Ön lisans, en bilinen tanımı ile iki yıllık yükseköğretim programıdır. Lisans eğitiminin ilk bölümü ve ortaöğretim programının devamı olarak bilinir. Dört yarı yıllık eğitim dönemlerinden oluşur. Ön lisans programlarına, meslek yüksek okulu ve yüksekokul olarak bilinen eğitim binalarında devam edilir. Meslek lisesinde eğitim alan öğrenciler, ön lisans programlarından bölümleri ile alakalı olanlara, sınavsız olarak devam edebilirler. Birçok sektör için ara insan gücü yetiştirmek amacı ile eğitim veren programlardır.
Ön lisans eğitimini tamamlayan mezunlar, dikey geçiş sınavına katılıp, kazanmaları durumunda 4 yıl eğitim veren lisans programlarına geçiş yapma hakkı elde ederler. Puanlar göz önünde bulundurulduğunda ön lisans eğitimi almak lisans eğitimi almaya göre daha kolaydır. Daha kısa zamanda iş hayatına atılmak isteyen adaylar, çoğunlukla ön lisans eğitimi almayı tercih ederler. Ön lisans eğitimlerine, devlet üniversiteleri ve özel üniversitelerde pek çok bölüm seçeneği ile ulaşmanız mümkündür.
Yükseköğretim iki yıllık eğitim programı olarak bilinen ön lisans, aynı zamanda lisans programlarının ilk kademesidir. Meslek yüksek okulu veya yüksek okul olarak ifade edilir. Meslek yüksek okulları iki yıllık eğitim verir. Bazı bölümlerde bir yıl yabancı dil eğitimi ile birlikte toplam üç yıl eğitim verilir. Eğitim mesleğe yöneliktir. Pratik yapma imkanı tanır. Teorik ve derinlemesine bilgileri lisans eğitiminde almak mümkündür.
Yüksek okul, üniversitelere bağlı olarak iki yıllık lisans eğitimi alınabilecek kurumlardır. Fakültelerden ayrı olarak amacı, uygulamalı eğitim vermektir. Gün geçtikçe, sektörde ihtiyaç duyulan alanlara yönelik programlarını çoğaltan meslek yüksek okulları, çok tercih edilir duruma ulaştı.
Devlet kurumlarında memur olabilmek veya sözleşmeli olarak çalışmak için Kamu Personeli Seçme Sınavı’na katılmanız gerekir. KPSS için ortaöğretim, ön lisans ve lisans programlarından mezun veya sınav geçerlilik süresi olan iki yıl içinde ön lisans mezunu olabilecekler, başvuru yapabilir. Sınav Lefkoşa dahil olmak üzere 150 sınav merkezinde uygulanmaktadır. Sınav, ön lisans kapsamında başvuranlar için öğleden sonra yapılmaktadır. Ön lisans ve ortaöğretim kapsamında yapılan sınav çift yıllarda uygulanmaktadır. Örnek olarak, 2018, 2020 gibi. Sınavdan elde edilen sonuçlar iki yıl boyunca geçerliliğini sürdürür.
KPSS ön lisans katılım sayısı lisans bölümüne göre fazla olsa da ön lisans atamaları daha az puanla yapılmaktadır. Ön lisans sınav adaylarının, önemli bir lisans bölümüne geçmediği durumlarda, ön lisanstan KPSS katılımı yaparak memur olmayı seçmesi doğru bir yaklaşım olacaktır. Ön lisans KPSS koşulları ile Lisans alanında KPSS koşulları arasında belirgin farklar vardır. Bu farklar, puanlama, soru çeşitleri, atama kadroları olarak karşımıza çıkmaktadır. Ön lisans için KPSS başvuru tarihleri ve süreç aşağıdaki gibidir.
Lise öğrenim hayatını tamamlayan bireyler, yükseköğretim kurumu tarafından yapılan üniversite sınavına katılır. İhtiyaç olan puan alındıktan sonra ön lisans eğitimi için tercih yapabilir. Lisans bölümü okumak isteyen adaylar, yeterli puan alamaması durumda daha az puana sahip ön lisans programları arasından tercih yapabilir. Doğru bir programı seçmeniz durumunda verdiğiniz karar başarıya ulaşmanız için uygun bir yol olabilir. Aynı zamanda meslek lisesinden mezun olan üniversite adaylarına, sınava tabi olmadan, bölümüne uygun ön lisans eğitimi alma hakkı verilir.
Okuduğunuz meslek lisesi bölümünden başarı ile mezun olduysanız, ön lisans bölümlerine geçiş yapabilirsiniz. İki yıllık eğitim veya yabancı dil eğitimi ile üç yıllık eğitim alıp mezun olabilirsiniz. Yabancı Dil eğitimi olmayan programlara dahil olanlar için kendini geliştirmek için farklı yollar deneyebilir. Bir yandan ön lisans eğitiminizi tamamlarken bir yandan kendinizi geliştirmek için online eğitim programlarına katılarak, dil eğitimi alabilirsiniz. Enstitü online eğitimleri arasında yer alan yabancı dil eğitimleri bu süreçte gelişiminize katkı sağlayacaktır.
Bunun dışında sınavlara katılıp, gerekli puanı almanız durumunda ön lisans eğitimi alabilirsiniz. Ön lisans mezunu olan bireylere, 4 yıllık lisans eğitimi tamamlama hakkı tanınmıştır. Birçok bölümü, açık öğretim olarak lisans eğitimine tamamlamanız mümkündür. Açık öğretim fakültesinde okumanız gereken lisans bölümü yoksa dikey geçiş sınavına katılabilirsiniz. Yeterli puana sahip olup, üniversitelerde lisans eğitiminizi tamamlayabilirsiniz.
Genel bir değerlendirme yapıldığında, teorik eğitimi az, pratik eğitimi daha fazla olan programlar ön lisans programları ve teorik eğitimi fazla olan programlar ise lisans programlarıdır. Detaylı olarak inceleyelim.
Ön lisans ne anlama gelir?
Ön lisans, en bilinen tanımı ile iki yıllık yükseköğretim programıdır. Lisans eğitiminin ilk bölümü ve ortaöğretim programının devamı olarak bilinir. Dört yarı yıllık eğitim dönemlerinden oluşur.
Ön Lisans ve Lisans KPSS koşulları arasında hangi farklar vardır?
Ön lisans KPSS koşulları ile Lisans alanında KPSS koşulları arasında belirgin farklar vardır. Bu farklar, puanlama, soru çeşitleri, atama kadroları olarak karşımıza çıkmaktadır. KPSS ön lisans katılım sayısı lisans bölümüne göre fazla olsa da ön lisans atamaları daha az puanla yapılmaktadır.
Ön lisans ve lisans arasındaki belirgin farklar nelerdir?
Teorik eğitimi az, pratik eğitimi daha fazla olan programlar ön lisans programları ve teorik eğitimi fazla olan programlar ise lisans programlarıdır. Ön lisans eğitimi 2 yıl, dil eğitimi eklenirse 3 yıl sürer. Lisans eğitimi ise programın özelliklerine göre minimum 4 yıl ve daha fazla sürebilir.