili şakalar yapıyor. Şakacı esprili biri gibi görünmek istiyor ve bunu yaparken sizi hedefliyor. Çünkü sizi seviyor ve onun şakasını hakaret olarak görmeyeceğinizi düşünüyor.

Hakaretle nasıl başa çıkılır?

Şimdi bunlarla nasıl başa çıkabileceğimize bakalım. Ve hakarete karşı nasıl bir cevap vermemiz gerektiğinden bahsedelim.

Hakarete hakaretle karşılık vermek yapacağımız en son şey olmalıdır. Birine hakaret eden bir insan kendine güveni olmayan ve söyleyecek başka bir şeyi olmayan insandır. Onun seviyesine inmemek için öncelikle sakin kalmayı öğrenmeliyiz.

Yapman gereken ilk şey çok basit; sakin ol ve rahatlamaya çalış.

Sakin kaldığınızda aslında ona ilk yumruğu atmış oluyorsunuz. Biraz önce anlattığım hikayede dediğim gibi kamyonun arkasındaki çöpü boşaltacak yer arıyordu ve çöpü üstüne boşaltmasına izin verme.

Senin ağlamanı ve sinirlenmeni istiyor. Buna fırsat vermemelisin. Derin nefes al ve sakin kal. Etkili bir yanıt vermenin ilk yolu bu.

Duygularını ifade et ve sonuçlarını söyle

Bana hakaret edene duygularımı mı söyleyeceğim daha neler diyebilirsiniz ama evet tam olarak bu. O size hakaret ettiğinde nasıl hissettiğinizi söyleyin. “söylediklerini duymak beni üzdü”, “söylediklerini senden beklemezdim”, böyle şeyler söyleyecek birine benzemiyorsun” bunlar söyleyeceğiniz güzel ifadelerdir. Daha sonra ona bundan sonra ne olacağını söyleyin. Eğer internet yoluyla küfür ediyorsa bu ciddi sonuçlar doğurur. Hakaret davası açıp maddi tazminat alabilir ya da onun ceza almasını sağlayabilirsiniz. O yüzden ona bu konuda bilgi verin. Çünkü muhtemelen bunun farkında değil.

Ve bu kişi bir yakınınızsa, kuzeninizse onunla bir daha iyi bir iletişim kuramayacağınızı, arkadaşlık, dostluk veya akrabalık ilişkinizi etkilediğini söyleyin.

Basit bir yöntem: yoksaymak

Bir önceki maddede ona duygularını söyle demiştim ama bunu yapmak zorunda değilsiniz. Eğer başarabilirseniz yoksayın. Daha önce de söylediğim gibi, senden bir hareket bir duygu değişmesi bir farklılık bekliyor. Fakat siz hakaret karşısında duygu durumunuzda değişiklik olmuyor ve onu ciddiye almıyorsunuz.

Hakarete karşı sessiz kalmak hakareti kabul etmek anlamına gelmez. Mükemmel bir davranıştır ve hakaret edenin kazanmasını önlemiş olursunuz. Söyledikleri şeyler sizi etkilemiyor ve görmezden geliniyor. Peki nasıl olacak bu? Bir insanı nasıl görmezden gelebilirsin? Onunla bulunduğunuz konumu terk ederek. Kafanızı çevirerek. Başka bir şeyle uğraşarak. Veya ilgisiz bir konuya değinerek onu görmezden gelebilirsin.

Birisi sizinle dalga geçmeye çalıştığında duygu durumunuz değişmeden konuyu değiştirmek onun yaptığı şeyi ayıpladığınız anlamına gelir ve mahcup olacaktır. Çünkü artık onun özgüvenini kırdınız. Ve sizin ne kadar güçlü bir özgüvene sahip olduğunuz gösterdiniz.

Mizah kullanın.

Birisi size hakaret ettiğinde onunla başa çıkmanın komik ve güzel bir yöntemi de mizah kullanmaktır. 

Bunu ben çok yaparım, şaka yapıyor gibi yaparım. Bu en iyi savunma mekanizmasıdır. Aslında bozulurum ama şakaya vururum. Bundan 10 sene sonra hatırtlamayacağım şeyi neden moralimi bozmaya devam edeyim ki? 

Şöyle düşünün birisi size şaka yoluyla hakaret etti. Bir espri bir jargon kullandığını düşünün. Ya da bir el şakası yaptı. Ve sizi küçük düşürdü. Bununla başa çıkmanın en kolay yolu aynı şeyi onlara yapmaktır. Ama bunu sert bir şekilde değil, yani bir tepki olarak değil bir şaka olarak yapmalısınız. Böylece hem ortam gerilmez hem de o kişiye yaptığı şeyin yanlış olduğunu anlatma fırsatı yakalarsınız.

Mesela birisi size işe gelirken giydiğiniz kıyafetle dalga geçiyor. Örneğin üzerinizdeki gömleğin rengini şaka malzemesi yapıp çok kötü giyindiğinizi ima eden bir yaklaşımda bulundu. Buna karşılık olarak giyim konusunda seni örnek alıyorum diyebilirsiniz. Giyim konusunda senden ilham alıyorum diyebilirsiniz. Ve bunu yaparken nazik ve kaba bir dil kullanmadan yaptığınızda ona bir mesaj da vermiş olursunuz.

Güçlü yönlerini aklında tut.

Evet farkındayım hakarete maruz kalmak hoş bir şey değil. Bazen hepimizi yıpratır. O an dalga geçeriz, yoksayarız veya başka bir şey yaparak onunla başa çıkarız. Fakat akşam eve gittiğimizde boşluğa bakarak düşünürüz ve bizimle dalga geçen insanın söyledikleri aklımıza gelir. Kendimizi kötü hissederiz. Keşke şunu söyleseydim deriz. Ya da ben gerçekten öyle miyim diye düşünürüz.

İşte bununla başa çıkmanın en kolay yolu kendinizi tanımak. Bir günlük yazın. Ya da günlüğe gerek yok bir kağıda güçlü yönlerinizi yazın. Örneğin ben sabırlı bir insanım. Disiplinliyim, çalışkanım, matematiğim iyi, tarih derslerim hep iyiydi. Ben dakik çalışırım. Yöneticilerim tarafından sevilen biri oldum gibi kendinize has özellikleri bir liste yapın.

Bunu ister bir kez yapın ister herhangi bir hakarete maruz kaldığınızda yapın. Zaten hayatımızın her günü birileri bize hakaret etmiyor. O yüzden bunu sıkça yapacağınız anlamına gelmiyor.

Bu yöntem kendinizi daha iyi hissetmenizi ve akşam eve gittiğinizde rahat bir gece geçirmenizi sağlayacaktır. En azından uyku sorunlarını çözeceğine garanti veririm. Çünkü gözünüzü kapattığınızda o istenmeyen an aklınıza gelmeyeceğinin garantisini veriyorum.

Listeme eklemedim ama son olarak bir de bu işin hukuki tarafı var. Eğer hakarete uğrarsanız yetkili merciilere mutlaka nbaşvurun. Eğer bu kişinin yaptığı şey bir şakaysa elbette onun başını belaya sokmak istemezsiniz. 

Hakarete maruz kaldığınızda nasıl başa çıkacağınızı artık biliyorsunuz. Fakat sizin de kendinize has yöntemleriniz mutlaka vardır. Bu videoyu izleyenler için bir öneriniz varsa mutlaka onlar için işe yarayacaktır. Hakaretin olmadığı bir dünya için onlarla başa çıkmalıyız. Kendi yöntemlerinizi mutlaka bu içeriğin yorum bölümüne ekleyin.

Bir sonraki konuda görüşmek üzere, hoşçakalın.

Kıskançlık, Sakin kalma ve durumu idare etme, Kişiye olan saygınızın düşmesi, Güvensizlik, Duygularınızı ifade etme, Kişiye karşı hissedilen olumsuz duygular, Havalı gözükmek, Durumu anlayışla karşılama ve gerçek niyeti göz ardı etme, Kişinin sosyal çevresinde belirlenen imajı, Öfke veya yıkıcı davranışlar, Konuyu değiştirme veya uzaklaşma, Kişisel stres veya gerginlik, Kendi sorunlarını başkalarına yansıtma, Kişiye anlayış gösterme, İlişkinin zedelenmesi, Düşmanlık veya kin, Kişiden uzak durma, Kişisel ve sosyal yıpranma, Şaka yapma amacı, Durumu şaka olarak algılama, Yanlış anlaşılmalar, Kendine olan saygısının az olması, Karşılıklı saygıyı tekrar inşa etmeye çalışma, Karşılıklı saygının azalması, Sosyal normları veya kuralları anlamama, Açık bir şekilde neyin kabul edilebilir olduğunu belirtme, Sosyal uyumsuzluk, Kişisel tatmin veya ego tatmini, Kişinin bu davranışının size zarar verdiğini belirtme, Kişinin başkalarının duygularına karşı duyarsız hale gelmesi
hakarete nasıl cevap verilirhakaretküfürşirket yöntemleriikna
Resimdeki kadının omuzlarına dökülen uzun, siyah saçları var. Kısa kollu, bol kesim siyah bir gömlek giyiyor. Yüzü hafifçe sola dönük ve kendinden emin bir ifadesi var. Gözleri badem şeklindedir ve yüksek elmacık kemiklerine sahiptir. Dudakları hafifçe ayrık ve kaşları kavisli. Küçük bir burnu vardır ve çene çizgisi görülebilir. Arka planında beyaz bir duvar olan ışık dolu bir odada durmaktadır. Duruşu rahattır ve kolları iki yanındadır. Meraklı bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor.
Sezin Gök
Blog Yazarı

Akdeniz Üniversitesi İşletme bölümü mezunudur. Üniversiteden fakülte derecesi ile mezun olmuştur. Gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projesi ile çevresine katkıda bulunmuştur. Gönüllü olarak sosyal sorumluluk projesini devam ettirmektedir. İşletme ve alanları ile ilgili yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Elbise ve şapka giymiş bir kadın elindeki cep telefonuna bakıyor. Yüzünde düşünceli bir ifade var ve gözleri cihaza odaklanmış durumda. Şapka açık renkli bir fötr şapka ve tepesini çevreleyen siyah bir bant var. Elbisesi soluk mavi desenli bir kumaştan, beyaz yakalı ve belinde açık renkli bir kemer var. Arka plan bulanıktır ve uzakta bir ağaç gövdesi olduğunu düşündürmektedir. Kadın, gövdesi kısmen görüntüyü kapatacak şekilde gövdenin önünde durmaktadır. Çerçevede yalnızdır ve görüntü huzurlu, hülyalı bir niteliğe sahiptir.
Etkili İletişim

İletişimin Evrimi ve Doğru İletişim

15 Kasım 2019
Yan tarafında ikili kod bulunan bir insan elinin yakın çekim görüntüsü. Sayı ve harf kombinasyonu beyaz zemin üzerine siyah mürekkeple yazılmış. El, parmakları açık ve avuç içi yukarı bakacak şekilde konumlandırılmıştır. İkili kod bir kağıt parçası üzerine yazılmış gibi görünmektedir. Kod birler ve sıfırlar dizisinden oluşmaktadır. Kağıt başparmak ve işaret parmağı ile elde tutulmaktadır. Kol görünür ve deri hafifçe bronzlaşmıştır. Arka plan bulanık ve odak dışı.
Siber Güvenlik

Siber Zorbalık Nedir?

14 Mayıs 2020
Kalın sakallı ve bıyıklı bir adam kameraya gülümsüyor. Parlak beyaz bir gülümsemesi var ve yanakları hafifçe yuvarlak. Gözleri parlak ve ışıltılı. Sakalı kalın ve yüzünün büyük kısmını kaplıyor. Siyah bir gömlek giyiyor ve arka plan karanlık. Köşede sarı bir 'Y' harfi görülüyor. Sağ alt köşede, siyah zemin üzerinde beyaz bir sayı görülüyor. Görüntü adamın yüzünün yakın çekimidir ve sakalı ve bıyığı açıkça görülebilmektedir. Yüz hatları iyi tanımlanmış ve gözleri yana bakıyor.
Mülakat - İş Görüşmesi

Mülakat Sorusu: Zayıf Yönleriniz Nelerdir?

21 Ocak 2016