AnasayfaBlogFilm Tasarımı Bölümü
Bölümler

Film Tasarımı Bölümü

23 Ağustos 2020
Bu görüntü bir grup film makarasının yakın plan çekimini gösteriyor. Makaralar bir sıra halinde dizilmiş ve her birinin üzerinde siyah beyaz yazılar var. Arka plan çoğunlukla beyazdır, etrafa dağılmış birkaç siyah nokta vardır. Ön planda, içinde siyah beyaz bir nesne olan bir makinenin yakın çekimi var. Görüntünün ortasında, metni açıkça görülebilen bir makaranın yakın çekimi görülmektedir. Sağ tarafta ise üzerinde yazılar olan bir film makarası var. Genel olarak bu görüntü, bir film yapımı için kullanılmaya hazır bir grup film makarasını temsil etmektedir.
Kişi TipiFilm TutkusuFilm Terimleri
Film tutkunlarıSinema ve dizi filmleri sever, genellikle bir film arşivi vardır.Sinema filmleri, dizi filmler
Dizi SeverlerGenel olarak dizi filmleri izler, filmleri pek tercih etmez.Dizi filmleri, bölümler
Belgesel TutkunlarıSinema ve dizi filmleri yerine, daha çok belgesel tarzında filmleri tercih eder.Belgesel filmler, gerçek hikayeler
Filmlere ilgisi olmayanlarFilm izlemeyi çok tercih etmezler, ancak belirli dizi veya filmlerde kendilerinden bir şeyler bulabilirler.Kişisel ilişkilendirme, evrensel konular
Romantik Film SeverlerAşk ve romantizm içeren filmleri tercih ederler.Romantik filmler, aşk hikayeleri
Aksiyon Film SeverlerHeyecan ve aksiyon dolu filmler onların ilk tercihidir.Aksiyon filmleri, macera hikayeleri
Dram Film SeverlerDuygu yoğunluğu yüksek, gerçek hayat hikayelerinden etkilenirler.Dram filmleri, gerçek hikayeler
Komedi Film SeverlerEğlence ve humor içeren filmleri tercih ederler.Komedi filmleri, mizahi hikayeler
Bilim Kurgu Film SeverlerBilim ve gelecek üzerine kurulu, fantastik hikayelere ilgi duyarlar.Bilim kurgu filmleri, fantastik hikayeler
Gerilim Film SeverlerPsikolojik gerilim unsurları içeren, sürpriz sonlu filmlerden hoşlanırlar.Gerilim filmleri, sürpriz sonlar

Sinema ve dizi filmlerini sevmeyenimiz yoktur. Filmlere ilgisi olmayanların bile kendinden bir şeyler bulabileceği bir dizi veya bir film mutlaka vardır. Çünkü her insanın hayali, herkesin yaşam tarzı birbirinden çok farklıdır. Kimisi tam bir sinema düşkünü ve arşivciyken, kimisi sadece dizi izlemeyi sever. Kimi insan da sinema ve dizi filmlerini saçma bulur, onlar da belgesel tarzı filmler severler. Neticeye bakarsanız, her insan film izlemeyi sever aslında.

Sinema dünyasının çok geniş kategorilere ayrılması, film yapımıyla ilgili değişik tasarımların yapılmasını, farklı teknikler kullanmayı gerektirmiştir. Özellikle dijital çağdaki film tasarımı, artık eski tekniklerle yapılmıyor. Yeni teknolojiye uygun programlar ve yeni donanımlı araçlarla yapılan bu teknikler sayesinde, film yapımı yepyeni bir hal almış durumda.

yaşanmış veya hayalî olaylardan yola çıkarak yapılan film tasarımları, bilgisayar programları ve uygulama stüdyoları yoluyla somut tasarımlara dönüşüyor. film tasarımının klasik tarzı olan; senaryo, film çekimi ve montaj kısımları, yeni medya çağında farklı teknikler kullanılarak geliştiriliyor. özellikle bilgisayardaki montajlar ve kamera çekimlerindeki teknik aşamalarda yapılan yenilikler göze çarpıyor. ayrıca tasarım çeşitlerinden, sosyolojik ve psikolojik incelemelere, sinemanın tarihsel geçmişinden yeni medyadaki değişimlerine kadar birçok detaylı eğitim, film tasarımının akademik programlarında karşımıza çıkıyor. 

Eski zamanlardaki film algısı, çoğunlukla sinema filmi üzerineydi. Günümüzde sinema filmleri yine çok sayıda üretiliyor, ama dizi film üretiminde de gözle görülür bir artış söz konusu. Öyle ki, özellikle internetten izlenen, dizi ağırlıklı dijital film kanallarının gün geçtikçe arttığını görüyoruz. Bu artışla orantılı olarak, dijital film platformlarından dizi izleyen insan sayısında da artış sürüyor. Birkaç yıl öncesine kadar dijital kanallardan film veya dizi izlemek pek tercih edilmiyordu. Ancak şimdilerde bu dijital platformların, televizyon kanallarıyla rekabet edecek kadar tercih edildiğini görüyoruz.

Bu bilgilerden yola çıkarak, yeni medya dünyasındaki film yapımlarının, yeni tasarımlarla yapılması konusunun önemli olduğunu söyleyebiliriz. Bu ‘yeni medya’ya uygun film yapabilmek için, bu işin akademik eğitiminin alınması gerektiğini de ifade etmeliyiz. Çünkü ‘yeni medya’nın yeni kuralları ve yeni teknikleri var. Bunları en iyi şekilde öğrenmek ve uygulamak için akademik eğitim olmazsa olmazımızdır. 

Film Tasarımı Bölümü Nedir?

Film Tasarımı Bölümü, senaryo tasarımından film yapım tekniklerine kadar uzanan bir eğitim planına sahip, dört yıllık bir lisans programıdır. Bu programa Sözel puanla ve merkezî sınav sistemiyle öğrenci kabul edilmektedir. Öğrenciler bu bölümde; farklı ana sanat dallarında aldıkları eğitimlerle kapsamlı bir film tasarımı yapmayı öğrenirler. Bu tasarımlar üzerinde çeşitli kurgu ve yapım tekniklerinin uygulamaları da öğretiliyor. 

Bölümdeki temel hedef; sinema sanatının tarihsel ve teorik dersleri temeliyle, film tasarım örnekleri üretebilecek uzmanlar yetiştirilmesidir. Ayrıca yeni medya dünyasına uygun şekilde, yeni teknik donanımlara sahip öğrenciler yetiştirilmesi de hedefler arasındadır. Öğrencilerin bu bölümle birlikte; ‘Film Tasarımı ve Yönetmenliği’, ‘Sinema ve Televizyon’ ve ‘Radyo, Televizyon ve Sinema’ gibi gibi sanat dallarıyla çift anadal veya yandal yapmaları, uzmanlaşma açısından yararlı olabilir. 

Mezunların ilgili programlarda yüksek lisans yapması da çift ana dal kadar önemlidir. Günümüzde lisans mezunu olmak sıradan olarak görülüyor. Bu nedenle lisansüstü eğitim konusu da üniversiteli öğrencilerin düşünmesi gereken bir konu haline gelmiştir. Ayrıca yüksek lisans eğitimi yapan öğrencilerin, ALES puanıyla akademik kariyer yapma şansı da bulunuyor. 



Ayrıca öğrencilerin öğrenimleri süresince, Erasmus gibi yurtdışı öğrenci değişim programlarını değerlendirmeleri de önemli bir konudur. Yurtdışındaki sinema dünyasını ve yeni film tasarım tekniklerini öğrenen bir öğrencinin donanımı, diğer mezunlara oranla çok daha yüksek düzeyde olacaktır.
Film Tasarımı Bölümü 2020 itibariyle yalnızca üç üniversitede bulunuyor: Yaşar Üniversitesi(İzmir), Başkent Üniversitesi (Ankara) ve Marmara Üniversitesi (İstanbul). 

Film Tasarımı Bölümünün İş İmkânları Nelerdir?

Film Tasarımı bölümü mezunları için kariyer olanakları çoğunlukla sinema sektörüdür. Kurum olarak; televizyon şirketlerinde ve film yapım ajanslarında çalışabilirler. Ayrıca kamu ve özel eğitim kurumlarında televizyon ve sinema konularında eğitmenlik yapabilirler. Lisansüstü eğitimlerini tamamlayan ve ALES’te yeterli puanı alan bölüm mezunlarının, akademik ortamlarda da iş imkânı bulunuyor. 

Film Tasarımı Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Film Tasarımı bölümü mezunları, “kurguculuk”, “senaristlik”, “yönetmenlik”, “görüntü yönetmenliği” ve “yapımcılık” gibi dallarda uzmanlık gerektiren işleri yapabilirler. Kamu veya özel eğitim kurumlarında ‘eğitmen’ olarak çalışabilirler. Lisansüstü eğitim yapan mezunlar ise akademisyen olarak çalışabilirler. 
Bölüm mezunlarının yaptıkları işler arasında şunlar yer alıyor:

  • Film tasarımı yapmak ve senaryo yazarlığı yapmak,

  • Sinema ve dizi film çekimlerini yönetmek veya yönetilmesine yardımcı olmak,

  • Görüntü ve tasarım konusunda hem kurgusal hem de teknik işleri yürütmek. 

Film Tasarımı Bölümü Dersleri Nelerdir?

Film Tasarımı bölümünün dersleri sosyolojiden sinema tarihine kadar uzanan güçlü bir eğitim programıyla oluşturulmuştur. Dersler ilk yıl için tüm öğrenciler için zorunlu ve ortaktır. Bunun sebebi, genel bir ders programı sayesinde sinema ve film yapımı hakkında “genel kültür” edinilmesini sağlamaktır. Sonraki sınıflardaki dersler hem öğrencilerin merakları ve yeteneklerine göre seçebilecekleri seçmeli dersler ve diğer zorunlu teorik derslerden oluşuyor. Son sınıfta ise teorik veya uygulamalı bir proje yapılması mecbur tutuluyor. 

Bölümdeki teorik olan dersler sınıflarda; uygulamalı dersler ise bilgisayar laboratuvarları, kurgu stüdyoları ve çekim stüdyolarında işlenmektedir.
Film Tasarımı bölümü lisans programında eğitimi verilen başlıca zorunlu dersler şunlardır:

  • Film Yapım Yönetimine Giriş I, II

  • Film Tasarımına Giriş I, II

  • Kitle İletişim Kuramları I, II

  • Türk Sinema Tarihi I, II, III, IV

  • Dizi Film Senaryo Analizi I, II

  • Fotoğraf ve Kamera Tarihi

  • Türk Dili I, II

  • Yabancı Dil I, II (Almanca, Fransızca, İngilizce)

  • Medya Etiği ve Görsel Kültür

  • Fotoğraf ve Kamera Uygulama

  • Klasik Anlatı Sineması ve Kültürel Etkileri I, II

  • Dünya Sinema Tarihi I, II

  • İletişim Toplumbilim I, II

  • Senaryo Yazım Teknikleri I, II

  • Senaryo Yazım Uygulama I, II

  • Film Kuramları I, II

  • Yazım Denemeleri I, II

  • Türk Sinemasında Türler I, II

  • Çağdaş Sinema Tarihi I, II

  • Simulasyon Kuramı ve Sinema I, II, III, IV

  • Senaryo Yazımı I, II, III, IV

  • Senaryo Analizi I, II

  • Yazılı ve Sözlü Anlatım I, II

  • Deneysel Film

  • Hollywood Tarihi ve Anaakım Sinema Türleri

  • Film Çözümleme

  • Sinemada Temsil 

  • B Sınıfı Film Estetiği

  • Uyarlama Çalışmaları I, II

  • Sinemada Türler ve Uygulama I, II

  • Video Art

  • Staj ve Pratik Çalışma

  • Film İncelemeleri I, II

  • Senaryo ve Film Çözümlemeleri I, II

  • Çağdaş Sinema Yorumu I, II

  • Diploma Çalışması

Film Tasarımı Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları 

Film Tasarımı bölümünün 2020 yılındaki en yüksek taban puanı 414,779 puanla Yaşar Üniversitesi’nin burslu programına aittir ve başarı sıralaması da 7928’dir. Bölümün en düşük taban puanı ise 220,572 puanla Başkent Üniversitesi’nin ücretli programına aittir ve başarı sıralaması da 835608 olarak belirtilmiştir.

Film Tasarımı Bölümü Nedir?

Çoğunlukla sinema ve dizi film sektörüne yönelik olarak kurulmuş olan, 4 yıllık bir akademik disiplindir. Eğitim programı dahilinde, film tasarım ve yapım tekniklerinin her aşaması teorik ve uygulamalı olarak öğrencilere aktarılır.

Film Tasarımı Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Bu bölümden mezunları; film yapım şirketlerinde ve televizyon kanallarında çalışabilirler. Senarist, yönetmen, yönetmen yardımcısı, yapımcı, görüntü yönetmeni, kurgucu gibi unvanlarla mesleklerini yapabilirler.

Film Tasarımı Bölümü Taban Puanları ve Sıralamaları Nasıldır?

Bu bölümün 2020 yılındaki en yüksek taban puanı 414,779 ve başarı sıralaması ise 7928’dir (Yaşar Üniversitesi, burslu). Bölümün en düşük taban puanı ise 220,572’dir  (Başkent Üniversitesi, ücretli) ve başarı sıralaması da 835608 olarak açıklanmıştır. 

Film tutkunları, Sinema ve dizi filmleri sever, genellikle bir film arşivi vardır, Sinema filmleri, dizi filmler, Dizi Severler, Genel olarak dizi filmleri izler, filmleri pek tercih etmez, Dizi filmleri, bölümler, Belgesel Tutkunları, Sinema ve dizi filmleri yerine, daha çok belgesel tarzında filmleri tercih eder, Belgesel filmler, gerçek hikayeler, Filmlere ilgisi olmayanlar, Film izlemeyi çok tercih etmezler, ancak belirli dizi veya filmlerde kendilerinden bir şeyler bulabilirler, Kişisel ilişkilendirme, evrensel konular, Romantik Film Severler, Aşk ve romantizm içeren filmleri tercih ederler, Romantik filmler, aşk hikayeleri, Aksiyon Film Severler, Heyecan ve aksiyon dolu filmler onların ilk tercihidir, Aksiyon filmleri, macera hikayeleri, Dram Film Severler, Duygu yoğunluğu yüksek, gerçek hayat hikayelerinden etkilenirler, Dram filmleri, gerçek hikayeler, Komedi Film Severler, Eğlence ve humor içeren filmleri tercih ederler, Komedi filmleri, mizahi hikayeler, Bilim Kurgu Film Severler, Bilim ve gelecek üzerine kurulu, fantastik hikayelere ilgi duyarlar, Bilim kurgu filmleri, fantastik hikayeler, Gerilim Film Severler, Psikolojik gerilim unsurları içeren, sürpriz sonlu filmlerden hoşlanırlar, Gerilim filmleri, sürpriz sonlar
film tasarımı film tasarımı bölümü sinema ve dizi film yapım film sinema dizi kısa film kısa film yapımı
Bu, uzun siyah saçlı genç bir kadının görüntüsüdür. Üzerinde hafif bol parlak kırmızı bir gömlek var. Gözleri kapalı ve dudakları hafifçe ayrık, sanki rahatlamak için bir an ayırıyormuş gibi. Başı hafifçe eğik ve kollarını göğsünün üzerinde kavuşturmuş. Kendinden emin ve rahat bir duruşu var. Saçları omuzlarına dökülen yumuşak, doğal dalgalarla şekillendirilmiş. Yirmili yaşlarında olduğu anlaşılıyor ve yüzünde sıcak ve davetkâr bir ifade var. Bu anda dingin ve mutlu görünüyor.
Emel Keskin
Blog Yazarı

1998-1999 yılları arasında, Yalova'da bulunan bir reklam ajansının Koleksiyon adlı dergisinde; reklam koordinatörü ve köşe yazarı olarak çalıştı. 2003’te Mimar Sinan Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü'nden mezun oldu. Halen İstanbul Üniversitesi, Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.