AnasayfaBlogSizi İşe Aldıracak CV Tasarımı Nasıl Olmalı?
CV - Özgeçmiş

Sizi İşe Aldıracak CV Tasarımı Nasıl Olmalı?

08 Mayıs 2021
Bu resimde metinli birkaç renkli kağıt görülebilir. Solda mavi ve beyaz metinli pembe ve mavi bir kağıt var. Sağda, gözlük takmış ve gülümseyen bir erkek yüzü olan mor ve beyaz bir el ilanı. Ortada ise kadın yüzlü mavi beyaz bir cv görülüyor. Ek olarak, görüntünün alt kısmına yakın bir yerde daire içinde bir kişinin siyah çizgi çizimi var. Sahnenin geneli canlı renkler ve ilginç şekillerle dolu. Enerji ve yaşam hissi veren farklı ve büyüleyici bir kompozisyon.
Önemli NoktalarAçıklamalarAksiyonlar
CV TasarımıBir CV'nin tasarımı, İK uzmanları tarafından ilk olarak incelenen öğedir.Profesyonel ve göze hitap eden bir CV tasarımı yapın.
Canva KullanımıCanva, kullanıcı dostu olduğu ve çeşitli şablonlar sunduğu için CV tasarımında ideal bir araçtır.Canva'yı kullanarak CV'nizi kişiselleştirin.
Renk SeçimiRenk seçimi, CV'nin dikkat çekiciliğini ve profesyonelliğini etkiler.Açık ve kontrast oluşturan renkler seçin.
Fotoğraf KullanımıProfesyonel bir fotoğraf, CV'nin genel görünümünü iyileştirir ve daha ciddi bir izlenim bırakır.Profesyonel bir fotoğraf koyun.
Sayfa DüzeniSayfa düzeni, CV'nin okunabilirliğini ve işe alım uzmanının gerekli bilgilere kolayca ulaşabilmesini sağlar.Sade ve düzenli bir sayfa düzeni oluşturun.
Yazı TipiYazı tipi, genel olarak bir CV'nin okunabilirliğini etkiler ve profesyonel bir izlenim bırakır.Kolay okunabilir profesyonel bir font seçin.
Kişisel Bilgilerin YeriKişisel bilgilerin CV'deki yeri, İK uzmanının bu bilgilere hızlıca ulaşabilmesini sağlar.Kişisel bilgilerinizi CV'nizin üst kısmında yer verin.
Kariyer HedefiKariyer hedefi, size ait bir CV'nin en çarpıcı kısmıdır ve İK tarafından dikkate alınır.Kariyer hedefinizi belirleyin ve CV'nizin ilk kısmında yer verin.
Adres BilgisiAçık adres bilgisi yerine il ve ilçe bilgisi vermek yeterlidir.Adres bilginizi İl ve ilçe şeklinde ekleyin.
Sayfa SayısıCV'nin sayfa sayısı 1 ya da 2'yi geçmemeli ve bilgiler mümkün olduğunca öz şekilde ifade edilmelidir.CV'nizi öz yetkinlik ve deneyimlerinizi belirtecek şekilde 1-2 sayfada sınırlayın.

Yeni mezun oldunuz ya da zorunlu stajınız için şirketlere CV göndermeye başladınız; ama geri dönüş bir türlü olmadı. Binbir hayal ve emekle okuduğunuz meslek için bu durum genelde umut kırıcı olabiliyor. Bunun ilandaki iş tanımına uymamanız gibi belirli sebepleri olabilir, çünkü insan kaynaklarının binlerce başvuruyu elemek için belirli anahtar kelimeleri filtrelerden geçirmesi gerekiyor. Özgeçmişiniz bu filtrelere takılıp rakiplerinize karşı ya baştan elenebilir ya da işe alım uzmanına bir şekilde ulaşabilmiş özgeçmişiniz, biçim bakımından özensiz ve karışık gelebilir. İK uzmanlarının bir CV’ye ortalama göz atma süresinin 6-9 saniye arasında olduğunu düşünürsek de özgeçmişinizin tasarımı, İK uzmanları tarafından okunması ve değerlendirilmesi için en önemli etken.

Canva’yla Fark Yaratın

CV hazırlama aslında sanıldığının aksine gayet keyifli bir uygulamadır. Yüksek tasarım becerilerine ve Photoshop bilmeye gerek duyulmaz. 

Artık özgeçmişte klasik word tablolarından uzak daha çarpıcı tasarımlara dayanan içerikler dikkat çekiyor. Özellikle de kariyer sitelerinde hazırlanan, kenarında site logolarının olduğu özgeçmişler artık profesyonel gözükmüyor. Canva uygulaması bu yüzden CV hazırlamada çokça işinize yarayacak. İçinde minimalist, modern, yaratıcı, akademik, infografik ve öğrenci CV’si gibi temel hedeflerinize göre çokça seçenek bulunuyor. Ücretsiz 50 binden fazla sayısız şablonun olduğu Canva’da özgeçmişinizi hazır şablonlarla kişiselleştirebilirsiniz.

Tema ve Renk Seçimi

Kuşkusuz İK uzmanlarının özgeçmişinize ilk göz attıklarında dikkatini çeken, renklerdir. Günde binlerce başvuruyu elemek ya da okumakla vakit geçiren işe alım uzmanlarının dikkatini çekebilmek için renk seçimi çok önemlidir.

  • Adaylar göz yoran renklerden kaçınmalıdır. 

  • CV şablonunuzdaki renkler en fazla 2 ya da 3 taneyi geçmemeli.

  • Bilgilerinizin yazdığı yerin arka planı okurken göz yormaması için beyaz veya açık renk olmalı.

  • Renkler arasında kontrast oranı göz önünde bulundurulmalı, mümkün olduğunca çok koyu renklerden kaçınılmalıdır.

  • Görselliğe hitap eden, örneğin grafik tasarım alanında kariyer planlıyorsanız daha renkli ve canlı temalar kullanabilir, CV tasarımınızla yetkinliğinizi öne çıkarabilirsiniz.

ayrıca renk konusunda kararsızsanız mesleğinizi betimleyen belirli renkler seçmeniz de sizi öne çıkaracaktır. biyolog ya da çevre mühendisi gibi meslek dallarına sahip olanlar yeşil rengi, doktorlar da güveni temsil eden ve önlüklerinde kullandıkları mavi rengi seçebilir. 

Özgeçmişinizi gönderdiğiniz şirket belirli renklerle öne çıkıyorsa (örneğin; Turkcell lacivert-sarı) bu renklerle özgeçmişini tasarlayabilirsiniz. Bu renkleri kullanmanız aynı zamanda kurum aidiyeti oluşturup, İK uzmanlarının dikkatini çekecek ve gözlerinde işi ne kadar çok önemsediğiniz düşünülecektir.

Fotoğrafınızla Profesyonel Gözükün

İK uzmanı tarafından CV’nize göz atıldığında ilk dikkat çeken yerlerden biri de fotoğrafınızdır. CV’lerde fotoğraf konulması zorunlu olmasa da bazen işveren tarafından eksik olarak kabul edilebiliyor. Peki ya fotoğraf seçiminiz nasıl olmalı? 

Fotoğrafınızın İK uzmanına profesyonel gözükmesi gerekir. Bunun için günlük hayatınızda çekildiğiniz selfie gibi fotoğraflardan ziyade daha kurumsal gözükeceğiniz yüzünüzün tam ve net gözükeceği fotoğraflar koymanız gerekiyor. 

Erkek adaylar için sakallı çekilmiş bir fotoğraf sorun olmamakla beraber, özensiz gözüken saç-sakal İK’nın hoşuna gitmeyecektir. Kıyafet seçiminde de koyu renk yerine açık renkler tercih edilmelidir. Kadın adaylar da bununla birlikte yoğun makyaj görüntüsünden uzak daha sade bir makyaj tercih edebilir. Gözü yoran ve çok dikkat çeken takı ve kolyeler CV fotoğrafınızda olmamalıdır. 

Adaylar için daha profesyonel gözükmesi adına açık renk gömlek ve ceket kullanılması tercih edilebilir, fakat bu bazı durumlarda geçerli değildir. Özel sektörde çalışacaksanız veya oyunculuk ya da tasarımla ilgili yaratıcılık içeren mesleklere sahipseniz fotoğrafınız buna uygun olabilir. Canva’da mesleğinizi filtreleyerek ne gibi fotoğraflar kullanıldığına dair ön fikir alabilirsiniz.



CV'de Sayfa Düzeni ve Yazı Tipi

Sayfa düzeni ve yazı tipi İK’nın CV’yi okumasını kolaylaştıran bir diğer unsurdur. Özgeçmişinize 6-9 saniye arasında bir göz atıldığında işe alım uzmanlarının hakkınızda çoğu şeyi anlaması gerekir. İç içe geçmiş göz kalabalığı yapan yazılar ve okunması güç yazı tipleri kullanımı İK’nın işini kolaylaştırmaz. Bu yüzden CV’nizin okunabilirliği ve her bilginin CV’nize göz atıldığında kolayca bulunabilmesi çok önemlidir. 

  • Sayfa sayısı 1 veya 2’yi geçmemeli, az ve öz bir şekilde en az kelimeyle anlatılmalıdır.

  • En üstte fotoğrafınız altında isim soyisim ve unvanınız mutlaka yazmalı.

  • Kişisel bilgileriniz (e-mail, telefon numarası vb.) İK’nın kolayca görebileceği üst sıralarda yer almalıdır.

  • Adresiniz uzun uzun açık adres şeklinde yazılmamalıdır. İl ve ilçe şeklinde yeterli olacaktır.

  • Kariyer hedefiniz de İK’nın ilk baktığında okuyabilmesi için üstte olmalıdır. Başvurduğunuz pozisyonun, temel yetkinliklerinizle uygun olduğunu ve iş hakkında motivasyonunuzu gösterecek kısa bir paragrafla yazılmalıdır.

  • İş deneyimleri ve eğitim bilgisi önemli olduğundan üst sıralarda ters kronolojiye (en son deneyim üstte olacak şekilde) uygun olarak yazılmalıdır. 

  • İş deneyimlerinde, işe başlama ve bitiş tarihi (ay-yıl olarak), çalışılan yer, unvan ve iş tanımları yazılmalı, iş tanımları maddelendirme biçiminde olmalıdır.

  • Sertifikalar varsa eğer o konuda yetkinliğinizi göstermek adına yazılmalıdır. Sertifika alma tarihiniz, alınılan kurum ve sertifika ismi eksiksiz olmalıdır. 

  • Referanslar, isim-soyisim, unvan ve çalıştığı yer şeklinde daima alta yazılmalıdır. Referansın iletişim bilgileri KVKK nedeniyle mülakat sonrası istenildiğinde verilmeli, CV’de yazmamalıdır.

CV’de öne çıkarmak istediğiniz kısımlar daima üstlerde olur ve İK’nın da ilk gördüğü yerlerdir. Bu yüzden öne çıkarmak istediğiniz unsur deneyim ya da eğitiminizden ziyade yetkinlikleriniz veya yaptığınız projelerse, en üste onları yazabilirsiniz.
Yazı tipi seçimi de çok kafa karıştan bir konudur. Yazı tipinin ne olduğundan ziyade, okunabilirliği önemlidir. Göz yormayan, kolay anlaşılabilen Arial, Verdana, Times New Roman, Georgia gibi yazı tipleri rahatlıkla kullanılabilir. Yazı boyutu da metin için 10-12’yi geçmemeli, başlıklar da 14-16 arasında olmalıdır.

İkonlardan Yararlanın

  • Sadece özgeçmiş değil, herhangi bir belgede bile sayfanın göze hitap etmesi çok önemlidir. Kuru yazı kalabalığı özgeçmişinizin okunmasını sıkıcı kılacaktır. Bu yüzden bilgilerin yazıyla ifade edilmesinin yerine ikonlardan rahatlıkla yararlanılabilir. Özellikle yeni mezun ya da öğrenci adaylar sayfanın boş kalmasını bir eksiklik olarak görürler. Bu sebeple ilgi alanlarını yazıyla belirtmektense görsel ikonları kullanıp sayfanın boş görünümünü doldurabilirler. 

  • Bilgisayar becerileri ve yabancı dil seviyesini belirtmek için başlangıç, orta, ileri gibi tanımlamalar kullanılıyor. Bunun için yine yüzdelik ifadesi veren bir ikonu, grafikler kısmından bulabilirsiniz. 

  • İletişim bilgilerinde de bu özellikten faydalanabilirsiniz. Telefon numarası belirtmek için telefon simgesi, adres bilgileriniz için konum simgesi, mail ve sosyal medya hesapları için uygulama logolarını kullanabilirsiniz.

CV Tasarımı, Bir CV'nin tasarımı, İK uzmanları tarafından ilk olarak incelenen öğedir, Profesyonel ve göze hitap eden bir CV tasarımı yapın, Canva Kullanımı, Canva, kullanıcı dostu olduğu ve çeşitli şablonlar sunduğu için CV tasarımında ideal bir araçtır, Canva'yı kullanarak CV'nizi kişiselleştirin, Renk Seçimi, Renk seçimi, CV'nin dikkat çekiciliğini ve profesyonelliğini etkiler, Açık ve kontrast oluşturan renkler seçin, Fotoğraf Kullanımı, Profesyonel bir fotoğraf, CV'nin genel görünümünü iyileştirir ve daha ciddi bir izlenim bırakır, Profesyonel bir fotoğraf koyun, Sayfa Düzeni, Sayfa düzeni, CV'nin okunabilirliğini ve işe alım uzmanının gerekli bilgilere kolayca ulaşabilmesini sağlar, Sade ve düzenli bir sayfa düzeni oluşturun, Yazı Tipi, Yazı tipi, genel olarak bir CV'nin okunabilirliğini etkiler ve profesyonel bir izlenim bırakır, Kolay okunabilir profesyonel bir font seçin, Kişisel Bilgilerin Yeri, Kişisel bilgilerin CV'deki yeri, İK uzmanının bu bilgilere hızlıca ulaşabilmesini sağlar, Kişisel bilgilerinizi CV'nizin üst kısmında yer verin, Kariyer Hedefi, Kariyer hedefi, size ait bir CV'nin en çarpıcı kısmıdır ve İK tarafından dikkate alınır, Kariyer hedefinizi belirleyin ve CV'nizin ilk kısmında yer verin, Adres Bilgisi, Açık adres bilgisi yerine il ve ilçe bilgisi vermek yeterlidir, Adres bilginizi İl ve ilçe şeklinde ekleyin, Sayfa Sayısı, CV'nin sayfa sayısı 1 ya da 2'yi geçmemeli ve bilgiler mümkün olduğunca öz şekilde ifade edilmelidir, CV'nizi öz yetkinlik ve deneyimlerinizi belirtecek şekilde 1-2 sayfada sınırlayın
CV özgeçmiş CV tasarımı Canva’da CV hazırlama İK uzmanları modern CV Sizi İşe Aldıracak CV Tasarımı Nasıl Olmalı Sizi İşe Aldıracak CV CV tasarımı Sizi İşe Aldıracak CV Tasarımı CV Tasarımı Nasıl Olmalı
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kitabın yakın çekimi görüntünün ana odağını oluştururken, arka planda takım elbiseli bir adam görülüyor. Kitapta siyah zemin üzerinde beyaz bir 'D' harfinin yanı sıra beyaz bir 'O' harfi ve başka bir beyaz harf olduğu görülüyor, ancak bu harfin ne olduğu belli değil. Yakın planda bir kadının yüzü de görülebiliyor ve arkasında siyah zemin üzerinde beyaz bir harf görülüyor. Görüntü canlı ve ayrıntılıdır, sahnenin ruh halini ve atmosferini büyük bir ayrıntıyla yakalamaktadır.
Özgeçmiş Bölümleri

Özgeçmişte Deneyim ve Beceriler Nasıl Yazılır?

08 Eylül 2022
Gözleri kapalı ve ağzı hafifçe açık bir adamın yüzünün yakın çekimi görülüyor. Siyah bir gömlek giymektedir ve kısa, koyu renk saçları vardır. Sağ eli bir pano üzerinde kalem tutmaktadır ve sağında siyah zemin üzerinde beyaz yazılar okunmaktadır. Sol eli bir defterin üzerinde kalem tutmaktadır ve solunda siyah zemin üzerinde yeşil bir metin vardır. Görüntünün arka planı bulanıklaştırılmış, genel bir konsantrasyon ve odaklanma izlenimi veriyor. Görüntünün alt kısmında bir görüntülü sohbetin ekran görüntüsü ve sağ üst köşede siyah zemin üzerinde beyaz bir 'O' harfi görülüyor. Bu görüntü, adamın yazdıklarına odaklandığı yoğun bir konsantrasyon anını yakalıyor.
İnsan Kaynakları Yönetimi

Kurumsal İK'nın Farklı Departmanlardaki Rolü

04 Şubat 2023
Bu görüntü sarı saçlı, gözlüklü ve kolyeli bir kadını tasvir ediyor. Doğrudan kameraya bakıyor ve yüzünde küçük bir gülümseme var. Gözlükleri siyahtır ve köşesinde küçük yeşil ve siyah bir logo vardır. Kolyesi gümüş ve göğsüne doğru sarkıyor. Ayrıca, burnu ve gözlükleri, dudakları, gözü ve kolyesi yakın plandadır. Kadının saçları kulaklarının arkasında toplanmış ve küpe takmış. Cildi pürüzsüz ve sağlıklı görünüyor ve gözleri parlak ve uyanık. Yirmili yaşlarının ortalarında ya da sonlarında görünüyor.
CV - Özgeçmiş

CV Hazırlama İpuçları ve CV Örnekleri

11 Aralık 2019