AnasayfaBlog2015 Bitmeden Kariyer Yapmanın Yolları
Kariyer

2015 Bitmeden Kariyer Yapmanın Yolları

28 Kasım 2015
Beyaz gömlekli ve siyah pantolonlu bir adam kayaların üzerinden atlıyor, her bir kaya 2016'dan günümüze kadar çeşitli yıllardan bir sayı içeriyor. Bir eliyle bir evrak çantası tutarak koşuyor ve kravatı görünüyor. Sayılardan birine yakından bakıldığında dört haneli bir sayı olduğu ve bir hanesinin binler basamağında olduğu görülüyor. Arka planda, üzerinde birkaç rakam bulunan büyük bir kaya görülüyor. Bu görüntü, adamın kayaların arasında hareket etmek için fiziksel bir çaba sarf ettiği enerjik bir hareket anını yakalıyor.
Kariyer Yapmanın YollarıAmaçNasıl Uygulanır
Maaşınıza zam almayı ve prim ihtimallerini kollayınDaha fazla kazanmak ve kariyerdeki konumunuzu güvence altına almakEkstra projeler üstlenin, başarılarınızı paylaşın, ilerlemek için neler yapmanız gerektiğini öğrenin
Çevrenizi büyütünŞirkette tanınırlık kazanmak, yeni iş fırsatları yaratmakKahve günleri belirleyin, yemek davetleri verin, tanıdıklarınızla düzenli olarak iletişim halinde olun
Özgeçmişinizi güncelleyinYeni iş fırsatları yakalamak ve şirketler tarafından görülür olmakSonbahar işe alımlarında öne çıkmak için özgeçmişinizi yılın başarıları ile güncelleyin, gereksiz kelimeleri çıkarın
Patronunuzu kahve içmeye götürünDaha etkili olma yollarını öğrenmek ve patronunuzla iyi bir ilişki kurmakPatronunuzla düzenli olarak keyifli etkinlikler planlayın
Patronunuzun patronuyla yakınlaşınİsminizi üst yönetim tarafından bilinir hale getirmekYüksek seviye yöneticiler ile iletişim kurun ve onları etkileyici projelerinizle bilgilendirin
Yeni bir proje veya görev için gönüllü olunŞirkette değerinizi ve yeteneklerinizi göstermekŞirketinize yeni projeler, fikirler sunun ve bu projelerin başına geçmeyi teklif edin
Sizi şirkete daha değerli kılacak bir kurs veya sertifika alınMesleki becerilerinizi ve yeteneklerinizi genişletmek, iş bilginizi artırmakİlgili kurslara ve sertifika programlarına katılın
Düşük motivasyonu aşınDaha yapıcı ve hedef odaklı olabilmekKendinize ayrılan 60 dakikanın size neler kazandırabileceğini düşünün ve iyilikler üzerinde durun
Kariyer hikâyelerinizi oluşturunBaşarılarınızı belgelemek ve kendi değerinizi hatırlamakHer bir başarınızı anlamlı bir hikaye olarak detaylandırın ve bu hikayeleri paylaşın
Daha iyi fırsatlar için gözünüzü dört açınKariyerinizde ilerlemek ve daha iyisi için sürekli arayışta olmakFarklı ağlar ve platformlarda yeni iş ilanları, projeler ve gelişmeleri takip edin

Kariyer yapmanın yolları denildiğinde aklınıza ilk gelen şey nedir? Benim aklıma latte geliyor. Latte'nin kokusunu duyabiliyor musunuz?

Kasım ayındayız. Kimilerine göre kariyer yapmanın yolları çoktan tükenmiş. Yaz çok geride kaldı ve bir tatil sezonundan sonra çok uzuuuun bir düşüşe girmeye başladığımız anlamına geliyor. Normal olarak bu zamanlar kariyerinizin ikinci derecede önemli olduğu zamandır ve kariyer yapmanın yolları tükenmiştir ama aslında tam şu anda fark etmeniz gereken bir gelişim süreci var.

Kariyer yapmanın yolları nelerdir?

1 - Maaşınıza zam almayı ve prim ihtimallerini kollayın.

Daha fazla para kazanmak hiçbir zaman kötü bir şey değildir. Kasım ayında performans değerlendirme yapan şirketler senenin sonunda ya da başında prim vermeye eğilimlidir. Bu süreçler maaşınızda deprem etkisi yaratabilir.

Şimdi; ekstra bir projeyi sahiplenmenin, başarılarınızı daha geniş bir şekilde paylaşmaya başlamanın veya bir sonraki şeyin ne olduğunu öğrenmek için patronunuzla konuşma zamanı.

O yüzden şirkette neler olduğuna bir bakın. Sizin adınızın prim listesine girmesi için veya değerlendirmede iyiden mükemmele çıkabilmeniz için yapmanız gereken ne var?

Düşünün:

1 - Patronunuzu kahve içmeye götürün ve nasıl daha etkili olabileceğiniz hakkında konuşun.

2 - Patronunuzun patronuyla yakınlaşın ve isminizi onların hafızasına kazıyın.

3 - Yeni bir proje veya görev için gönüllü olun.

4 - Sizi şirkete daha değerli kılacak bir kurs veya sertifika alın.

2 - Çevrenizi büyütün

Çevre yapmakla alakalı ne hissederseniz hissedin bu kariyer yapmanın yolları için bugün ve 10 yıl sonrası için de inanılmaz derecede önemlidir.

Çevre kurmak sizin şirkette nasıl tanındığınızdır ve yeni kurumlarda nasıl iş bulduğunuz ve de yeni bir fırsat için nasıl işe alındığınızdır.

Bu ayrıca eğer tutkunuz sizin doğru seçiminiz ise nasıl keşif yaptığınızdır. Ne yapmak istediğiniz hakkında veya ne yaptığınız hakkında insanlarla konuşarak.

Tatillerden dolayı çok meşgul olacaksınız, yani çevreniz de öyle olacak. Bu yüzden kahve günleri belirleyin, veya ara sıra yemek davetleri. Kariyer yapmanın yolları çevreyle iyi bir iletişimden geçer.

Haftada 30 dakikanızı yakın veya uzak olduğunuz insanlara ulaşmak için kullanmak ve 30 dakikanızı birkaç haftada bir kahve içmeye ayırmak sizin çevrenizi canlı tutmanıza yardımcı olur ve sizi motive eder.

Bu aynı zamanda sizin için daha iyi olan fırsatları da bulmanız için harika bir fırsattır… Ya da sadece pazar ortalamasında maaş alıp almadığınızı bilmek için. Belki de zam istemenin vakti gelmiştir?

3 - Özgeçmişinizi güncelleyin, bütün gereksiz kelimeleri çıkarın.

Şirketler sonbaharda çok alım yaparlar. Neden?

Bu zaman sizin yılın geri kalan 11 ayında başardıklarınıza göz atma ve onu özgeçmişinize ekleme zamanıdır. Bunu Ocak’ta yapmak daha zordur, çünkü yılbaşı vs. derken hafızanız dolu olur ve motivasyonunuz da düşük.

Eğer aklınıza bir şey gelmiyorsa bu ayın 3 haftası günlük tutun ve her gün tamamladığınız şeyleri yazın. Bunların hepsi sizin geleceğinizde özgeçmiş maddelerine dönecek.

Daha da fazlası, güncelleyin. Aslında söylemek istemediğiniz kelimeleri çıkarın ve nasıl sağlam sonuçlar ekleyebileceğinize odaklanmaya başlayın. Hiçbir zaman çevrenizin size nasıl döneceğiniz bilemezsiniz, bu yüzden özgeçmişinize 60 dakika güncelleme için harcayın ve kendiniz ve başarılarınız hakkında iyi şeyler hissedin. Başarı hikâyelerinizden bahsedin. Yani onları yaratmanın tam zamanı.

Kariyer yapmanın yolları her zaman açık olmayabilir. Bizim tahminimizden daha kötü bir süreç geçiriyor da olabilirsiniz. Ama şunu bilmelisiniz ki kariyer yapmak sanılanın aksine çok da kolaydır. "O bu işi hak etmiyor" dediğiniz kimse olmadı mı?

İyi iş çıkardınız, bir latteyi hak etmiş gibi duruyorsunuz.

Maaşınıza zam almayı ve prim ihtimallerini kollayın, Daha fazla kazanmak ve kariyerdeki konumunuzu güvence altına almak, Ekstra projeler üstlenin, başarılarınızı paylaşın, ilerlemek için neler yapmanız gerektiğini öğrenin, Çevrenizi büyütün, Şirkette tanınırlık kazanmak, yeni iş fırsatları yaratmak, Kahve günleri belirleyin, yemek davetleri verin, tanıdıklarınızla düzenli olarak iletişim halinde olun, Özgeçmişinizi güncelleyin, Yeni iş fırsatları yakalamak ve şirketler tarafından görülür olmak, Sonbahar işe alımlarında öne çıkmak için özgeçmişinizi yılın başarıları ile güncelleyin, gereksiz kelimeleri çıkarın, Patronunuzu kahve içmeye götürün, Daha etkili olma yollarını öğrenmek ve patronunuzla iyi bir ilişki kurmak, Patronunuzla düzenli olarak keyifli etkinlikler planlayın, Patronunuzun patronuyla yakınlaşın, İsminizi üst yönetim tarafından bilinir hale getirmek, Yüksek seviye yöneticiler ile iletişim kurun ve onları etkileyici projelerinizle bilgilendirin, Yeni bir proje veya görev için gönüllü olun, Şirkette değerinizi ve yeteneklerinizi göstermek, Şirketinize yeni projeler, fikirler sunun ve bu projelerin başına geçmeyi teklif edin, Sizi şirkete daha değerli kılacak bir kurs veya sertifika alın, Mesleki becerilerinizi ve yeteneklerinizi genişletmek, iş bilginizi artırmak, İlgili kurslara ve sertifika programlarına katılın, Düşük motivasyonu aşın, Daha yapıcı ve hedef odaklı olabilmek, Kendinize ayrılan 60 dakikanın size neler kazandırabileceğini düşünün ve iyilikler üzerinde durun, Kariyer hikâyelerinizi oluşturun, Başarılarınızı belgelemek ve kendi değerinizi hatırlamak, Her bir başarınızı anlamlı bir hikaye olarak detaylandırın ve bu hikayeleri paylaşın, Daha iyi fırsatlar için gözünüzü dört açın, Kariyerinizde ilerlemek ve daha iyisi için sürekli arayışta olmak, Farklı ağlar ve platformlarda yeni iş ilanları, projeler ve gelişmeleri takip edin
2015 Bitmeden Kariyer Yapmanın Yolları iyi bir kariyer yapmak kariyer yapmanın püf noktaları kariyer yapmanın sırları kariyer yapmanın yolları kariyer yapmanın önemi
Uzun, siyah saçlı, neşeli bir kadın kameraya gülümsüyor. Yüzünde sıcak, davetkâr bir ifade var ve dudakları hafifçe aralanmış. Gözleri parlak ve yanakları hafif pembe. Ellerini iki yanına koymuş. Soluk pembe bir gömlek giyiyor ve yüzü dalgalı saçlarıyla çerçevelenmiş. Bu anda mutlu, kendinden emin ve rahat görünüyor.
Aliye Rabia Sönmez
Blog Yazarı

Marmara Üniversitesi'nde Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünden mezundur. Birçok yerde editör, içerik editörü olarak görev almıştır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.