AnasayfaBlogMülakat Teknikleri Nedir?
Mülakat Teknikleri

Mülakat Teknikleri Nedir?

06 Mart 2018
Beyaz yakalı, mavi çizgili bir gömlek giymiş bir kadın ayakta durmaktadır. Saçları koyu renk ve dalgalı ve gözleri yana doğru başka bir kadına bakıyor. Gülümsüyor gibi görünüyor ve kolları iki yanında. Beyaz bir etek ve siyah sandaletler giyiyor. Uzun mavi gömleği vücudunu saran hafif, havadar bir kumaştan yapılmış. Mutlu ve memnun görünüyor. Diğer kadının kısa, siyah saçları var ve beyaz bir bluz ve kot pantolon giyiyor. Sohbet ediyor ve birbirlerinin arkadaşlığından keyif alıyor gibi görünüyorlar.
Mülakat TeknikleriÖnemiYardım Kaynakları
İş görüşmesine hazırlıkMülakatın başarılı geçmesi için önemlidirProffesyonal eğitim kurumları, çevrimiçi kaynaklar
Vücut dilinin kontrolüİlk izlenimi belirlerİletişim atölyeleri, online eğitimler
Stres yönetimiEtkili performans ve odaklanma sağlarPsikolojik danışmanlık, kendini geliştirme kitapları
Zor soruları yanıtlamaİşe alım sürecinde belirleyici olabilirKariyer danışmanları, online kurslar
Özgeçmişin iyi bir şekilde sunulmasıİşverene doğru bir izlenim verilmesine yardımcı olurCV yazma servisleri, kariyer merkezleri
İletişim becerileriGörüşmenin akıcı olması ve kendini iyi ifade edebilmekDil kursları, kişisel gelişim atölyeleri
Pozitif düşünmeYüksek moral ve motivasyon sağlarKişisel gelişim kitapları, motivasyon seminerleri
Beklentileri yönetmePotansiyel hayal kırıklıklarını önlerKariyer koçları, danışmanlar
Eleştiriye açık olmakKişisel gelişim ve öğrenme fırsatları sağlarÖğretmenler, danışmanlar
Özgüvenİnsanın kendine olan inancını gösterir ve pozitif bir enerji verirKişisel gelişim kursları, psikolojik danışmanlık

Üniversite mezunları, yüksek lisans mezunları gibi okul hayatından yeni çıkmış ve ilk defa iş arayacak kişiler için mülakatlar oldukça zorlu geçmektedir. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki, ortalama bir insan iş bulana kadar 10 mülakattan geçiyor. Yani mülakat stresini yenmek insan tek başına uğraştığında oldukça zordur. Ancak alınabilecek profesyonel yardımlar da yok değil. Mülakat teknikleri ile ilgili kapsamlı bir eğitim veren ve hem psikolojik anlamda kişileri hazırlarken hem de daha donanımlı duruma gelmelerine yardımcı olan eğitim kurumları vardır.

Mülakat teknikleri ile ilgili verilen programlar, yalnızca ilk kez iş başvurusunda bulunacak kişiler için değil aynı zamanda iş değişikliği yapan ve daha iyi yerlere gelmek isteyen kişiler için de alternatif oluşturuyor. İşe alım süreci, tecrübeli ya da tecrübesiz her insanı strese sokan bir süreçtir. Bu süreci başarı ile atlatmak için profesyonel destek almaktan daha yararlı bir seçenek olamaz. Profesyonel yardım kişilere ne sunar?

Profesyonel mülakat teknikleri yardımı ile olası görülen soruların üstünden geçilir. Bu kısım oldukça önemlidir. Olası sorular nelerdir, nasıl cevap verilmesi gerekir, mülakatta ne giyilir gibi pek çok soru işe alım sürecinde insanları beklemektedir. Alınan eğitim insanların daha donanımlı ve soğukkanlı bir biçimde mülakata girmelerine yardımcı olacaktır. Ayrıca eğitim sonucunda alınan sertifika özgeçmişe eklenebilecek kaliteli bir detay oluşturmaktadır.

Mülakat Teknikleri Programının Amacı Nedir?

Mülakat tekniklerinin amacı, işe alım sürecinde bulunan kişilerin becerilerinin gelişmesini sağlamak ve mülakattan iyi bir sonuçla ayrılmaları için yardımcı olmaktır. İnsanlar hayatlarını idame ettirebilmek için çalışmak durumundadır. Çalışmak da hayatın belli bir bölümünü kapsadığından, insanlar kaliteli ortamlarda çalışmak isterler. Bu işlere sahip olmak ise, mülakat teknikleri eğitimlerinden geçmektedir. Mülakat teknikleri eğitimlerinde birçok pratik, ipucu ve teknik alanında uzman ve tecrübeli kişiler tarafından anlatılmaktadır.

Firmaların işe aldıkları kişilere uyguladıkları mülakatlar hep aynı sorularda aynı şekilde yapılmamaktadır. Birçok mülakat çeşidi ve tekniği vardır. Bu mülakat teknikleri ile ilgili hiçbir bilgisi olmayan kişi, tamamen yabancı bir durumla karşı karşıya kalabilir. Böyle bir ortamda normalde potansiyeli olan kişiler bile vermesi gereken cevapları veremeyebilir. Mülakat teknikleri eğitim programında daha iyi bir mülakat süreci geçirebilmek için kişinin yapması gerekenler hakkında net bilgiler verilmektedir.

Mülakat teknikleri ile ilgili eğitim almak isteyen kişilerin sahip olması gereken 2 temel öge vardır. Bunlar aktif bağlantı kurabilen bir internet ve internete bağlanabilen akıllı telefon, tablet veya bilgisayar. Tercihen bilgisayar kullanımı bu gibi eğitimlerde daha yararlı olmaktadır. Mülakat teknikleri eğitimi sırasında, mülakatın ne olduğu ile ilgili dersler başlamaktadır.

Dersler mülakat yöntemleri, mülakatlarda çıkabilecek soru örnekleri gibi oldukça önemli başlıklar ile devam eder. Sonrasında ise mülakata gidilmesi gereken kıyafet, saç gibi fiziksel konulara değinilir. Mülakat sırasında yapılması ve yapılmaması gereken konular ayrıntılı bir şekilde eğitim alan bireylere sunulur. Eğitimin sonunda sertifika almandan hemen önce ise, mülakat sonrası dönemde neler yapılması gerektiği konuşulmaktadır.

Mülakat teknikleri eğitimlerinden öncelikle bu konuda bilgi sahibi olmak isteyen ve konu ile ilgili merak duygusu hisseden herkes yararlanabilmektedir. Daha özelde ise önemli bir mülakat arifesinde olan kişiler, iş arayan kişiler bu eğitimlerden yararlanmaktadır. Sonrasında işe alın departmanlarında çalışan kişiler ve yardımcıları, insan kaynakları departmanında çalışan bireyler bu eğitimi alarak kendilerini daha donanımlı hale getirebilirler. Çalışanlar için de sertifika sahibi olmak oldukça faydalı olacaktır. Eğitim ile ilgili bilgi almak için www.iienstitu.com adresinden yararlanılabilir.

Mülakat Teknikleri Eğitimi Var Mıdır?

Mülakat teknikleri ile ilgili kapsamlı bir eğitim veren ve hem psikolojik anlamda kişileri hazırlarken hem de daha donanımlı duruma gelmelerine yardımcı olan eğitim kurumları vardır.

Mülakat Teknikleri Programının Amacı Nedir?

Mülakat tekniklerinin amacı, işe alım sürecinde bulunan kişilerin becerilerinin gelişmesini sağlamak ve mülakattan iyi bir sonuçla ayrılmaları için yardımcı olmaktır. 

Mülakat Teknikleri Programı Ne Sağlar?

Mülakat teknikleri ile ilgili verilen programlar, yalnızca ilk kez iş başvurusunda bulunacak kişiler için değil aynı zamanda iş değişikliği yapan ve daha iyi yerlere gelmek isteyen kişiler için de alternatif oluşturuyor. 

İş görüşmesine hazırlık, Mülakatın başarılı geçmesi için önemlidir, Proffesyonal eğitim kurumları, çevrimiçi kaynaklar, Vücut dilinin kontrolü, İlk izlenimi belirler, İletişim atölyeleri, online eğitimler, Stres yönetimi, Etkili performans ve odaklanma sağlar, Psikolojik danışmanlık, kendini geliştirme kitapları, Zor soruları yanıtlama, İşe alım sürecinde belirleyici olabilir, Kariyer danışmanları, online kurslar, Özgeçmişin iyi bir şekilde sunulması, İşverene doğru bir izlenim verilmesine yardımcı olur, CV yazma servisleri, kariyer merkezleri, İletişim becerileri, Görüşmenin akıcı olması ve kendini iyi ifade edebilmek, Dil kursları, kişisel gelişim atölyeleri, Pozitif düşünme, Yüksek moral ve motivasyon sağlar, Kişisel gelişim kitapları, motivasyon seminerleri, Beklentileri yönetme, Potansiyel hayal kırıklıklarını önler, Kariyer koçları, danışmanlar, Eleştiriye açık olmak, Kişisel gelişim ve öğrenme fırsatları sağlar, Öğretmenler, danışmanlar, Özgüven, İnsanın kendine olan inancını gösterir ve pozitif bir enerji verir, Kişisel gelişim kursları, psikolojik danışmanlık
Mülakat Tekniklerietkili mülakat teknikeri etkin mülakat teknikleri eğitimi işe alım ve mülakat teknikleri mülakat teknikleri nelerdirişe alım uzmanı mülamatta ne yapmalıdır
Genç bir kadın pencerenin önündeki ahşap masada oturuyor, siyah saçlarını topuz yapmış. Beyaz bir gömlek ve koyu renk bir blazer ceket giymiş, önündeki kitaplara ve kâğıtlara bakıyor. Sol eli derin düşüncelere dalmış gibi masanın üzerinde durmakta, sağ eli ise bir kalem tutmaktadır. Masanın üzerinde birkaç belge, açık bir dizüstü bilgisayar ve bir fincan kahve var. Pencereden içeri süzülen parlak güneş ışığı odayı aydınlatıyor. Yüz ifadesi düşünceli ve ciddi, işine çok konsantre olmuş gibi görünüyor.
Serem Gökler
Sosyolog, Yazar

İstanbul Üniversitesi Sosyoloji bölümünden mezundur. Başarılı bir üniversite süreci geçirmiştir, birçok projede yer almıştır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Resimde beyaz gömlek giyen bir kişi görülüyor, kolunu önüne uzatmış. Parmaklarını birbirine dokunduruyor ve elinin yakın çekimi görülebiliyor. Görüntü hafif bulanık görünmekte, kişinin kolu ve eli çerçevenin büyük bir kısmını kaplamaktadır. Kişinin teni açık renktir ve tırnakları soluk pembe bir renge boyanmıştır. Görüntünün arka planı odak dışıdır ve gri tonları görülebilir. Kişinin saçları kahverengi ve gömleğinde beyaz ve gri çizgilerden oluşan bir desen var gibi görünüyor.
Mülakat Teknikleri

Mülakat Teknikleri Nelerdir?

23 Mart 2018
Bir grup insan nötr renkli duvarları olan bir odada bir masada oturuyor. Pencerelerden gelen ışık grubu aydınlatıyor ve masa kağıt ve defterlerle kaplı. Grubun ortasında takım elbiseli bir adam oturmuş, beyaz bir kalemle not defterine bir şeyler yazmaktadır. Sağında, kıvırcık saçlı bir kadın beyaz bir gömlek giymiş ve masaya doğru bakıyor. Masanın üzerinde pipetli beyaz bir fincan ve gri kare bir nesne vardır. Grubun önünde bir kişi kare nesneyi tutmaktadır. Herkes konuşmaya ve önlerindeki kâğıtlara odaklanmıştır.
Mülakat - İş Görüşmesi

Mülakat Teknikleri Hakkında İpuçları

27 Eylül 2019
Sarı, siyah, beyaz palet, YouTube kapağı, el sıkışma silueti, kendinden emin duruş, kişi üzerinde spot ışığı, büyüteç, strateji simgeleri, etkileyici gözler, odaklanmış bakışlar, kentsel fon
Mülakat Teknikleri

Mülakat Teknikleri ve Tavsiyeler

02 Mart 2019