AnasayfaBlogErasmus Nedir? Nasıl Yapılır?
Yurt Dışında Eğitim

Erasmus Nedir? Nasıl Yapılır?

26 Şubat 2020
Bir kadın, her iki elinde birer pasaport tutarak bir şehrin önünde duruyor. Uzun saçlı, gözlüklü ve gömleğinin üzerinde siyah beyaz bir logo var. Arka planda beyaz metinli mavi ve yeşil bir arka plan ve mavi ve beyaz bir logo var. Sağda, beyaz harflerle yeşil bir tabela ve sarı bir daire ve bir harita ile bir pasaport var. Şehir ağaçlar ve suyla doludur.
Erasmus Nedir?Erasmus Programının AmacıErasmus Başvuru Süreci
Üniversite öğrencilerinin ve eğitim görevlilerinin eğitimlerine yurtdışındaki bir üniversitede devam etmelerini sağlayan bir programdır.Öğrencilerin araştırma projelerini, akademik plan geliştirme çabalarını ve eğitim ve finans giderlerini karşılayarak üniversiteler arası iş birliğini arttırmayı hedefler.Başvuru süreci için ilk koşul yabancı dil yeterliliğidir. Ayrıca, öğrencinin akademik başarı ortalamasına bakılır.
Hem öğrenim hem de staj hareketliliği programıdır.Bireylerin yurtdışı deneyimi yaşamasını sağlamak ve birden fazla dil öğrenmelerini sağlar.Komisyonun yaptığı sınav ile ya da diğer yabancı dil yeterlilik sınavlarından geçerli bir puan almanız gerekmektedir.
Erasmus+ Programı, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen bir programdırÜniversite öğrencilerine ve eğitim görevlilerine ilgili alanlarda uluslararası deneyim kazandırmayı amaçlamaktadır.Eğitim alacağınız dilde yeterlilik aranır ve genellikle bu dil İngilizce olarak belirlenir.
Avrupa Birliği'nin üniversite öğrencileri, yüksek lisans ve doktora öğrencileri için oluşturduğu bir değişim programıdır.Akademik değişim ve gençlik değişim programları iş birliği yapmak amaçlarından bazılarıdır.Lisans ya da lisansüstü öğrencilerinin ilk bir yılı tamamlamış olmaları gerekmektedir.
Erasmus, gençleri yeni iş olanaklarına ve daha ileriye yönelik eğitimlerine yöneltmeyi amaçlayan bir programdır.Üniversiteler arası eğitimde kalitenin arttırılmasını ve geliştirilmesini hedeflemektedir.Öğrencilere öğretim dili başta olmak üzere, belli bir sınav not ortalaması gereklidir.
Erasmus+’ın bir parçası olarak yer alır ve hayat boyu öğrenme adı altında birçok programı içermektedir.Bireysel hedeflere ulaşmayı sağlamak ve insanları farklı yaşam tarzları ve kültürlerle tanıştırmaktır.Erasmus başvuru sürecinde genel akademik not ortalamanız belirtilen puanların altında iken açıklanmamış notunuz varsa transkriptinizin en son güncel halini başvuru gününe kadar teslim etmeniz gerekir.
Erasmus Toplam bütçesi 500,000$ civarındadır.Katılımcılar hem akademik hem de kültürel anlamda kendilerini geliştirebilirler.Ön lisans ve lisans öğrencileri için 4 üzerinden 2,20, yüksek lisans ve doktora için 4 üzerinden 2,50 olan not ortalaması gereklidir.
Erasmus programı lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri için oluşturulmuştur ve her yıl belirli dönemlerde fırsatlar sunulmaktadır.Bireye akademik, kültürel ve kariyer anlamında olumlu etkileri bulunmasını hedefler.Bu programa katılan kişiler en az 3 ay, en fazla 12 ay boyunca katılabilmeleri ve toplamda 24 ay boyunca faydalanabilmeleri mümkündür.
Erasmus, öğrencilere yurt dışında eğitim ve staj yapma fırsatı sunan bir programdır.Bireylerin İngilizce dışında farklı bir dil de öğrenmelerini sağlar, bu sayede güçlü bir CV oluşturularak iyi bir kariyer yolculuğuna adım atılabilir.Katılımcılar sadece bir defa hibe programlarından yararlanabilirler.
Erasmus, Avrupa Birliği’nin katılımcı ülkelere ayırdığı fonlar bu programı finanse etmektedir.Bireylerin gittikleri ülkelerin dillerini öğrenmelerini ve ülkelerine farklı bir yabancı dil öğrenerek dönmesini sağlar.Başvuru süreci başarıyla sonuçlanabilmesi için başvuru puanlamalarının %50'si yabancı dil yeterliliği ve %50'si akademik not ortalamasına dayanmaktadır.

Yurtdışında okumayı veya staj yapmayı hayal eden gençlere her yıl belirli dönemlerde fırsatlar sunulmaktadır. Bu fırsatlar her yıl Erasmus ile devam etmektedir. Bu sayede yurt dışında okumak ve staj yapmak isteyenler bu fırsatlardan yararlanarak hayallerine kavuşmaktadır.

Erasmus, lisans öğrencilerine bu imkanları sunmanın yanında yüksek lisans ve doktora öğrencilerine yönelik de imkanlar sunmaktadır. Peki, Erasmus nedir?

Erasmus, üniversite öğrencilerinin ve eğitim görevlilerinin eğitimlerine yurtdışında bulunan bir üniversitede devam etmelerini sağlayan ve yeni iş olanakları bulmalarını sağlayan bir programdır. Avrupa Birliği tarafından hazırlanan bir programdır.

Eğitim ve iş olanakları sunmasının yanında sportif aktivite alanında bireylerin kendilerini geliştirme hedefi de bulunur. Bu program adını Rönesans’ın öncü isimlerinden biri olan Desiderius Erasmus’tan almaktadır. 2007 yılından beri böyle adlandırılmaya başlanmıştır.

Daha önceleri Sokrates programı olarak adlandırılmaktaydı. 2007 yılından beri Avrupa Birliği Yaşam Boyu Öğrenme Programları arasında yer almaktadır.

Bu program Erasmus+’ın bir parçası olarak yer almaktadır. Hayat boyu öğrenme adı altında birçok program Erasmus+ çatısı altında toplanmaktadır. Bu sayede kişisel olarak yapılan başvurular oldukça kolaylaşmaktadır.

Binlerce öğrenci bugüne kadar Erasmus programından faydalanmıştır. Erasmus toplam bütçesi 500.000$ civarındadır. Erasmus, Avrupa Birliği’nin katılımcı ülkelere ayırdığı fonlar tarafından finanse edilmektedir. Bu programa katılan kişiler en az 3 ay en fazla 12 ay boyunca katılabilmektedirler. Toplamda ise 24 ay boyunca katılabilmektedir.

Ancak katılımcılar 1 defa hibe programlarından yararlanabilirler. Şimdi Erasmus hakkında daha detaylı bilgi sahibi olalım.

Erasmus Programının Amacı Nedir?

Erasmus programının amacı, genel olarak öğrencilerin ve öğretim elemanlarının araştırma projelerini, akademik plan geliştirme çabalarını, eğitim ve finans giderlerini karşılayarak üniversiteler arasındaki iş birliğini arttırmayı hedeflemektir.

Uluslararası eğitim olanağı sağlamaktadır. Ülkeler arasındaki hareketliliği canlandırma amacı taşımaktadır. Erasmus programının amacı arasında akademik değişim ve gençlik değişim programları yer almaktadır. Erasmus programının amacı arasında bu özelliklerin yanında staj, iş ve spor alanında iş birliği yapmak da yer alır.

Erasmus programının amacı, üniversiteler arası eğitimde kalitenin arttırılması ve gelişmesi hedefleri yer almaktadır. Erasmus programının amacı arasında bireysel hedefler de yer alır. Bireylerin yurtdışı deneyimi yaşamasını sağlamaktadır.

Bu sayede bireyler farklı yaşam tarzları ve kültürlerini tanıyabilmektedir. Bireylerin gittikleri ülkelerin dillerini öğrenilmesini de sağlar. Bu sayede birey İngilizce dışında farklı bir dil de öğrenmiş olur. Ülkesine farklı bir yabancı dil öğrenerek döndüğünde güçlü bir CV oluşturur.

Erasmus deneyimi ve güçlü yabancı dil ile iyi bir kariyer yolculuğuna adım atabilmektedir. Hatta bu program ile gidilen ülkede iş bularak orda yeni bir yaşam kurabilmeyi sağlar. Erasmus programının amacı bu şekilde sıralanabilir. Bireye akademik, kültürel ve kariyer anlamında olumlu etkileri bulunmasını hedefler.

Erasmus Başvuru Süreci

Erasmus başvuru süreci için bazı koşullar bulunmaktadır. Erasmus başvuru süreci için ilk koşul yabancı dil yeterliliğidir. Eğitim alacağınız dilde yeterlilik aranır. Bu dil genellikle İngilizce olarak belirtilir.

Birçok üniversite ve ülke TOEFL, IELTS gibi sınavlardan geçerli puan almayı İngilizce yeterliliği olarak kabul etmektedir. Eğer bu sınavlardan birisine girmediyseniz üniversitenin Erasmus Koordinatörlüğü tarafından düzenlenecek olan yabancı dil sınavına girmeniz gerekir.

Bu sınavdan geçerli not almanız gerekir. Koordinatörlüğün yaptığı sınav veya diğer sınavlardan geçerli not alan kişiler için bir aşama daha bulunur. Bu aşama sözlü sınavdır. Erasmus başvuru süreci için ilk koşulu tamamlamak için mutlaka bu iki aşamayı başarı ile geçmek gerekir.

Yabancı dil aşamasının da belirlenecek olan puanınızın %25’lik kısmı sözlü sınav ile belirlenmektedir. Erasmus başvuru süreci başarı ile sonuçlanmasını sağlayacak puanlama oranları %50 yabancı dil yeterliliği, %50 akademik not ortalamasıdır.

Erasmus başvuru süreci arasında bazı önemli noktalar bulunur. Lisans ya da lisansüstü öğrencilerinin ilk bir yılını tamamlamış olmaları gerekir. Hazırlık sınıfı kabul edilmez.

Yabancı dil yeterlilik sınavında olduğu gibi akademik not ortalaması gerekir. Ön lisans ve lisans öğrencileri için 4 üzerinden 2,20 puan olmalıdır.

Yüksek lisans ve doktora için not ortalaması 4 üzerinden 2,50 olması gerekir. Bu not ortalamaları minimum puanlardır. Erasmus başvuru süreci içinde genel akademik not ortalamanız belirtilen puanların altında iken açıklanmamış notunuz varsa transkriptinizin en son güncel halini son başvuru gününe kadar teslim etmeniz gerekir.

Erasmus başvuru süreci içerisinde başka koşullar da bulunmaktadır. Daha önce Erasmus+ programlarından birine katılmamanız gerekir. Örneğin, Leonardo Da Vinci programı gibi.

Avrupa Birliği, Avrupa Ekonomik Topluluğu veya Türkiye Cumhuriyeti ülkelerinden birisinin vatandaşı olmak gerekir. Okuduğunuz bölümün bu program dahilinde olması gerekir. Erasmus başvuru süreci içerisinde işlemlerinizi gerçekleştirebilmek için koordinatörlüğe başvuruda bulunmanız gerekir.

Erasmus Programı Ülkeleri Nelerdir?

Erasmus programı ülkeleri, Avrupa Birliği ülkeleri ve bu ülkelerin yanında Türkiye, Makedonya, Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn gibi ülkeler bulunur. Üniversite yaşamının en renkli ve heyecan verici anlarından birini yaşamanızı sağlayacak 30’un üzerinde ülke bulunur.

Seçtiğiniz ülke ve şehre göre hibe fiyatları değişmektedir. Bazı ülkelerde yaşam masrafları yüksek olduğu için hibe fiyatları yüksekken bazı ülkelerde yaşam standartlarına göre fiyatlar daha düşüktür.

Erasmus programı ülkeleri arasından seçtiğiniz ülkeye göre hibe verilmektedir. Avrupa Birliği tarafından hesabınıza yatan para miktarına hibe denir. Bir nevi burs olarak tanımlanır. Erasmus programı ülkeleri hibe açısından 3 guruba ayrılır.

Birinci grup ülkelerine giden bir öğrenci 500 Euro hibe alır. Bu ülkeler; Avusturya, Birleşik Krallık, İsveç, İsviçre, Fransa, Finlandiya gibi ülkeler oluşturur. İkinci grup ülkelerinden birine giden bir öğrenci 400 Euro hibe alır.

İkinci grup ülkeleri; Belçika, İspanya, Türkiye, Hollanda, Almanya, Kıbrıs Rum Kesimi, İzlanda, Slovenya, Portekiz İspanya, Çek Cumhuriyeti ve Yunanistan oluşturur.

Üçüncü grup ülkelerinden birine giden bir öğrenci 300 Euro hibe alır. Üçüncü grup ülkeleri; Polonya, Romanya, Slovakya, Macaristan, Malta, Letonya, Litvanya, Bulgaristan, Estonya oluşturur.

Erasmus programı ülkeleri tercih yapmadan önce çok iyi araştırılması gerekir. Örneğin, yüksek hibe verdiği için birinci grup ülkelerden birisini seçiyorsanız bu ülkelerde yaşamın çok pahalı olduğunu bilmeniz gerekir.

Alacağınız 500 Euro’nun bu ülkelerde size yetip yetmeyeceği analizini iyi yapmanız gerekir. Türkiye’den Erasmus programı ülkeleri içerisinde en çok Balkan ülkelerine, Polonya’ya ve Baltık ülkelerine öğrenci gitmektedir.

Erasmus programı ülkeleri arasında tercih yaparken maddi olanakların yanında dikkate almamız gereken birkaç kriter daha vardır. Erasmus programı ülkeleri içerisinde hangi ülkeye kolay uyum sağlayabileceğinizi araştırmanız gerekir.

Okuduğunuz bölümle ilgili en iyi eğitimin hangi ülkede verildiğini göz önünde bulundurarak tercih yapmalısınız. İş olanakları açısından size fayda sağlayacak olan ülkeyi de seçmeniz size avantaj sağlar. Hangi ülkede kendinizi geliştirebileceğinizi de tercih yaparken göz önünde bulundurmalısınız.

Son olarak hangi ülkenin dilini daha kolay bir şekilde öğreneceğinizi de araştırarak tercih listesi oluşturmalısınız.

Erasmus programı ülkeleri genel olarak bunlardır;

  • Türkiye

  • Almanya

  • Bulgaristan

  • Belçika

  • Estonya

  • Finlandiya

  • Danimarka

  • Fransa

  • Yunanistan

  • İrlanda

  • Letonya

  • Litvanya

  • Lüksemburg

  • Makedonya

  • Polonya

  • Portekiz

  • İspanya

  • İzlanda

  • Norveç

  • Kıbrıs Rum Yönetimi

  • Avusturya

  • İsviçre

  • Slovakya

  • Slovenya

  • Macaristan

  • Çek Cumhuriyeti

  • Malta

  • Romanya

  • Lihtenştayn vb. ülkelerdir.

Erasmus’un Faydaları Nelerdir?

  • Erasmus’un faydaları, yabancı bir ülkede yaşama deneyimi kazanmanızı sağlar.

  • Erasmus’un faydaları arasında farklı milletlerden bireylerle tanışmanızı sağlamak da yer alır.

  • Yabancı dilinizi geliştirme imkanı sunar. Sık sık pratik yapmanızı ve dili derinlemesine öğrenmenizi sağlar.

  • Özgeçmişinize ekleyeceğiniz iyi bir deneyim fırsatı sunar. Kariyer yolcuğunuzda önemli adımlar atmanızı sağlayacak fırsatlar oluşturur.

  • Erasmus’un faydaları arasında sorumluluk bilincinin artması yer alır. Erasmus ile yurtdışında okuyan veya çalışan birey ailesinden ve ülkesinden ayrı olduğu için daha fazla sorumluluk üstlenir. Bu durumda bireyde sorumluluk bilincinin artmasını sağlar.

  • Erasmus’un faydaları, geniş bir sosyal çevreye ulaşmanızı sağlar. Yurtdışında tanıdığınız farklı milletlerden bireyler sosyal çevrenizi genişletir.

  • Erasmus’un faydaları arasında bireyin kendini keşfetmesini sağlamak da yer alır. Yurtdışında birey kendini yeniliklere açmalıdır. Yeni alışkanlıklar ve yeni bilgiler öğrenilecektir. Bu durum da bireylerin özgüvenini ve kendilerini keşfetmelerini sağlar.

  • Yurtdışında edindiğiniz bilgiler ve deneyimler motivasyon kazanılmasını sağlar. Farklı ortamlarda bulunma, farklı deneyimler elde etme, farklı bir eğitim veya kariyer deneyimi bireyin motivasyonunun artmasını sağlamaktadır.

  • Erasmus’un faydaları arasında tek başına seyahat etme becerisi kazanma da bulunur. Yalnız başına seyahat ederek farklı bireylerle tanışma şansı da artmaktadır.

Üniversite öğrencilerinin ve eğitim görevlilerinin eğitimlerine yurtdışındaki bir üniversitede devam etmelerini sağlayan bir programdır, Öğrencilerin araştırma projelerini, akademik plan geliştirme çabalarını ve eğitim ve finans giderlerini karşılayarak üniversiteler arası iş birliğini arttırmayı hedefler, Başvuru süreci için ilk koşul yabancı dil yeterliliğidir Ayrıca, öğrencinin akademik başarı ortalamasına bakılır, Hem öğrenim hem de staj hareketliliği programıdır, Bireylerin yurtdışı deneyimi yaşamasını sağlamak ve birden fazla dil öğrenmelerini sağlar, Komisyonun yaptığı sınav ile ya da diğer yabancı dil yeterlilik sınavlarından geçerli bir puan almanız gerekmektedir, Erasmus+ Programı, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen bir programdır, Üniversite öğrencilerine ve eğitim görevlilerine ilgili alanlarda uluslararası deneyim kazandırmayı amaçlamaktadır, Eğitim alacağınız dilde yeterlilik aranır ve genellikle bu dil İngilizce olarak belirlenir, Avrupa Birliği'nin üniversite öğrencileri, yüksek lisans ve doktora öğrencileri için oluşturduğu bir değişim programıdır, Akademik değişim ve gençlik değişim programları iş birliği yapmak amaçlarından bazılarıdır, Lisans ya da lisansüstü öğrencilerinin ilk bir yılı tamamlamış olmaları gerekmektedir, Erasmus, gençleri yeni iş olanaklarına ve daha ileriye yönelik eğitimlerine yöneltmeyi amaçlayan bir programdır, Üniversiteler arası eğitimde kalitenin arttırılmasını ve geliştirilmesini hedeflemektedir, Öğrencilere öğretim dili başta olmak üzere, belli bir sınav not ortalaması gereklidir, Erasmus+’ın bir parçası olarak yer alır ve hayat boyu öğrenme adı altında birçok programı içermektedir, Bireysel hedeflere ulaşmayı sağlamak ve insanları farklı yaşam tarzları ve kültürlerle tanıştırmaktır, Erasmus başvuru sürecinde genel akademik not ortalamanız belirtilen puanların altında iken açıklanmamış notunuz varsa transkriptinizin en son güncel halini başvuru gününe kadar teslim etmeniz gerekir, Erasmus Toplam bütçesi 500,000$ civarındadır, Katılımcılar hem akademik hem de kültürel anlamda kendilerini geliştirebilirler, Ön lisans ve lisans öğrencileri için 4 üzerinden 2,20, yüksek lisans ve doktora için 4 üzerinden 2,50 olan not ortalaması gereklidir, Erasmus programı lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri için oluşturulmuştur ve her yıl belirli dönemlerde fırsatlar sunulmaktadır, Bireye akademik, kültürel ve kariyer anlamında olumlu etkileri bulunmasını hedefler, Bu programa katılan kişiler en az 3 ay, en fazla 12 ay boyunca katılabilmeleri ve toplamda 24 ay boyunca faydalanabilmeleri mümkündür, Erasmus, öğrencilere yurt dışında eğitim ve staj yapma fırsatı sunan bir programdır, Bireylerin İngilizce dışında farklı bir dil de öğrenmelerini sağlar, bu sayede güçlü bir CV oluşturularak iyi bir kariyer yolculuğuna adım atılabilir, Katılımcılar sadece bir defa hibe programlarından yararlanabilirler, Erasmus, Avrupa Birliği’nin katılımcı ülkelere ayırdığı fonlar bu programı finanse etmektedir, Bireylerin gittikleri ülkelerin dillerini öğrenmelerini ve ülkelerine farklı bir yabancı dil öğrenerek dönmesini sağlar, Başvuru süreci başarıyla sonuçlanabilmesi için başvuru puanlamalarının %50'si yabancı dil yeterliliği ve %50'si akademik not ortalamasına dayanmaktadır
erasmus erasmus programının amacı erasmus başvuru süreci erasmus programı ülkeleri erasmusun faydaları erasmus lise erasmus yüksek lisans erasmus erasmus lise erasmus yüksek lisans erasmus veren üniversiteler erasmus ile yurtdışında okumak erasmus nedemek ön lisans erasmus üniversitede erasmus erasmus nedir kısaca erasmus okumak erasmus erasmus+ erasmus yapan okullar erasmus icin gerekenler
Kalın, koyu renk sakallı bir adam beyaz bir duvara yaslanmış duruyor. Otuzlu yaşlarında görünüyor ve yüzünde ciddi bir ifade var. Sakalları dolgun ve gür, yüzünün ve boynunun büyük bir kısmını kaplıyor. Üzerinde açık gri desenli siyah bir tişört ve mavi bir kot pantolon var. Adamın kısa, koyu renk saçları var ve gözleri koyu kahverengi. Sert bir ifadeyle dosdoğru karşıya bakıyor. Arka plan beyaz bir duvar ve ışık görüntünün sol tarafından geliyor.
Sezer Açiler
Blog Yazarı

Sezer AÇİLER, 19 Haziran 1995 tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. 2019 yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Kırmızı ruj sürmüş, uzun kahverengi saçlı bir kadın uzun beyaz bir binanın önünde durmakta ve sağ elinde siyah bir telefon tutmaktadır. Üzerinde açık sarı desenli açık mavi bir gömlek var ve yüzünde nazik bir gülümseme var. Uzun saçları rüzgârda savruluyor ve omuzlarına kadar uzanıyor. Görüntünün arka planı hafif bulanık ve köşede siyah bir nesne var. Kadın, ön planda siyah bir çit bulunan uzun beyaz bir binanın önünde duruyor. Görüntü bir sıcaklık ve neşe hissiyle doludur.
Yurtdışında Eğitim

Sen Hala Erasmus Yapmadın Mı?

04 Nisan 2021
Bir grup insan bir kitabın etrafında toplanmış, dikkatle sayfalara bakmaktadır. Sarı saçlı bir kadın gülümsüyor, yanındaki adamın elinde ise yeşil bir defter var. Başka bir kişi elinde bir tablet tutuyor ve arkalarında duran kadın kollarını adama dolamış. Son kişi ise elinde bir dergi tutuyor. Resimdeki tüm bireyler materyalle meşgul ve baktıkları şeyden keyif alıyor gibi görünüyorlar.
Yurt Dışında Eğitim

Neden Erasmus Programına Katılmalısınız?

05 Mayıs 2021
Bir grup insan ellerini birleştirmiş, gülümseyerek ve birbirlerine bakarak bir daire içinde durmaktadır. Bir kişinin kıllı bir kolu vardır ve dairenin ortasındaki iki kişinin elleri iç içe geçmiştir. Soldaki kişinin uzun, boyalı tırnakları, sağdaki kişinin ise kapalı bir yumruğu var. Herkes gündelik kıyafetler giyiyor ve arka plan odak dışı. Bu güzel ve dokunaklı bir neşe, birlik ve dostluk anıdır.
Yurt Dışında Eğitim

Erasmusun Alternatifi: Avrupa Dayanışma Programı

03 Mart 2021