AnasayfaBlogSosyal Medyadan Geri Bildirim Almanın 4 Yolu
Geri Bildirim

Sosyal Medyadan Geri Bildirim Almanın 4 Yolu

16 Ocak 2019
Koyu bir arka plan üzerinde parlak mavi bir neon tabela görüntülenmektedir. Tabela dikdörtgen şeklindedir ve yüzeyi boyunca tekrar eden bir desende bir dizi kavisli çizgi ve sembol vardır. Tabela içeriden koyu mavi bir tonda aydınlatılmış ve ışık tabelanın kenarlarından dışarıya doğru yayılıyor. Mavi neon ışık arka plandan yansıyarak etrafındaki alanı aydınlatan parlayan bir etki yaratıyor. Tabela göz alıcı ve benzersizdir, çarpıcı bir renk ve ışık görüntüsü sağlar.
YöntemHarcanan ZamanFaydalar
Müşterilerden Gelen BildirimlerHızlıAnında müşteri desteği, potansiyel müşteri kazanma
Ürün Geri Bildirimlerini ToplayınOrtaEtki gözlemleme, yanılmayan kullanıcı deneyimi, yeni ürün piyasaya sürme
Doğru Toplulukları ya da Kişileri BulmaUzunEtkili odak grupları, doğru hedef kitleye ulaşım, kişisel hissettiren müşteri hizmetleri
Anket YapmakDeğişkenTercih bilgisi, kullanıcı bağlılığı, doğru pazarlama ve ürün geliştirme
Yorumları Analiz EtmeHızlıMüşteri memnuniyeti, potansiyel problemleri belirleme, hızlı çözüm üretme
Online DestekHızlıMüşteri memnuniyeti, hızlı yardım, müşteri ilişkilerinin güçlenmesi
Hikaye PaylaşımıOrtaMarka bilinirliği, müşteri katılımı, müşteri sadakati
Canlı Video YayınlarıUzunİki yönlü iletişim, doğrudan müşteri etkileşimi, marka bilinirliği
Sosyal Medya KampanyalarıOrtaMarka bilincini artırma, müşteri eğitimi, satışları artırma
Müşteri İlişkileri YönetimiUzunMüşteri verilerini takip, ilişkileri yönetme, daha özelleştirilmiş hizmet

Müşteri geri bildirimi almak elbette ki önemlidir. Sosyal Medya ise bu geri bildirimleri almak için en iyi kanallardan biridir. Artık milyonlarca sosyal medya kullanıcısı var bu da iş dünyasında sosyal medya neden önemli konusuna dikkat çekiyor. Bu yüzden sizinle telefon konuşması yapmaktan daha hızlı çözümlere ihtiyaç duyan müşterilerinize sosyal medya kanalıyla hitap etmelisiniz. Profiller, topluluklar oluşturmalı ve marka olarak müşterilerinize destek olmalısınız.

Sosyal Medya ve Geri bildirim

Müşterilerinizin sosyal medyada sizin hakkınızda neler söylediği önemlidir. Çünkü müşterileriniz kadar potansiyel müşterileriniz de önemli ve potansiyel müşterileriniz sosyal medyadaki bu geri bildirimleri görebiliyor. Müşterileri şikayetlerini, yorumlarını ya da abonelik iptali yakınmalarını kim herkes görsün ister ki? Bu yüzden müşteri hizmetlerini iyileştirebilmek ve sosyal medyadan daha iyi geri bildirim alabilmek için neler yapabileceğinizi aşağıda sıraladık.

Müşterilerden Gelen Bildirimler

Markanızdan ve rakiplerinizden bahsedin. Sosyal platformlarda aktif olarak, müşterileriniz yardım istese de istemese de onlara anında müşteri desteği sağlayın. Rakiplerinizin yer aldığı paylaşımlara dikkat edip onlardan memnun olmayan müşterilerden yararlanabilirsiniz. Onlara neden memnun olmadıklarını sorup çözüm önerilerinizi sunabilirsiniz. En azından bu şekilde kendinizi rakiplerinizden ayırma şansınız olur ve karşınızdaki kişileri potansiyel müşteri konumuna getirirsiniz.

Ürün Geri Bildirimlerini Toplayın

Yeni bir ürün piyasaya sürecekken ya da mevcut ürününüzü geliştirecekken mevcut müşteri kitlenizde nasıl bir etki yaratacağını sosyal medyadan izleyin. Çünkü bazen ekibiniz bir ürünü geliştirirken bazı şeyleri gözden kaçırabilir ama kullanıcı deneyimi yanılmaz. Güvendiğiniz kişilerden geri bildirim alabilmek için yeni bir ürün ya da geliştirme piyasaya sürmeden önce bu kişileri sosyal medya ağınıza katmaya çalışın. Ağınızı yalnızca mevcut müşteriler üzerine kurgulamayın. Ağınızda potansiyel müşteriler kadar sektörü etkileyebilen kişiler de olmalıdır. Lansman zamanları sosyal medyadaki büyük topluluklarda sizden bahsedilmesini sağlamak da ayrıca işinize yarayacaktır.

Doğru Toplulukları ya da Kişileri Bulma

Etkili odak grupları oluşturabilmek için birçok sosyal medya platformu kendi sistemini geliştirmiştir. Örneğin daha doğru hedef kitleye ulaşmak için Google Toplulukları kullanabilirken kullanıcı tarafından gelen bir soruda daha derine inebilmek için facebook live özelliğini kullanabilirsiniz.

Odak gruplarına hitap etmek önemlidir. Çünkü odak grupları dediğimizde belli özellikleri barındıran insanlardan bahsettiğimiz ve o özelliklere hitap ettiğimiz için müşteri de kendini özel hissedecektir. Aynı zamanda bunu yapmak iş hedeflerinize yardımcı olur ve sizi hızlandırır.

Anket Yapmak

Sosyal medyadaki kişilerden bazı konularda anket yoluyla görüşlerini isteyin. Bu müşterilerinizin tercihleri konusunda size bağlılık hissetmesine de yardımcı olacaktır. Örneğin Sağlık Bakanlığı'nın Antibiyotikler üzerinde yaptığı değişikler öncesinde yaptığı anket gibi;

Bunun yanı sıra anketlerden gelen sonuçlarda birebir pazarlama yaparken ya da ürün geliştirirken nelere dikkat etmeniz gerektiğini size gösterecektir. Bu yöntemle müşterinizi daha iyi tanıyarak nelerden hoşlandığını, nelere tepki verdiğini izleyebileceksiniz.

Müşterilerden Gelen Bildirimler, Hızlı, Anında müşteri desteği, potansiyel müşteri kazanma, Ürün Geri Bildirimlerini Toplayın, Orta, Etki gözlemleme, yanılmayan kullanıcı deneyimi, yeni ürün piyasaya sürme, Doğru Toplulukları ya da Kişileri Bulma, Uzun, Etkili odak grupları, doğru hedef kitleye ulaşım, kişisel hissettiren müşteri hizmetleri, Anket Yapmak, Değişken, Tercih bilgisi, kullanıcı bağlılığı, doğru pazarlama ve ürün geliştirme, Yorumları Analiz Etme, Hızlı, Müşteri memnuniyeti, potansiyel problemleri belirleme, hızlı çözüm üretme, Online Destek, Hızlı, Müşteri memnuniyeti, hızlı yardım, müşteri ilişkilerinin güçlenmesi, Hikaye Paylaşımı, Orta, Marka bilinirliği, müşteri katılımı, müşteri sadakati, Canlı Video Yayınları, Uzun, İki yönlü iletişim, doğrudan müşteri etkileşimi, marka bilinirliği, Sosyal Medya Kampanyaları, Orta, Marka bilincini artırma, müşteri eğitimi, satışları artırma, Müşteri İlişkileri Yönetimi, Uzun, Müşteri verilerini takip, ilişkileri yönetme, daha özelleştirilmiş hizmet
Sosyal Medyadan Geri Bildirim Almanın 4 Yolufeed backgeri bildirimmüşteri bağlılığı sosyal medya bildirimi
Parlak kırmızı, uzun kollu bir kazak giyen bir kadın figürünün görüntüsüdür. Kolları iki yanında, beyaz bir duvarın önünde durmaktadır. Omuz hizasındaki kahverengi saçları hafif dalgalı ve yüz hatları belli belirsiz. Gözleri kapalı ve dolgun dudakları huzurlu bir ifadeyle hafifçe açık. Beyaz kemerli açık mavi bir kot pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Rahat ve mutlu görünüyor. Kıyafetlerinin sıcak renkleri, huzurlu yüz ifadesiyle birleşince çok sakinleştirici ve davetkar görünüyor.
Kübra Uslu
İçerik Editörü

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunudur. İstanbul İşletme Enstitüsü'nde Kariyer, iletişim konularında yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kişi önünde bir dizüstü bilgisayar ile masada oturmaktadır. Dizüstü bilgisayar ekranında bir araştırma veya analizin sonucu gibi görünen bir grafik vardır. Kişi grafiğe yakından bakarken sağ elinde grafiği işaret eden bir kalem tutmaktadır. Kalem bulanıktır, bu da kişinin grafiğe dikkatle odaklandığını göstermektedir. Dizüstü bilgisayar beyazdır ve grafik maviden sarıya kadar farklı renklerle doludur. Kişi beyaz bir gömlek ve siyah pantolon giymektedir.
Performans Değerlendirme

Performans Değerlendirme Gerçekten Önemli mi?

09 Ekim 2015
Koyu renk takım elbiseli bir grup adam bir masanın etrafında toplanmış, bir yığın kâğıda bakmaktadır. Çizgili gömlekli ve kravatlı bir adam öne doğru eğilmiş, elini çenesine dayamış düşünmektedir. Takım elbiseli ve kravatlı bir başka adam masanın karşı tarafından diğer adama bakmaktadır. Bir adamın kravatının yakın çekiminde, kravatın düğümü odakta olmak üzere desenli bir kumaş görülüyor. Kravatın bir başka yakın çekiminde çizgili ve daireli bir desen görülüyor. Arka planda bir yığın beyaz kağıt görülüyor.
Performans Değerlendirme

360 Performans Değerlendirme Nedir? Yararları ve Etkisi

01 Nisan 2022
Yerde daire şeklinde oturan bir grup farklı insan ellerinde konuşma balonları tutmaktadır. Çemberdeki ilk kişi, üzerinde Hadi Konuşalım! yazan mavi bir konuşma balonu tutmaktadır. İkinci kişi yüzünün üzerinde Merhaba! yazan bir konuşma balonuyla oturuyor. Üçüncü kişi, üzerinde Hadi Sohbet Edelim! yazan pembe bir konuşma balonu tutuyor. Dördüncü kişi elinde bir kağıt parçası tutmaktadır ve beşinci kişi de Dinleyelim! yazan mavi bir işaret tutmaktadır. Arka planda bir ayakkabının yakın çekimi görülüyor. Çemberdeki tüm insanlar başlarını kaldırıp gülümsüyor ve birbirleriyle iletişim kuracakları için heyecanlı görünüyorlar.
Geri Bildirim

Geri Bildirim Neden Önemlidir?

30 Nisan 2019