AnasayfaBlogGüzel Konuşma Sanatı
Etkili İletişim

Güzel Konuşma Sanatı

09 Ocak 2020
Bir adam bilgisayar ekranının önünde oturuyor, kırmızı bir gömlek giymiş ve elinde bir mikrofon var. Diğer eliyle bir şişe tutmakta ve bakışlarını ekrana yöneltmektedir. Arka planda, bir kişinin başının ve elinin bulanık bir görüntüsü görülüyor. Sağda, bir bankta oturan bir kişi ve sandalyede elinde mikrofon tutan bir adam görülmektedir. Daha sağda, bir kasenin yakın çekimi ve solda siyah gömlek giymiş bir kişinin bacağı görülmektedir.
KonseptAçıklamaÖnemi
Günlük KonuşmaKişiler arası etkileşimi sağlayan bir iletişim biçimidir.Etkili bir diyalog sağlamak ve yanlış anlaşılmaları önlemek için bilinçli ve düşünceli bir kullanım gerektirir.
Güzel KonuşmaKarşıdaki kişiyi etkilemek, ikna etmek ve bir etki yaratmak için kullanılan konuşma türüdür.Kişiler arası ilişkileri, iş potansiyelini ve karşılıklı saygıyı geliştirir.
DiksiyonKonuşma esnasında kelimelerin doğru ve etkili bir şekilde kullanılmasını sağlar.Etkili iletişim ve güzel konuşma için esastır.
İletişim Hatalarıİletişim sırasında yapılan yanılgılardır.Etkileşim ve anlaşmazlık durumlarının önlenmesi için bilinçli olunmalıdır.
Etken DinlemeKarşıdaki kişinin söylediklerini anlamak ve ona göre yanıt vermek.Doğru ve etkili bir diyalog sağlar.
Konuşma TeknikleriEtkili konuşma yaparken uygulanması gereken stratejiler ve yöntemler.Kişisel ve iş hayatında başarılı ve etkili iletişim sağlar.
Konuşma EğitimiDoğru ve güzel konuşmayı öğrenmek ve geliştirmek için alınan eğitim.Özgüveni artırır ve iş ve sosyal hayatta fayda sağlar.
Telefondaki Konuşmaİş hayatında telefon konuşmalarını etkili ve güzel bir şekilde gerçekleştirme.Müşteri memnuniyetini sağlar ve iş ortaklıklarını artırır.
İkna YeteneğiKendinizi ifade ederken başkalarını ikna etme kabiliyeti.Pazarlama ve satış alanında özellikle önemlidir.
Anlamlı Cümlelerİletişimi sağlamak ve yönetmek için doğru ve anlamlı cümleler kurmak.Karşınızdaki kişiyi yanlış anlaşılmadan korumak ve etkili bir iletişim kurmak için gereklidir.

Sık sık kullandığımız ve hayatımızı ikame ettirmek için yararlandığımız iletişim biçimi olan konuşma, kullanma sıklığına rağmen üzerinde düşünülmeden uygulanan da bir iletişim türünü içerir. Günlük hayatta birlikte yaşadığımız ve karşılaştığımız her insanla belli bir konuşmayı içeren iletişimi sağlarız.

Sağladığımız bu iletişim ise çoğu zaman etkileşim kurma amacıyla hızla geçiştirilen bir kullanımı da meydana getiriyor. Günümüzün hız odaklı anlayışı da burada etkili olarak iletişime gereken önemi vermememize yol açmaktadır.

Aslında karşınızdaki kişiyi sözcüklerinizle etkilemek, ikna etmek, paylaşımda bulacağınız bir etkiyi yaratabilmek kişiler arası iletişimde kazanımlara fayda sağlayacaktır. Özellikle kişiler arası iletişime gerekli değerin verilmemesi birtakım iletişim hatalarına ve yanlış anlamalara sebep olmaktadır.

Bu noktada iletişimi sağlıklı yürütmek ve karşı tarafla etkileşimi sürdürmek için etkili, güzel konuşmanın  faydalarını ve aşamalarını uygulamak kişiye hem iletişim becerilerini geliştirmesine hem de sağlıklı iletişimi hayatın her alanında kullanabilme imkânını sağlar. Diksiyonu doğru kullanma ve etkili konuşmak günümüzde her alanda size fayda sağlayacak bir kullanımı vaat eder.

Etkili ve güzel konuşmak için uygulamanız ve dikkat etmeniz gereken bazı noktaları, kendi hayatınızda pratiğe geçirmeye çalışın.

Güzel Konuşma Ne Demek

Güzel konuşmayı bir sanat olarak nitelendirmemizi sağlayan iletişim becerileri mutlaka doğru kullanılmalı. Çünkü karşı tarafa dinlemekten bıkmayacağı bir hitabet yetkinliğini gösterebilmek kolay elde edebilecek bir yetenek değildir. Doğduğumuz andan itibaren çıkardığımız anlamsız seslerden konuşmayı oluşturacak anlamlı cümlelerimize ve sözcüklerimize değin iletişimi bir şekilde yürütürüz.

Güzel konuşma ise doğru iletişimi sürdürmeye yarayacak bir kullanımdır. Çoğu zaman farkında olmadan iletişimi yok edecek sözcük ve cümleleri bilinçsizce kullanarak karşınızdaki kişide yanlış bir intiba da bırakmış olabilirsiniz.

Özellikle kişiler arası iletişimde karmaşık bir süreç işler ve süreçte iletişim hataları karşılıklı olarak görülebilir. Bu hataların hiç yaşanmamasını sağlama ve iletişimi, etkileşimi doğru yönetmek için ise güzel ve doğru konuşmaya ihtiyaç vardır.

Güzel konuşma yeteneğine doğuştan sahip olanlar olabileceği gibi sonradan alınan eğitim ve öğrenilen yöntem ve deneyimlerle de pek tabii doğru ve güzel konuşmanın sırrına erişebilirsiniz. Şunu bilmenizde fayda var ki güzel ve doğru konuşmak günlük ve iş hayatınızda size kazanım yaratacak durumları meydana getirecektir.

Kişiler arası iletişimde güzel konuşmak yakın çevreniz ve dostlarınızı ikna edebilir ve ilişkilerinizi sağlıklı yürütebilmenize de fırsat sunar. Özellikle iş alanı pazarlama- satış, müşteri ilişkileri olan kişilerin hitabet yeteneğinin gelişmesi müşteri potansiyelini artırmaya ve müşteriyi ikna edebilmeye yarayacaktır.

Ayrıca iş hayatında telefonda etkili ve güzel konuşarak da müşteri memnuniyeti sağlayıp iş ortaklarını artırabilir ve ikna edebilirsiniz. Güzel konuşarak ve iletişimi sağlayarak nerede nasıl diyalog ve cümleler sarf edeceğinizi öğrenir ve sizi dinleyen, doğru anlayan sayısını da artırmış olursunuz.

Güzel Konuşma Teknikleri

güzel konuşmayı hayatın her alanında uygulamak herkesin isteğinde olan bir kullanım olsa da her öğrenme süreci gibi konuşmayı etkili kılmak da bir öğrenmeyi gerektirmektedir. bu sürecin uzayıp uzamayacağı ise sizin ilginize ve çalışma pratiğinize, aldığınız eğitimlere göre değişmektedir. güzel ve etkili konuşmak geliştirilebilir bir yetenek ve kişisel gelişim ile beraber sosyal ve iş hayatınızda size özgüven kazandıracak ve iletişim becerilerini doğru kullanarak verimli bir iş hayatını da sağlayacak potansiyele sahiptir.

Buna bağlı olarak günlük ve iş hayatında sağlıklı ve doğru iletişimi sağlayacak iletişim kurucu ve hitabet yeteneği güçlü kimselerin toplumsal saygınlığının ve performansının yüksek olması, bu alanda bazı çalışmaların yapılmasını ve tekniklerin herkese açık olmasını da gerekli kılmıştır. Güzel konuşma tekniklerini hayatınızın her alanında uygulayacak şekilde pratiğe geçirmeye ve nasıl bir etkiye sahip olduğunu ölçmeye çalışın.

Önce Dinlemek

Konuşmanızın etkili olmasını istiyorsanız ilk önce iletişimde, etkileşimde bulunduğunuz kişileri dinlemeli ve doğru anlayarak bir diyalog geliştirmelisiniz. Özellikle seminer ve sunumlarda konuşmacıların yaptığı yanlışlardan biri de soruları keserek araya girmek ve sonuna kadar  dinlemeye, anlamaya tahammül edememektir.

Aynı şekilde soru soranların da bu konuda eksik kalır tarafı yoktur. Konuşmacıyı iyi anlayamadan, dinlemeden, konudan uzak bir üslupla ve cümlelerle yanıt beklemek de karşılıksız bırakılacak bir netice yaratmaktadır.

Günümüzün hızla ilgili takıntısı nedeniyle hızlı konuşmak, hızlı öğrenmek ve hızla uygulamak gibi istekleri ve ihtiyaçları da dinlemenin ve dolayısıyla doğru anlayabilmenin önemini pek önemsememektedir.

Karşınızdaki kişiyi dinleyerek değerli olduğunu hissettirmeniz, yine sizin düşüncelerinizi bir sıraya dizmek için fırsat sunması ve diyaloğu dinlediğiniz kişiye göre nasıl sözcüklerle, cümlelerle, ses tonuyla ifade edeceğinizi ayarlama imkânını sağlaması, dinlemenin kazanımları içerir.

Konuşmanın Kilidini Açan: Güven

Güven ve samimiyet birçok ilişki ve iletişim türlerinde istenen ve beklenen bir durumdur. Günümüzün sosyal ve günlük hayat pratiklerinde özelikle kaybolunan bir özellik olarak güven yaratabilmek ve bunu samimi bir şekilde gösterebilmek önem arz etmektedir.

Tabii güzel konuşmanın tekniklerinden birisi de ses tonunuzu düzgün ayarlamak ve kendinizi güvende hissederek karşı tarafa da güven aşılamaktır. Konuşma üslubunuz karşı tarafı incitecek, yanlış anlamaya sebebiyet verecek ve peşin hüküm verecek cümlelerden ve ifadelerden uzaklaşmalıdır.

Bu tarz konuşma ifadeleri ve üslubu sizin konuşma becerinizi yanlış bir şekilde gösterecek ve düşüncelerinizi etkili ve doğru anlatma olanağını da kaybettirecektir. Konuşma da güveni sağlamak için bir önceki aşamadaki yer alan dinlemeye vakit ayırmalı, beden dili hareketlerini de konuşmanın içeriğine dahil etmelisiniz.

Kaba ve samimiyeti aşan yanlış hareketlerde bulunmadan konuşmanızı etkinleştirecek jest ve mimiklerden yararlanabilirsiniz. Ayrıca samimi ve içten bir ses tonu karşı tarafın da size güven duyarak dinlemeye ve konuşmaya vakit ayırmasına sağlayacaktır.

Eğitim ve Kurs Olanaklarını Araştırmak

Güzel konuşma için öncelikle bunu neden istediğiniz bilmek ve ona göre bir çalışma, uygulama programı oluşturmanız lazım. Güzel ve etkili konuşmaya dair birçok video destekli eğitimler, online eğitim ve kurslar bulunmaktadır. Konuşma ve iletişim kurma teknikleri kişisel gelişim ve iş hayatı kategorilerinde eğitim sunularak verilen bir içeriğe sahiptir. Buna göre siz de iletişim hedeflerinize uygun kategorilerde eğitim alabilirsiniz.

Özellikle güzel konuşmayı uygulamak için diksiyon eğitimi almak da gereklidir.  Ses tonunuzu doğru cümlelerle ifade etmek, duraksamaları gerektiği yerde kullanabilmek, kendinizi doğru ve etkili ifade edebilmek için okuma egzersizleri üzerinden sesinizi etkili ve akıcı kullanabilmeyi sağlayacak bir eğitim içeriğini araştırmalısınız.

Kurs olanakları dışında uzaktan eğitim ve online eğitim seçenekleri de araştırma içerisine alabilirsiniz. Bu noktada Enstitü tarafından sunulan doğru ve etkili konuşmanın temelleri eğitimi seçeneğini de incelemeniz ve edinmeniz nasıl bir konuşma içeriğine sahip olmanız ile ilgili temel ve püf noktalara değinerek iletişiminize fayda sağlayacaktır.

Her insan konuşma becerisi ile dünyaya gelir ama herkes güzel konuşamaz. Güzel konuşmak, duygu ve düşünceleri karşı tarafa tam anlamı ile aktarmak ile sağlanır. Güzel ve etkili konuşmanın pek çok tekniği bulunuyor. Bu teknikleri, çok kitap okuyarak, film izleyerek, diyalog kurarak ve eğitim alarak öğrenebilir ve konuşma becerinizi geliştirebilirsiniz.

Türk insanının en çok eksik olduğu konulardan birisi de kalabalıklar önünde konuşamamak, sunum yapamamak ve düşüncelerini ifade etmek de zorlanmaktır. İnsanlarımızın bu eksiği iş arayışlarında da kendilerine eksi olarak yansıyor ve iş bulmak da zorlanıyorlar. Güzel konuşma sanatı öğrenilmesi gereken bir olgudur.

Güzel Konuşma Teknikleri

Güzel konuşmak için öncelikle kalabalık fobinizden kurtulmanız ve ikili diyaloglarınızı geliştirmeniz gerekir. Diksiyon kurslarına giderek konuşma yetinizi geliştirebilirsiniz. Takılmadan ve akıcı bir şekilde konuşmak, sürekli bir çalışma ve alıştırma ile sağlanabilir. Bu konuda size yardımcı olacak işini büyük bir profesyonellikle yapan ve sizin günlük hayatınıza ve iş hayatınıza doğrudan etki edecek konuşma yetinizi güzelleştirecek detaylara iienstitu.com sitesinden ulaşabilirsiniz.

Aynı zamanda profesyonel kadrosundan yararlanarak ders alabilir ve kısa sürede kendinizden emin, etkili ve akıcı bir konuşmacı olma konusunda ilk adımı atabilirsiniz. Güzel konuşma sanatı günümüzde en çok insana değer katan özelliklerden birisidir.

Konuşmanızla İnsanları Etkileyin!

Konuşmanız ile karşınızdaki insanları etkileyebilmek için nefesinizi doğru kontrol etmeli, sözcükleri doğru seçmeli, jest ve mimiklerinize dikkat etmeli ve akıcı konuşmalısınız. Konuşmada vurgulamak istediğiniz şeyleri ses tonunuzu ayarlayarak karşınızdaki insana hissettirmelisiniz. Güzel konuşma sanatı içine giren bu özellikler aynı zamanda sizin iyi bir konuşmacı olmanızı sağlar.

Konuşmanızı önceden planlayarak aynı zamanda zaman planlaması da yapabilirsiniz. İyi bir konuşmacı önceden yapacağı konuşmayı zihninde canlandırır ve kendine uygun bir plan yapar. İkili diyaloglarınızda da oldukça işinize yarayacak bu ip uçları, sizin sosyal hayatınızda da daha etkili bir birey olmanızı sağlar. 

Etkili Konuşmak için Yapılması Gerekenler

Etkili bir konuşma yapmak istiyorsanız belirlediğiniz konu dışına çıkmamalı, ses tonunuzu doğru ayarlamalı, jest ve mimiklerinize dikkat etmelisiniz. Güzel konuşmanın ilk unsuru akıcı konuşmaktır. Bu konuda profesyonel bir eğitim alabilir ya da uzaktan eğitim programına katılarak kendinizi etkili konuşma konusunda geliştirme imkanı bulabilirsiniz.

Konuşmayı yaparken dikkat dağıtıcı tüm unsurlardan uzak durmalı ve sadece konuya konsantre olmalısınız. Etkili ve güzel konuşmak için eğitim alarak siz de bir konuşmacı olabilir ve hayatınızın her alanında bunun avantajını kullanabilirsiniz.

Günlük Konuşma, Kişiler arası etkileşimi sağlayan bir iletişim biçimidir, Etkili bir diyalog sağlamak ve yanlış anlaşılmaları önlemek için bilinçli ve düşünceli bir kullanım gerektirir, Güzel Konuşma, Karşıdaki kişiyi etkilemek, ikna etmek ve bir etki yaratmak için kullanılan konuşma türüdür, Kişiler arası ilişkileri, iş potansiyelini ve karşılıklı saygıyı geliştirir, Diksiyon, Konuşma esnasında kelimelerin doğru ve etkili bir şekilde kullanılmasını sağlar, Etkili iletişim ve güzel konuşma için esastır, İletişim Hataları, İletişim sırasında yapılan yanılgılardır, Etkileşim ve anlaşmazlık durumlarının önlenmesi için bilinçli olunmalıdır, Etken Dinleme, Karşıdaki kişinin söylediklerini anlamak ve ona göre yanıt vermek, Doğru ve etkili bir diyalog sağlar, Konuşma Teknikleri, Etkili konuşma yaparken uygulanması gereken stratejiler ve yöntemler, Kişisel ve iş hayatında başarılı ve etkili iletişim sağlar, Konuşma Eğitimi, Doğru ve güzel konuşmayı öğrenmek ve geliştirmek için alınan eğitim, Özgüveni artırır ve iş ve sosyal hayatta fayda sağlar, Telefondaki Konuşma, İş hayatında telefon konuşmalarını etkili ve güzel bir şekilde gerçekleştirme, Müşteri memnuniyetini sağlar ve iş ortaklıklarını artırır, İkna Yeteneği, Kendinizi ifade ederken başkalarını ikna etme kabiliyeti, Pazarlama ve satış alanında özellikle önemlidir, Anlamlı Cümleler, İletişimi sağlamak ve yönetmek için doğru ve anlamlı cümleler kurmak, Karşınızdaki kişiyi yanlış anlaşılmadan korumak ve etkili bir iletişim kurmak için gereklidir
güzel konuşmak kişiler arası iletişim diksiyon etkili konuşma dinleme iletişim becerileri
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.