Lojistik, en temel tanımı ile bir ürünün bir noktadan diğer bir noktaya güvenli olacak şekilde ulaştırılmasına verilen addır. Bu sebeple lojistik, tedarik zincirinin en önemli halkalarından biri olarak bilinir. Belirlenen süre içinde belirlenen yere, belirlenen standartlara uygun şekilde aktarım yapılması işlemi oldukça titizlikle üstünde durulması gereken bir iştir.
Hava lojistiği dediğimizde de tüm bu taşıma işlemlerinin hava yolunda yapılan şekli olarak tanımlayabiliriz. Bu tanım kısaca hava taşımacılığıdır. Hava lojistiği bölümünün temel amacı; ürün, insan ve bilgi gibi tüm taşınması gerekenlerin kuralara uygun aktarımını sağlayacak personelin yetiştirilmesi ve sektöre kazandırılmasıdır. Bölüm 2 yıllık ön lisans programı olup, çok az üniversitede eğitim vermektedir. Taban puanları da düşük olan bölümler arasında yer alır.
Hava lojistiği bölümünde asıl hedef hava transferini sağlayacak donanımlı, bilgi sahibi, işine hakim elemanların yetiştirilmesidir. Bölümün eğitim süresi 2 yıl ve meslek yüksekokulu çerçevesindedir. Bu eğitim süresi içinde 40 günlük tamamen pratik yapmaya dayalı staj zorunluluğu da bulunur.
Hava lojistiği bölümünü tercih etmek isteyen arkadaşlarımızın YGS-6 türünden tercih yapması gerekir. Başvuru için en az 150 puan almış olması koşulu vardır. Bu bölüm hakkında önemli ayrıntılardan biri ise bölümün sadece özel üniversitelerde okutulmasıdır. Bu sebeple de taban puanları oldukça düşük kalmaktadır.
Bu bölümden mezun olanlar havayolu firmalarında kargo kısmında iş bulma imkanı elde eder. Veya kargo firmalarının hava ile ilişkili kısımlarında da çalışmalarını sürdürebilir. Bölümü seçecek adayların iş yaşamlarındaki çalışma koşullarını da göz önünde bulundurması önerilir. Büroda masa başı görevi olabileceği gibi tüm gün ayakta çalışmaları da gerekebilir. Genellikle vardiyalı çalışma koşulları bulunur. Çalışmaları sırasında meslektaşları ile uçak personeli ve diğer çalışanlar ile işbirliği içinde olacaklardır.
Öğrencilerin büyük bir kısmı lisans eğitimine geçmeden önce bu bölümü basamak olarak seçer. Bölümü tamamladıktan sonra Dikey Geçiş Sınavı puanı ile lisans bölümlerine başvuru yapmaları gerekir. Yeterli puan ile başvuru yapabilecekleri lisans bölümleri şöyledir;
Hava lojistiği bölümünü tamamlayan mezunlar kamu kurumlarında ve özel işletmelerde çalışma imkanı elde eder. Ön lisans eğitiminden mezun olan öğrenciler ‘Hava Lojistiği Teknikeri’ unvanı alır. Hava yolu işletmelerinde çok çeşitli görevlerde yer alabilirler. Bunlar; planlama, pazarlama, malzeme yönetimi, envanter yönetimi, depo ve antrepolarda çalışmalar olabilir.
Bunların yanı sıra dağıtım, taşımacılık, sigorta, gümrük hizmetleri, satın alma, müşteri hizmetleri gibi departmanlarda yer alabilirler Kargo şirketlerinin hava kargo bölümlerinde çalışmalarını yürüten birçok mezun görmek mümkündür. Havacılık sektörü dışında bir kariyer tercih eden mezunlar ise lojistik ve sanayi alanlarında çalışabilmektedir. Mezunların yer aldığı kurumlar özetle aşağıdaki gibidir.
İş imkanlarından da görüldüğü üzere hava lojistiği bölümü mezunları kurumlarda farklı görevlerde yer alabilir. Hava lojistiği bölümünden mezun olan tüm öğrenciler sivil havacılık sektöründe yer alabilecek donanım ve iş yapabilme kabiliyetine sahip olur. Tüm mezunlar havacılık sektöründe çalışmak istemeyebilir. Onlarda lojistik, sanayi alanlarında yer alabilecekleri gibi kendi işlerini yapmayı da seçebilirler.
Her mesleği herkes yapamayabilir. Çalışma alanlarını değerlendirirken koşullarını da iyi gözden geçirmeleri faydalı olur. Özel kurumlar ile devlet kurumları arasında kazanç bakımından farklılıklar olabilir. Kamu alanında çalışmaları daha uzun süreli ve aldıkları maaşlar daha yüksek olarak görülmektedir. Ayrıca lisans bölümüne devam eden öğrencilerin konumları ve sorumlulukları da değişiklik gösterir. Bulundukları kuruma göre çalışma alanları ve sorumlulukları değişiklik gösteren mezunların temel sorumlulukları aşağıdaki gibidir.
Hava Lojistiği bölümünü tercih edecek aday arkadaşlarımız eğitim yaşamlarında karşılaşacakları dersleri öğrenmek ister. Bunun için araştırmalar yapar. Hava Lojistiği bölümü öğrencileri eğitimlerinin birinci ve ikinci dönemlerinde teknik bilgiye yönelik yoğun bir ders programına sahip olur. Öğrenciler sonraki yıl pratik kazanacakları dersler alır ve zorunlu staja tabi tutulur.
4 dönemlik eğitim yaşamları boyunca hava lojistiği ile alakalı eşitli ve dersler ile karşı karşıya kalacaklardır. Staj gün sayısı da yine üniversitelere göre farklılık gösterir. Tüm dersleri başarılıyla tamamlayan öğrenciler Hava Lojistiği ön lisans diploması almaya hak kazanır ve Hava Lojistiği Teknikeri unvanı alır. Hava Lojistiği bölümünü tercih edecek adaylar, aşağıda listelediğimiz derslerden sorumlu olur.
2020 Hava Lojistiği Taban Puanları ve 2020 Hava Lojistiği Başarı Sıralamaları aşağıda listelendiği gibidir. Verilen puanlar ve sıralamaların hepsi bu yıl yerleşen adaylara ait olup, ilk 4 eğitim kurumunun puan ve sıralamalarıdır. Yazımızdaki bilgilerin tamamı ÖSYM-YÖK tarafından açıklanmış olan son güncel bilgilerdir.
Üniversite | Bölüm | Taban Puan | Sıralama |
İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ | Hava Lojistiği (Burslu) | 266,38034 | 688749 |
İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ | Hava Lojistiği (Burslu) | 263,84149 | 715533 |
İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ | Hava Lojistiği (%75 İndirimli) | 211,18042 | 1405239 |
İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ | Hava Lojistiği (%75 İndirimli) | 186,78757 | 1730258 |
Hava Lojistiği Bölümü Nedir?
Hava lojistiği bölümü meslek yüksekokulu kapsamında olan ön lisans programlarındandır. Eğitimin amacı hava taşımacılığı sektöründe yer alacak, başarılı, donanımlı mezunları sektöre kazandırmaktır. Bölümden mezun olan öğrenciler hem kamu alanında hem de özel sektörde pek çok kurumda çalışma imkanı elde eder.
Hava Lojistiği İş İmkanları Nelerdir?
Hava lojistiği bölümü mezunlarına çok çeşitli kurumlarda farklı alanlarda çalışma imkanı sunan bölümlerden olup, kendi işlerini yapmaları için de uygundur. Ön lisans eğitimini tamamlayan mezunlar ‘Hava Lojistiği Teknikeri’ unvanı almaya hak kazanır. Bölüm mezunlarının Hava yolu işletmeleri, Kargo şirketleri, Lojistik firmaları başlıca çalışma alanlarına örnek olarak verilebilir.
Hava Lojistiği Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Hava lojistiği bölümü mezunları; sevkiyat edilecek ürünleri, sevkiyata hazır hale getirir ve sevk edilmesini sağlamaktan sorumludur. Farklı tedarik işlerine yardım etmek için fiziksel katolog üretimi, depolama, stoklama, malzeme kontrol çalışmaları yapar ve gerekli veri girişlerini tamamlar. Lojistik politikalarını, prosedürleri, destek planlarının işleyişini kontrol eder ve yürütür.