AnasayfaBlogİçine Kapanık Olanlar İçin Linkedin İş Bulma Rehberi
İş Hayatı

İçine Kapanık Olanlar İçin Linkedin İş Bulma Rehberi

11 Eylül 2015
Bir kişi sağ elinde bir cep telefonu tutuyor ve başparmağı ekranın üzerinde. Sol eli bir dizüstü bilgisayar klavyesinin üzerinde, hızlıca yazıyor. Mavi bir sırt çantası takıyor ve odaklanmış bir ifadeyle dizüstü bilgisayara bakıyor. Telefonun yan tarafında tek bir beyaz düğme bulunan siyah bir kasası var. Dizüstü bilgisayarın siyah kapaklı gümüş bir çerçevesi vardır. Ekranda siyah kenarlıklı ve beyaz merkezli kare bir nesne var.
İçine Kapanıklar İçin StratejiAçıklamaLinkedIn'deki Etkisi
Kişisel Marka Değeri OluşturmaBireysel yetenek ve tecrübelerinizi öne çıkararak kişisel bir marka oluşturun.Profiliniz üzerinden yapacağınız paylaşımlar ve katılacağınız gruplarla kişisel marka değerinizi arttırabilirsiniz.
Düşünce LiderliğiUzman olduğunuz alanlarda bilgi ve görüşlerinizi paylaşarak düşünce liderliği yapın.LinkedIn grupları ve bloglarında düşünce liderliği yapabilir, bu sayede ağırlığınızı arttırabilirsiniz.
Sosyal MevcudiyetSosyal ağlarda aktif olun ve profesyonel ağınızı genişletin.LinkedIn, düşüncelerinizi ve deneyimlerinizi paylaşabileceğiniz geniş bir platform sunar, bu sayede sosyal mevcudiyetinizi arttırabilirsiniz.
Bağlantıların GücüDiğer profesyonellerle bağlantıya geçin ve işbirliği yapın.LinkedIn üzerinden sektördeki diğer profesyonellerle ulaşıp, bağlantılarınızı arttırabilirsiniz.
Bilginin PaylaşımıBilgi ve deneyimlerinizi paylaşın, böylece diğerleri de faydalanabilir.LinkedIn, bilgi ve deneyimlerinizi geniş bir kitleyle paylaşabileceğiniz bir platform
Görsel MateryallerGörsellerle desteklenmiş içerikler oluşturun.LinkedIn, görsel materyallerle etkileşimi arttırabileceğiniz bir platform.
Etkin KatılımGrup tartışmalarına veya diğer sosyal etkinliklere katılın.LinkedIn üzerinde etkin olmak, görünürlüğünüzü ve ağınızı genişletir.
Hedef BelirlemeKariyer hedeflerinizi belirleyin ve bu hedeflere ulaşmak için stratejinizi oluşturun.Hedef belirleme ve bu hedeflere ulaşmak için LinkedIn'i kullanma.
Mektup YazmaPotansiyel işverenlere ve bağlantılara profesyonel mesajlar yazın.LinkedIn, yazılı iletişim becerilerinizi sergileyebileceğiniz bir platform.
Çevrimiçi Etkinliklere KatılmaÇevrimiçi seminerlere, atölye çalışmalarına ve diğer etkinliklere katılın.LinkedIn, çevrimiçi etkinliklere katılarak yeni fırsatlar yakalayabileceğiniz bir platform.

Birkaç ay önce, alanında uzman fakat içine kapanık bir meslektaşıma LinkedIn profilinde yardım ettim. Konuşmaya başladığımızda, sohbetimizin bazı kısımlarının içine kapanık insanların kişisel marka değerlerini ortaya koymak adına güzel bir yazı oluşturabileceğini fark ettim. Çünkü iş bulma sürecinde başarılı olmak için marka çok önemli... Enerjinizi düşünceleriniz aracılığıyla toplayabilirsiniz ve gittikçe ana fikre yoğunlaşabilirsiniz. Bunu ancak LinkedIn kullanarak sağlayabilirsiniz. İşte sosyal medya aktivitelerini geliştirmek ve sosyal mevcudiyetlerini yaratmak için LinkedIn kullanmayı isteyen içine kapanık insanlara ipuçlarım.

İş Bulma Rehberi

Hikayeni anlat.

Öncelikle, sosyal medya yayıncılığı sizi anlatan bir şov programı değildir. Paylaşmak, öğretmek ve öğrenmektir. Bu yüzden profilinizde size ait bir fotoğraf kullanın ve profilinizin tamamlanmış olduğundan emin olun. LinkedIn' de iş bulma amacınızı süper star olma yolunda ilerletmeyin

Başlık nasıl olmalı ?

Sizin LinkedIn profilinize baktığımda, dikkatimi çekmesini isteyeceğiniz üç şey ne olurdu ? Şirketler arası ticaret konusunda popüler misiniz? Yoksa bir içerik pazarlama dehası mı? İnsanların sizi bulması için başlıkta anahtar kelimelere yer verin. Bu iş bulma sürecinde karşı tarafa daha net mesajlar verecektir.

Sizin için önemli olan şeyleri paylaşın.

Yayıncılık yapmıyorsunuz; tecrübelerinizi paylaşıyorsunuz. Bildiklerinizi başkalarına aktarmanın kendinizle övünmek olduğu düşüncesine kapılmayın.

Bir gruba katılın.

Bu madde iş bulma sürecinde oldukça önemlidir. Çünkü iş bulma süreci için sosyalleşmeniz gerekir. Bu sizin için mükemmel bir tavsiye. Gruplar genel olarak bir sektör, konferans veya şirket temelinde kurulur. Esasında gruplar bilginin "açık büfesidir.’’

Özelliklerinizi kullanın.

Eğer içe dönük bir insansanız, düşünceli ve ehemmiyetlisinizdir. Bunu lehinize kullanın. Büyük ihtimalle post ve makaleleri dikkatlice araştıracaksınız. LinkedIn sizin özelliklerinizle oynar. Sizi takip eden insanlar içyüzünüze hayran kalacak!

Başlamadan önce dinleyin.

Zaten sizin en büyük özelliğiniz, atlamadan önce gözetlemektir. Özendiğiniz diğer profilleri inceleyerek başlayın ve onların katılımlarını izleyin.

Hazır olduğunuzda statünüzü günde en az bir kere güncelleyin.

Eğer cüretkar hissediyorsanız profilinizi sabah, öğlen yemeğinde ve akşam güncelliyor olmalısınız.

Bunu yayın.

Mesela Meltem Aktepe'nin içe dönük insanlar için sosyal medyadaki makalesini diğer bağlantılarınıza gönderin. Sosyal medya toplulukla ilgilidir, sizinle değil. Diğerlerine hedef bilgi ile yardım edin, diğer insanların ilginç postlarını paylaşın ve diğer insanların statülerine yorum yapın. Ayrıca geçmiş ve şu anki çalışma meslektaşlarınızı, çalışanları ve patronları LinkedIn’da önermeyi düşünün.

Eğlenmeyi unutmayın.

Ciddi olduğunuzu biliyorum ama biraz tadını çıkarın. Diğer size benzer insanlarla kaynaşın, büyüyün ve öğrenin. Bu tamamen bilgiyi paylaşmak ve insanlarla bağlanmak ile alakalı bir şey. Kim hep iş ile alakalı olması gerektiğini söylemiş ki? Bütün gün iş bulma amacıyla kafanızı patlatmayın!

Bonus paylaşım yapın.

Diğer insanların statülerini paylaşabildiğinizi ve yorum yapabildiğinizi unutmayın. Bu üçüncü değinmek istediğim konu. Size önemli geleni paylaşın ama unutmayın; sosyalliğin arkasındaki temel dayanak bağlanmaktır. Sizinle aynı fikirde olan insanları bulun ve paylaşım yapın.

İş Bulma Sürecinde Başarılı Olmak İçin Ne Önemlidir?

Konuşmaya başladığımızda, sohbetimizin bazı kısımlarının içine kapanık insanların kişisel marka değerlerini ortaya koymak adına güzel bir yazı oluşturabileceğini fark ettim. Çünkü iş bulma sürecinde başarılı olmak için marka çok önemli... 

LinkedIn Neden Önemlidir?

Enerjinizi düşünceleriniz aracılığıyla toplayabilirsiniz ve gittikçe ana fikre yoğunlaşabilirsiniz. Bunu ancak LinkedIn kullanarak sağlayabilirsiniz. 

İş Bulma Rehberi Nedir?

Hikayeni anlat. Sizin için önemli olan şeyleri paylaşın. Bir gruba katılın. Özelliklerinizi kullanın. Hazır olduğunuzda statünüzü günde en az bir kere güncelleyin. Eğlenmeyi unutmayın.

Kişisel Marka Değeri Oluşturma, Bireysel yetenek ve tecrübelerinizi öne çıkararak kişisel bir marka oluşturun, Profiliniz üzerinden yapacağınız paylaşımlar ve katılacağınız gruplarla kişisel marka değerinizi arttırabilirsiniz, Düşünce Liderliği, Uzman olduğunuz alanlarda bilgi ve görüşlerinizi paylaşarak düşünce liderliği yapın, LinkedIn grupları ve bloglarında düşünce liderliği yapabilir, bu sayede ağırlığınızı arttırabilirsiniz, Sosyal Mevcudiyet, Sosyal ağlarda aktif olun ve profesyonel ağınızı genişletin, LinkedIn, düşüncelerinizi ve deneyimlerinizi paylaşabileceğiniz geniş bir platform sunar, bu sayede sosyal mevcudiyetinizi arttırabilirsiniz, Bağlantıların Gücü, Diğer profesyonellerle bağlantıya geçin ve işbirliği yapın, LinkedIn üzerinden sektördeki diğer profesyonellerle ulaşıp, bağlantılarınızı arttırabilirsiniz, Bilginin Paylaşımı, Bilgi ve deneyimlerinizi paylaşın, böylece diğerleri de faydalanabilir, LinkedIn, bilgi ve deneyimlerinizi geniş bir kitleyle paylaşabileceğiniz bir platform, Görsel Materyaller, Görsellerle desteklenmiş içerikler oluşturun, LinkedIn, görsel materyallerle etkileşimi arttırabileceğiniz bir platform, Etkin Katılım, Grup tartışmalarına veya diğer sosyal etkinliklere katılın, LinkedIn üzerinde etkin olmak, görünürlüğünüzü ve ağınızı genişletir, Hedef Belirleme, Kariyer hedeflerinizi belirleyin ve bu hedeflere ulaşmak için stratejinizi oluşturun, Hedef belirleme ve bu hedeflere ulaşmak için LinkedIn'i kullanma, Mektup Yazma, Potansiyel işverenlere ve bağlantılara profesyonel mesajlar yazın, LinkedIn, yazılı iletişim becerilerinizi sergileyebileceğiniz bir platform, Çevrimiçi Etkinliklere Katılma, Çevrimiçi seminerlere, atölye çalışmalarına ve diğer etkinliklere katılın, LinkedIn, çevrimiçi etkinliklere katılarak yeni fırsatlar yakalayabileceğiniz bir platform
İçine Kapanık Olanlar İçin Linkedin İş Bulma Rehberi iş bulma Linkedln iş bulma linkedin iş bulma linkedin iş ilanları
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.