AnasayfaBlogBeden Dili Ve Yönetimi
Beden Dili

Beden Dili Ve Yönetimi

01 Ekim 2019
Mavi kazak giyen bir kadının yakın çekimi. Parmağını ağzına götürmüş, dudakları hafifçe ayrılmış, gözleri kapalı. Sarı saçları arkaya toplanmış, yüzü arka plandaki ışıkla çerçevelenmiş. Parmağını uzatmış ve tırnağı açık pembeye boyanmış. İşaret parmağı dudaklarına dokunuyor, sanki derin düşüncelere dalmış gibi. Kamera onu düşünceli bir anında yakalamış.

İnsanlarla kurulan ilişkilerde verilen mesajın yarısından fazlası beden ile iletilir. Yüz yüze kurulan ilişkilerde, bilgi ve içerik %10, konuşma ve ses tonu %30, beden dili ve imaj %60 oranında dikkat çeker. İlk izlenimin insanlar üzerinde oluşması, 30 saniye içinde gerçekleşir. 30 saniyeden sonra göz ile değil beyin ile algılarız. Etkili iletişimin hayatımızdaki yeri çok önemlidir. 

Beden Dili Nasıl Oluşur?

Beden dili vücut duruşu, mimikler, yüz ifadeleri, jestler ve göz hareketlerinden meydana gelen fiziksel ve zihinsel faaliyetlerle desteklenen sözlerin kullanılmadığı iletişim şeklidir. Beden dili kullanımı gülümseme, göz teması, dokunma, öne doğru eğilme, kafa sallama ve yakınlaşma ile oluşur. Sözsüz uyum sağlama yöntemleri fiziksel görüntü, tonlama, duruş ve soluk alıp verme sıklığıdır.

İnsanlar üzerinde iyi bir intibah bırakmak için, omuzlar dik ve geride, çene kalkık ve bakışlar karşıda olmalıdır. Eller ise görünür şekilde tutulmalıdır. Ellerin cepte olması, ‘’bir şey saklıyor’’ veya ‘’saygısız’’ hissi uyandırır. Ellerin arkada olması ise ‘’özgüvensiz’’ veya ‘’ çekingen’’ hissi oluşturur.

Beden Dili Analizi Nasıl Olur?

Karşıdaki kişi analiz edilirken aile yapısı, sosyal çevresi, kültürü, eğitimi ve alışkanlıkları ile birlikte değerlendirilmelidir. Beden dili karşımızdaki kişi hakkında önemli ipuçları yakalamamızı sağlar. Çünkü beden dili yargıya varma amacı ile kullanılmaz.

Tanışma sırasında beden dili kullanımından başka kullanılacak diğer jestler, gülümseme, selam verme, tokalaşma veya baş sallamadır. Bulunulan ortama ve kişilerin kültürel yapısına göre hangisinin kullanılacağına o an karar verilir. Kalabalık bir grupla tanışılacaksa ilk hareket kıdemli veya yaşlı olan kişiden gelmelidir. Bir hanım ile tanışılacaksa ise tokalaşmak için ilk önce onun elini uzatması beklenir. 

Tokalaşmaya Dikkat

Tokalaşırken eli fazla sıkmak kabalıktır. ‘’Ölü balık’’ denilen tokalaşma biçimi ise, samimiyetsizliği ifade eder. Beden dili ile birlikte renk, koku, ambiyans ve müzik seçimi de karşıdaki kişi üzerinde bırakılan etkiyi önemli ölçüde değiştirir. Örneğin iş görüşmelerine giderken ‘’beyaz’’ bir gömlek giymek en doğru seçim olacaktır. İlk buluşma için belirlenecek mekan tenha bir yerde olmamalıdır. Toplum içinde ama baş başa konuşulabilecek kadar da yakınlaşabilecek bir ortam olarak ayarlanmalıdır. Yüksek sesli müziklerin çaldığı kafelerde verimli bir görüşme sağlanamaz.

Etraftaki Objelerin Kullanımı

Beden dili kullanımı detaylarda gizlidir. Beden dili ile birlikte etrafta bulunan objelerin doğru kullanımı ilk izlenimde pozitif etki bırakma açısından avantaj sağlar. Ayrıca oturulan masanın şekli ve pozisyonumuz karşıdaki kişi üzerinde bırakılan algıyı etkiler. Örneğin, dikdörtgen bir masada toplanılıyorsa kapıya doğru olan kısa kenarlı tarafa oturulmamalıdır. Orası otorite sahibi kişiye aittir. Yani patrona, yöneticiye veya ev sahibine. Masa başı ona aittir ve sağ tarafındaki ilk yere oturan kişi sağ koludur. 

Oturmak için seçilecek yer orası olmalıdır. Yan yana oturmak iş birliğinin göstergesidir.  Kare masalarda ise kapıya karşı olan tarafa oturan kişi otorite sahibi kişi olmalıdır. Masanın diğer tarafları eşit konumdadır. İstenilen yere oturulabilir. Yuvarlak masalarda ise tamamen eşitlik vardır. Herkes aynı ölçüde etkiye sahiptir. Birlik ve beraberlik görüntüsü verilir.

İnsanlar kendilerini yuvarlak masa etrafında daha kıymetli hissederler. Masa etrafında buluşulmuş ise otorite sahibi kişinin tam karşısına oturulmamasına dikkat etmek gerekir. O kişi muhalefettir. Karşı karşıya oturmak iş hayatında rekabeti özel ilişkilerde ise samimiyeti gösterir. 90 derece açıyla oturmak uzlaşmak istediğiniz kişi ile olumlu sonuç almanızı sağlar.

Beden dili kullanımının yanında farkında olmadan negatif bir etki bırakmamak adına önemsiz gibi görünen bu ayrıntılara dikkat etmek gerekir. Beden dili konusunda daha pek çok detayı etkili öğrenebilmek için eğitim almak çok daha faydalı olacaktır. Etkili iletişim gibi konuları öğrenerek gerek sosyal hayatta gerek iş hayatında daha sağlıklı ve iletişim kurmayı başarılı/doğru hale getirmek mümkün.

Beden dili eğitimi nereden alabilirim?

İstanbul İşletme Enstitüsü sertifika destekli ücretsiz online eğitim veriyor. Etkili İletişim Stratejileri ve Beden Dili eğitimi size çok fayda sağlar.

beden dili iletişim tanışma toplum iletişim
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.