Teknolojinin tüm olanakları dışında öğrencilerine medya ve sinema sektöründe büyük adımlar atabilmeleri için hedefler koymuştur. Sinema ve Televizyon bölümü bu alanda çalışacak sanat elemanları yetiştirir. Bu bölümü okumak isteyenlerin, olayları inceleyip gözlemleyebilmeleri, ayrıntıları ayrıştırabilmeleri ve ilgi çeken kompozisyon üretebilmeleri amaçlanmıştır.
Öğrenciler ilk iki yıl boyunca iletişim fakültesi okuyan tüm öğrencilerin ortak olarak aldığı Sosyoloji, Psikoloji, Sanat Tarihi, Estetik, İletişime Giriş gibi temel derslerin yanı sıra Sinema ve Televizyonun Temel Teknikleri, Senaryo Yazımı, Temel Fotoğrafçılık gibi kendi alanlara özgü dersleri de alırlar. Üniversitelere göre değişiklik gösteren diğer bir konu ise hazırlık sınıfıdır. Bazı üniversitelerin hazırlık bölümleri olduğu için dört yıllık eğitim dönemi beş yıla çıkabilmektedir. Bu üniversitelere göre seçmeli olarak da karşımıza çıkabilir. Her üniversitenin kendi teknik olanakları dahilinde yoğun uygulama eğitimleri verilirken Film Eleştiri-Analiz, Film Kuramları, Dünya ve Türk Sinema Tarihi, Belgesel Sinema, Görüntü Estetiği gibi ileri düzey derslerini almak zorunludur.
Öğrenim süreleri sonunda seçtikleri derslere göre bitirme projeleri yaparak eğitimlerini tamamlarlar. Bölüm öğrencileri dersleri kapsamında okulda bulunan teknik donanımlar ve yardımcı ekipmanlardan faydalanabilirler. Projelerini çekmede, yapım aşamasında, uygulama aşamasında ve tamamlama aşamasında ekipmanlarından tümünden yararlanabilirler. Bu sayede kazandıkları bilgi ve tecrübeleri geliştirmek için ders içinde ve dışında uygulama imkanı bulabilirler.
Sinema Televizyon Bölümünden mezun olan öğrenciler film yönetmenliği, senaryo yazarlığı, kurgu (montaj), ışıkçılık, görüntü yönetmenliği, stüdyo şefliği, televizyon kanallarında, televizyon yapım şirketlerinde, reklam şirketlerinde, animasyon stüdyolarında, tanıtım şirketlerinde çalışabilirler. Kısaca görselliğin ön plana çıktığı alanlar iş bulabilirler. Bu bölüm ile ilgili en çok iş sektörünün olduğu il İstanbul’dur. Her ilin yerel bir kanalı veya yapım şirketi olsa da kişilerin kendilerini geliştirebilecekleri daha profesyonel alanda çalışabilecekleri ve ulusal kanalların ve yapım şirketlerinin İstanbul içerisinde olması iş olanağını o yöne çekmektedir. 4 yıllık bölüm mezunları çoğunlukla özel sektörlerde iş olanağına rastlar. KPSS puanı ile TRT’ye başvurabilirler.
Sinema ve Televizyon Bölümü öğrencileri sanat, iletişim, basın yayın, sinema tarihi ve kuramları, film yapımı, çekim teknikleri gibi birçok dersten sorumlu olacaklardır. Bu bölümü tercih eden öğrenciler üniversitenin ders programına bağlı olarak aşağıda sıraladığımız dersleri alacaklardır. Her üniversite için ders programında ders içerikleri aynı olsa da ders isimleri farklılık gösterecektir.
Sosyal farkındalığın öğrenciler adına arttırılması için sosyal derslerde öğretiliyor. Birinci sınıfta genel olarak her bölümde olan sosyal dersler veriliyor. Temel derslerin yanı sıra iletişimi ilgilendiren diğer bölümlerin ve meslek dallarının genel derslerini de alabiliyorlar. Bu derslerin içerisinde çoğu dersler seçmeli olarak sunulmuştur. Öğrenci ileriki dönemlerde kendisine hitap eden ve ilgileneceği dersleri seçmeli olarak alabilecektir. Bir dönem içerinde ortalama 8 ya da 9 ders sayısı belirleniyor.
Sinema ve Televizyon bölümü sözel bir bölümdür. TYT ve AYT puanlarına göre alım yapılıyor. Eğitim süresi 4 yıldır fakat bazı üniversitelerde hazırlık bölümü olduğu için bölüm süresi 5 yıla kadar uzayabilir. Sözel bölümün en gözde ve sanatı içinde barındıran bu bölümü öğrencilerin ilgisini kolayca çekebilir. Günümüz koşullarında dijital medyanın kullanımının artmasıyla ilgili öğrencilerin bu bölümü seçmeleri doğru tercih olacaktır.
Aşağıda ilk beş üniversitenin dört yıllık Sinema ve Televizyon Bölümü Taban Puanları verilmiştir.
Sinema Televizyon Bölümü Devlet Üniversiteleri
Sinema Televizyon Bölümü Özel Üniversiteleri
Sinema ve Televizyon Bölümü Nedir?
Bu bölümü okuyan öğrenciler birinci sınıfta kamera kullanmayı ve hareketli görüntüleri çekmeyi ve film kültürü ve sinema tarihi derslerini öğrenirler. İkinci sınıfta öğrencilerin kendi yeteneklerini ve eğilimlerini keşfetmeleri için senaryo, film grameri, video üretimi, durağan görüntü gibi dersler verilir. Üçüncü sınıfta öğrencilerin daha da uzmanlaşmaları için proje ya da tez çalışmaları yapmaları istenir ve dördüncü sınıfta akademik danışmaların yardımlarıyla kişi ne yapacağını belirleyebilir.
Sinema ve Televizyon Bölümünün İş İmkanları Nelerdir?
Sinema ve Televizyon Bölümü beraber okunsa da sinema ayrı televizyon apayrı bir dal olduğu için medya ve alanlarında çeşitli iş imkanları vardır. Bu bölüm mezunları televizyon için dizi, film, belgesel gibi video üretim aşamasında görev alırlar. Görüntü yönetmeni, televizyon yapımcısı, senarist, sinema yazarı, film yapımcısı, kurgucu gibi değişik iş alanlarında çalışabilirler.
Sinema ve Televizyon Bölümü Taban Puanları ve Sıralaması
Sinema ve Televizyon bölümü sözel öğrencileri tarafından en çok tercih edilen bölümler arasındadır ve bu bölüme girebilmek için iyi bir puana ihtiyacınız vardır. En yüksek puanı özel üniversitelerde 453,67311, en düşük puanı 224,74684’tür. Devlet üniversitelerinde ise en yüksek puanı 427,48460, en düşük puanı 237,94640’tır.