AnasayfaBlogÖzgüveninizi Ortaya Çıkarın
Özgüven

Özgüveninizi Ortaya Çıkarın

09 Ağustos 2018
Lacivert takım elbiseli ve beyaz kravatlı bir adam, bulanık beyaz bir arka planın önünde duruyor. Düzgün taranmış siyah saçları, sinekkaydı traşlı bir yüzü vardır ve bir gözlük takmaktadır. Yoğun bir bakışla doğrudan kameraya bakıyor, dudakları konsantrasyonla hafifçe ayrılmış. Odak noktası, ellerini pantolonunun ceplerine sokmuş olan adamın yüzü ve vücudunun üst kısmıdır. Adamın boynu görülebiliyor ve gömleğinin birkaç düğmesi ışıktan yansıyarak görülebiliyor. Arka planda, caddede ilerleyen beyaz bir arabanın dış hatları görülüyor. Araba bulanık, ancak şekli hala görülebiliyor ve arka planda birkaç başka nesne daha oluşuyor.
ÖneriAçıklamaÖrnek
Geçmişi UnutunGeçmiş deneyimler, özellikle başarısızlık ve hatalar, özgüveni olumsuz etkileyebilir. Bunları unutmak, özgüvenin geliştirilmesinde yardımcı olabilir.Kötü bir iş deneyiminden sonra kariyere yeni bir başlangıç yapmak.
Kendinizle KonuşunKendinizle gerçekçi ve olumlu bir dilde konuşmak özgüveninizi güçlendirebilir.Kendi hatalarınızı kabul edip, kendinize “ben yapabilirim” demek.
Olumlama YapınOlumlamalar, zihni olumlu düşünmeye programlar ve özgüveni artırır.Her sabah aynada kendinize “Bugün harika bir gün olacak” diye söylemek.
ÇabalayınÖzgüven, aktif olarak bir şeyi başarmaya veya bir sorunu çözmeye çalışırken geliştirilir.Zor bir projeyi tamamlamak için ekstra çaba sarf etmek.
İstemediğiniz Cevaplardan KaçınınKendinizi korumanın ve sınırlarınızı belirlemenin bir yolu olan 'hayır' demeyi öğrenin.Hayır demeyi öğrenerek, enerjinizi sizin için önemli olan şeylere ayırabilirsiniz.
Vakit NakittirZamanınızı etkin kullanmak sizin kendinize olan güveninizi arttıracaktır.Planlama ve hedef belirleme ile zamanı daha verimli kullanma.
Başkalarını DüşününBaşkalarına yardım etmek ve onları düşünmek, pozitif duygular yaratır ve özgüveni artırır.Bir arkadaşınıza zor bir projede yardım etmek.
Kendinizi TanıyınKendinizi daha iyi tanıyarak, güçlü yönlerinizi ve zayıf yönlerinizi anlamak özgüveninizi arttıracaktır.Kendinize yönelik objektif bir değerlendirme yaparak güçlü yönlerinizi keşfetmek.
Başarıları KaydedinBaşarılarınızı ve başardıklarınızı kaydedin. Bu başarıları hatırlamak özgüven oluşturur.Bir başarı günlüğü tutmak ve dönem dönem kontrol etmek.
Zorluklarla Başa Çıkmayı ÖğreninZorluklarla nasıl başa çıkabileceğinizi öğrenmek, özgüveninizi büyük ölçüde artırabilir.Kişisel gelişim kitapları okumak, kişisel gelişim seminerlerine katılmak ve başarı hikayelerini keşfetmek.

Basitçe, kişinin kendine olan güveni olarak tanımlanan özgüven, tüm insanlar için temel bir gereksinim olarak kabul edilir. Gereksinimin karşılanmadığı bu durumlarda özgüven eksikliği oluşur ve kendi benliğimizi yani özgüvenimizi ortaya çıkaramayız.

Özgüven nasıl ortaya çıkarılır?

Günlük hayatta yaşadığımız birçok olağan ve olağandışı olaylar özgüvenimizi etkiler. Sınav sonucu, aile sorunları, trafik, romantik ilişkilerdeki değişimler ve bunun gibi birçok unsur ruhsal sağlığımızı etkileyerek özgüvenimizi de etkiler.  Elbette hepimiz bu durumları yaşıyoruz ve yaşamaya da devam edeceğiz. Bilmemiz ve öğrenmemiz gereken ise bu durumla nasıl başa çıkabileceğimizdir. Özgüven tam da burada devreye girer. Özgüveni yüksek bireyler bu gibi durumları diğer insanlara oranlara daha kolay atlatırlar. Peki nasıl özgüvenli oluruz?

Geçmişi unutun

Yaşadığınız birçok sorundan dolayı kaybettiğiniz özgüveninizi tekrar ortaya çıkarmak veya geri kazanmak için geçmişe sünger geçmeniz gerekiyor. Herkesin sorun yaşayabileceğinin bilincinde olmak bunun için ilk adımdır. Beyninizden tüm kötü anıları ve bunların yarattığı etkileri silerek yeni bir başlangıç yapın.

Önce kendinizle konuşun

İç sesinizle konuşup kendi sorunlarınızı halledemezseniz özgüveninizi de ortaya çıkarmanız pek mümkün değildir. Kendinizle gerçekçi bir konuşma yapın ve sorunlarınızı önce içinizde çözmeye çalışın. Kendinize “sen yapabilirsin” demek yerine “ben yapabilirim” demeyi öğretin. Başkasına “sen” dediğiniz gibi kendinize sen değil “ben” demeyi öğretin. Bu benliğinizi ortaya çıkarmada en önemli etkenlerden biridir. Romalı düşünür Lucius Annaeus Seneca’nın da dediği gibi, sizin kendiniz hakkında ne düşündüğünüz, başkalarının sizin hakkında ne düşündüğünden çok daha önemlidir.

Geçmişi tamamen unutmayın

Geçmişi unutun demiştik ama tamamen değil. Unutmanız gereken kötü tecrübelerinizdi, iyileri değil. Hem kendinize hem de çevrenize başarılarınızdan ve başaracaklarınızdan bahsedin, ideallerinizi paylaşın. Böylece özgüveninizi ortaya çıkarmak adına bir adım daha atmış olacaksınız.  

Sorunlarınızı gözden geçirmek neden önemli?

Eski sorunları hafızanızdan silseniz de bunlara yenileri mutlaka eklenecektir. Burada önemli olan onlarla nasıl başa çıkacağınız demiştik. Başa çıkmanın yollarından biri sorunları büyütmemektir. Bir sorunla karşılaştığınızda telaşa kapılmadan önce “bunu nasıl çözebilirim” diye kendinize sorun. Sorunun büyüttüğünüz kadar büyük ve çözülemeyecek bir sorun olmadığından da emin olun. Daha önce aynı ya da benzer bir sorunla karşılaştıysanız çözümünü biliyor olabilir ya da farklı çözümler üretebilirsiniz. Etrafınızda aynı sorunla karşılaşmış kişilerden de destek alabilirsiniz. Birinden veya birilerinden yardım istemek sizi güvensiz yapmaz. Aksine, kendinize güvendiğiniz için yardım isteme cesareti gösterebilmişsinizdir.

Olumlama yapın

Son zamanlarda çok popüler olan olumlama, gerçekleşmesi istenen bir şeyin gerçekleştiğine kalpten inanarak, bilinçaltında pozitif imgeler oluşturmaktır. Zihnimize yerleşen negatif ya da yanlış düşünceleri olumla yaparak pozitifleriyle yer değiştiririz. Mutluyum dediğiniz bu kelime sadece lafta kalmamalı ve kendinizi mutlu olduğunuza inandırmalısınız. Bunu sadece birkaç gün için değil, tüm hayatınız için uygulamalısınız. Mutluyum dediğinizde kendinizi mutlu edecek şeyleri yapmak için de harekete geçmelisiniz. Bunun sonucunda kendinizi daha iyi hissedecek ve kendinize daha da çok güveneceksiniz. Kendinize güvendiğiniz her adımda özgüveninizi de ortaya çıkmaya devam edecektir.

Çabalayın

Olumlu ya da olumsuz çözmeniz gereken bir durum olduğunda kendinizle konuştunuz ve daha sonrasında da olumlama yaptınız. Bir şeyleri harekete geçirebilmek için diğer adımınız ise kendi atacağınız adımınızdır, sizin çabanızdır. “Bu işi halledeceğim” demek yerine “hallediyorum” deyin ve on an onu halletmeye çalışın. Siz kendinize bu durumu aşıladıkça bilinciniz siz farkında olmadan yapmaya gayret edecek, ruhunuz ve zihniniz de o amaç ya da sorun için mücadele edecektir.

İstemediğiniz cevaplardan kaçının

Hem kendinize hem de başkalarına hayır demeyi öğrenin. İstemediğiniz her şeye hayır demeyi kendinize motto edinin. Bunun yanı sıra evet demeyi de öğrenin. Bir şeyi istediğinizde o şeye karşı isteğinizi göstermek için evet demeyi bilin. Durumlara göre vereceğiniz bu cevaplar ile kendinizin farkına varacak ve özgüveniniz ortaya çıkmaya devam edecektir.

Vakit nakittir

Atalarımızın da dediği gibi zaman çok önemlidir ve boş yere harcanmamalıdır. Bu yüzden zamanınızı iyi kullanmak için yapacağınız şeyleri planlamalısınız. Planladığınız şeyi yapmak için kendinize görevler atayın. Böylece hem zihniniz hem de bedeniniz bunları yapmak için devreye girecektir. Planladığınız şeyi yapmaya çalışmak da benliğinize olan güveninizi geri kazandıracaktır.

Başkalarını da düşünün

Geçmişteki kötülükleri sildiniz, bu sırada kendinizle konuştunuz ve sonraki süreçte yenileriyle başa çıktınız. Pozitif düşündünüz ve istediğiniz şeyler uğrunda çaba gösterdiniz. Hayır demeyi bildiniz ve tüm hayatınızı planladınız. Artık kendinize olan güveninizin tam olduğunu düşünüyorsunuz ve özgüveninizi ortaya çıkardınız. Her şey olumlu diye düşünürken çevrenizdeki birinin sizinle aynı sorunları yaşadığını gördüğünüz an kendinizi kötü hissedebilirsiniz. Birine yardım edememenin çaresizliği de özgüven eksiliği sebep olabilir. Ünlü bir Hint atasözü der ki: Kardeşinin salını karşıya geçirmeye yardım et, göreceksin ki, sen de karşıdasın.

Meksikalı yazar Don Miguel Ruiz: “İhtiyacın olan her şey, senin içindedir. Gerçeği aramana gerek yok; gerçek olan sensin. Mükemmelliği araman da gereksiz; sen mükemmelsin. Mutluluğu araman da gerekmiyor; her neredeysen, sen mutluluksun” demiştir. Kendinizi bulduğunuz an özgüveninizi ortaya çıkarmışsınız demektir.

Geçmişi Unutun, Geçmiş deneyimler, özellikle başarısızlık ve hatalar, özgüveni olumsuz etkileyebilir Bunları unutmak, özgüvenin geliştirilmesinde yardımcı olabilir, Kötü bir iş deneyiminden sonra kariyere yeni bir başlangıç yapmak, Kendinizle Konuşun, Kendinizle gerçekçi ve olumlu bir dilde konuşmak özgüveninizi güçlendirebilir, Kendi hatalarınızı kabul edip, kendinize “ben yapabilirim” demek, Olumlama Yapın, Olumlamalar, zihni olumlu düşünmeye programlar ve özgüveni artırır, Her sabah aynada kendinize “Bugün harika bir gün olacak” diye söylemek, Çabalayın, Özgüven, aktif olarak bir şeyi başarmaya veya bir sorunu çözmeye çalışırken geliştirilir, Zor bir projeyi tamamlamak için ekstra çaba sarf etmek, İstemediğiniz Cevaplardan Kaçının, Kendinizi korumanın ve sınırlarınızı belirlemenin bir yolu olan 'hayır' demeyi öğrenin, Hayır demeyi öğrenerek, enerjinizi sizin için önemli olan şeylere ayırabilirsiniz, Vakit Nakittir, Zamanınızı etkin kullanmak sizin kendinize olan güveninizi arttıracaktır, Planlama ve hedef belirleme ile zamanı daha verimli kullanma, Başkalarını Düşünün, Başkalarına yardım etmek ve onları düşünmek, pozitif duygular yaratır ve özgüveni artırır, Bir arkadaşınıza zor bir projede yardım etmek, Kendinizi Tanıyın, Kendinizi daha iyi tanıyarak, güçlü yönlerinizi ve zayıf yönlerinizi anlamak özgüveninizi arttıracaktır, Kendinize yönelik objektif bir değerlendirme yaparak güçlü yönlerinizi keşfetmek, Başarıları Kaydedin, Başarılarınızı ve başardıklarınızı kaydedin Bu başarıları hatırlamak özgüven oluşturur, Bir başarı günlüğü tutmak ve dönem dönem kontrol etmek, Zorluklarla Başa Çıkmayı Öğrenin, Zorluklarla nasıl başa çıkabileceğinizi öğrenmek, özgüveninizi büyük ölçüde artırabilir, Kişisel gelişim kitapları okumak, kişisel gelişim seminerlerine katılmak ve başarı hikayelerini keşfetmek
özgüven arttırma özgüven Özgüveninizi Ortaya Çıkarın özgüven geliştirme yolları özgüven arttırma egzersizi
Bu, parlak ve neşeli bir gülümsemeye sahip genç bir kadının fotoğrafı. Parlak ve güneşli bir açık hava ortamında duruyor ve üzerinde düz siyah bir tişört var. Saçları kısa bir bob şeklinde ve hafifçe rüzgarla savrulmuş. Telefonunu yüzüne doğru tutarak selfie pozu veriyor, gözleri parlak, gülümsemesi geniş ve davetkâr. Yüzü güneş tarafından aydınlatılmış, ona ruhani ve güzel bir ışıltı veriyor. Yüzündeki neşe ve memnuniyet ifadesi, bu görüntüyü bir fotoğraf başlığı veri kümesi için ideal kılıyor.
Merve Tepecik
Blog Yazarı

İstanbul Arel Üniversitesi Radyo ve TV Programcılığı Bölümü'nden mezun oldu. Daha sonra Yeni Yüzyıl Üniversitesi Radyo ve Televizyon Bölümü'nde okudu. Çeşitli radyo ve televizyonlarda yapımcı, spiker, editör ve yönetmen olarak çalıştı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.