AnasayfaBlogFark Yaratan CV Nasıl Hazırlanır?
CV - Özgeçmiş

Fark Yaratan CV Nasıl Hazırlanır?

16 Aralık 2014
Mavi bir dairenin ortasında, parlak arka plana karşı siluet halinde duran bir adam. Kendinden emin ve dik bir duruşu var ve başını dik tutuyor. Kolları iki yanında gevşekçe sarkıyor ve yüzü gökyüzüne doğru dönük. Ayak bileklerine kadar inen uzun, koyu renk bir palto giymiş ve yüz hatlarını ortaya çıkaran, hafifçe arkaya doğru eğilmiş bir şapka takmış. Adamın silueti mavi dairenin dairesel şekli içinde mükemmel bir şekilde çerçevelenmiş ve görüntüye bir bütünlük ve denge hissi veriyor.
CV Hazırlanırken Dikkat Edilmesi GerekenlerNeden Önemlidir?Örnekler
Olası adaylarla fark yaratmaDiğer adaylar arasından sıyrılmanızı sağlarSpesifik beceriler, özgün projeler, yüksek seviye yabancı dil bilgisi vb.
Taslak ve format düzeniCV'nizin okunur ve profesyonel görünmesini sağlarBelli bir sıralamaya uygun bilgi verme, font ve kenar boşluklarına dikkat etmek
Dürüstlükİşverenle sağlam bir güven ilişkisi kurulmasını sağlarGerçek yabancı dil seviyesini belirtmek, gerçek çalışma tecrübelerini aktarmak
Kısa ve net bilgi vermeCV'nizi okuyan kişinin zamanını doğru kullanmanızı sağlarGereksiz ayrıntılardan kaçınmak, önemli bilgileri öne çıkarmak
Eğitim ve sertifikalarMesleki donanımınızı ve yeteneklerinizi gösterirLisans, yüksek lisans bilgileri, sertifika programları
Bireysel marka değeriKendinizi ve yeteneklerinizi bir marka olarak tanıtmanızı sağlarKişisel projeler, ödüller, benzersiz beceriler
İletişim Bilgileriİşverenin sizinle kolayca iletişim kurabilmesini sağlarTelefon, e-posta ve adres bilgileri
Referanslarİşverenin sizi daha iyi tanımasını ve eski iş deneyimlerinizi anlamasını sağlarEski işverenler, öğretmenler veya profesyonel danışmanlar
Kişisel Gelişim ve Mesleki EğitimlerBireyin mesleki ve kişisel gelişimini gösterirKatıldığınız seminerler, kurslar, sertifika programları
Kendi İlgi Alanlarını YazmaYaratıcı düşünme ve problem çözme becerilerini gösterirResim, spor, müzik, blog yazarlığı vb.

CV bir özgeçmiş olup Curriculum Vitae kelimesinin kısaltılmışıdır. İş arayanların işverene kendini kısaca tanıttığı ilk temsili belgedir. Çalışanın aslında ben buyum demesidir. CV hazırlarken özen gösterilmelidir. Çünkü CV işverenin görüşmeden önce fikrinin değişmesine sebep olabilecek bir özgeçmiştir.

CV hazırlarken dikkat etmeniz gereken en önemli unsur sizi yansıtıyor olması. Kendinizi diğer olası adaylarla kıyasladığınızda bir fark ortaya koyabiliyor musunuz? Kişisel özelliklerinizi ve yeteneklerinizi doğru bir şekilde analiz ettiniz mi? Tam olarak sizi yansıtan bir CV hazırlamadıysanız öncelikle bir CV'nin nasıl hazırlanacağından bahsedelim.

CV Nasıl Hazırlanır?

Bu belgede kişinin kendisini tanıtmasını ardından da eğitim, deneyim, tecrübe, ilgi alanları, kazanımları, iletişim ve adres bilgilerinin yazması beklenir. Bunların belli bir sıralamaya göre yapılma kuralı her ne kadar yok denilse de mantık çerçevesindeki bir taslakla oluşturulmalıdır. CV hazırlanırken imla yazım kurallarına, puntolara, kenar satır boşluklarına, sayfa düzenine dikkat edilmeli ve kesinlikle bilgisayar yazısıyla yazılmalıdır.

Kişinin vesikalık bir fotoğraf koyması beklenir. CV de her şey dürüstçe anlatılmalı sade ve abartıdan kaçınılmalı. Örneğin, İngilizce bilmiyorsak sırf işe alınsın diye biliyormuş gibi yazmak olmaz. Dürüstlük her şeyden önemli. Görüşmede kişiden İngilizce cevaplar vermesi beklenilirse eğer, işveren karşısında o gün mahçup ve yalancı duruma düşer ve böyle birini de kimse işe almak istemez.

CV’de Nasıl Öne Geçilir?

CV kısa ve net olmalı. Bu özellik dikkate alındıktan sonra kişi diğerlerinde olmayan kendisinde olan gerçek özelliklerle fark atmalıdır. En az herkes kadar işinin ehli olan staj yapma fırsatı elde etmiş, kendi ilgi alanında kurs ve eğitim sertifikalarına sahip olmalı. Ayrıca blog yazma ve aktif olarak spor, resim, müzik uğraşlarına sahip olmalı.

CV'nizde Mutlaka Bulunması Gerekenler

i̇ş hayatında başarılı olmak, yükselmek, vazgeçilmez personel olmak, taltif edilmek, maaş zammı almak büyük önem taşır. tüm çalışanların çabaları da bu yöndedir. ama amaçları gerçekleştirmek için önce bir iş sahibi olmak gerekir.

Çalışmak, düzenli bir iş sahibi olmak için insanlar, bir çok kez iş başvurusunda bulunabilir. İş başvurularında artık standartlaşan bir uygulama da CV, sunmaktır. CV, bir çeşit eğitim ve çalışma hayatının özgeçmişidir. İngilizce olarak özgeçmiş manasına gelen Curriculum Vitae'ın baş harflerinden oluşur. Gerek İnsan Kaynakları yöneticisi, gerekse de patron işe alımlarda öncelikle yapılan başvurularda CV'leri inceler. CV'si yeterli görülen aday, görüşmeye çağrılır ve genellikle işe kabul edilir.

CV'de mesleki yeterliliğinizi kanıtlayacak olan diplomanın yanı sıra aldığınız eğitimlerin sertifikaları da işe alımda karar vereni olumlu etkileyecektir. Her CV'de mezun olunan okulun yanı sıra sahip olunan sertifikalar da mutlaka yer alır. CV örneklerinde bu bölüm kesinlikle yer alır. İş başvuru formlarında da Sertifikaların sıralanması istenir. Bu nedenle, iş başvurularında tercih edilen olmak için online eğitimler içinden sektörünüzle ilgili olanları tercih ederek, sertifika alabilirsiniz. Ücretsiz online sertifika eğitim programları ile herhangi bir ücret ödemeden eğitim alabilirsiniz.

İşe alımlarda insan kaynaklarının da dikkate aldığı CV, iş hayatını ve kişisel bilgileri içermektedir.

Eğitim Bilgileri

Cv'de yer alması gereken bilgilerden biri de alınan eğitimlerdir. En son alınan eğitimden başlanarak sıralanacak bilgiler sizlerin kariyeriniz doğrultusunda dikkate alınacaktır. Lisans, yüksek lisans bilgileri haricinde eğitimini almış olduğunuz sertifikaların da Cv'de belirtilmesi gerekir. Uzmanlık belgelerinin ve alınan sertifikaların numaraları ve içerikleri de öz geçmişte yer alır.

Katılan kişisel gelişim ve mesleki eğitimler de öz geçmişte belirtilir. Bu eğitimlerin ve derecelerinin gerekli görüldüğü düzeyde öz geçmişte belirtilir. Öz geçmişleri başvurulacak olan iş sektörüne göre şekillendirmek daha avantajlı olacaktır. Bilgisayar kullanımı ve yazılım eğitimleri bu yönden belirtilmelidir. Yabancı dil eğitimleri konusunda da Cv'de alınan seviyenin belirtilmesi gerekir. 

İletişim Bilgileri

Bireysel markayı tanıtma olarak nitelendirilen bilgileri etkili bir cv hazırlamak için kullanmalısınız. Başvurulan işe ve pozisyona göre öz geçmişlerde ufak değişiklikler ve eklemeler yapılır ancak genel olarak standart bilgiler gereklidir. Öz geçmişte yer alan iletişim bilgilerinin doğru olması insan kaynakları uzmanının iş görüşmesi için size ulaşması anlamında önemlidir.

Sertifikalar

Gerekli sertifikaların alınmış ve öz geçmişte yer alması öz geçmişi etkili kılacaktır. Öz geçmişte sadelik ön planda bulundurularak kişisel gereksiz bilgi kalabalığından kaçınılmalıdır. Öz geçmiş genel anlamda çok uzun tutulmamalıdır. Gerekli bilgilerin bir sayfayı geçmeyecek şekilde hazırlanması etkili olacaktır.

Referanslar

Referanslar kısmında gerçek ve önceden kişinin çalışma ahlakını gören bilen kişiler yazmalıdır. Çünkü referans için aranılan kişilerden, alınacak kişi hakkında çalışma yaşamına ve örgüt kültürüne uyumlu olabilecek nitelikler arandığını duymak için ulaşılmak istenilir. Bu da kulağınıza küpe olsun.

CV Hazırlamada En Çok Yapılan Hatalar Neler?

Kişi öncelikle ne iş olsa yaparım kafasında olmaktan vazgeçmeli. Kendi becerilerine uygun iş aramalı ve buna göre iş başvurusunda bulunmalı. Kendisine uygun iş başvurusunda bulunacağı zamanda iş tanımını iyi bilmeli ve buna göre çalışacak kişiden ne istendiği ve hangi kriterlere sahip olunması gerektiği gerçeğinin farkına varmalı.

Çalışan çalışmak istediği kurum, örgüt, işverenden ne istediğini bilmeli ve bunu dile getirmeli. Yalan yanlış, eksik, altını dolduramadığınız ifadelerden kaçınılmalı ve özenli hazırlamaya dikkat edilmelidir. Son zamanlarda selfie pozu vermek moda oldu. Bu da CV’ler üzerinde yapılan en büyük hatadır. Bir diğer önemli konu da verilen sosyal medya hesaplarını dikkatsiz kullanmak. Sosyal medya hesapları son zamanlarda işveren tarafından dikkat edilir hal almış durumda.

Kişi paylaşım yaptığı şeylere son derece dikkat etmek durumunda artık. Aksi takdirde işe alınmaya az kala vazgeçilebilen kişi olabilir. İnsan kaynakları yüzlerce iş başvurusunda değerlendirme yaparken öncelikle onları tek tek okumaz bunu bilmelisiniz. Dikkat edilecek ilk şey görsellik ve gösterilen özendir. Dolayısıyla CV hazırlamanın özverili bir iş olduğunun bir kez daha altını çizmek gerekir. CV de yazı, kağıt düzeni ifade etme biçimi ve basitlik tercih edilirken karmaşadan uzak durulması tercih edilir.

Olası adaylarla fark yaratma, Diğer adaylar arasından sıyrılmanızı sağlar, Spesifik beceriler, özgün projeler, yüksek seviye yabancı dil bilgisi vb, Taslak ve format düzeni, CV'nizin okunur ve profesyonel görünmesini sağlar, Belli bir sıralamaya uygun bilgi verme, font ve kenar boşluklarına dikkat etmek, Dürüstlük, İşverenle sağlam bir güven ilişkisi kurulmasını sağlar, Gerçek yabancı dil seviyesini belirtmek, gerçek çalışma tecrübelerini aktarmak, Kısa ve net bilgi verme, CV'nizi okuyan kişinin zamanını doğru kullanmanızı sağlar, Gereksiz ayrıntılardan kaçınmak, önemli bilgileri öne çıkarmak, Eğitim ve sertifikalar, Mesleki donanımınızı ve yeteneklerinizi gösterir, Lisans, yüksek lisans bilgileri, sertifika programları, Bireysel marka değeri, Kendinizi ve yeteneklerinizi bir marka olarak tanıtmanızı sağlar, Kişisel projeler, ödüller, benzersiz beceriler, İletişim Bilgileri, İşverenin sizinle kolayca iletişim kurabilmesini sağlar, Telefon, e-posta ve adres bilgileri, Referanslar, İşverenin sizi daha iyi tanımasını ve eski iş deneyimlerinizi anlamasını sağlar, Eski işverenler, öğretmenler veya profesyonel danışmanlar, Kişisel Gelişim ve Mesleki Eğitimler, Bireyin mesleki ve kişisel gelişimini gösterir, Katıldığınız seminerler, kurslar, sertifika programları, Kendi İlgi Alanlarını Yazma, Yaratıcı düşünme ve problem çözme becerilerini gösterir, Resim, spor, müzik, blog yazarlığı vb
fark yaratan CV nasıl hazırlanır CV hazırlamak CV hazırlama ve iş görüşmesine hazırlık eğitimi
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.