BÜYÜK HARF Kullanmanın Sakıncaları

İş yazışmalarında büyük harflerin kullanılması genellikle bağırmak olarak görülür ve gönderici hakkında olumsuz bir algı oluşturabilir. Ayrıca, tamamı büyük harfli metnin okunması daha zordur ve gönderen alıcıya bağırıyormuş gibi görünebilir. Bu nedenlerden dolayı, genellikle ticari yazışmalarda tamamı büyük harf kullanmaktan kaçınmanız gerekir.
Ancak, bu kuralın bazı istisnaları vardır. Örneğin, acil bir istek veya zaman sınırlı bir güncelleme gibi dikkat gerektiren bir mesaj gönderiyorsanız, tüm harfleri büyük harf kullanmak mesajın hemen görülmesini ve okunmasını sağlamaya yardımcı olabilir. Ancak genel olarak, dikkatli olmak ve iş yazışmalarında büyük harf kullanmaktan kaçınmak gerekir. E-postaları ya da mesajları tamamen büyük harfle yazıyorsanız işte o zaman büyük tehlike altındasınız. Neden mi?
BÜYÜK HARF bir kural mıdır?
Değildir. Bazı yazılarda vurgulamak istediğiniz yerleri büyük harfler yazıyorsanız hata yapıyorsunuz. Büyük harfi betimleme aracı yerine kullanmaktan vazgeçin. Bunun yerine tırnak işareti kullanın. Eğer word dosyasına yazıyorsanız o kelimeyi bold yapın.
Aldığımız geri bildirimlerden birinde ise daha uzun cümleler yazmak yerine bir - iki kelimeyle cümleyi anlatma yolu tercih edilen olarak karşımıza çıkıyor. Aşağıdaki iki örnekte aynı anlamı taşındığı bilinen ve sıkça kullanılan cümleler var.
- Eşyalarımı toplayıp bu evden gidiyorum!
- BEN GİDİYORUM!
Büyük harfle yazılan iki kelime tam bir tepkiyi anlatıyor. Ama bunu büyük harfle yazmaya gerek yok. Daha uzun cümleler kurun ama büyük harf çirkinliğine girmeyin.
Büyük Harfleri Yersiz Kullanmak Nasıl Algılanıyor?
Eğer büyük harfle yazan biriyseniz karşınızdaki kişiye bir e-postada iki mesaj ileteceksiniz. Birincisi yazdıklarınız. İkincisi ise "sizin söylediklerinizi yapmak zorunda" olduklarıdır. BÜYÜK HARF konuşma tonunda bir bağırmaya tekabül eder. Günlük yazışmalarında büyük harfi sık kullanmayan kişiler birine sinirlendiklerinde ya da kızdıklarında BÜYÜK HARF kullanmaktan çekinmezler. Çünkü fena halde sinirlenmişlerdir ve bu siniri ne karşı tarafa belli etmek, ne de kendisini parçalamasına izin vermek istemiyorlardır.
BÜYÜK HARF le yazarak daha fazla ikna edeceğinizi düşünmeyin. Çünkü karşı tarafı sinirlendirebilirsiniz. Bir kavganın doğmasına yol açmayın!
Kaliteden ödün verirsiniz
Eğer saygın kişilerle iletişim kurmak istiyorsanız ve toplumda saygı gören biri olmak istiyorsanız sakin, ılımlı ve kavgadan uzak bir imajınız olmalı. BÜYÜK HARF kullanarak yarattığınız negatif algı kalitenizi düşürecek ve saldırgan, kavgacı, sorunlarını şiddetle çözen bir görüntü vereceksiniz.
Etkili iletişim kurma yeteneği, herhangi bir alanda önemli bir beceridir. İster patronunuza bir not yazıyor olun, ister bir müşteriyle sohbet ediyor olun, açık ve net olmanız gerekir. Peki ya yazı stiliniz? Anlaşılır olmak önemli olsa da, söyleme şekliniz de büyük bir izlenim bırakabilir. Örneğin, kaliteli insanların samimi ve sakin bir üslupla yazma olasılığı daha yüksektir. Bu, onların saygılı ve sağduyulu olduklarını gösterir, bir iş ortamında her zaman memnuniyetle karşılanan iki nitelik. Bu yüzden kaliteli bir insan olarak karşımıza çıkmak istiyorsanız, yazma stilinizi aklınızda tutmanız önemlidir. Unutma, ne söylediğin kadar nasıl söylediğin de önemli.

Kibirli bir duruş sergilersiniz
Kibirli insanlar öfkeli ve sert bir mizaca sahip olma eğilimindedir. Onlara tamamen büyük harflerle mesaj göndermeye devam ederseniz, yakında kibirli ve birlikte çalışılması zor biri olduğunuzu düşüneceklerdir. Yanlış yorumlanabileceğinden, tonunuzun yazılı iletişimde nasıl karşılandığının farkında olmanız gerekir. Profesyonel iş dünyasında, dikkatli olmak ve kibirli veya yıpratıcı görünmekten kaçınmak gerekir. Bunun yerine, daha işbirlikçi bir yaklaşım benimseyin ve bağlantılarınızla ortak bir zemin bulmaya çalışın.
Büyük harflerle yazılan metinleri okumak zordur
Çoğu okuyucu bunun farkında olmasa da, büyük harflerin kullanılması bir metnin okunabilirliği üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Araştırmalar, insan beyni küçük harfleri daha hızlı işleyebildiğinden, aşırı büyük harf kullanımının metnin okunmasını zorlaştırabileceğini göstermiştir. Ek olarak, büyük harfler, görsel olarak küçük harflerden daha "meşgul" olma eğiliminde olduklarından okuma akışını da bozabilir. Bu nedenlerden dolayı, genellikle büyük harflerin gövde metninde idareli kullanılması tavsiye edilir. Ancak, bu kuralın bazı istisnaları vardır.
Toplum içerisinde yaptıklarımızla saygı görür ya da yerin dibine sokuluruz. Davranışlarımız, karakterimizi yansıtır. Karakterimiz ise bizi biz yapan temel değerlerin yansımasıdır.
Toplumda yanlış anlaşılmak istemiyorsak BÜYÜK HARF kullanımında vazgeçelim.

Hacettepe Üniversitesi Aile ve Tüketim Bilimleri Bölümü mezunuyum. Blog yazarlığı ve insan kaynakları yönetimi sertifikalarım var. İngilizce dilinde yüksek lisans derecem var ve 3 yıl ABD'de yaşadım.