AnasayfaBlogSosyal Medya ve Geleneksel Medya Arasındaki Fark
Sosyal Medya

Sosyal Medya ve Geleneksel Medya Arasındaki Fark

27 Ağustos 2018
İçinden simgelerin uçuştuğu bir cep telefonunun yakın plan görüntüsü gösterilir. Telefon siyah ve mavi bir arka plana sahip, sağ altta beyaz bir logo var. Ön planda, siyah noktalı beyaz bir konuşma balonu ve noktalı beyaz bir sohbet balonu vardır. Ayrıca siyah bir dünya haritası ile beyaz bir daire var. Görüntü bulanık ve sol üst köşede bir grup simge var. Görüntünün odak noktası cep telefonu ve ekrandaki simgelerin yakın çekimi.
ÖzelliklerSosyal MedyaGeleneksel Medya
Kullanıcı EtkileşimiGerçek zamanlı etkileşim mümkün.Daha az etkileşimli, genellikle tek tarafa doğru.
Bilgi PaylaşımıAnında bilgi paylaşma ve geri bildirimde bulunabilme fırsatı.Önceden planlanmış programlarla sınırlıdır.
Yayılım HızıBilgi ve haberler çok hızlı bir şekilde yayılır.Yayılım hızı daha yavaştır.
Kullanıcı KatılımıKullanıcılarla daha fazla katılım mümkün.Kullanıcılar genellikle izleyici konumundadırlar.
Kullanıcıların Sesini ÇıkarabilmeleriKullanıcılar içerik yaratma ve fikirlerini paylaşma konusunda daha özgürdürler.Kullanıcı katkısı genellikle sınırlıdır.
Fikir PaylaşımıKullanıcılar rahatça fikirlerini paylaşabilirler, sansürsüzdürler.Kullanıcının sesi genellikle direkt olarak duyulmaz.
Reklam YayınlamaReklamlar daha hedef odaklıdır ve geniş kitleye hitap eder.Reklam hedeflemesi daha geneldir, belli bir kitleye hitap eder.
ÜcretlendirmeGenellikle ucuz veya ücretsizdir.Yüksek maliyetlidir.
Zaman ve YerHer yerde ve her zaman erişim mümkün.Başvuru saatleri ve süresi sınırlıdır.
Güncelleme SıklığıSürekli güncellenir.Güncelleme sıklığı genellikle daha azdır.

Akıllı telefonlarımızdan günün her saati sosyal medyaya (yeni medya akımının öncüsü) bağlıyız. Neredeyse günün her saati arkadaşlarımızla yazışıp fikir alışverişinde bulunuyoruz. Günlük haberleri okumak için bile sosyal medyayı tercih ediyoruz. Hatta kızgınlıklarımızı ve öfkelerimizi bile sosyal medya aracılığıyla paylaşıyoruz. Bu tarz bir yaygınlaşma geleneksel medyadan uzaklaşmamızın müsebbibi oldu. Geleneksel kitle gelişim araçları ve basın yayın organları ne yazık ki bu durumdan olumsuz etkilendiler. Yeni medya çalışmaları yapılıyor olsa da bu yeterli gelmiyor ve geleneksel medya insanlardan hızla uzaklaşıyor.

Sebebi de şu: sosyal ağlara katılan ve bu ağlarda içerik üreten insanlar kendileri gibi diğer insanlarla etkileşim kuruyorlar. Her an her yerde canlı yayın yapıp paylaşma durumumuz var. Bugün şirketler bile sosyal medya hesaplarından reklam yayınlayıp hedef kitlelerini arttırmaya çalışıyorlar. Popüler kültürü etkide bırakan sosyal medya eş zamanlı bilgi paylaşımlarının yapıldığı bir dijital platform aslında ve bu platformun amacı kolay ve hızlı şekilde insanların bilgiye erişmelerini sağlamak.

Sosyal Medya ve Geleneksel Medya

Sosyal medya, yeni kitle iletişim araçlarını ve araçlarını tanımlamak için kullandığımız bir terimdir. Sosyal medya kavramı, bu dijital iletişim yollarının özellikle insanlar tarafından nasıl kullanıldığı ve toplum üzerinde ne gibi etkileri olduğu etrafında şekillenen durumu ifade etmektedir. Bugün Facebook veya Instagram gibi sosyal ağlar dediğimiz şey, günden güne iletişim kurma şeklimizi değiştiriyor. Sosyal medya sayesinde yeni ilişkiler oluşmuş ve insanlar ilişkileri etrafında dijital bir topluluk oluşturmaya başlamışlardır. Sosyal ağlar üç temel sütun üzerine kuruludur:

1) Bilgi paylaşımı yoluyla iletişim

2) Diğer kullanıcılarla gerçek zamanlı olarak iletişim kurmak ve onlarla iletişimde kalmak

3) Arkadaşlarımız veya aile üyelerimizle aramızdaki en hızlı ve en verimli iletişim yollarını sağlamak.

Sosyal medya da günümüzde pazarlamanın en önemli araçlarından biridir. Satın alma kararları söz konusu olduğunda sosyal medya insanlar için çok önemli bir araç haline geldiğinden, şirketler sosyal medya ağlarında tanıttıkları reklam kampanyalarına büyük miktarlarda para harcıyorlar.

Sosyal medya, insanların sanal topluluklarda ve ağlarda içerik oluşturmasına ve paylaşmasına izin veren web tabanlı bir uygulamadır.

Sosyal ağ siteleri, insanların arkadaşları veya aileleri, özel gruplar vb. ile sosyal ilişkiler kurmasına olanak sağlayan platformlardır.

Bugün en popüler sosyal ağlardan bazıları Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Snapchat vb.'dir. Bu ağlar, onları geleneksel medya araçlarından (TV kanalları, Radyo İstasyonları vb.) farklı kılan bazı benzersiz özellikler sunar.

Bu özelliklerden bazıları şunlardır:

  • Diğer kullanıcılarla gerçek zamanlı etkileşim,

  • Çevrimiçi olarak anında bilgi paylaşma,

  • Paylaşılan içerik hakkında Beğeniler veya Paylaşımlar aracılığıyla geri bildirimde bulunabilme,

  • Etkinlikler hakkında aralarında herhangi bir gecikme olmadan hızlı güncellemeler.

Sosyal ağlar hayatımızın o kadar önemli bir parçası haline geldi ki, televizyon izlemekten daha fazla zaman harcıyoruz. İnsanlar her gün çok büyük miktarda içerik paylaşıyor ve bunun çok azı geleneksel medya tarafından paylaşılıyor. Bu davranışı araştırmak için İngiltere'de, insanların geleneksel medya kanallarından gelen mesajları okumak yerine sosyal medya kanallarından haber paylaşmaya ilgi duyma eğilimini gösteren bir araştırma yapıldı. Bu araştırmaya göre, ankete katılanların %82'si gazete veya diğer geleneksel medya türlerinden ziyade çevrimiçi kaynaklardan haber okumayı tercih ettiklerini belirtti.

Bu sayı seçim dönemlerinde daha da artma eğilimindedir. Katılımcıların yaklaşık %65'i, siyasi bir tartışmayı izlemek için herhangi bir TV kanalını açmak yerine sosyal medya kanallarından siyasi kampanyaları takip etmeye hevesli olduklarını söyledi.

Sosyal medyanın en önemli yönlerinden biri, kullanıcılara kendi seslerini çıkarabilecekleri ve çevrelerini doğrudan etkileyebilecekleri bir platform sunmasıdır. Sosyal ağlar, insanların bilgi, görüş ve fikirleri her zamankinden daha özgürce paylaşmasına olanak tanır. Geleneksel medya kaynaklarında olduğu gibi, insanların herhangi biri tarafından sansürlenmeden veya kötü sonuçlarla yüzleşmek zorunda kalmadan belirli konular hakkında eleştirilerini veya desteklerini ifade edebilecekleri bir yer sağlarlar.

İngiltere'de yapılan aynı araştırma, katılımcıların %66'sının fikirlerini radyo istasyonları yerine sosyal medya kanalları aracılığıyla paylaşmayı tercih ettiğini gösteriyor. Bu sayı, yukarıda belirttiğimiz gibi seçim dönemlerinde yükselme eğilimindedir, çünkü bu süre zarfında sosyal medya ağlarında siyasi tartışmalar çok popüler hale gelir. Özellikle seçim dönemi yaklaştığında.

Sosyal medya kullanımıyla ilgili en yaygın endişelerden biri, insanların bu platformlardaki diğer kullanıcılardan çok fazla etkilenmesi ve çevrimiçi gördükleri her şeyin fikirlerini bir şekilde belirlemesidir. Ancak 2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre, bu ifadenin hiç de doğru olmayabileceği görülüyor. Bu araştırmaya göre sadece %5 katılımcı sosyal medyada gördüklerinin oy verme şeklini etkilediğini söyledi. Bu, bir kuruluş sosyal medyadaki kampanyaları aracılığıyla insanları etkilemek istese bile, bunu gerçekleştirmeleri için çok küçük bir şans olduğu anlamına gelir, çünkü bu kampanyalar neredeyse hiç kimse tarafından etkilenmeyecektir.

Bilginin sosyal medya ağları aracılığıyla yayılma hızı, teknolojik gelişmeler sayesinde son yıllarda önemli ölçüde artmıştır.

Sosyal Medya ve Geleneksel Medya ile yapabilecekleriniz

Net bir ifadeyle, sosyal medya işletmelere, kurumlara ve müşterilere gerçek zamanlı etkileşim için olanak sağlıyor. Böylelikle karşılıklı iletişime geçme olayı başlıyor. Müşteriler sevdikleri markaları sosyal medya platformlarında araştırıp işletmeler hakkında daha çok bilgiye erişiyorlar. Bu yönüyle bakıldığında sosyal medyanın etkileşim oranı ve erişebileceği hızı keşfedebiliyoruz. Hatta iş başvurularını bile sosyal medya üzerinden yapan insanlar var. İnternette ve sosyal medyada varlığını sürdürüyor olmak artık kaçınılmaz oldu, çünkü bu şekilde yükselmek ve ses duyurmak çok daha basit. Yapmanız gereken sadece 3-4 adımla bir hesap oluşturmak. Her düşüncenizi kolayca harekete geçirebiliyorsunuz ve aradığınız kişiye kolaylıkla ulaşıyorsunuz. Hatta araştırdığınız ürün hakkında fikirlerinizi de aynı şekilde sosyal medya aracılığıyla dile getirebilirsiniz, gerçi insanlar genellikle olumsuz yorumlarını sosyal medyada yayınlıyorlar. Olumlu görüşü işletme istediğinde veriyor olabilirler. Ama işletme yorum istemediğinde insanların aklına yorum yapma fikri sadece beğenmedikleri birşey olduğunda düşüyor. Bu sebeple işletmelere yapılan olumlu görüşler olumsuz görüşlere oranla çok daha az…

Kullanıcı Etkileşimi, Gerçek zamanlı etkileşim mümkün, Daha az etkileşimli, genellikle tek tarafa doğru, Bilgi Paylaşımı, Anında bilgi paylaşma ve geri bildirimde bulunabilme fırsatı, Önceden planlanmış programlarla sınırlıdır, Yayılım Hızı, Bilgi ve haberler çok hızlı bir şekilde yayılır, Yayılım hızı daha yavaştır, Kullanıcı Katılımı, Kullanıcılarla daha fazla katılım mümkün, Kullanıcılar genellikle izleyici konumundadırlar, Kullanıcıların Sesini Çıkarabilmeleri, Kullanıcılar içerik yaratma ve fikirlerini paylaşma konusunda daha özgürdürler, Kullanıcı katkısı genellikle sınırlıdır, Fikir Paylaşımı, Kullanıcılar rahatça fikirlerini paylaşabilirler, sansürsüzdürler, Kullanıcının sesi genellikle direkt olarak duyulmaz, Reklam Yayınlama, Reklamlar daha hedef odaklıdır ve geniş kitleye hitap eder, Reklam hedeflemesi daha geneldir, belli bir kitleye hitap eder, Ücretlendirme, Genellikle ucuz veya ücretsizdir, Yüksek maliyetlidir, Zaman ve Yer, Her yerde ve her zaman erişim mümkün, Başvuru saatleri ve süresi sınırlıdır, Güncelleme Sıklığı, Sürekli güncellenir, Güncelleme sıklığı genellikle daha azdır
sosyal medya ve geleneksel medyakitle iletişim kitle gelişim araçları sosyal medya
Bu, yirmili yaşlarında genç bir kadının yakın plan portresidir. Omuz hizasında, hafifçe yandan ayrılmış siyah saçları var. Açık tenli ve taze yüzlü bir görünümü var. Gözleri geniş ve uyanık, dudakları hafifçe ayrık ve burnu küçük ve narin. Açık pembe bir gömlek giymiş, birkaç düğmesi açık ve yakasının bir kısmını ortaya çıkarıyor. Yüzü, yumuşak ve doğal bir görünüm veren sıcak ve yumuşak bir ışıkla aydınlatılıyor. Dudaklarında hafif bir gülümseme ile yüz ifadesi memnuniyet ve sakinlikten oluşuyor. Kendine güvenen bir havayla dosdoğru önüne bakıyor.
Arzu Çevikalp
Blog Yazarı

Yeditepe Üniversitesi Görsel İletişim Tasarım bölümünden mezun olmuştur. Medya Yönetimi üzerine yüksek lisans yapmıştır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.