AnasayfaBlogKendini Fark Et! Sıra Değişimde
Kişisel Gelişim

Kendini Fark Et! Sıra Değişimde

10 Ekim 2018
Beyaz gömlekli ve mavi kot pantolonlu bir adam kameraya dönük durmaktadır. Sol kolunu uzatmış ve kamera dışındaki bir şeyi işaret ediyor. Yüzü profildedir ve kısa siyah saçları vardır. Yüz ifadesi odaklanmış ve niyetlidir. Bakışları kameranın sağ tarafına yönelmiştir. 20'li yaşlarının sonunda gibi görünüyor. Arkasında açık gri renge boyanmış bir duvar var.
Gelişimin TemeliEksiklik ve YeteneklerKıyaslama ve İlham
Kendini tanımaÖz-analizPozitif Kıyaslama
Kendine özgü güçlü ve zayıf yönlerin bilinmesiGelişim için eksik yönlerin ve yeteneklerin keşfiBaşkalarının başarılarından ilham almak
Hedef belirlemeHedefler doğrultusunda yeteneklerin geliştirilmesiHedeflerin başkalarının başarıları ile ilişkilendirilmesi
Kişinin kendi doğası ve sosyal çevresiSosyal çevrenin farkında olmakÇevrenin etkileyebilme ve çevreden etkilenebilme durumu
Engelleri ve zorlukları aşmaEngelleri birer gelişim basamağı olarak görmekBaşkalarının engelleri aşma hikayeleri
İnandığı yolda ısrarcı olmaZorluklara rağmen yeteneklerin geliştirilmesiİnandığı yolda başarılı insanların takip edilmesi
Kendini kanıtlamaBelli bir alanda varlığını kanıtlamaBaşarı sağlamış insanların örnek alınması
Özdeşleşmeİsim ve işin özdeşleşmesiÖzdeşleşmiş başarılı insanların ilham alması
Kişilik farkındalığıKendine özgü yeteneklerin ve kişilik özelliklerinin farkında olmaBaşarılı insanların kişiliklerinin incelenmesi, örnek alınması
Başarıya olan inanç ve çabaBaşarıya giden yolun çaba ve inanç gerektirdiği bilinciBaşkalarında görülen bu çaba ve inancın özümseme

Gelişimin her türlü başlayabilmesinin temel taşı kişinin kendini tanımasıdır. Eksiklerimizin farkında olmadan, yeteneklerimizin neler olduğunu keşfetmeden bir gelişim süreci içerisinde olamayız. İşe kendimizi analiz ederek başlamalıyız. Kendimize güçlü ve zayıf yönlerim neler, ne yapmak istiyorum gibi sorular sormalıyız. Ve bu sorulara dürüst cevaplar vermeli yeri geldiğinde kendimizi başkalarıyla kıyaslamalıyız. Çünkü insan doğası gereği sosyal bir varlık olduğundan çevresini etkileyebilir veya çevresinden etkilenebilir. Bu noktada kıyaslamaktan tam olarak kastım örnek almak, gıpta etmek ve bu insanlardan ilham almak şeklinde pozitif bir durumu ifade etmektedir. İnsan hep en iyisi olmak ister fakat bir noktayı atlamaktadır Bugün belli bir alanda varlığını kanıtlamış, ismi yaptığı işle özdeşleşmiş insanlar bulundukları konuma bir perinin sihirli değneğini dokundurması ile gelmediler. Kişiliklerinin farkına varıp inandıkları yolda önlerine çıkan engelleri, zorlukları birer birer aşarak tırmandılar.

Kendimizi Tanıdık ve İlham Kaynakları Belirledik Sıra Değişmekte

Fikriyatınızı değiştirmeden, hissiyatınızı değiştiremezsiniz. Madem eksiklerimin farkındayım bunları tamamlayabilmek için “Neler yapabilirim?” sorgulayarak belli değişiklikler yapmalıyız. Ardından kabulleniş aşaması var bu aşamada zayıf yönlerimizi biliyoruz ve onları kabul etmeye hazırız. Bu en önemli aşama çünkü kişi bu noktada pes edebilir, kendini sürekli eleştirip bu memnuniyetsizliği hayat tarzı edinebilir. Tam da burada şunu unutmamak gerek “Hiç kimse mükemmel değildir”. Yazılımla ilgileniyorum ve şu şekilde bir mottom var örnek aldığım kişilerin sosyal medya hesaplarından başarılarını okurken kendimi orada hayal ediyorum “O yaptıysa ben de yaparım, ben her şeyin en iyisini hak ediyorum’’ diyor ve işe koyuluyorum. Bunu deneyin inanın pişman olmayacaksınız.

Nereden başlamak istediğimize, kendimizi kabul etmeye başladıktan sonra ise plan yapma aşamasına geçmeliyiz. Amacımız, planımız, varmak istediğimiz nokta ne ise ona olabildiğince odaklanmalıyız. Başarısız olmaktan korkmamalı denemeden kendimizi keşfedemeyeceğimizi bilmeliyiz. Kişisel gelişim ömür boyu devam eden bir süreçtir. Bu süreçte sabır en büyük silahtır. Gelişimin bir sonu yoktur ne iseniz daha iyisi için çabalayın zaman geçtikçe fark edeceksiniz ki olmak istediğinizden daha fazlasısınız. Kendiniz olmak için pek fazla zamanınız yok.

Hedeflerinizi ve hayallerinizi yazın ve evinizde, iş yerinizde görebileceğiniz noktalara bu objeleri iliştirin. Bu şekilde sürekli iletişim kurarak sizi motive edecektir. Hayal kurun, büyük düşünün limitiniz gökyüzü olsun. Sizinle benzer şeyler hedefleyen aynı kulvarda olduğunuz insanlarla vakit geçirin. Örnek aldığınız insanlarla iletişim kurabilmenin yollarını arayın merak ettiklerinizi sorun. Geçmiş hatalarınızdan dersler çıkarıp yeni hatalar yapmaktan korkmayın. Bir musibetin bin nasihatten iyi olduğuna inananlardanım. Sizi hedeflerinize götüren yolda etkili olacağını düşündüğünüz kitaplar okuyun. Eğitim kendimizi geliştirmede en güzel yöntemdir. Çalışıyorum, okulum var vakit ayıramam derseniz de online eğitim programlarına katılabilirsiniz. Katılacağınız bu eğitimlerden sertifika sahibi olarak edindiğiniz bilgileri belgelemiş olacaksınız. Belli hobiler edinin ve zihninizi ara ara dinlendirin. Başarılarınızı önce kendiniz ödüllendirin. Networkünüzü geniş tutun tanıdığınız her insan size bir şeyler katacaktır. Herkesi memnun edemezsiniz yaptığınız işin önce sizin içinize siniyor olması gerektiğini unutmayın. Bir şeyi gerçekleştirmeye olan arzumuz 3 basamaktan oluşur. Dilemek, istemek, adanmak. Çok isteyin.

Kişisel Gelişmeyi Başarabilen İnsan Neler Elde Eder?

Kişisel gelişim olaylara pozitif bakabilmemizi sağlar, kaybetmek dünyanın sonu değildir gerekirse kalkıp tekrar deneyip yeniden kaybedebiliriz ama asla pes etmememiz gerekir. Aynı yolda yürüdüğün insanlarla yoldaş olmak kaybolmamanı sağlar. Kendine güvenen bireyler olabilmemizi sağlar. Kendine güvenen bireylerin motivasyonu yüksektir ve bulundukları ortamda dikkatleri üzerlerine çekerler. Büyük işlere imza atarlar çünkü hedefleri büyüktür ve en iyisi olma mücadelesinin sonu yoktur.

Ancak kim olduğunuzu bilmeden benliğinizin farkında olmadan kendinizi sevemezsiniz. Kendinizi tanımaya çalışmaktan asla vazgeçmeyin. Ancak kendinizi tanıyarak tam potansiyelinizi gerçekleştirebilirsiniz. Özsaygınızı hiç kaybetmeyin unutmayın siz biriciksiniz. Ve yaşayacak tek bir hayatınız var. Son olarak ona buna göre değil kafanıza göre, kazanmaya çalışmak için değil yürümek için, mutlu etmekten önce mutlu olmak için, kim ne der diye değil siz seçtiniz diye, hatalarınızla doğrularınızla aykırılıklarınızla sadece siz olup her şeyi reddedip hayallerinizin peşinden gidin.

Kişisel Gelişmeyi Başarabilen İnsan Neler Elde Eder?

Kişisel gelişim olaylara pozitif bakabilmemizi sağlar, kaybetmek dünyanın sonu değildir gerekirse kalkıp tekrar deneyip yeniden kaybedebiliriz ama asla pes etmememiz gerekir. Aynı yolda yürüdüğün insanlarla yoldaş olmak kaybolmamanı sağlar.

Bir Şeyi Gerçekleştirmek İçin Ne Yapmak Gerekir?

Herkesi memnun edemezsiniz yaptığınız işin önce sizin içinize siniyor olması gerektiğini unutmayın. Bir şeyi gerçekleştirmeye olan arzumuz 3 basamaktan oluşur. Dilemek, istemek, adanmak. Çok isteyin.

kişisel gelişim nedir?

Kişisel gelişim ömür boyu devam eden bir süreçtir. Bu süreçte sabır en büyük silahtır. Gelişimin bir sonu yoktur ne iseniz daha iyisi için çabalayın zaman geçtikçe fark edeceksiniz ki olmak istediğinizden daha fazlasısınız. 

Yazar: Melek Kılıç

Kendini tanıma, Öz-analiz, Pozitif Kıyaslama, Kendine özgü güçlü ve zayıf yönlerin bilinmesi, Gelişim için eksik yönlerin ve yeteneklerin keşfi, Başkalarının başarılarından ilham almak, Hedef belirleme, Hedefler doğrultusunda yeteneklerin geliştirilmesi, Hedeflerin başkalarının başarıları ile ilişkilendirilmesi, Kişinin kendi doğası ve sosyal çevresi, Sosyal çevrenin farkında olmak, Çevrenin etkileyebilme ve çevreden etkilenebilme durumu, Engelleri ve zorlukları aşma, Engelleri birer gelişim basamağı olarak görmek, Başkalarının engelleri aşma hikayeleri, İnandığı yolda ısrarcı olma, Zorluklara rağmen yeteneklerin geliştirilmesi, İnandığı yolda başarılı insanların takip edilmesi, Kendini kanıtlama, Belli bir alanda varlığını kanıtlama, Başarı sağlamış insanların örnek alınması, Özdeşleşme, İsim ve işin özdeşleşmesi, Özdeşleşmiş başarılı insanların ilham alması, Kişilik farkındalığı, Kendine özgü yeteneklerin ve kişilik özelliklerinin farkında olma, Başarılı insanların kişiliklerinin incelenmesi, örnek alınması, Başarıya olan inanç ve çaba, Başarıya giden yolun çaba ve inanç gerektirdiği bilinci, Başkalarında görülen bu çaba ve inancın özümseme
Kendini Fark Et!eğitim kişisel gelişimolumlama online eğitimkişisel gelişim motivasyonu
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Gri gömlekli bir kadın sağ kolunu uzatmış, parmağıyla gökyüzünü işaret ediyor. Sırtından aşağı dökülen uzun siyah saçları var ve gözleri yukarı bakıyor. Yüzünde ciddi bir ifade var ve ağzı hafifçe açık. Üstündeki göklerden süzülen parlak güneş ışığıyla aydınlanıyor. Sol kolu bükülmüş ve eli dinlenme pozunda kalçasına dayanmış. Kıyafeti rahat, duruşu güçlü ve kendinden emin.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim Neleri Kapsar?

23 Ekim 2018
Görüntünün ortasında duran ahşap bir tabela, okuyla yan tarafı işaret ediyor. Tabela açık kahverengi renkte ve ok parlak kırmızıya boyanmış. Ön planda, üzerinde kırmızı bir 'E' harfi bulunan beyaz bir yüzey var. Bunun sağında bulanık bir yol görüntüsü, solunda ise bir insan yüzünün yakın çekimi yer alıyor. Arka planda bir tabelanın yakın çekimi, ön planda ise ortasında bir ağaç kütüğü bulunan bir ağaç gövdesinin yakın çekimi yer alıyor. Ağaç gövdesi koyu kahverengi, ağaç kütüğü ise açık kahverengidir. Sağ üst köşede beyaz bir yüzey üzerinde tek bir 'E' harfinin yakın çekimi yer alıyor.
Kişisel Gelişim

Kişisel mi Gelişmeliyiz?

07 Eylül 2018
Parlak sarı kazaklı bir kadın yumrukları havada duruyor. Yüzü kameraya dönük, doğrudan kameraya bakıyor. Kolları dirseklerinden bükülmüş, yumrukları kararlı bir duruşla sıkılmış. Yüz ifadesi sert ve duruşu kendinden emin. Saçları kısa ve koyu renktir ve siyah pantolon giymektedir. Beton bir zemin üzerinde, loş bir alanda duruyor gibi görünüyor. Sarı kazağı karanlık arka planla keskin bir kontrast oluşturuyor ve varlığı hükmedici ve güçlü. Güçlü ve kararlı görünüyor, önündeki her türlü zorluğun üstesinden gelmeye hazır.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim ve Blog

01 Mayıs 2018