AnasayfaBlogBilge Bir Eğitmen Olmanın İpuçları
Kariyer Hedefi

Bilge Bir Eğitmen Olmanın İpuçları

15 Kasım 2021
Gözlüklü ve beyaz gömlekli bir kadın sınıfta ayakta durmaktadır. Çerçevenin sol tarafında yeşil bir tahtanın bulanık bir görüntüsü var. Boynunda altın bir kolye var ve yüzü sağ alt köşede kısmen görülebiliyor. Gözlerine yakından bakıldığında siyah çerçeveli gözlükleri görülüyor. Resmin arka planında kahverengi bir kutunun bulanık görüntüsü ve sağ alt köşede kahverengi bir yüzey var. Kadın yana doğru bakıyor, dudakları hafifçe ayrılmış.
KonuÖğretmenEğitmen
TanımBelirli branşlarda eğitim almış ve eğitim kurumunda görevli kişi.Konuyu derinlemesine bilen ve öğrencisini bilen ve yapan kıvamına getiren kişi.
GörevBir konuyu, dersi, işi ya da beceriyi teorik yönleriyle anlatmak, pratiğini göstermek.Öğrenciye belli bir konuda yapabilme becerisi ya da konuya yatkınlık kazandırmak.
HedefÖğrenciyi konu hakkında bilen yapan hale getirmek.Öğrencinin davranış, beceri, anlayış ve kavrayışında değişiklik yaratmak.
EtkisiÖğrencinin bilgi ve beceri düzeyini arttırır.Öğrencinin yaşamında önemli değişimlere ve dönüşümlere vesile olur.
Mesleki EğitimÜniversitelerin belirli branşlarında eğitim alır.Belli bir okuldan mezun olma şartı yoktur.
İhtimallikÖzel ya da kamu sektöründeki bir eğitim kurumuna atanmış ya da işe alınmış olabilir.Öğretmekten ziyade eğitim verme yeterlilikleri ve deneyimlere sahip olabilir.
Bilge Eğitmenin ÖzellikleriHer öğretmenin bilge olması gerekli değildir.Bilge bir eğitmen öğrencilerinde mucizevi değişimlere vesile olabilen kişidir.
FonksiyonÖğretir.Öğretir ve eğitir.
Öğrenciye KazandırdıklarıBilgi ve pratiği öğrenme fırsatı sağlar.Bir konuda derinlemesine bilgi ve pratik yapma becerisi kazandırır.
Etki AlanıÖğrencinin eğitim hayatını etkiler.Öğrencinin hem eğitim hayatını hem de genel hayatını etkiler.

İnsan yaşamında büyük ve radikal değişimlere vesile olan olaylar, karşılaşmalar veya insanlar vardır. Değişim olumlu ya da olumsuz bir tetikleyici ile başlayabilir. Bazen acılı bir travma, bazen de azimle yürünen bir yolda alınan büyük bir başarı değişimin ateşleyicisi görevini görür. Bazen de büyük bir değişimi başlatan unsur bir insan suretinde gelir.

Örneğin yolunuz bir eğitmenle kesişir. O eğitmen bazen içinizdeki loş köşelere ya da doğru bildiğiniz yanlışlara ışık tutar. Bazen de her zamankinden farklı bir pencere gösterir, hayatı gördüğünüz manzarayı değiştirir. Eğitmen hayatınızı bizzat değiştirmez, size nasıl değiştirebileceğinizin yolunu ve yordamını aktarır. İlham veren, özgürleştiren, düşünebilmeyi öğreten ve dönüşümü başlatan bilge bir eğitmen insanın hayatında karşılaşabileceği en büyük şanslardan biri olabilir.

Öğretmen mi, Eğitmen mi?

Öğretmen ve eğitmen terimlerinin kökenlerindeki “öğretmek” ve “eğitmek” eylemleri birebir aynı anlama gelmezler. Öğretmek bir konuyu, dersi, işi ya da beceriyi teorik yönleriyle anlatmak, pratiğini göstermek, öğrenciyi yapan ya da bilen haline getirmekle ilgilidir. Bu eylemi icra eden kişi yani öğretmen nasıl olmalı? Öğretmen, üniversitelerin belirli branşlarında eğitim almış sonrasında özel ya da kamu sektöründeki bir eğitim kurumuna öğretmenlik mesleğini icra etmek üzere işe alınmış ya da atanmış kişidir.

Eğitmek ise belli bir konuda yapabilme becerisi ya da konuya yatkınlık kazandırmak, bu amaçla yönlendirmek, pratik yapmaya hazır hale getirmekle ilgilidir. Eğitmen olmak için belli bir okuldan mezun olma şartı yoktur. Eğitmen o işi ya da konuyu derinlemesine bilen, öğrenciyi sadece bilen değil aynı zamanda yapan kıvamına getiren kişidir. Eğitmenlerin öğretmenlik fonksiyonu da vardır.

İyi bir eğitmen öğretme işinin ötesine geçerek öğrencisinde davranış, beceri, anlayış ve kavrayış değişikliği yaratabilen bir rehber görevini üstlenir. Bilge bir eğitmen ise bir şekilde yolunun kesiştiği öğrencilerinde mucizevi değişimler yaşamalarına vesile olan mihenk taşıdır.

Bilge Bir Eğitmen Nasıl Olur?

Bilginin durmadan arttığı ve hayatlarımızı her alanda ve her an değiştirdiği bir dünyada yaşıyoruz. Dolayısıyla her gün öğreniyoruz ve bazen de öğretiyoruz. Hatta öğretirken öğreniyoruz. Hepimizin birbirimize karşı öğrencilik ve eğitmenlik rollerimiz var.

Aldığımız eğitimlerde bizde bilgi ve davranış değişikliği yaratabilecek bilge bir eğitmenle karşılaşmayı umuyoruz. Verdiğimiz eğitimlerde ise öğrencilerimize değer katabilecek, harcanan emeği ve zamanı boşa çıkarmayacak bir eğitmen olmayı hedefliyoruz. Peki, olmak ya da karşılaşmak istediğimiz o bilge eğitmenin özellikleri neler olmalı?
Bilge Bir Eğitmen;

  • Eğitmenlik vasfının yanı sıra daimi öğrenci olduğunun farkındadır.

  • Konusunun hem teorisinde hem de uygulama alanlarında uzmanıdır.

  • Öğrencilerini daha fazlasını keşfetmeye teşvik eder.

  • Sıkıcı değildir, konuya ilgi uyandırır.

  • Kendisini ve eğitim malzemelerini sürekli olarak günceller.

  • Sunum tekniklerine hâkimdir.

  • etkili iletişim tekniklerini ve beden dilini iyi kullanır.

  • Öğrencilerinden geri bildirim alır.

  • Öğrencileriyle sağlam bir bağ kurabilir.

  • Eğitim sonunda kendisini değerlendirir.

  • Bilgi ve tecrübelerine kendi tarzını da katar.

  • Zor insanlarla iletişim kurma yöntemlerini bilir.

  • Sabırlı, nazik ve kapsayıcıdır.

  • Zaman yönetimi konusunda ustadır.

  • Esnektir. Eğitimini her koşula adapte edebilir.

  • Olumlu, açık fikirli, gelişime ve deneyime açıktır.

  • Gözlem yeteneği gelişmiştir.

  • Açık uçlu ve düşündürmeye yönelten güçlü sorular sorar.

  • Sakindir. Kriz anlarını ustalıkla yönetebilir.

  • Eğitimlerinde kendisini değil, konuyu ön plana çıkarır.

  • İyi bir anlatıcıdır.

  • İyi bir dinleyicidir.

  • Yaratıcıdır, sunduğu eğitim özgündür.

Bilge Bir Eğitmen Olmanın İpuçları

Bilge bir eğitmen olmak; zaman, emek, beceri, yetenek ve tecrübe gibi unsurların ustaca harmanlanması ile mümkün olabilir.

  • Kendinizi sürekli geliştirin. Hayatı “daimi öğrenci” olma ruhuyla yaşayan eğitmenlerin başarılı olduklarını fark ediyoruz. Bildikleriyle ve edindiği tecrübelerle yetinmeyen, sürekli bilgi açlığı hisseden eğitmenler eğitici özelliklerini sürekli zenginleştiriyorlar.

  • Eğitim planınızı ve tekniklerinizi sürekli geliştirin. Kendini sürekli tekrarlayan, sıkıcı ve monoton bir eğitim planı öğrencilerin ilgisini çekmeyeceğinden amacına da ulaşamıyor. Günlük hayatı, teknolojiyi de içine alan teknikleri ve görsel içerikleri kullanarak bir akış planı oluşturmak ilgiyi ve eğitim kalitesini artırır.

  • Eğitim konunuzu en iyi siz bilin. Kendi konusuna hâkim olan eğitmen anlattıklarının diğer konularla nasıl bağlantılı olduğunu da bilir. Konusunun içeriğini içselleştirmiştir. Konunun sadece teorik kısmına değil, uygulanma alanlarına da hâkimdir.

  • Kendi tarzınızı oluşturun. Tecrübe aktarımı, güncel olaylardan örnekleme, hikayeleştirme, benzetme, mizah, çıkarımda bulunma, araştırma yapmaya özendirme gibi unsurları kullanarak fark yaratın. Akıcı ve işlevsel bir eğitim içeriği tasarlayarak dersin enerjisini de artırın. Bilgi ile tecrübenizi entegre edin, kendinize özgün bir içerik hazırlayın.

  • Davranış değişikliği yaratmaya odaklanın. Bilgi ulaşmak isteyen için her yerde var. Siz salt bilgi vermeye değil, bilginin işlenip hayata nasıl adapte edilebileceğine dair farklı bir eğitim tasarlayın. Öğrencileri farklı düşünmeye yönlendirin.

  • Öğrencileri de eğitime ortak yapın. Belirli bir konsantrasyon süremiz olduğu için ilgiyi sürekli canlı tutmak zordur. Soru-cevap yöntemleriyle öğrencilerin katılımcılığını teşvik ederek, etkileşimli anlatım yöntemleri kullanarak onları da eğitim sürecine ortak yapmak o eğitimi farklı ve keyifli kılar. Ayrıca eğitmen ve öğrenci arasında geri bildirim mekanizmanın sürekli aktif tutulması bu konuda işe yarar.

  • İletişim tekniklerini kullanın. Etkin dinleme, beden dili, ses tonu, nefes kontrolü, akıcı konuşma, mimik, el, kol hareketlini etkin kullanma, içten ve samimi olma, empati gibi etkili iletişim tekniklerini ustaca kullanmak iyi bir eğitmen olmanın olmazsa olmazlarındandır.

  • Psikoloji bilimine ilgi duyun. Öğrenciler neden dinlemez, onlarla nasıl bağ kurulur, dikkatleri nasıl çekilir, neden soru sorarlar, kendilerini nasıl ifade etmek isterler gibi pek çok konuda psikoloji biliminin penceresinden yaklaşımlar geliştirmek eğitmeni bir adım öne taşır.

  • Kendinizi düzenli olarak değerlendirin. Her yeni eğitim periyodu devam ederken ve sonuçlandığında öz değerlendirme yapmak gelişimin mutlak aşamaları arasında sayılır. Bu eğitim dönemi nasıl geçti, neler aksadı, nasıl daha iyi olabilir gibi sorulara yeni cevaplar bulmaya çalışmak eğitmeni geliştirir. Ayrıca eleştiriye açık olmak, öğrencilerden düzenli geri dönüşler almaya çalışmak gelişimi destekler.

  • İşinizin aşığı olun. Azimli, tutkulu, idealist ve yüksek enerjili bir eğitmen olun. Pek çok hayata olumlu açıdan dokunabilmek, bir değişim ve fark yaratabilmenin kıvancıyla yıldızınızı parlatın.

Eğiticinin Eğitimi

Eğitmenlik niteliklerinizi zenginleştirmek, öğrencilerinizle sağlam ve kaliteli bir bağ kurabilmek için İstanbul İşletme Enstitüsü bünyesinde alabileceğiniz bir eğitim bulunuyor: Eğiticinin Eğitimi

Bu eğitimi alarak,

  • Öğrenim süreçleri hakkında bilgi sahibi olma,

  • Eğitim verme alanındaki kariyer hedefinizde kendinizi geliştirme,

  • Eğitimci becerilerinizi geliştirme,

  • Sunum yapma ve sınıf yönetme konularında bilgi sahibi olma,

  • Öğrenci merkezli öğrenim yaklaşımlarını öğrenme,

  • Eğitim planlaması yapma,

  • Yetişkin eğitimi ve androgoji konularında yeni bilgiler edinebilirsiniz.

Hem eğitmenlik özelliklerinizi zenginleştirmeye hem de kişisel gelişimize yönelik olarak İstanbul İşletme Enstitüsü bünyesinde alabileceğiniz diğer eğitimler:

Tanım, Belirli branşlarda eğitim almış ve eğitim kurumunda görevli kişi, Konuyu derinlemesine bilen ve öğrencisini bilen ve yapan kıvamına getiren kişi, Görev, Bir konuyu, dersi, işi ya da beceriyi teorik yönleriyle anlatmak, pratiğini göstermek, Öğrenciye belli bir konuda yapabilme becerisi ya da konuya yatkınlık kazandırmak, Hedef, Öğrenciyi konu hakkında bilen yapan hale getirmek, Öğrencinin davranış, beceri, anlayış ve kavrayışında değişiklik yaratmak, Etkisi, Öğrencinin bilgi ve beceri düzeyini arttırır, Öğrencinin yaşamında önemli değişimlere ve dönüşümlere vesile olur, Mesleki Eğitim, Üniversitelerin belirli branşlarında eğitim alır, Belli bir okuldan mezun olma şartı yoktur, İhtimallik, Özel ya da kamu sektöründeki bir eğitim kurumuna atanmış ya da işe alınmış olabilir, Öğretmekten ziyade eğitim verme yeterlilikleri ve deneyimlere sahip olabilir, Bilge Eğitmenin Özellikleri, Her öğretmenin bilge olması gerekli değildir, Bilge bir eğitmen öğrencilerinde mucizevi değişimlere vesile olabilen kişidir, Fonksiyon, Öğretir, Öğretir ve eğitir, Öğrenciye Kazandırdıkları, Bilgi ve pratiği öğrenme fırsatı sağlar, Bir konuda derinlemesine bilgi ve pratik yapma becerisi kazandırır, Etki Alanı, Öğrencinin eğitim hayatını etkiler, Öğrencinin hem eğitim hayatını hem de genel hayatını etkiler
eğiticinin eğitimi bilge bir eğitmen nasıl olunurbilge eğitmen eğitmen öğretmen ile eğitmen arasındaki fark
Bu fotoğrafta canlı bir gülümsemeye sahip genç bir kadın görülüyor. Kendinden emin ve dostça bir ifade ile doğrudan kameraya bakıyor gibi görünüyor. Omuz hizasında kahverengi saçları kulaklarının arkasına toplanmış. Beyaz bir gömlek ve koyu renk kot pantolonuyla güzel bir uyum sağlayan kahverengi bir deri ceket giyiyor. Cilt tonu sıcak, açık kahverengidir ve yüz hatları güzel bir şekilde simetriktir. Gözleri derin, koyu kahverengi ve dişleri mükemmel derecede beyaz ve düz. Mutlu ve rahat görünüyor, neşesi resimden yayılıyor.
Gökben Biler
Blog Yazarı

Lisans ve lisansüstü öğrenimini Gazi Üniversitesi “Endüstri Mühendisliği” bölümünde tamamladı. Anadolu Üniversitesi bünyesindeki ikinci üniversite programını ise “Marka İletişimi” bölümünde tamamladı. Çalışma hayatına kamu sektöründe devam etmektedir. İstanbul İşletme Enstitüsü blog bölümünde içerik üretmektedir. İletişim, motivasyon, iş hayatı, kişisel gelişim, hobiler, tasarım, endüstri, kalite yönetimi, reklamcılık alanlarında yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.